Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt mar 01, 2011 9:40 
Oberspammer

I w lutym mamy 221 jeden zabitych w całym kraju, mimo o ledwie 5 wiekszej liczby wypadków. Większa prędkosć...

W Warszawie bodajże 8 zabitych (mimo śniegu)? (w zeszłym roku 0).

PostNapisane: Wt mar 01, 2011 15:42 
Oberspammer

policja.waw.pl napisał(a):
NIECHRONIENI UCZESTNICY RUCHU DROGOWEGO
Wzorem lat ubiegłych - w 2011 r. kontynuowane będą działania wynikające z Krajowego Programu Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego „GAMBIT”, rekomendacji Komisji Europejskiej oraz Programu działania Europejskiej Organizacji Policji Ruchu Drogowego „TISPOL”. Celem działań będzie wzmożona reakcja policjantów na wykroczenia popełniane przez pieszych, rowerzystów, motorowerzystów, jak również kierujących pojazdami, którzy nieprawidłowym zachowaniem na drogach powodują zagrożenie dla wyżej wymienionych grupy osób.
Stały i dynamiczny wzrost uczestników ruchu drogowego, powoduje wzrost stopnia zagrożenia życia i zdrowia osób korzystających z dróg. Skala wypadków w Polsce, zwłaszcza ze skutkiem śmiertelnym, należy do jednych z największych w porównaniu z innymi krajami europejskimi. Do głównych przyczyn wypadków należy zaliczyć między innymi niewłaściwe zachowanie uczestników ruchu w rejonie przejść dla pieszych, zarówno ze strony kierujących jak i pieszych.

Analiza stanu bezpieczeństwa w ruchu drogowym w 2010 r. z terenu działania Komendy Stołecznej Policji obrazuje, że jednymi z najczęstszych przyczyn wypadków drogowych z winy kierujących było:

niedostosowanie prędkości do warunków ruchu,
nieprawidłowe przejeżdżanie przejść dla pieszych.
Osoby piesze w analogicznym okresie byli sprawcami 276 wypadków . Najczęstszymi przyczynami wypadków w tej grupie uczestników ruchu drogowego było:

nieostrożne wejście na jezdnię przed nadjeżdżającym pojazdem,
wejście na jezdnię przy czerwonym świetle
przekraczanie jezdni w miejscu niedozwolonym.
W działaniach „NIECHRONIENI UCZESTNICY RUCHU DROGOWEGO” uczestniczyć będą policjanci Wydziału Ruchu Drogowego KSP, policjanci ruchu drogowego oraz prewencji Komend Powiatowych Policji w rejonach im podległych, policjanci pionu prewencji Komend Rejonowych Policji oraz policjanci Wydziału Komunikacji Społecznej KSP.

Działania przeprowadzane będą w godzinach 6.00-22.00 w miesiącu: marcu, kwietniu, maju, wrześniu, październiku oraz listopadzie tego roku.

Strzeżcie się piesi. Policja będzie strzegła waszego bezpieczeństwa. W zeszłym roku spowodowaliście aż 267 wypadków z ogólnej liczby 1056 wypadków w zeszłym roku w Warszawie (ok. 30%), więc należy Wam się.

Jak widzę takie przyczyny:
nieostrożne wejście na jezdnię przed nadjeżdżającym pojazdem,
wejście na jezdnię przy czerwonym świetle
przekraczanie jezdni w miejscu niedozwolonym

to od razu mi się kojarzy:
ad. 1 - zielona strzałka
ad. 2 - przyciski na przejściach i źle stosowane fazy świetlne (czerwone, gdy samochody nie jadą)
ad. 3 - brak przejść dla pieszych, tam gdzie byłyby potrzebne, m.in. obustronnych dojść do przystanków.

PostNapisane: Wt mar 01, 2011 16:18 
Bywalec

Nie wiem czy to w ramach tej wybornej akcji, ale wczoraj zostałem zatrzymany za jazdę rowerem pod prąd na "małym" Krakowskim Przedmiesciu tj. pomiędzy Bednarską a Pałacem Prezydenckim. W efekcie straciłem 20 minut na dyskusji o BRD, łamaniu przepisów dotyczących parkowania samochodów w strefie zamieszkania i indolencji Straży Miejskiej.
W sumie dobrze, że są jeszcze policjanci do reagują na takie wykroczenia, ale nie podoba mi się, iż prawo jest stosowane wybiórczo.

PostNapisane: Wt mar 01, 2011 21:33 
Oberspammer

Cytuj:
pod prąd na "małym" Krakowskim Przedmiesciu tj. pomiędzy Bednarską a Pałacem Prezydenckim

Też tam tak zwykle jeżdżę. Widzę według władzy jest tam zakaz jazdy rowerów w obie strony, mimo iż to... strefa zamieszkania. A więc jednak muszę napisać w końcu to pismo o kontrapas/dopuszczenie podprądu w tamtym miejscu.

PostNapisane: Cz mar 03, 2011 15:00 
Zielony Oszołom

Ja mam nową dobrą wiadomość z sekcji 'azyle dla pieszych' -- właśnie dostałem pismo od ZDM z informacją o tym, że w tym roku po uzyskaniu niezbędnych opinii i zatwierdzeniu projektu przez IR będzie wykonany azyl dla pieszych przy przejściu przez ul. Senatorską przy Pl. Bankowym.

O tym miejscu wspominałem w moim ostatnim artykule o wysepkach.

PostNapisane: Śr mar 09, 2011 2:05 
Oberspammer

Autobus i rower...

http://wiadomosci.onet.pl/wideo/ogromne ... klip.html#

:shock:

PostNapisane: Śr mar 09, 2011 12:51 
Oberspammer

Wklejam link do artykułu by nie zgubić. O matkach jeżdżących samochodami.
http://dziecko.onet.pl/60380,0,11,podmi ... tykul.html

nie mogę wkleić calości, ani przeczytać obecnie więc proszę o wyrozumiałosc.

OK. Mozna to przesunąć do suburbanizacji.

Swoją drogą zdobyłem się na refleksję. Czy suburbanizacja nie jest kolejnym sposobem na ubezwłasnowolnienie kobiet i uzaleznienie ich od mężczyzn? Gdyby te Panie nie mieszkaly pod Warszawą i nie musiały spedzać tyle godzin w samochodach (do przedszkoli, na zakupy itp.), może mialyby więcej czasu dla siebie?

PostNapisane: Pn mar 14, 2011 9:12 
Oberspammer

W sobotę stuknęło nam 500 zmarłych w wypadkach na Polskich drogach w 2011 roku. To był drogowy dzień żałoby narodowej. Dzień ten przypadł 15 dni wczesniej, niż w 2010 roku (wtedy był 27.03). Przy okazji w ten weekend pojawiły się wiosenne dwucyfrówki na statystykach policji - czyli dni z dwucyfrową liczbą ofiar. Sobota 15, niedziela 16. Zatem po 14 dniach marca mamy 114 ofiar. Jeszcze 17 dni, ale jest niewielka szansa, że marzec będzie bardziej niebezpieczny niż w zeszłym roku.

PostNapisane: Pn mar 14, 2011 14:08 
Oberspammer

Kandydat do Nagrody Darwina:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html

PostNapisane: Wt mar 15, 2011 14:53 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):

Obrazek

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 119  Następna strona