Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt lip 08, 2011 21:34 
Bywalec

Wydaje mi sie, iz tutaj bedzie najlepsze miejsce do umieszczenia tej informacji. Dzis odwiedzajac znajomych na Gornym Mokotowie postanowilem udac sie tam autobusem i wracajac około 22 linią 117 zauważyłem, iż na skrzyżowaniu Doliny Służewieckiej i Nowoursynowskiej działa już sygnalizacja w nowym programie.
Pobieżna obserwacja wskazuje, iż mamy tu znowu syndrom skrzyżowania Sanguszki / Wislostrada. Tzn. piesi lub piesi+rowerzysci nie moga przekroczyc skrzyżowania w ciagu Doliny Służewieckiej na raz, gdyż oczywiście prawoskręty mają pierwszeństwo nad ruchem pieszych / rowerów. O ile mozna to jeszcze jakoś zrozumieć przy skręcie w kierunku Wałbrzyskiej, to za cholerę nie wiem po co taki układ w kierunku SGGW. Jakby nie mogl byc tam na stale sygnalizator S-2 z czerwonym + warunkowy sygnal do skrętu lub ew. dodatkowo minimalny czas sygnalu zielonego.
Może już ktoś dokładniej się temu przyjrzał i potrafi moje spostrzeżenia zdementowac / potwierdzić.

PostNapisane: So lip 09, 2011 13:44 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/leaf?id=0BxBtWT ... NDg5&hl=pl

PostNapisane: Pn lip 11, 2011 19:01 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/leaf?id=0BxBtWT ... NmM5&hl=pl

PostNapisane: Pn lip 11, 2011 19:06 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/leaf?id=0BxBtWT ... Zjc5&hl=pl
Bardzo jestem rad iż Sz.P.inżynier Ruchu podejmując trud udzielenia nam odpowiedzi wystosował również odpowiedź do PGR Sejm RP.Sprawa zatacza coraz większe kręgi, i to dobrze,czym więcej instytucji pozna nasze problemy , tym lepiej dla BRD rowerzystów.

PostNapisane: Pn sie 01, 2011 20:36 
Zielony Oszołom

Minęły dwa miesiące od kiedy wysłałem swoje pismo w sprawi reorganizacji świateł na rondzie zesłańców (patrz str. 16 tego wątku). W związku z tym zamierzam wystosować skargę na ZDM na niewypełnianie się tej instytucji z ustawowych obowiązków.

PostNapisane: Wt sie 02, 2011 14:15 
Zielony Oszołom

O, ciekawe, nie wiem czy to przypadek, czy ZDM czyta forum ZM i sobie przypomnieli o moim piśmie. Oto odpowiedź:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B6YXir5p7ALIYzgwYmMzNDItNmU4MC00NzhhLTkwYzgtOWQzN2U1ZjI5MGIw&hl=pl

Odpowiedź oczywiście odmowna. Może mi ktoś wyjaśnić czy się mylę, czy Pan Trzciński po prostu kłamie. Sygnalizacja na rondzie NIE jest zależna od ruchu - czym świadczy choćby fakt, że zachodnia cześć przejazdu/przejścia południowego jest ustawiona na cykle stałe. Co więcej, o ile dobrze pamiętam wschodnia część tego przejazdu też była ustawiona na stałe, zanim nie przyszła chora moda na instalację wszędzie gdzie się da przycisków do detekcji ręcznej.

PostNapisane: Wt sie 02, 2011 14:23 
Oberspammer

Hermes napisał(a):
Odpowiedź oczywiście odmowna. Może mi ktoś wyjaśnić czy się mylę, czy Pan Trzciński po prostu kłamie.

Podejrzewam, że po prostu podpisuje, co mu geronci z Sygnalizacji podsuną do klepnięcia... :mrgreen:

PostNapisane: Wt sie 02, 2011 18:48 
Stały Bywalec

Myślę że trzeba ten precedens wykorzystać do załatwienia innych podobnych skrzyżowań (Puławska/Poleczki, Nowoursynowska/Dolina Sł., Ken/Wąwozowa - tu dyskryminacja dotyczy największej ilości rowerzystów). Bardzo proszę, jeżeli dostaniesz jeszcze jakąś odpowiedź w sprawie tego skrzyżowania wklej ją tutaj, będzie można się na nią powołać.

PostNapisane: Wt sie 02, 2011 22:31 
Zielony Oszołom

Ale ja już wkleiłem całą korespondencję w sprawie tego skrzyżowania w tym wątku, a dalszej nie zamierzam prowadzić, bo sprawa została załatwiona po mojej myśli.

PostNapisane: Pn sie 22, 2011 12:26 
Sympatyk

Hermes napisał(a):
Odpowiedź oczywiście odmowna. Może mi ktoś wyjaśnić czy się mylę, czy Pan Trzciński po prostu kłamie. Sygnalizacja na rondzie NIE jest zależna od ruchu - czym świadczy choćby fakt, że zachodnia cześć przejazdu/przejścia południowego jest ustawiona na cykle stałe. Co więcej, o ile dobrze pamiętam wschodnia część tego przejazdu też była ustawiona na stałe, zanim nie przyszła chora moda na instalację wszędzie gdzie się da przycisków do detekcji ręcznej.

Zastosowanie sygnalizacji akomodacyjnej (zależnej od ruchu) nie oznacza, że wszystkie strumienie ruchu muszą być nią objęte. Pan z ZDM nie kłamał.

Nie do końca rozumiem krytyków detekcji ręcznej. Zarządy dróg często postępują inaczej niż jest w rozporządzeniu, które zawiera sporo błędów. To jest jeden z nich. Świadomie postępując wbrew przepisom często ratują ruch bądź finanse, dlatego czasem wolą zdecydować wbrew rozporządzeniu niż forsować rozwiązanie wymuszające przebudowę instalacji podziemnych za milony złotych.
Moim zdaniem lepsza taka detekcja niż żadna. Wideodetekcja rozwija się, ale ciągle jest sporo droższa niż przyciski. Pętli indukcyjnych na ścieżkach nie będzie, gdyż w takim wypadku trzeba je ustawić na bardzo wysoką czułość, która wykrywałaby również m.in. toczącą się puszkę. Detekcja radarowa też odpada. Owszem, ZDM robi za jej pomocą pomiary ruchu rowerowego, jednak tu także wymagana jest wysoka czułość, która wykrywa krople deszczu. Przy opracowywaniu wyników można z łatwością zauważyć, kiedy to miało miejsce i odrzucić. Jednak przy sterowaniu takie rozwiązanie jest niedopuszczalne.
Stary Trampek napisał(a):
Z tego, co udało mi się zorientować, nie trzeba już wciskać przycisku - przeprogramowano cykl na stałoczasowy. Rowery co prawda mają zielone nieco krócej, niż samochody jadące w analogicznym kierunku po Wisłostradzie, ale różnica ta wynosi około 10 sekund, a w zamian na zielonym nie występuje kolizja z żadnym strumieniem samochodów. Uważam, że sukces. :)

Nie przeprogramowano sygnalizacji na stałoczasową, tylko zrezygnowano zapewne z akomodacji dla rowerów powiązując zielone dla nich z współbieżnym strumieniem kołowym.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 31  Następna strona