Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn maja 23, 2011 12:58 
Zielony Oszołom

Ja ostatnio zacząłem jeździć DDR po zachodniej strony Wisłostrady na odcinku most Gdański - most Śląsko-Dąbrowski i odkryłem, jak idiotycznie ustawione są światła na przecięciu DDR i Sanguszki. Nie dość, że nie da się przejechać Sanguszki w jednym cyklu, bo przejazd przez północną jezdnię ma czerwone, gdy reszta przejazdów ma zielone, to niewciśnięcie guzika w porę powoduje, że zielone dla rowerów przy północnej jezdni W OGÓLE się nie zapala, mimo, że samochody skręcające w prawo z Wisłostrady w Sanguszki też mają czerwone. Wydłuża to czas pokonywania tego przejazdu do dobrych 5 minut (bo trzeba oczekiwać na kolejny cykl).

W weekend na tym przejeździe widziałem prawdziwy zator rowerowy (rzadki widok w W-wie). Na środkowej wysepce zatrzymało się tylu pieszych i rowerzystów, że dosłownie brakowało dla nich miejsca (warto to by było udokumentować fotograficznie, bo to dobry przykład, że pokonywanie tego przejazdu "na dwa" zwiększa zagrożenie.

Chętnie napiszę pismo w tej sprawie. Chciałbym tylko ustalić wcześniej:

1. Czy ktoś podejmował już interwencje w tej sprawie (Coś mi się majaczy, że Gromanik?). Jeśli tak, czy mógłbym prosić o dostęp do dotychczasowej korespondencji?

2. Jeśli dobrze rozumiem, sam fakt, że jest tam guzik, jest sprzeczny z prawem. Z jakiego przepisu dokładnie to wynika?

3. Jakie argumenty za zmianą przychodzą Wam do głowy? Moje to:
- niezgodność z przepisami
- dyskryminacja rowerzystów
- zwiększenie niebezpieczeństwa rowerzystów z uwagi na za małą strefę akumulacji (stała się ona za mała w związku z otwarciem Parku Fontann oraz udostępnieniem łącznika między DDR na moście Gdańskim i opisaną DDR)
- sytuacja, gdy skręcające samochody i rowerzyści mają naraz czerwone zachęca do przejeżdżania na czerwonym
- ???

PostNapisane: Cz cze 02, 2011 17:44 
Zielony Oszołom

Wniosek ws. likwidacji przycisków na przejeździe przez Sanguszki i zmianę programu sygnalizacji. Jeśli ktoś tamtędy jeździ i to miejsce też go wkurza, niech korzysta z tego, co napisałem, i pisze do ZDM-u.

https://docs.google.com/document/d/1I7oUVtkI87o9Qwo5ywJTsF_Ucn-WjmOZVgXzaqn0Qqo/edit?hl=en_US&authkey=CMX37-QL

PostNapisane: Cz lip 07, 2011 11:47 
Zielony Oszołom

Stary Trampek napisał(a):
Wniosek ws. likwidacji przycisków na przejeździe przez Sanguszki i zmianę programu sygnalizacji. Jeśli ktoś tamtędy jeździ i to miejsce też go wkurza, niech korzysta z tego, co napisałem, i pisze do ZDM-u.

https://docs.google.com/document/d/1I7oUVtkI87o9Qwo5ywJTsF_Ucn-WjmOZVgXzaqn0Qqo/edit?hl=en_US&authkey=CMX37-QL

Dziś dostałem odpowiedź w sprawie powyższego pisma:

ZDM napisał(a):
Warszawa, 5.07.2011

ZDM-ZTSO-Z-WKA-0717-257-2-11

Dot. Sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu wybrzeże Gdańskie — Sanguszki.

W odpowiedzi na Pana email w sprawie przejazdu rowerowego przez ulicę Sanguszki, Zarząd Dróg Miejskich uprzejmie informuje co następuje.
W porozumieniu z Biurem Drogownictwa i Komunikacji sygnalizacja świetlna na ww. skrzyżowaniu zostanie skorygowana tak, aby usprawnić ruch pieszych i rowerzystów. Wprowadzenie dodatkowej fazy umożliwi, przy spełnieniu określonych warunków, przejazd rowerzystów przez wszystkie jezdnie ul. Sanguszki w jednym cyklu. Przewidywany termin wprowadzenia zmian to 1-sza połowa lipca 2011 r.
Odnośnie automatycznej detekcji rowerów informujemy, ze urządzenia takie są sukcesywnie montowane w ramach posiadanych środków finansowych.

Michał Trzciński

Zobaczymy, co to znaczy "przy spełnieniu określonych warunków" - podejrzewam, że może chodzić o wciśnięcie przycisku. Niemniej jednak nawet wyregulowanie sygnalizacji tak, aby możliwy był przejazd rowerzysty w jednym cyklu, będzie znaczącym krokiem naprzód w tym miejscu.

PostNapisane: Cz lip 07, 2011 12:23 
Zielony Oszołom

A ja właśnie dostałem odpowiedź od Inżyniera Ruchu w sprawie zielonego światła dla rowerów w jednym cyklu zamiast podzielonego na 2 cykle przy skrzyżowaniu Wybrzeże Gdańskie x Sanguszki i mój wniosek został przekazany do operatora ZSZR. Chyba czas na fajne zmiany w tym miejscu :)

PostNapisane: Cz lip 07, 2011 12:28 
Zielony Oszołom

mplonski napisał(a):
A ja właśnie dostałem odpowiedź od Inżyniera Ruchu w sprawie zielonego światła dla rowerów w jednym cyklu zamiast podzielonego na 2 cykle przy skrzyżowaniu Wybrzeże Gdańskie x Sanguszki i mój wniosek został przekazany do operatora ZSZR. Chyba czas na fajne zmiany w tym miejscu :)

Zdaje się, że dużo osób napisało na raz w sprawie tego samego miejsca.

PostNapisane: Cz lip 07, 2011 18:21 
Oberspammer

Zdaje się, że dużo osób napisało na raz w sprawie tego samego miejsca.

I dobrze, bo takie sytuacje przejdą do historii - miejmy nadzieję, że zrobią stały cykl, a nie dodadzą przycisków na pozostałych słupach (na razie są tylko na tych przy prawoskręcie z Wisłostrady).

Od Maćka Płońskiego dowiedziałem się także, że ma się pojawić wyspa z elementów prefabrykowanych, która uniemożliwi takie manewry jak w 0:20
http://www.youtube.com/watch?v=V60dwIsiRa4

PostNapisane: Cz lip 07, 2011 21:46 
Zielony Oszołom

To czy się pojawi to ja nie wiem, nie mam jeszcze pisma w tej sprawie ;-)

PostNapisane: Pt lip 08, 2011 7:43 
Oberspammer

Cytuj:
A ja właśnie dostałem odpowiedź od Inżyniera Ruchu w sprawie zielonego światła dla rowerów w jednym cyklu zamiast podzielonego na 2 cykle przy skrzyżowaniu Wybrzeże Gdańskie x Sanguszki i mój wniosek został przekazany do operatora ZSZR. Chyba czas na fajne zmiany w tym miejscu

Najwidocznie postulowane rozwiązanie po popsuje plynności ruchu samochodowego, bo przy Emilii Plater nie chcieli zostawić przejścia dla pieszych na stałe, bo ZSZR jest objęty 5 letnią gwarancją i "nic nie wolno zmienić".

PostNapisane: Wt sie 02, 2011 15:35 
Zielony Oszołom

Dziś dostałem odpowiedź w sprawie powyższego pisma:

ZDM napisał(a):
Warszawa, 5.07.2011

ZDM-ZTSO-Z-WKA-0717-257-2-11

Dot. Sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu wybrzeże Gdańskie — Sanguszki.

W odpowiedzi na Pana email w sprawie przejazdu rowerowego przez ulicę Sanguszki, Zarząd Dróg Miejskich uprzejmie informuje co następuje.
W porozumieniu z Biurem Drogownictwa i Komunikacji sygnalizacja świetlna na ww. skrzyżowaniu zostanie skorygowana tak, aby usprawnić ruch pieszych i rowerzystów. Wprowadzenie dodatkowej fazy umożliwi, przy spełnieniu określonych warunków, przejazd rowerzystów przez wszystkie jezdnie ul. Sanguszki w jednym cyklu. Przewidywany termin wprowadzenia zmian to 1-sza połowa lipca 2011 r.
Odnośnie automatycznej detekcji rowerów informujemy, ze urządzenia takie są sukcesywnie montowane w ramach posiadanych środków finansowych.

Michał Trzciński

Zobaczymy, co to znaczy "przy spełnieniu określonych warunków" - podejrzewam, że może chodzić o wciśnięcie przycisku. Niemniej jednak nawet wyregulowanie sygnalizacji tak, aby możliwy był przejazd rowerzysty w jednym cyklu, będzie znaczącym krokiem naprzód w tym miejscu.

No więc uprzejmie donoszę, że dziś sprawdziłem w terenie nową regulację świateł na przedmiotowym przejeździe i ustawienie jest... bardzo dobre. Na pewno nie da się już temu skrzyżowaniu zarzucić, że dyskryminuje ruch rowerowy. Przez większą część cyklu rowerzyści mają zielone na przejazdach przez wszystkie jezdnie, potem na chwilę dostają czerwone na północnym przejeździe, aby przepuścić skręcających w prawo kierowców, potem znów ten przejazd dostaje zielone (na innych ciągle jest zielone), a potem wszystkie przejazdy dostają czerwone, aby puścić samochody z Sanguszki. Z tego, co udało mi się zorientować, nie trzeba już wciskać przycisku - przeprogramowano cykl na stałoczasowy. Rowery co prawda mają zielone nieco krócej, niż samochody jadące w analogicznym kierunku po Wisłostradzie, ale różnica ta wynosi około 10 sekund, a w zamian na zielonym nie występuje kolizja z żadnym strumieniem samochodów. Uważam, że sukces. :)

PostNapisane: Śr sie 03, 2011 6:40 
Oberspammer

No więc uprzejmie donoszę, że dziś sprawdziłem w terenie nową regulację świateł na przedmiotowym przejeździe i ustawienie jest... bardzo dobre. Na pewno nie da się już temu skrzyżowaniu zarzucić, że dyskryminuje ruch rowerowy. Przez większą część cyklu rowerzyści mają zielone na przejazdach przez wszystkie jezdnie, potem na chwilę dostają czerwone na północnym przejeździe, aby przepuścić skręcających w prawo kierowców, potem znów ten przejazd dostaje zielone (na innych ciągle jest zielone), a potem wszystkie przejazdy dostają czerwone, aby puścić samochody z Sanguszki. Z tego, co udało mi się zorientować, nie trzeba już wciskać przycisku - przeprogramowano cykl na stałoczasowy. Rowery co prawda mają zielone nieco krócej, niż samochody jadące w analogicznym kierunku po Wisłostradzie, ale różnica ta wynosi około 10 sekund, a w zamian na zielonym nie występuje kolizja z żadnym strumieniem samochodów. Uważam, że sukces. :)

Gratuluję i również się cieszę - jeśli by się komuś udało nagrać film podobny do tego: http://www.youtube.com/watch?v=V60dwIsiRa4 ,to można by było zrobić zestawienie przed i po :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona