Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Co jest najwazniejszą przyczyną tłoku w komunikacji publicznej?
Ankieta wygasła So gru 18, 2010 9:04
a. Pasażerowie za mało płacą za bilety. 6%  6%  [ 1 ]
b. Państwo za mało łoży na komunikację publiczną. 35%  35%  [ 6 ]
c. Przewoźnicy nie umieją ułożyć rozkładu jazdy. 47%  47%  [ 8 ]
d. Rynek przewozów jest zbyt słabo uregulowany. 0%  0%  [ 0 ]
e. Ludzi nie stać na jazdę samochodem. 6%  6%  [ 1 ]
f. Komunikacja publiczna jest najszybsza. 6%  6%  [ 1 ]
g. Korki Panie, korki na ulicach i autostradach. 0%  0%  [ 0 ]
h. To tak miło, miło w ścisku. 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 17
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lis 30, 2010 21:35 
Greenpisarz

Faktycznie, pisowczycy już kompletnie upadli na głowę. Dobrze, że Andryszczyk to skomentował.

Co do spóźniających się tramwajów, w przypadku "mojej" linii najczęstszym powodem obsuwy jest parkowanie samochodów z wystawaniem na torowisko. Godzinę trwa zanim SM przyjedzie, ustali właściciela i ten łaskawie usunie samochód.
Jest to dla mnie coś kompletnie niezrozumiałego - JAK MOŻNA natychmiast nie odholowywać tak zaparkowanych samochodów?
Chciałbym wiedzieć, czy TW domagają się odszkodowań od takich kierowców - za niezrealizowane kursy, za szkody na reputacji tramwajów :-) itp...

PostNapisane: Śr gru 01, 2010 0:23 
Oberspammer

jacor napisał(a):
Godzinę trwa zanim SM przyjedzie, ustali właściciela i ten łaskawie usunie samochód.
Jest to dla mnie coś kompletnie niezrozumiałego - JAK MOŻNA natychmiast nie odholowywać tak zaparkowanych samochodów?

To nonsens. Właściciel, któremu odholowano samochód sam zadzwoni do wszystkich instancji w mieście... :lol:

Ewentualnie powinni stawiać na miejscu odjechanego samochodu pomalowany na żółto betonowy klocek z numerem telefonu Biura Samochodów Znalezionych :wink:

BTW, znajomej odholowali bez sprawdzania, szukania itp.
Jak się okazało, właściciel prywatnego parkingu, który niedawno powstał koło jej miejsca pracy, jakoś przekonał firmę holowniczą i jak tylko w pobliżu pojawi się jakiś samochód, to zwijają go w pół godziny max. Ale to już kwestia umów biznesowych, poza zasięgiem Tramwajów... :mrgreen:

PostNapisane: So gru 04, 2010 1:04 
Zielony Oszołom

jacor napisał(a):
Faktycznie, pisowczycy już kompletnie upadli na głowę. Dobrze, że Andryszczyk to skomentował.

Niekoniecznie. Jaką propozycję masz dla mojej siostry, która w poniedziałek wyruszyła z Arkadii o 17 a do domu pod Nieporętem dojechała, przez Legionowo, o 21:40. SKM i KM i T nie jeździły z Gdańskiej przez dobrą godzinę, T z Bankowego ruszyły po 18. Dojazd na Żerań 1,5h gdzie okazuje się, że w ciągu 1,5h nie przyjechał żaden autobus. Zatem jazda 2h przez L-wo. Tam okazuje się, że do domu autobusy też nie jeżdżą. Ostatnie 6km udało się, w końcu, dojechać samochodem.
Wyobraź sobie teraz frustracje człowieka, który wracał do domu 3h, a w domu dostaje telefon, że ktoś z jego rodziny nie ma jak wrócić i musi kolejne 3-4 spędzić za kółkiem. Także historia, którą napisało "samo życie".
Dyspozytora, który nakazał zjazdy do zajezdni po dotarciu do pętli powinno się zlinczować. Jaka myśl mu przyświecała? Że kierowcy się zmęczą? Kwestia bezpieczeństwa taboru?

Jeżeli parkomaty rzeczywiście nie działały to nie sposób odmówić tu logiki. Wolałbym, żeby także pomyślano o biletomatach zewnętrznych, które jak można było przewidzieć w 100% sprawdzonych przeze mnie nie działały.

Póki komunikacja nie będzie miała priorytetu także w odśnieżaniu to takie pomysły będą powstawać. Naturalnym stanem rzeczy jest nieufanie instytucjom zbiorowym w stanie kataklizmu. Ja zawsze wybieram rower, inni własne samochody.

No i ostatni rzecz. Od początku podkreślałem merytoryczność i profesjonalizm tego forum, więc nie psujcie jego obrazu osobistymi wycieczkami spod znaku Palikota oraz bezrefleksyjnym cytowaniem medium, któremu w innym temacie nie ufalibyście ani trochę i wielokrotnie kwestionowaliście warsztat dziennikarski. Może warto tą samą ufność stosować do wszystkich artykułów, a nie wybierać na podstawie utartych schematów co jest godne zaufania, a co nie. No i Andryszczyk. Człowiek nagle okazuje się wiarygodny i każde jego zdanie jest przyjmowane jako prawda. Może to jeszcze profesjonalista zesłany przez Boga i z jego woli zasiadający na obecnym stanowisku. Składaniem w każdym szmatławcu sierot z PiSu w ofierze zapewni nam sprawną komunikację, długowieczność, potencję i dobre plony :lol:. Między PO i PiS zawsze będzie żarcie, bo wynika ono z najnowszej historii Polski. Żarcie to niestety osiąga coraz gorsze rozmiary i pochłania kolejne grupy społeczne, które zatracają własne myślenie we wściekłości na tego czy tamtego. Dlatego nie ufam bezmyślnie mediom spod znaku PO gdy piszą cokolwiek o PiS i PiSowskim gdy piszą o PO. Koniec i kropka, bo mi się tu zaraz polityczny flame rozkręci czemu możemy dać upust raczej w wolnej strefie.

P.S. Wracając do meritum zdenerwuję Was na koniec przekomarzaniem się, że akurat zupełnie przypadkiem nie uczestniczyłem w tym szaleństwie. Zostałem na noc na Bielanach, a o wszystkim dowiedziałem się następnego dnia. I na tym polega paradoks idealnej komunikacji; działa najlepiej gdy nikt nie musi nigdzie jeździć.

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 2:58 
Oberspammer

http://wiadomosci.wp.pl/kat,73914,title ... caid=1b7db
Cytuj:
"To ich najbardziej boję się zimą w autobusach" 2010-12-23 (12:06)
W Polsce zawitała zima. Albo to, albo po prostu utraciłem zdolność dostrzegania innych kolorów poza oślepiającą bielą i szarością. Chętnie pozostałbym w domu aż do kwietnia, ale niestety się nie da. Pub sam do mnie nie przyjdzie, bez względu na to, jak długo będę czekał - tak przynajmniej wyglądają wstępne ustalenia po przeprowadzonych przeze mnie badaniach. Z największymi zagrożeniami związanymi z polską zimą spotkać się można w publicznych środkach transportu - pisze Jamie Stokes w felietonie dla Wirtualnej Polski.

Z największymi zagrożeniami związanymi z polską zimą spotkać się można w publicznych środkach transportu. Nie mówię tu o pociągach, które są tragedią o każdej porze roku, mówię o autobusach i tramwajach. Problem z autobusami i tramwajami polega na tym, że są one oblegane przez szczególny rodzaj starszych pań noszących przez okrągły rok berety z moheru i futrzane płaszcze. Na sygnał pierwszego śniegu, panie te na swe futrzane płaszcze letnie narzucają futrzane płaszcze zimowe, owijają się ośmioma futrzanymi szalami i ruszają do boju. Słyszałem ostatnio, że niektórzy nazywają je tramwajowymi Yeti. Opakowane w kilka warstw martwych zwierząt zabierają mniej więcej tyle samo miejsca co mały fiat. W grupie stanowią siłę podobną do lawiny. Złapały mnie kiedyś przy drzwiach tramwaju. Przy każdym przystanku byłem porywany prze futrzaną powódź, wylewany na zewnątrz i unoszony jeszcze przez kilka metrów, by następnie wrócić z falą powrotną, która z ogromną siłą przykleszczyła mnie do tramwajowego sufitu. Udało mi się uciec dopiero po czterech godzinach.

