Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn wrz 12, 2011 8:42 
Oberspammer

Cytuj:
Owszem korytarz trasy został zmodyfikowany, ale nie bardzo znacząco. Po prostu Gocław się zbyt rozrósł, a i Rembertów potrzebował połączenia, więc korekta przebiegu jest całkowicie logiczna.

Logiczny wniosek z tego zdania jest taki, że jeśli teraz jakiś teren zostanie zabudowany, to kolejna korekta trasy (w wyniku protestów czy czego tam) też jest logiczna, skoro byla logiczna w skutek zbytniego rozrostu Targówka czy Rembertowa. Chyba, nie o to Ci chodziło, aby zaprzeczać własnym twierdzeniom?

Cytuj:
Dyskusja o koncepcji trasy na Tarchomin u Inżyniera Ruchu.

Bylem na tej dyskusji i faktycznie padł taki argument, ale nie jako dogmat, ale przykład. Ja np: na tarchominie bym wolał przystanki nie "na wlocie", ale równolegle do siebie - obok siebie (np: Tarchomin na wlocie w kierunku Winnicy, ale na wylocie w kierunku Młocin przy zapewnienie obustronnego dojścia zarówno od Ćmielowskiej jak i Świętosławskiego lub Stefanika, ale na wlocie w kierunku Mlocin i na wylocie w kierunku Winnicy z obustronnymi dojściami od Stefanika i Ksiązkowej) i o tym, też dużo było podczas tej dyskusji, ale widzę wypadło z głowy. To obustronne dojście jest nawet ważniejsze, niż te "wloty". Gdyby były obustronne dojścia, to "wloty" nie musza być traktowane jak świętość. Ale dyskutantom generalnie się takie obustronne dojścia nie podobały, a to jest własnie ten zachodni standard. Spojrzmy na Park Praski - piekna wiata, ale dojście tylko z jednej strony i już mamy 200 metrów więcej do pokonania, gdyby ktoś chciać dojśc z przystanku do Kurii.

PostNapisane: Pn wrz 12, 2011 13:38 
Stały Bywalec

Wojtek napisał(a):
Bylem na tej dyskusji i faktycznie padł taki argument, ale nie jako dogmat, ale przykład. Ja np: na tarchominie bym wolał przystanki nie "na wlocie", ale równolegle do siebie - obok siebie (np: Tarchomin na wlocie w kierunku Winnicy, ale na wylocie w kierunku Młocin przy zapewnienie obustronnego dojścia zarówno od Ćmielowskiej jak i Świętosławskiego lub Stefanika, ale na wlocie w kierunku Mlocin i na wylocie w kierunku Winnicy z obustronnymi dojściami od Stefanika i Ksiązkowej) i o tym, też dużo było podczas tej dyskusji, ale widzę wypadło z głowy.

Pytanie, czyjej. Ja akurat doskonale pamiętam, że rozwiązanie z przystankiem na wylocie zostało potraktowane jako z definicji złe, bo nawet próbowałem wskazać przykład Wrocławia, pominięty przez wzruszenie ramion (a w zasadzie jego werbalny odpowiednik). Dyskusja o przystankach "parami naprzemiennych" to inna sprawa.
Cytuj:
To obustronne dojście jest nawet ważniejsze, niż te "wloty". Gdyby były obustronne dojścia, to "wloty" nie musza być traktowane jak świętość. Ale dyskutantom generalnie się takie obustronne dojścia nie podobały, a to jest własnie ten zachodni standard.

Uważałbym z używaniem tego typu ogólnikowych stwierdzeń, bo łatwo można się na nich sparzyć. Owszem, często się je tam spotyka - to by była pełna prawda.
Cytuj:
Spojrzmy na Park Praski - piekna wiata, ale dojście tylko z jednej strony i już mamy 200 metrów więcej do pokonania, gdyby ktoś chciać dojśc z przystanku do Kurii.

przystanek ma 66 metrów długości plus 3,5 m rampy. Tramwaj nie ma 0 m długości. Wychodzi maksimum 110 m, 135, jeśli ktoś koniecznie musi do drugich drzwi bo rampa, co dotyczy ułamka pasażerów. 200 m to nawet nie jest przybliżenie, to demagogia.

Poza tym, tego typu "analiza" powinna obejmować zawsze korzyści i koszty. Kosztem dojścia dwustronnego byłoby tutaj wprowadzenie dodatkowej sygnalizacji świetlnej, czyli - strat czasu tramwajów. Mniejszych lub większych (zależy od programu), ale jednak strat.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Wt wrz 13, 2011 10:12 
Oberspammer

Cytuj:
sztem dojścia dwustronnego byłoby tutaj wprowadzenie dodatkowej sygnalizacji świetlnej, czyli - strat czasu tramwajów. Mniejszych lub większych (zależy od programu), ale jednak strat.

Zapewne uzasadnieniem jedynym i słusznym są przepisy, aby jedną jezdnię dla samochodów koniecznie przekraczać ze światłami oraz oddzielone od nich dwa tory? A ludzie i tak chodzą i czy w związku z tym teraz jest bezpieczniej? Na jakiej zatem zasadzie nie ma światel przy pl. Zamkowym, albo kawalek dalej przy Jegiellońskiej - statystycznie jest tam w zasadzie większy odcinek do pokonania przez jezdnię i tory, a jednak bez świateł? Conajmniej nielogiczne.

A na jakich zasadach inż. ruchu nie dał świateł przy dojściu od wschodu przez tory do Pl. bankowego?

Cytuj:
Tramwaj nie ma 0 m długości. Wychodzi maksimum 110 m, 135, jeśli ktoś koniecznie musi do drugich drzwi bo rampa, co dotyczy ułamka pasażerów.

Plus ewentualne oczekiwanie na światłach, ktore jest równowazne ok. 40 metrom przejścia pieszego według speców od tego zagadnienia (tam jest stosunkowo długie). Razem jakieś 150-175 metrów. To naprawde jest dużo, w zasięgu 150-175 metrów od przystanku może żyć w mieście kilka tysięcy osób, ktore ma po prostu dalej do przystanku. Te osoby mogą wybrać samochód zamiast tramwaju. etc.etc.

PostNapisane: Wt wrz 13, 2011 11:56 
Oberspammer

Wojtek napisał(a):
Zapewne uzasadnieniem jedynym i słusznym są przepisy, aby jedną jezdnię dla samochodów koniecznie przekraczać ze światłami oraz oddzielone od nich dwa tory?

Akurat przepisy zakazują stosowania świateł, tam gdzie można wdrożyć inne rozwiązanie...

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3