Raffi napisał(a):
wyeliminowanie zatrzymania dotyczy także zatrzymania wynikającego np z czerwonego światła, albo zatoru (korka). Jedyna możliwość wyeliminowania tego to zamknięcie całej jezdni, łącznie z pasem rowerowym, dla ruchu. I to jest dopiero absurd ;-)
OMG, rzeczywiście! A to mam niespodziankę. Kto
TO dopisał?
Cytuj:
zatrzymanie pojazdu - unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające nie dłużej niż 1 minutę, oraz każde unieruchomienie pojazdu wynikające z tych warunków lub przepisów;
Jak mnie kiedyś zatrzymają za przejeżdżanie na czerwonym, to już wiem jak się można tłumaczyć:
Cytuj:
Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
/.../
2. na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;
/.../
11. na drodze dla rowerów.
Ech ci ustawodawcy... Zrobią wszystko
dla zachowania płynności ruchu :-)
johnkelly napisał(a):
Zgodnie z warunkami technicznymi dla znaków w przypadku wyznaczenia pasa ruchu dla rowerów należy wyeliminować zatrzymywanie pojazdów. Zapis mało szczęśliwy, niemniej istniejący. Czy, w związku z tym, nie można zlokalizować w tym miejscu stojaka dla rowerów?
Gdzie, na pasie ruchu dla rowerów? Uprzejmie proszę nie lokalizować stojaków na pasie ruchu dla rowerów. Może uda się postawić je... obok?