Cechą charakterystyczną tramwajowych Yeti jest to, że zawsze pojawiają się w tym samym czasie, by później zniknąć w okolicach Wielkanocy. To swoją drogą odzwierciedla cechę, którą zauważyłem u wszystkich Polaków: ubrania, które noszą, zależą nie od temperatury, a od pory roku. Pełny zimowy zestaw składający się z porządnej kurtki, rękawiczek, szalika i czapki pojawia się wraz z pierwszym przymrozkiem i noszony jest bogobojnie każdego dnia aż do nadejścia wiosny. Zmiany temperatur wydają się nie mieć znaczenia. To moja czwarta polska zima, zdążyłem się więc już zaopatrzyć w ubranie odpowiednie na minus 20 stopni. Kiedy dwa tygodnie temu nadeszły takie mrozy, czułem się całkiem wygodnie w moim zimowym zestawie, ale kiedy temperatura podskoczyła do zera, zacząłem się pocić jak Szwed w saunie. Nie ma szans bym założył czapkę przy temperaturze powyżej minus 3 stopnie, choć za taką postawę zostałem już mocno zrugany przez kilka tramwajowych Yeti. Podczas kolejnego uderzenia futrzanej fali, która wyrzuciła mnie z autobusu numer 108, usłyszałem uprzejmą uwagę: "Gdzie masz czapkę, młody człowieku! Chcesz się rozchorować?" a zaraz potem poczułem fachowy cios parasolem z tyłu kolana.

Zima jest porą roku, którą i tak spędzam najczęściej w pozycji "do góry nogami" lub ewentualnie horyzontalnej. Powodem nie zawsze jest grzane wino. My, Anglicy, nie zostaliśmy przygotowani do działań na oblodzonych chodnikach. Podczas mojej pierwszej zimy w Polsce więcej czasu spędziłem na tyłku niż na nogach. Stopniowe postępy sprawiły, że teraz jest to jakieś 50 na 50. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, co robię nie tak. Przez jakiś czas próbowałem kroczyć śladami tramwajowych Yeti, zakładając, że mają one specjalny instynkt bezpiecznego poruszania, ale nie pomogło. 97-letnia babcia przemieszcza się po zdradliwym, oblodzonym podłożu skacząc jak łania, kiedy ja próbuję robić to samo, natychmiast lecę w dół, wymachując rękami i nogami na wszystkie strony, jakby mnie właśnie postrzelono. Swoją drogą, jak na kraj, który regularnie doświadcza śniegu i lodu, wybór materiału, z którego robi się chodniki jest tu dość dziwny. Schody do stacji metra czy przejść podziemnych są najczęściej zrobione z gładkiego marmuru. Trudno wyobrazić sobie bardziej śliski materiał, nawet podczas dobrej pogody. Boję się tych schodów. Wiem, że jeśli się do nich zbliżę, złamię sobie kark. Jedynym sensownym sposobem wydaje się być raczkowanie, które dodatkowo może dostarczyć rozrywki lokalnym mieszkańcom. Chyba kiedyś spróbuję.

Wesołych Świąt!

Jamie Stokes specjalnie dla Wirtualnej Polski

W "Klasyfikacji babć autobusowych" znajdują się one pod hasłem "babcie borostwory":
Cytuj:
ogromne babcie w futrzanych płaszczach zajmujące z reguły 1,5 – 2 miejsc siedzących.

PostNapisane: Wt gru 28, 2010 0:58 
Oberspammer

od wielu lat demontuje się relacyjność układu komunikacyjnego, zastępując przesiadkami, poprzez likwidację kolejnych linii tramwajowych i autobusowych, tnie się rozkłady, toteż wzrasta zapełnienie w pojazdach zbiorkomu, bo przecież wg św. ZTM linia jest dobra jeśli pasażerowie jeżdżą na glonojada i wypadają z drzwi.

PostNapisane: Cz gru 30, 2010 23:53 
Oberspammer

Obrazek
Wesołego Nowego Roku! :wink:

PostNapisane: So sty 01, 2011 16:49 
Zielony Oszołom

Cytuj:
PiS proponuje też, by na czas opadów śniegu zezwolić kierowcom samochodów osobowych na jazdę buspasami.

:lol:

Zgoooda, ale pod warunkiem że będą zabierać wszystkich chętnych autostopowiczów z przystanków (za okazaniem ważnego biletu ZTM) :)

PostNapisane: Pn sty 24, 2011 13:17 
Admin

Cytuj:
PiS proponuje też, by na czas opadów śniegu zezwolić kierowcom samochodów osobowych na jazdę buspasami.

To wtedy powodzenia ze znalezieniem miejsca do parkowania dla jakiegokolwiek auta gdziekolwiek w centrum.

Przecież SPPN nie wprowadzono, by zdzierać kasę z kierowców, tylko po to by mogli oni znaleźć wolne miejsce do parkowania nie tylko przed 6 rano, ale np około 11, czy 15.

PostNapisane: Śr lut 09, 2011 13:46 
Oberspammer

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/mazo ... 594718,217
Cytuj:
Nowe linie i krótsze trasy autobusów w stolicy

Skrócenie długich tras autobusowych poprowadzonych nieraz przez całe miasto, to główna idea zmian w komunikacji miejskiej, które zostaną wprowadzone na czas budowy centralnego odcinka II linii metra. Autobusy na krótszych liniach mają za to kursować częściej.

Proponowane zmiany przebiegu tras autobusowych, które Zarząd Transportu Miejskiego zaprezentował w środę, mają obowiązywać przez cały okres budowy podziemnej kolejki, czyli do końca 2013 roku. Trasy autobusów zmienią się głównie w Śródmieściu, ale ich skutki odczują też mieszkańcy Bemowa, Woli, Pragi-Północ, Targówka i Ochoty.

Linie 101 i 166 zostaną połączone w jedną - o numerze 166. Będzie ona kursować z Kabat na pl. Hallera przez most Poniatowskiego, Al. Zieleniecką oraz ulicami Targową, Ratuszową i Dąbrowszczaków. Linie 155 oraz 125 i 506 (na ich zachodnim odcinku) zastąpi linia 105. Autobusy tej linii będą kursować z os. Górczewska, m.in. przez ulice Lazurową, Połczyńską, Wolska i Królewską do pętli przy Zachęcie.

Nowe linie i trasy autobusów
Autobusy nowej linii o numerze 109 będą kursować w godzinach szczytu co 4 minuty z os. Górczewska do Dworca Centralnego. Pojadą ulicami Płocką, Kasprzaka, Grzybowską i al. Jana Pawła II.
Nową trasą pojadą autobusy linii 118. Będą one kursować z Bródna-Podgrodzia do stacji metra Politechnika, m.in. przez most Grota-Roweckiego, Wybrzeże Gdyńskie i Gdańskie, ul. Książęcą, pl. Trzech Krzyży oraz pl. Konstytucji. Na trasie Bródno - Śródmieście linia 118 zastąpi obecną linię 506, która zostanie zawieszona.
Zmieni się też trasa linii 125 - autobusy pojadą z Międzylesia tylko do ul. Okopowej. Trasa będzie przebiegać m.in. przez Wybrzeże Szczecińskie, most Świętokrzyski, Nowy Świat i Krakowskie Przedmieście, ul. Królewską i pl. Bankowy. Pasażerowie z Woli i Jelonek, zamiast z linii 125, będą mogli korzystać z linii 105, do której będą mogli przesiąść się przy Zachęcie.
Zmiany będą obowiązywać do 2013 roku

Autobusy linii 128 pojadą z pętli Szczęśliwice na Mariensztat, trasą przebiegającą m.in. ulicami Korotyńskiego, Racławicką, Żwirki i Wigury, Al. Jerozolimskie oraz Książęcą, Ludną i Dobrą. Ta linia częściowo zastąpi linie 512 i 157, a w relacji Powiśle-Ochota - zawieszoną linię 150.
Trasa linii 174 ma zostać skrócona do odcinka Bokserska-Śródmieście. Pasażerowie obecnie korzystający z tej linii między Dworcem Centralnym a Pragą, będą mieli do dyspozycji autobusy linii 160, jadącej na Targówek.
Na trasie między stacją metra Wilanowska a Rakowiecką kursować będą autobusy linii 218, która w ciągu ulic Krasickiego-Kazimierzowska zastąpi linię 118.

Powstanie też nowa linia o numerze 228, której trasa będzie prowadzić od CH Reduta na Rakowiec, m.in. ul. Mszczonowską, Al. Jerozolimskimi, Bitwy warszawskiej 1920 r., Szczęśliwicką i Racławicką. Linia 501 zostanie skrócona - ze Stegien będzie dojeżdżać tylko do pl. Konstytucji. W szczycie autobusy będą jeździć co 6 minut. Pasażerowie korzystający z tej linii na Woli i Jelonkach będą mieć do dyspozycji autobusy linii 109.

Autobusy pojadą inaczej, ale kursy będą częstsze
Linia 507 zostanie połączona w jedną linię z obecną E-5 (która od 12 lutego ma zostać zmieniona na 407) i będzie kursować na trasie z Gocławia do Dworca Centralnego. Autobusy 507 w godzinach szczytu mają jeździć co 4 minuty. Ci, którzy autobusami 507 jeżdżą dziś ze Śródmieścia na Wolę, będą mogli skorzystać z autobusów linii 109, a podróżujący nią ze Śródmieścia na Bemowo - z tramwajów linii 23 i 24 oraz autobusów linii 171 i E-2.
Linie 360 i 512 mają być połączone w jedną, kursującą między Zaciszem a ul. Nowolipki, przez most Śląsko-Dąbrowski. W relacji Śródmieście-Rakowiec linia 512 zostanie zastąpiona przez linię 128.

Zmiany obejmą też linie 155, 157, 160, 162 i 178. Szczegółowe informacje będzie można znaleźć na stronie ZTM: http://www.ztm.waw.pl.
Do 4 marca ZTM przyjmuje uwagi i opinie pasażerów dotyczące proponowanych zmian. Można to zrobić telefonicznie pod numerem 22 194 84 lub pocztą elektroniczną na adres konsultacje@ztm.waw.pl.
INTERIA.PL/PAP

Za to przejść przez teren budowy metra w centrum nie będzie -- ani w postaci kładek, ani żadnej innej. Trzeba będzie nadkładać po kilometr lub więcej. ILF, projektujący organizację ruchu na czas budowy, nie jest zbyt przyjazny pieszym. Za to Turcy mszczą się za Wiedeń... :wink:

PostNapisane: Pn lut 06, 2012 19:35 
Zielony Oszołom

Może nie do końca dotyczyć to będzie tłoku, a raczej jakości komunikacji publicznej:

Jechałem dziś dziewiątką z Pragi w kierunku miasta. W tramwaju jechało trzech bezdomnych, którzy, jak sądzę, schronili się w nim przed mrozem. Dwóch smacznie spało. Jest to dla mnie po ludzku zrozumiałe, że chcą się oni gdzieś ogrzać i jazda tramwajem w tę i nazad jest tu całkiem niezłą opcją. Tyle, że w związku z tym w jakichś 2/3 tramwaju unosił się fetor nie do zniesienia. Stan siedzeń na tyle pojazdu (niskopodłogowa PESA z pierwszego rzutu, nie SWING tylko, jeśli dobrze kojarzę, 120N) wskazywał też, że praktyka ta jest dość częsta, bo były one mocno pobrudzone.

Mam tu dylemat, co w takich sytuacjach robić. Oczywiste jest, że tego rodzaju smród w pojeździe jest nie do przyjęcia, ale jak reagować? Napisać tego słynnego SMS-a do Straży Miejskiej? Zgłosić to motorniczemu? Przetrzymać w imię godności ludzkiej?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona