Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 18:31 
Sympatyk

Co do nazwy to dodam jeszcze jedno info. Zapytałem moją połowicę, która jest Psychologiem (w tym reklamy) na temat nazwy ... Uważa, że jest dobra, ;) chwytliwa i wcale nie kojarzy się z niebezpieczeństwem dla rowerzystów. Jedynie ta wzmianka o tym, że rowerzyści mogą ulec wypadkowi jest jak najbardziej słuszna.

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 19:40 
Greenpisarz

chrupek napisał(a):
Co do nazwy to dodam jeszcze jedno info. Zapytałem moją połowicę, która jest Psychologiem (w tym reklamy) na temat nazwy ... Uważa, że jest dobra, ;) chwytliwa i wcale nie kojarzy się z niebezpieczeństwem dla rowerzystów. Jedynie ta wzmianka o tym, że rowerzyści mogą ulec wypadkowi jest jak najbardziej słuszna.

Chrupku, ja też jestem psychologiem i uważam, że nazwa jest zła. Moja żona też jest psychologiem i też uważa, że nazwa jest zła. 1-2? :-)
Po co taka kontrowersyjna (co najmniej) nazwa? Czy potrzebujemy robić sobie dodatkowe kuku?
Pomysł na masę jest naprawdę SUPER! Tylko niech pojedzie pod innym tytułem :-)

Pozdrawiam!

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 20:05 
Sympatyk

Zmartwię bo uwagi na temat akcji poszły trochę za późno. No ale jutro wyślemy małe skorygowanie odnośnie organizatorów więc może podmienimy nazwę ;)
Jakieś propozycje?
A co do psychologów moja się specjalizuje w reklamie. Wy też ? :>

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 23:06 
Greenpisarz

chrupek napisał(a):
Jakieś propozycje?

Było już rzucone wcześniej:
Rowerowa masa krwiodawców
albo
Masa rowerowych krwiodawców
Masowicze oddają krew
Rowerowy Dawca Krwi?

PostNapisane: So wrz 03, 2011 10:25 
Sympatyk

W zwiazku z tym ze czesc info poszla do mediów jako "Rowerowa Masa Krwi" dopiszemy mniejszymi literkami na końcu "odawców" a uczestnicy zostaną "Rowerowymi Dawcami Krwi" i w dalszej częsci tak będę to nazywać.

PostNapisane: So wrz 03, 2011 11:17 
Oberspammer

chrupek napisał(a):
A co do psychologów moja się specjalizuje w reklamie. Wy też ? :>

Marketing na studiach miałem.
Generalnie w reklamie chodzi o to, żeby wcisnąć ofierze produkt. Szok/zainteresowanie jest jedną z metod. Tylko że, zazwyczaj, firma, która wybiera taką ścieżkę ma przeanalizowany target i wie, że tego rodzaju forma przekazu zadziała zgodnie z zamysłem.

Tutaj targetu rozpoznanego nie ma i jest to strzelanie na ślepo (no, chyba, że o czymś nie wiem -- może prowadziłeś przez dwa lata badania, wysyłałeś ankieterów, obserwowałeś itp. :wink: ).

Jaki jest cel akcji?
IMHO są dwa:
1.) praktyczny -- zebrać krew;
2.) propagandowy -- pokazać, że rowerzyści postępują godnie, słusznie i dla dobra ogółu, a Masa nie jest wyłącznie piknikiem, wkurzającym porządnych obywateli w samochodach :mrgreen:

Można by to było świetnie wygrać, generując przekaz w rodzaju:
"Rowerzyści kierowcom. Wiemy, że jesteście bandytami i idiotami, ale w skali kraju (w liczbach bezwzględnych, nie procentowo) zostaje rannych więcej kierowców i pasażerów smochodów, niż rowerzystów. Oddana przez nas krew może uratować wam życie. O szacunek dla rowerzystów", czy jakoś tak.

BTW -- zajoma (nie z Warszawy), pracująca dla dużych firm marketingowych, autorka kilku kampanii, też ma odchylenie na punkcie krwi -- niedawno sprowadziła sobie z Włoch (za kupę kasy) matę do łazienki. Mata jest biała z czerwonymi śladami stóp i rozbryzgami... Skrzywienie zawodowe? :twisted:
Zresztą, gdybym miał pracować w agencji marketingowej, to chyba bym kupił piłę spalinową i maskę hokejową w celu odstresowywania się po pracy... :mrgreen:

PostNapisane: So wrz 03, 2011 11:23 
Sympatyk

Po przemyśleniu tak naprawdę nie wiemy gdzie trafi krew. Po prostu robimy, że rowerzyści oddają krew potrzebującym i starczy :)

PostNapisane: N wrz 04, 2011 15:49 
Zielony Oszołom

Studencka akcja oddawania krwi odbywająca się w różnych miastach od paru lat, nazywa się Wampiriada. :-)

PostNapisane: Pn wrz 05, 2011 0:16 
Stały Bywalec

jedna istotna uwaga: zdaje się na oddanie krwi nie można przyjechać sobie rowerem, bo po oddaniu krwi człowiek jest osłabiony i powinien odpoczywać a nie pedałować.

Tak mówię, bo w mailu, który do mnie doszedł na temat rowerowej masy krwiodawców nie ma nic na ten temat. Pewnie komuś może się wydawać, że skoro rowerowa to przyjedzie rowerem.

PostNapisane: Pn wrz 05, 2011 16:56 
Zielony Oszołom

To może uśmiechnąć się do ZTMu, żeby pozwolił tego dnia na nieodpłatne powroty krwiodawców do domów? Np. na podstawie pokwitowania otrzymanego w punkcie pobrań :-)

Dużo takich pasażerów pewnie nie będzie, sądzę że większość jednak ma aktywne bilety okresowe.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona