Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona

Za jaką podwyżką cen ZTM jesteś?
Ankieta wygasła Cz sty 17, 2008 15:47
Jestem przeciwko jakiejkolwiek podwyżce 7%  7%  [ 1 ]
Jestem za podwyżką, jeśli ZTM będzie miało obowiązek zwiększenia zakresu usług KM 27%  27%  [ 4 ]
Jestem za podwyżką, ale ceny za parkowanie w mieście też muszą wzrosnąć 60%  60%  [ 9 ]
Jestem za podwyżką, ale nie podobają mi się proponowane rodzaje biletów 0%  0%  [ 0 ]
Jestem generalnie za podwyżką cen ZTM 7%  7%  [ 1 ]
Niczego nie jestem pewien 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 15
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 05, 2008 21:43 
Oberspammer

http://www.zw.com.pl/artykul/237120.html

Konrad Majszyk napisał(a):
(...)
Od soboty na przystankach tramwajowych w całym mieście pojawiły się też nowe rozkłady jazdy. Pasażerowie znajdą na nich średnie czasy przejazdów między poszczególnymi przystankami. To wstęp do wprowadzenia biletów czasowych, które mają obowiązywać od 2 czerwca. ZTM zastrzega jednak, że podane czasy przejazdów mają jedynie charakter orientacyjny i mogą się zmieniać. Podobnego udogodnienia nie wprowadzili dla autobusów. Dlaczego? Jak usłyszeliśmy, przy warszawskich korkach są one praktycznie nieprzewidywalne.

To dopiero ciekawy wątek we wprowadzaniu biletów czasowych. Czyli planując podróż np. autobusem i tramwajem z biletem czasowym trzeba będzie samemu posiedzieć z mapą i aktualnymi zdjęciami z monitoringu, by zobaczyć gdzie są korki oraz popytać innych potencjalnych pasażerów, by ocenić, czy powinniśmy kupić bilet 40 czy 60-minutowy...

Jeszcze pół biedy, gdyby podstawowym biletem (kosztującym tyle, co jednorazowy) był 60-minutowy, wtenczas przynajmniej większość podróży by się w tym mieściła, ale niestety...

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz mar 31, 2011 13:43 
Oberspammer

Głos z Krakowa:

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... ursow.html

Cytuj:
Podobnie jak w poprzedniej wersji projektu ZIKiT ma zamiar wprowadzić na rynek tylko bilety czasowe: 15-minutowy za 2 zł, półgodzinny za 2,8 zł, godzinny za 3,6 zł i półtoragodzinny za 5,2 zł. Od reguły czasowej będzie jeden wyjątek. Bilet za 2,8 zł będzie obowiązywał przez pół godziny, jeśli w trakcie przejazdu pasażer dokona przesiadki. Jeśli przesiadka nie będzie potrzebna, bilet za 2,8 zł będzie ważny aż do pętli końcowej danej linii.

Sądzę, że to całkiem fajny pomysł. W Warszawskich warunkach bardziej stosowny byłby co prawda co najmniej 60-(a przynajmniej 45)-minutowy bilet bazowy w cenie i o funkcji jednorazowego, ale ogólnie pozwoliłoby to zacząć popularyzować przesiadki, do których próbuje od jakiegoś czasu zmuszać ZTM.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pt kwi 01, 2011 21:18 
Bywalec

Bilet czasowy nie sprawdza sie w korkach, ktorych w Warszawie jest multum. Np. kasuje bilet, jade dwa przystanki, a tu autobus staje w korku, a ja nie mam biletu do dokasowania. Podobnie mozna utknac w SKM np. na odcinku Warszawa Wschodnia - Warszawa Rembertow. Kasuje bilet czasowy 15 minutowy, a pociag bedzie sie wlókł do Rembertowa pół godziny, robiac po 3 postoje na semaforach miedzy stacjami. Nie ma mozliwosci opuscic pojazdu, no wiec jade z nieważnym biletem. Jak ktos mnie skontroluje przy wyjsciu z pociagu na peron w Rembertowie to leżę.

PostNapisane: Pt kwi 01, 2011 23:19 
Stały Bywalec

Zauważ, że bilet opisany w poprzednim poście sprawdza się również w korkach...

PostNapisane: So kwi 02, 2011 7:03 
Stały Bywalec

Moim zdaniem bilety czasowe sprawdzają się jedynie na liniach podmiejskich, szczególnie dla posiadaczy okresowych biletów miejskich.
Np. 704 Wiatraczna - Halinów ok. 40 min., od granicy strefy tylko 13 min.
bilet jednorazowy 4,20
bilet 40 minut 2,80 może być ciut przykrótki, ale wystarczy zacząć przystanek dalej albo przy Pl. Szembeka.
bilet 20 minut 2,00 spokojnie starcza od granicy strefy.

PostNapisane: So kwi 02, 2011 10:19 
Zielony Oszołom

Bilety czasowe sprawdzają się równie dobrze w centrum -- zazwyczaj jeżdżę rowerem, a jeśli wybieram zbiorkom to w 99% przypadków biorę bilet 20-minutowy. Dzięki temu za złotówkę mogę przejechać sporą część warszawskiego metra czy dojechać gdzieś w centrum. Autobusami nie zdarza mi się jeździć (jedynie tramwaj i metro), więc korków nie zaobserwowałem ;-)

PostNapisane: So kwi 02, 2011 12:33 
Zielony Oszołom

Zaraz gazety napiszą:

Maciej Płoński, znany warszawski ekooszołom, twierdzi: w Warszawie nie ma korków, wszędzie da się dojechać w 20 minut!

;-)

PostNapisane: So kwi 02, 2011 14:44 
Zielony Oszołom

sprostowanie dla wszystkich tabloidów

Jeśli wybierzemy metro to da się naprawdę spory kawałek zrobić w 20min. Tramwaje są sporo wolniejsze, ale i tak fajnie się nimi jeździ. Po prostu wszystkie moje cele podróży są w dobrym zasięgu tramwajów/metra/metra z przesiadką do tramwaju.

Z ciekawostek -- czy wiecie, że gdyby poruszać się z prędkością światła to dotarcie do dowolnego punktu na ziemi trwałoby około minuty? Skoro światło może to czemu my nie ;]

PostNapisane: So kwi 02, 2011 17:01 
Zielony Oszołom

Bo ludzie zaczęliby masowo jeździć w tę i we wtę by się wolniej starzeć.
Wyszłoby na to, że miliarder mieszkający w willi jeżdżącej z prędkością 2,5*10^8 m/s po 50 latach* życia nadal nie mógłby kupić alkoholu bez dowodu (-;

*-z pkt widzenia "stacjonarnego" obywatela

PostNapisane: So kwi 02, 2011 22:42 
Stały Bywalec

Z ciekawostek -- czy wiecie, że gdyby poruszać się z prędkością światła to dotarcie do dowolnego punktu na ziemi trwałoby około minuty? Skoro światło może to czemu my nie ;][/quote]

300.000 km/s przy obwodzie równika 40.000 km
oznacza 7 i pół obiegu ziemii w ciągu sekundy
czyli stąd na antypody = 1/15 sekundy
czyli tyle co wooolna migawka aparatu fotograficznego
ktoś musiał baaaardzo fizyki nie lubieć

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona