Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lip 19, 2011 23:00 
Zielony Oszołom

W ramach budowy metra wyłączono z ruchu ul. Świętokrzyską od ul. Nowy Świat w stronę Marszałkowskiej. Na skrzyżowaniu jedno jego ramię stało się więc martwe, co pozwala wreszcie przynajmniej po jednej stronie ulicy puścić ruch pieszy wzdłuż Nowego Światu bez uciążliwego przekraczanie kilkupasmowej ulicy. Jednocześnie stracił sens pas do lewoskrętu z Nowego Światu w Świętokrzyską, a po części też ten z drugiej strony: przecież przy takim ograniczeniu ruchu, gdzie ślepa ulica dochodzi do dwóch zamkniętych dla prywatnych samochodów, nie ma obawy o korki.
Ekipy budowlane wymyśliły jednak - a Jego Wysokość Galas najwyraźniej zatwierdził - inne rozwiązanie. Ślepe ramię skrzyżowania zamknięto dla pieszych. Wczoraj przechodzili tłumnie wzdłuż płotu, więc ten płot przesunięto jeszcze bliżej osi jezdni Nowego Światu i jednocześnie tak wcięto go na łukach, że trasa wzdłuż niego znacznie się wydłużyła. Nadal jakoś nie wszyscy pieszy chcą przekraczać trzy ramiona po 3-4 pasy zamiast jednego ślepego, ale teraz stał się to już sport dla szybkich i odważnych. Widziałem starszą panią, która dotarła już do jednej trzeciej drogi, ale na widok zbliżającego się autobusu nie wytrzymała i zaczęła biegiem wracać. Niektórzy czekają na czerwone światło dla jadących Nowym Światem i starają się wtedy szybko przemknąć, często są jednak wciskani w płot przez skręcający w lewo ze Świętokrzyskiej.
Przestrzeń odzyskana z lewoskrętu Nowy Świat - Świętokrzyska nie przypadła pieszym (można było wyznaczyć na jezdni wąskie przejście przez ślepe ramię skrzyżowania, jeśli płot rzeczywiście musi sięgać tak daleko) ani rowerzystom; ci jadący z stronę uniwersytetu nadal muszą się ustawiać za autobusami i często czekają dwa razy na jednych światłach. Ze zlikwidowanego pasa zrobiono wysepkę. Po przeciwległej stronie pas do lewoskrętu utrzymano.
Odnoszę wrażenie, że ruch na obu odcinkach Nowego Światu wzrósł gdzież dwukrotnie, przeważają samochody osobowe niebędące taksówkami. SM lub policji nie widziałem.
Warszawa nie od dzisiaj pokazuje swoją pogardę dla pieszych, ich wygody i bezpieczeństwa, ale to i tak mnie zaszokowało. Żałuję, że jutro rano wyjeżdżam - to jest taki skandal, że chętnie podjąłbym się zorganizowania jakiegoś happeningu. Może przynajmniej da się zainteresować jakieś media?

PostNapisane: Wt lip 19, 2011 23:54 
Oberspammer

marek.slon napisał(a):
Żałuję, że jutro rano wyjeżdżam - to jest taki skandal, że chętnie podjąłbym się zorganizowania jakiegoś happeningu. Może przynajmniej da się zainteresować jakieś media?

Marku, podobnej natury problem niedawno występował w rejonie budowy stacji metra Powiśle, gdzie na jezdni prowadzącej do mostu świętokrzyskiego wykonano tymczasowy chodnik pełniący również funkcję łącznika pomiędzy drogą dla rowerów na moście świętokrzyskim a ścieżką nadwiślańską. Chodnik ten charakteryzował się tym, że zawężały go betonowe podpory płotu wygradzającego teren budowy metra, na środku stały znaki drogowe, a krawężniki nie były obniżone. Po wysłaniu przez formularz kontaktowy ZTM http://www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1 wniosku o poprawienie warunków ruchu pieszego i rowerowego szybko wprowadzono postulowane przez mnie zmiany - wylano betonowe podjazdy pod krawężniki, znaki przestawiono na bok, a płot przestawiono na dawny chodnik w taki sposób, że jego podpory nikomu już nie przeszkadzają. Podobnie w reakcji na wystąpienia innych osób kierowane do ZDM poprawiono inne odcinki objazdu rowerowego budowy stacji metra Powiśle wylewając podjazdy pod krawężniki i naprawiając nierówną nawierzchnię chodników przekształconych w ciągi pieszo-rowerowe. Wystąpić do ZTM o zmiany możesz z dowolnego miejsca na świecie za pośrednictwem ich formularza kontaktowego i sądzę że jet duża szansa na szybką poprawę sytuacji sądząc po reakcjach na poprzednie wnioski. Mój został przesłany co prawda najpierw do Biura Koordynacji Inwestycji w Pasie Drogowym, ale reakcja i tak była szybka.

PostNapisane: Śr lip 20, 2011 23:05 
Oberspammer

gromanik napisał(a):
Po wysłaniu przez formularz kontaktowy ZTM http://www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1 wniosku o poprawienie warunków ruchu pieszego i rowerowego szybko wprowadzono postulowane przez mnie zmiany - wylano betonowe podjazdy pod krawężniki, znaki przestawiono na bok, a płot przestawiono na dawny chodnik w taki sposób, że jego podpory nikomu już nie przeszkadzają.

He, he. Ten płot zmienia geometrię równie szybko, jak F-111 po starcie z lotniskowca :mrgreen:

Ostatnio przemieszcza się bliżej środka jezdni, pętają się tam luźne krawężniki, a wzdłuz wybrzeża Kościuszkowskiego wyryli dziurę i przegrodzili CPR...

PostNapisane: Cz lip 21, 2011 8:23 
Oberspammer

Ja już wysłałem na "wszystkich swiętych" takie coś mailowo:

Cytuj:
"Szanowni Państwo,
Wnioskuję o natychmiastowe przywrócenie przejścia przez zachodnie ramię skrzyżowania Nowy Świat-Świętokrzyska, mimo toczacej się budowy stajci metra. Skrzyżowanie jest wystarczająco duże, aby wygospodarować 3-4 metry szerokości przejścia dla pieszych wzdłuż płotu budowy metra. Za płotem nie widać także, aby brakowało przestrzeni do prowadzenia prac budowlanych. Zagrodzenie przejście w formie jaka jest obecnie zmusza wielu pieszych poruszających się wzdłuż reprezentacyjnego miejskiego depataka do przechodzenia przez trzy ramiona skrzyżowania z sygnalizacją świetlną, co jest bardzo uciążliwe, ponieważ piesi muszą uruchamiać zielone światło za pomoca przycisków. Jednocześnie wielu pieszych i tak obecnie woli ryzykować przejście w zagrodzonym miejscu, co rodzi sytuacje niebezpieczne. Mam dość dyskryminacji pieszych w śródmieściu Warszawy, gdzie jest ich znacznie więcej niż kierowców. W mieście pieszy powinien być VIP-em, a nie pariasem.
Z poważaniem,"

Zachęcam też innych. Lada moment reakcją na naszej www.zm.org.pl

PostNapisane: Wt lip 26, 2011 17:11 
Admin

Wysłane. Mam nadzieje, że inni też się dołączą.

EDIT: WOW, odpowiedź była szybka jak na urząd miasta:

Cytuj:
Nie można dostarczyć wiadomości do następujących osób lub list dystrybucyjnych:

odubinska@um.warszawa.pl
Skrzynka pocztowa adresata jest pełna i obecnie nie akceptuje żadnych wiadomości e-mail. Program Microsoft Exchange nie podejmie próby ponownego dostarczenia tej wiadomości e-mail. Spróbuj później ponownie wysłać tę wiadomość e-mail lub skontaktuj się bezpośrednio z adresatem.

PostNapisane: Wt lip 26, 2011 17:31 
Zielony Oszołom

znaczy się, urlop

PostNapisane: Cz lip 28, 2011 11:17 
Oberspammer

Ja dziś dostałem odpowiedź z ZTM (choć pismo zaadresowałem do Biura Koordynacji, DW ZTM). Co ciekawsze fragmenty pogrubiłem.

Cytuj:
Decyzja o nowej, czasowej organizacji ruchu związanej z budową centralnego
odcinka II linii metra została podjęta po wielu konsultacjach. Rozumiemy, że
każda zmiana jest różnie postrzegana przez pieszych, pasażerów, kierowców.
Zapewniamy jednak, że we wszystkich działaniach ZTM podstawą podejmowanych
decyzji jest szczegółowa analiza i uwzględnienie wszystkich uwarunkowań.
Również w tym przypadku uznano przyjęte rozwiązanie za optymalne - przede
wszystkim dla bezpieczeństwa ruchu wszystkich użytkowników.

Jednocześnie informujemy, że budowa stacji Nowy Świat jest prowadzona zgodnie
z zatwierdzonym projektem organizacji ruchu, który został uzgodniony z
wszystkimi jednostkami miejskimi, w tym z policją i Zarządem Dróg Miejskich,
Zgodnie z projektem budowlanym takie zajęcie terenu (po linii krawężnika ul.
Nowy Świat) jest niezbędne dla realizacji robót budowlanych. Zamknięcie
przejścia po zachodniej stronie skrzyżowania ul. Nowy Świat/Świętokrzyska
podyktowane jest względami bezpieczeństwa, wymaganymi w czasie realizacji
inwestycji.

Nie możemy również zapominać, że po ul. Nowy Świat odbywa się bardzo duży
ruch, kursuje wiele linii autobusowych i uprawnionych pojazdów - zwężenie jej
szerokości spowoduje utrudnienia w utrzymaniu płynnego ruchu.

Z poważaniem,

Łukasz Filipczak
Zarząd Transportu Miejskiego

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Śr sie 17, 2011 15:18 
Zielony Oszołom

Zachęcony przez Gromanika wysłałem list przez formularz kontaktowy ZTM (20 VII), nie dostałem dotąd żadnej odpowiedzi. Ta, którą cytuje Axxenfall, nie pozostawia złudzeń co do dobrej woli i kompetencji całej urzędniczej zgrai. Podobnie wizja lokalna: zakaz przejścia zamkniętym ramieniem skrzyżowania stoi nadal, podobnie bariery utrudniające wejście, natomiast sam płot budowy odsunięto co 1-2 m, więc miejsce jest.
Sądzę, że warto zadziałać ostrzej. Chętnie podejmę się organizacji jakiegoś happeningu, ale wolałbym to zrobić z pomocą Wojtka Szymalskiego i w ramach VIP. Proszę o sugestie, jak to zrobić. Myślę przede wszystkim po akcji informacyjnej: zrobieniu plakatu i kolportażu ulotek informujących ludzi, kto i dlaczego gania ich jak bydło dookoła skrzyżowania. Efekt zależy jednak pewnie głównie od tego, czy uda się tym zainteresować jakieś media.

PostNapisane: Cz sie 18, 2011 9:26 
Oberspammer

Co wiekawe ja, jako pomysłodawca wysyłania też nadal nie dostałem żadnej odpowiedzi. Jedno jest pewne - trochę się na budowa do krawędzi skrzyzowania przybliżyła. Ludzie chodzą i będzie ruch rósł.

Co do happeningu - nie mam pomysłu. Proponuję burzę mózgów tutaj.

PostNapisane: So sie 20, 2011 11:03 
Zielony Oszołom

Na razie burza mózgów jakoś nie chce się zacząć. Ja też nie mam żadnego specjalnego pomysłu. Może po prostu o wyznaczonej wcześniej godzinie stanąć z tablicą, głośnikiem i ulotkami? Pokazać ludziom, jaki to absurd: kto, na jakiej podstawie podjął taką decyzję. Zachęcić do wypowiedzenia się - podać adresy, telefony, udostępnić gotowe kartki, na których napiszą coś na miejscu i my później zbiorczo wyślemy to do adresata. Nie mam jasności, kto powinien tu być głównym adresatem: ZTM, Galas, ktoś na ratuszu, może bezpośrednio to HGW?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona