Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lip 14, 2011 11:45 
Początkujący

Szukałam tematu na forum - nie znalazłam, więc zakładam. Ewentualnie proszę o linki.
Zastanawiam się czy mogę wejść z rowerem do parku, w którym taki obowiązuje zakaz. Teoretycznie prowadząc rower będę pieszym, więc wejść mogę, ale czy z rowerem - to zależy od znaczenia tabliczki. Co dokładnie oznacza znak B-9 - zakaz ruchu na jezdni i poboczu rowerów, zakaz wjazdu rowerów, zakaz wprowadzania rowerów?

PostNapisane: Cz lip 14, 2011 12:38 
Oberspammer

punkadiddle napisał(a):
Zastanawiam się czy mogę wejść z rowerem do parku, w którym taki obowiązuje zakaz. Teoretycznie prowadząc rower będę pieszym, więc wejść mogę, ale czy z rowerem - to zależy od znaczenia tabliczki. Co dokładnie oznacza znak B-9 - zakaz ruchu na jezdni i poboczu rowerów, zakaz wjazdu rowerów, zakaz wprowadzania rowerów?

Pieszy prowadzący rower, wózek ręczny, słonia lub krokodyla nadal JEST PIESZYM.
Wprowadzić rower można do wszystkich parków (chyba poza Ogrodem Botanicznym, gdzie jest coś na tablicy - ale to musi być "zabranie się WPROWADZANIA rowerów").
Oczywiście bywają ciecie żądni władzy, którzy tworzą własną wersję prawa.

PostNapisane: Cz lip 14, 2011 12:53 
Zielony Oszołom

Zakaz wprowadzania rowerów też można obejść - ja go wnoszę (-; I to - przynajmniej w przypadku schodów ruchomych przy starówce - działa.

PostNapisane: Cz lip 14, 2011 17:19 
Zielony Oszołom

punkadiddle napisał(a):
Co dokładnie oznacza znak B-9

Umieszczony poza drogą publiczną? Oznacza to, co miał na myśli jego autor, nie ma żadnego ogólnie skodyfikowanego znaczenia, które obowiązywałoby wszędzie.

Radzę zajrzeć do regulaminu takiego miejsca.

Np. na schodach pod pl. Zamkowym oznacza, że nie wolno wjeżdżać na rowerze, a na samych schodach ruchomych - że administrator życzy sobie, by wozić te rowery windą.

legalnycyklista napisał(a):
ja go wnoszę (-; I to - przynajmniej w przypadku schodów ruchomych przy starówce - działa.

Ale wnosisz go na schody ruchome? Tam tylko ruchome mają alergię na rowery, po zwykłych schodach albo w windzie - rower nie wywołuje żadnych kontrowersji.

PostNapisane: Cz lip 14, 2011 18:17 
Zielony Oszołom

Wnoszę go i stawiam na ruchomych schodach - nie łamię zakazu wprowadzania rowerów. Miałem rozmowy z ochroniarzami stającymi mi na drodze i poza uśmiechem i stwierdzeniem "cwaniaczek" nic ponadto. Widać że po prostu robią co im kazali.

PostNapisane: Cz lip 14, 2011 18:34 
Stały Bywalec

legalnycyklista napisał(a):
Wnoszę go i stawiam na ruchomych schodach - nie łamię zakazu wprowadzania rowerów. Miałem rozmowy z ochroniarzami stającymi mi na drodze i poza uśmiechem i stwierdzeniem "cwaniaczek" nic ponadto. Widać że po prostu robią co im kazali.

A co innego mają zrobić? Skuć Cię i wyprowadzić? Z tym "cwaniaczek" akurat trafiają w samo sedno... ;]

PostNapisane: Cz lip 14, 2011 19:42 
Zielony Oszołom

Nie, ale ja się tam nie pcham tylko zatrzymuję na miłą pogawędkę. Na pytania "dlaczego tak jest?" (bo rower spadnie i będzie bum) i na "że w metrze można" (bo te schody są szybsze) są gotowi, ale na moje "ale ja go wnoszę, nie wprowadzam" wracają na swoje miejsce pod lewą ścianą, machając na to ręką.

Dopóki był wjazd na górę za tunelem to te schody były jedną z dwóch opcji, teraz to jedyny dojazd W-Z->Krakowskie. Z kretyńskimi zasadami tylko na cwaniaka (:

PostNapisane: So lip 16, 2011 7:03 
Początkujący

Wczoraj akurat miałam okazję się dowiedzieć osobiście, że można wchodzić z rowerem. Przynajmniej do Parku Łazienkowskiego - tym bardziej, że podobno kradną często, a stojaków nie ma. Dziękuję za odpowiedzi, zwłaszcza Monty B. Ike za informację o "zakazie wprowadzania rowerów". Opcja z wniesieniem roweru w parku może nie funkcjonować. :wink:

PostNapisane: So lip 16, 2011 11:13 
Oberspammer

punkadiddle napisał(a):
Dziękuję za odpowiedzi, zwłaszcza Monty B. Ike za informację o "zakazie wprowadzania rowerów".

Tego, że prowadzący rower jest pieszym, nie wiedział nawet pan Policjant z drogówki, który wykładał przepisy gawiedzi na którychś targach rowerowych. Dziewczynie (chyba z WMK), która podeszła i pytała, jak to jest w sytuacji, że prowadziła rower (nie dosłyszałem, gdzie), kierowca zajechał drogę, zaczął wyrywać rower i wrzeszczeć wściekle, że "tu jest zakaz rowerów", pan Policjant mówił, że "prowadząc rower (w ręku), nadal tym rowerek sie kieruje".
Pan gliniarz chciał chyba postraszyć panienkę, a ja nie prostowałem, że pchając rower w/g PoRD jest się pieszym, a to, co zrobił kierowca podlega pod napaść i próbę zaboru mienia -- i że gdyby szofer chciał coś takiego wypróbować na mnie, to miałby tyle gazu w ryju, że nie nadążyłby z rzyganiem... :twisted:

punkadiddle napisał(a):
Opcja z wniesieniem roweru w parku może nie funkcjonować. :wink:

Jeżeli już koniecznie chcesz kogoś wkurzyć, możesz wnieść mały składak w torbie i rozłożyć go koło ławki, na której usiądziesz :lol: