Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr mar 17, 2010 0:25 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Podstawowy przekrój ulicy powinien być taki: jezdnia wschodnia: pas rowerowy 1,5 metra i pas dla samochodów 3,5m; pas dzielący do 3m; jezdnia dla autobusów 1x2 pasy po 3,5-4m; jezdnia zachodnia: pas dla samochodów 3,5m i pas rowerowy 1,5 metra. Odstępstwa od tego przekroju możliwe są jedynie przy stosowaniu pasów skrętnych przy czym preferowane być powinno łączenie pasów skrętnych z pasem do jazdy na wprost, jeśli obydwa te kierunki ruchu są obsługiwane jedną fazą sygnalizacji świetlnej.

Właściwie dlaczego nie. Ewentualnie może 2 pasy dla samochodów w stronę południową (większy ruch) a 1 w północną, to się powinno zmieścić. Zresztą teraz tu często się zdarza, że w praktyce jest czynny tylko 1 pas. Tzn. wygląda to tak że parkujący pod Salą Kongresową wystają na prawy pas i go blokują. A potem jeszcze przyjeżdża jakiś autokar, staje na środkowym pasie i wysadza wycieczkę. No i wszyscy się muszą zmieścić na lewym, autobusy też, więc 1 pas dla samochodów + 1 dla autobusów to i tak by było więcej niż w praktyce bywa teraz.

Cytuj:
Wyjazd/wjazd z/na jezdnię dla autobusów w/z Świętokrzyską/iej i Al. Jerozolimskie powinien odbywać się w osobnej fazie sygnalizacji świetlnej liczącej co najmniej 10 sekund.

Nawet chyba nie koniecznie. Jak autobusy będą skręcać ze swojego pasa tylko w lewo (a większość tak skręca) to mogą w tym samym czasie co samochody wyjeżdżać na lewy pas po skręcie, mogą sobie później przeskoczyć na prawo. Zresztą większość autobusów teraz tak robi przy skręcie z Pl. Bankowego w lewo w Solidarności (wyjazd z przystanku na Pl. Bankowym na lewy pas do skrętu, skręt w lewo na końcówkę TTA na Solidarności i zjazd z niej na lewy pas Solidarności, potem jest jeszcze daleko do kolejnego przystanku przy Feminie więc zdążą sobie spokojnie przeskoczyć na prawo)

PostNapisane: Pn mar 22, 2010 12:41 
Zielony Oszołom

Odgrzeję wątek.
Chodziło mi o coś takiego mniej więcej:
Obrazek
Taka droga rowerowa to "droga" a nie "ścieżka" i takich mi w Polsce brakuje.

PostNapisane: Pn kwi 05, 2010 1:29 
Oberspammer

fajnie, tylko jeden mały szkopuł - prezentowane rozwiązanie w ruchu lewostronnym :(

PostNapisane: Pn kwi 05, 2010 8:18 
Zielony Oszołom

Chodziło o ideę. Osobiście najbardziej preferowałbym takie rozwiązanie tylko jednokierunkowe, po obu stronach jezdni.

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 7:20 
Zielony Oszołom

Skąd taki przełom w sprawie?
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7881174,Rewolucja_na_Emilii_Plater__zielen_zamiast_parkingow.html

"Rewolucyjne zmiany podczas wakacyjnego remontu ul. Emilii Plater. W miejscu chaotycznego parkingu pośrodku - zieleniec, a po bokach - pierwszy w Warszawie szeroki pas autobusowo-rowerowy. Na chodniku pojawią się rowki prowadzące niewidomych "

Czy to tylko taka dziennikarska kaczka?

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 7:30 
Oberspammer

Zwróć uwagę na
Cytuj:
Pomysł z pasem tylko dla autobusów i rowerów musi jeszcze zaakceptować miejski inżynier ruchu Janusz Galas, który na razie jest na urlopie.

Pas autobusowo-rowerowy przed Domami Centrum też wszyscy popierali i też musiał go jeszcze tylko zaakceptować Janusz G.

Aczkolwiek faktycznie jestem zdziwiony poparciem Grażyny L. Nabieram coraz większej sympatii do ZDM pod jej kierownictwem.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 7:39 
Admin

PMN76 napisał(a):
Skąd taki przełom w sprawie?

Jeśli chodzi o to, czemu projekt remontu tak bardzo różni się od poprzednio prezentowanego w tym wątku, to odpowiedź jest prosta: pierwszy przygotował Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych, drugi Zarząd Dróg Miejskich. Ot, Warszawa.

Jeśli chodzi o to jak udało się przekonać do dopuszczenia rowerów na pasy autobusowe, to sądzę, że przyczyną jest fakt że Emilii Plater jest dokładnie najgorszym miejscem w Warszawie żeby taki eksperyment przeprowadzić. Bardzo duży ruch autobusowy, co chwila krawędź przystankowa, bardzo duża szansa na nielegalne parkowanie na poszerzonym pasie.

Mnie się ten projekt nie podoba - Emilii Plater powinno się zwężać, nie poszerzać, a parking pośrodku tak naprawdę nikomu nie szkodził. Względy estetyczne ok, ale priorytetem powinno być odzyskanie chodników i przejść dla pieszych w okolicy.

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 7:56 
Zielony Oszołom

Pewnie masz dużo racji, ale mimo wszystko jak na Warszawę to "przełomowy" sposób myślenia. Poza tym mnie zawsze cieszy jak nie ma wydzielonej ścieżki i w tej kwestii jestem "beton" nie do przekonania ;)

Ale zastanowiło mnie jeszcze co innego:
Cytuj:
Remont ulicy drogowcy zamierzają przeprowadzić już w wakacje. Nie trzeba rozpisywać przetargu. Prace wykona miejski Zakład Remontów i Konserwacji Dróg.

Jak to jest, że ZRiKD może tak po prostu łyknąć taki kontrakt jeśli jednocześnie z tego co się orientuje startuje często w różnych przetargach i konkuruje z innymi podmiotami gospodarczymi na wolnym rynku?
Przecież zarabiając na czymś takim zwiększa swój obrót i w konsekwencji może osiągnąć niższe ceny w zwykłych przetargach, a to nieuczciwa konkurencja :shock:

Zresztą odbiegając od tematu dla mnie to w ogóle paranoja, że spółki miejskie prowadzą dowolną działalność i startują w przetargach.

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 7:59 
Admin

olek napisał(a):
Mnie się ten projekt nie podoba - Emilii Plater powinno się zwężać, nie poszerzać, a parking pośrodku tak naprawdę nikomu nie szkodził. Względy estetyczne ok, ale priorytetem powinno być odzyskanie chodników i przejść dla pieszych w okolicy.

No to widzę, że się zgadzamy. Z jednej strony ta ulica jest wąska, z drugiej nawet jednokierunkowa. 6-cio czy 8-pasmowy odcinek pomiędzy pasuje jak pięść do oka i de fakto przez to korkuje się wszystko inne w okolicy. Ja bym tam zostawił dwie jezdnie po pasie dla aut plus buspasy, plus drogi rowerowe obustronne. I dużo przejść dla pieszych i przejazdów rowerowych w poprzek. Żadnych przejść podziemnych.

Odzyskane z jezdni miejsce przeznaczyłbym na poszerzenie chodników, parkowanie po środku bym zostawił, a po bokach zamienił na skośne, a z czasem po trochu (np 5% rocznie) co roku likwidował (Siskom słusznie zauważa, że w Złotych Tarasach stoi ogromy i zazwyczaj zupełnie pusty parking!).

To mógłby być bardzo reprezentacyjny trakt (moim zdaniem mógłby spokojnie przebić trakt Królewski) i początek odnowy całej okolicy, która w tej chwili jest śmietnikiem tak architektonicznym jak i komunikacyjnym. Ale do tego trzeba odwagi by tam posprzątać raz a konkretnie.

Co się zaś tyczy pasów rowerowych tam - jeden ich plus jest. Jeżeli tam się sprawdzą, to sprawdzą się wszędzie i nie będzie żadnej siły w mieście, by powiedziała, że to niebezpieczne i niemożliwe do realizacji. A moim zdaniem jednak mają szansę się sprawdzić - buspasem na Marszałkowskiej też rowerzyści jeżdżą - o wypadkach tam nie słyszałem.

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 8:03 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
Co się zaś tyczy pasów rowerowych tam - jeden ich plus jest. Jeżeli tam się sprawdzą, to sprawdzą się wszędzie i nie będzie żadnej siły w mieście, by powiedziała, że to niebezpieczne i niemożliwe do realizacji. A moim zdaniem jednak mają szansę się sprawdzić - buspasem na Marszałkowskiej też rowerzyści jeżdżą - o wypadkach tam nie słyszałem.

Oooo to to to !!!
O to mi chodziło :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona