Hubert Pollak napisał(a):
olek napisał(a):
W obszarze planu zakazane jest lokalizowanie miejsc parkingowych na chodnikach
podobno jest jakaś dyrektywa Unijna która o tym mówi było z miesiąc temu w Wyborczej przy okazji budowy parkingów w centrum Krakowa, więc może warto odszukać i się na nią powołać odnośnie całego centrum Warszawy
A byłbyś w stanie odszukać chociaż ten artykuł z Wyborczej?
W Warszawie mamy dość luźne zapisy studium:
SUiKZP napisał(a):
Podstawowe działania w zakresie uporządkowania systemu parkowania będą polegać na:
[...]
- uporządkowaniu parkowania w liniach rozgraniczających ciągów ulicznych, w tym w szczególności ograniczenie możliwości parkowania wzdłuż ciągów ulic klasy GP i G, przy jednoczesnym wprowadzaniu pasów postojowych dla samochodów na ulicach klasy Z i L,
[...]
- ograniczeniu możliwości parkowania na chodnikach i placach miejskich poza wyznaczonymi miejscami postojowymi.
Hubert Pollak napisał(a):
- zmiana środkowego pasu na Tamce na bus pas. Kierunek pasa będzie się zmieniał automatycznie w zależności od pory dnia
Czy ja wiem, w myśl aktualnych planów na tym kierunku będziemy mieli:
- linię metra;
- linię kolei średnicowej;
- ograniczenia w ruchu samochodów osobowych na Świętokrzyskiej (co powinno wpłynąć również na ruch na Tamce)
Więc wolałbym chyba jednak pasy rowerowe.
Cytuj:
- przeanalizowanie skrzyżowań pod kątem budowy rond,
To ciekawy pomysł - jakieś konkretne typy? Tam dosyć ciasno jest. Kiedyś mówiło się o rondzie Świętokrzyska / Kopernika, być może warto również pomyśleć o Karowej (Browarna i Dobra) - te światła i tak wszyscy olewają.
Cytuj:
- zamiana Wybrzeża Kościuszkowskiego na odcinku nad nad tunelem wisłostrady oraz ulicy Lipowej na odcinku stykającym się z Biblioteką Uniwersystetu Warszawskiego w deptak z dopuszczalnym ruchem pieszym i rowerowym
Nie wiem jak to się ma do planów budowy centrum nauki Kopernik (czy jak mu tam). Poza tym na terenie elektrowni ma powstać osiedle, podejrzewam, że dojazd zaplanowali właśnie od Wybrzeża.
Wojtek napisał(a):
Może jakieś wskaźniki typu 0,9 miejsca parkingowego na mieszkanie?
Studium mówi (dla strefy Ib) - 1 miejsce lub mniej.
No i jeszcze autokorekta wskaźnika rowerowego - sprawdziłem w studium:
SUiKZP napisał(a):
Należy przewidzieć miejsca postojowe dla rowerów w ilości min. 10 miejsc/100 miejsc postojowych dla samochodów.