Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 14:38 
Greenpisarz

Jeśli to skrzyżowanie nadal tak wygląda, to faktycznie jest wyjątkowo niebezpiecznie.
Nie dość, że promień łuku jest ogromny, 4 pasy, choć mogłyby być spokojnie 3, brak wysepki kanalizującej ruch skręcających z Sobieskiego w prawo w Sikorskiego, to jeszcze kompletnie pościerana farba na przejeździe i przejściu dla pieszych.

Cytuj:
Co z tego? Ano, Prawo o ruchu drogowym, art. 33, ustęp 4, pkt 1:
Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się:

1. wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd;

-- to _jeszcze_ obowiązuje, prawda?

Nie, nie obowiązuje - nadrzędnym przepisem cały czas jest to, co znajduje się w Konwencji Wiedeńskiej. Ten zapis, który przytoczyłeś jest "nielegalny" :-)

PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 14:40 
Stały Bywalec

Przecież właśnie pytam, czy ścieżka przebiegajaca przez ulicę, ale bez oznaczenia przejazdu dla rowerów, jest przejazdem czy nie. Czy też może te prostokąty [teraz już chyba odmalowane, razem z pasami] wzdłuż ścieżki na pasach oznaczają przejazd i już żadne znaki czy sygnalizacja świetlna nie są potrzebne, po prostu nie wiem, nie chodzi tylko o ten konkretny wypadek i miejsce.

PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 14:56 
Bywalec

Ja się staram zawsze jeśli nie mam czerwonej jak byk ścieżki rowerowej na światłach wymalowanej + swiatełka dla rowerów - przeprowadzać wehikuł. Upierdliwe to owszem ale za to bezpieczne. No i kwestia krawężników - mój wehikuł nie nadaje się do wskakiwania na krawężnik, a nawet jeśli jest zrobiony podjazd (lub coś co go przypomina) to i tak "czuję" go i drżę o moje dętki.
Jest taki krzywy podjazd na ul. KEN - przy Urzędzie Gminy żeby było śmieszniej - kostka ułożona przed samym podjazdem (od strony jezdni) jest tak wystająca, że tworzy dodatkowy krawężnik.

Bisette

PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 15:21 
Zielony Oszołom

Nie, no to z całym szacunkiem, ale bez sensu, jeśli jeździsz ścieżynkami naszemi rowerowemi. Przecież one to się urywają w pół drogi lub gną się w najbardziej fantazyjne wyginańce, przez co przejazdów (tfu, przejść) jest o wiele więcej, niż potrzeba. Do tego trzeba jeszcze często podjechać na rowerku i wcisnąć przycisk. A jak się wyrób ścieżkopodobny skończy, to trzeba się teleportować na ulicę, bo zgodnie z prawem chodnikiem nie wolno.

PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 15:45 
Bywalec

Oj to ja jeszcze nie dorosłam do jeżdżenia drogą (poza lokalną u mnie pod stolnicą, żeby dojechać do lasu), boję się po prostu.
Musiałabym się ubrać jak pozorant do szkolenia psów. Inaczej zginęłabym marnie pierwszego dnia.

Bisette

PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 16:10 
Stały Bywalec

Bisette napisał(a):
Jest taki krzywy podjazd na ul. KEN - przy Urzędzie Gminy żeby było śmieszniej - kostka ułożona przed samym podjazdem (od strony jezdni) jest tak wystająca, że tworzy dodatkowy krawężnik.

Bisette

Ostatnio (w zeszłym tygodniu chyba) były tam robione poprawki, ale wciąż trzęsie potężnie.

Swoją drogą, chyba odpowiedziałem na swoje pytanie: owe prostokąty na zdjęciu z poprzedniej strony to znak P-11, oznaczający przejazd rowerowy. Czyli to wystarczy, nie potrzebna jest sygnalizacja ani inne znaki.

edit: Znak p-11 to dwie przerywane linie, tutaj mamy jedną. Dla chętnych:

http://www.roadking.pl/prawo/znaki_poziome.htm

Jak należy to rozumieć, nie wiem. Pół przejazdu dla rowerów?

