Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt gru 07, 2010 21:14 
Zielony Oszołom

Właśnie wyszedł, z pięcioletnim opóźnieniem, niemiecki podręcznik budowy i utrzymania dróg rowerowych:
http://www.fgsv-verlag.de/catalog/product_info.php?products_id=2869
Czytałem jego fragmenty i sądzę, że to bardzo cenne opracowanie. Najnowsze i zarazem trochę bliższe naszym realiom niż holenderski CROW. Byłoby świetnie, gdyby dało się to wydać po polsku. Czy ktoś wie, jakie wydawnictwo lub instytucja mogłaby się tego podjąć? Chętnie pomogę przy takiej inicjatywie, ale jako osoba prywatna niewiele mogę zdziałać.

PostNapisane: Śr gru 08, 2010 9:32 
Zielony Oszołom

marek.slon napisał(a):
Właśnie wyszedł, z pięcioletnim opóźnieniem, niemiecki podręcznik budowy i utrzymania dróg rowerowych:
http://www.fgsv-verlag.de/catalog/product_info.php?products_id=2869
Czytałem jego fragmenty i sądzę, że to bardzo cenne opracowanie. Najnowsze i zarazem trochę bliższe naszym realiom niż holenderski CROW. Byłoby świetnie, gdyby dało się to wydać po polsku. Czy ktoś wie, jakie wydawnictwo lub instytucja mogłaby się tego podjąć? Chętnie pomogę przy takiej inicjatywie, ale jako osoba prywatna niewiele mogę zdziałać.

Myślę, że spróbuj uderzyć do Instytutu Spraw Obywatelskich
www.iso.edu.pl

Z prawej strony masz zapewne znane Ci inicjatywy, które prowadzą. Są wśród nich ludzie, którzy o transporcie wiedzą naprawdę dużo. Ciężko ocenić mi wiedzę rowerową, ale kontakty mają spore. Choćby współpracują z ZM :P.

No i jeszcze sieć organizacji Miasta dla Rowerów.
http://www.rowery.org.pl/rowery.htm
Oni tłumaczyli C.R.O.W-owski postaw na rower. Uderzałbym do Marcina Hyły. Jak go znam to już o tym myśli :P.

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 12:35 
Początkujący

Gdzie kupiłeś/ściągnąłeś niemiecki podręcznik? Tylko z tej strony można, czy w inny sposób?

PostNapisane: Śr gru 29, 2010 15:48 
Zielony Oszołom

Nie mam tego podręcznika, ale zamówił go już Zespół ds. dróg rowerowych w GDDKiA (T. Kopta, M. Chyła, O. Buczyński etc.). Spróbuję też skopiować jak najwięcej, gdy będę w przyszłym tygodniu w Berlinie. Na razie znam spis treści i jeden podrozdział, przysłany mi parę miesięcy temu przez współautora książki. Przełożyłem to na polski i przesłałem temu zespołowi oraz wydawnictwu wstępnie zainteresowanemu polską edycją.

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 1:09 
Początkujący

przy okazji, macie może Standardy rowerowe Berlina lub innego niemieckiego miasta?

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 16:51 
Początkujący

Warto wysłać nie tylko do central, ale powiatów (jest chyba takie stowarzyszenie miast, gmin i powiatów), można ich poprosić o bazę mailingową, niewspominając o drogach wojewódzkich.

PostNapisane: Cz lut 10, 2011 15:47 
Początkujący

Ja bym poprosiła, żeby wysłać do ratusza Ochoty , sama mogę dostarczyć. pozdrawiam Eleonora

PostNapisane: Cz lut 10, 2011 21:05 
Oberspammer

nora napisał(a):
Ja bym poprosiła, żeby wysłać do ratusza Ochoty , sama mogę dostarczyć. pozdrawiam Eleonora
A możesz powiedzieć, w jakim celu?
Tamtejszy pełnoniemocnik /niedorzecznik rowerowy przez ostatnie dwa lata dał kosmiczny pokaz niedasizmu i antyrowerowości (M.Sulmicki opisywał chyba na tych łamach wizję lokalną na Polu Mokotowskim z jego udziałem i pomysły typu "robienia alejek parkowych o szerokości 1,5m, żeby sie rowerzyści nie mieścili z pieszymi"). Jego zwierzchnik, naczelnik Wydz. Infrastruktury -- podobnie. A burmistrz jest nadal ten sam, więc nie sądzę, żeby przeprowadził rewolucję z zastosowaniem pala i gilotyny, bo tylko takie narzędzia mogą tam coś udrożnić... :wink:

Sądzę, że jeżeli już, powinno to być zrobione odgórnie, via Biuro Drogownictwa, a rozesłane przez Gabinet Prezydenta, z poleceniem wykorzystania do burmistrzów.

PostNapisane: Pt lut 11, 2011 13:32 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
Sądzę, że jeżeli już, powinno to być zrobione odgórnie, via Biuro Drogownictwa, a rozesłane przez Gabinet Prezydenta, z poleceniem wykorzystania do burmistrzów.

I to jest pomysł! Choć ma jedną zasadniczą wadę. Zakłada, że ww samorządowcy są zainteresowani czymkolwiek innym poza rządzeniem, co jak widać sam powyżej udowodniłeś.

PostNapisane: Pt lut 11, 2011 22:43 
Zielony Oszołom

Podręcznik niemiecki już mam, skopiowałem sobie w Berlinie. Wolałbym jednak nie rozsyłać kolejnych kopii po urzędach. Urząd Dzielnicy stać chyba na wydatek 200 zł., jeśli chce poprawić jakość zarządzanej przez siebie infrastruktury rowerowej. Nie jestem też pewien, czy potencjalni czytelnicy w urzędzie czytają po niemiecku. Pomysł wydania tego po polsku na razie umarł. Krakowski zespół w GDDKiA (z Marcinem Hyłą) pisze własny podręcznik i ten niemiecki będzie tylko jedną z potencjalnych inspiracji; jedno z warszawskich wydawnictw rozważało polską edycję i podjęło decyzję na nie. Służę więc informacjami nt. jego zawartości na konkretny temat, chętnym mogę też do prywatnego użytku podesłać kopie poszczególnych rozdziałów.