Ostatnio edytowano Pn kwi 11, 2011 17:03 przez em c, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 17:01 
Bywalec

Na tym feralnym skrzyżowaniu w zeszłym roku dwóch cwaniaków sie ukarało, gdy probowali śmignąć mi przed rowerem (jechałem od południa) - nie dałem za wygraną i nie wykazywałem żadnej chęci hamowania (choć oczywiście obie dłonie na klamkach). Pierszy gościu w końcu się przestraszył i gwałtownie wdusił hamulce w efekcie czego drugi cwaniaczek centralnie władował mu się w kufer. Ludziom nic sie nie stało, ale samochody, a zwłaszcza ten drugi trochę się poturbowały.
Jeżdzę tamtędy codzień do pracy i zwykle jeżdzę tam na światła dla samochodów np. na północ ruszam razem z samochodami, czyli w rannym szczycie około 10-15 sekund przed zielonym dla pieszych. Z powrotem jeśli spodziewam się korka na Sikorskiego to z Sobieskiego skręcam w Idzikowskiego, potem w lewo do toru łyżwiarskiego i na jezdnię Sikorskiego, aby skręcić w lewo w Czarnomorską. Niestety nie działa to jak jedzie się na Wilanów.
Skrzyżowanie jest strasznie przewymiarowane, a organizacja ruchu woła o pomstę do nieba - m.in. zielona strzałka w Sikorskiego pali się cały czas, gdy nie ma zielonego dla Sikorskiego.

PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 19:51 
Oberspammer

franek1979 napisał(a):
Skrzyżowanie jest strasznie przewymiarowane, a organizacja ruchu woła o pomstę do nieba - m.in. zielona strzałka w Sikorskiego pali się cały czas, gdy nie ma zielonego dla Sikorskiego.

Zielona strzałka i droga rowerowa razem?
To sprzeczne z prawem. Pisać!

Szczególnie w kontekście dzisiejszego zdarzenia.
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 62294.html
Obrazek

ed: Może wreszcie przetrzepią tych od sygnalizacji świetlnej i odpuszczą z ładowaniem zielonych strzałek gdzie się da?

PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 21:03 
Stały Bywalec

Proponuję zrobić dokumentację zdjęciową wszystkich miejsc na jakie napotkamy i zrobić jakiś grupowy wniosek/pismo do osoby odpowiedzialnej za strzałkomanię. Ewentualnie dla lepszego efektu zrobić kilka oddzielnych wniosków o podobnej (identycznej?) treści od kilku osób. Tak czy inaczej, jeżeli się rozpogodzi (nie będzie tak padało) to biorę aparat w łapki i jadę robić zdjęcia i może jakieś pisma się z tego procederu urodzą. Moim faworytem jest słup sygnalizacji świetlnej na środku ścieżki na skrzyżowaniu Korotyńskiego/Grójecka i "wyrwa" między ścieżkami na Grójeckiej od Korotyńskiego (dokładnie od Włodarzewskiej do 1 Sierpnia), gdzie jest chodnik szerokości dobrych kilku metrów (szerszy niż większość DDRiP).

Pierwszy znaleziony przeze mnie przykład przycisku od czapy:
Topiel/Zajęcza:
Obrazek

PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 22:52 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
Zielona strzałka i droga rowerowa razem?
To sprzeczne z prawem. Pisać!

/.../

ed: Może wreszcie przetrzepią tych od sygnalizacji świetlnej i odpuszczą z ładowaniem zielonych strzałek gdzie się da?

IMO problem w tym miejscu nie jest spowodowany zieloną strzałką (rowerzyści mają wtedy czerwone), tylko równoczesnym zielonym dla rowerzystów i samochodów z Sobieskiego. Rowerzyści powinni dostawać zielone parę(naście) sekund wcześniej niż samochody skręcające, lub w ogóle rozłącznie - w idealnej sytuacji.

Akurat możliwość skrętu na strzałce, podczas gdy rowerzyści mają czerwone, może być argumentem za wydzieleniem kilku sekund zielonego tylko dla rowerzystów. A samochody niech się ze sobą dzwonią na tej strzałce ile dusza zapragnie.

Gdyby ktoś dostał przypadkiem w łapki program oświetlenia na tym skrzyżowaniu, to poproszę o podzielenie się.

Mhrok napisał(a):
Proponuję zrobić dokumentację zdjęciową wszystkich miejsc na jakie napotkamy i zrobić jakiś grupowy wniosek/pismo do osoby odpowiedzialnej za strzałkomanię. Ewentualnie dla lepszego efektu zrobić kilka oddzielnych wniosków o podobnej (identycznej?) treści od kilku osób.

To drugie rozwiązanie wydaje się lepiej rokujące.

em c napisał(a):
edit: Znak p-11 to dwie przerywane linie, tutaj mamy jedną.

/.../

Jak należy to rozumieć, nie wiem. Pół przejazdu dla rowerów?

See also: viewtopic.php?p=16308#p16308

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona