Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N maja 02, 2010 22:52 
Oberspammer

Powstało rondo na skrzyżowaniu Kowalczyka z Klembowską oraz wyspy i separatory pomiędzy rondem a ul. Modlińską:
http://bzaborow2.no-ip.org/galer/pg/show/1357

Tu trochę wpisów na moim bikelogu na temat ronda:
http://gromanik.bikestats.pl/index.php?did=292768

A tu dyskusja na białołęckim forum na gazecie na temat ronda:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,356,1104 ... liowa.html

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Pn maja 03, 2010 17:03 
Bywalec

W końcu malowane mini rondo w Warszawie! Czyli już można takie budować ?!

PostNapisane: Pn maja 03, 2010 17:19 
Zielony Oszołom

kapilansztrum napisał(a):

z tego co mi wiadomo to docelowo rondo będzie otoczone betonowymi U-14e

PostNapisane: Pn maja 03, 2010 19:37 
Admin

mplonski napisał(a):
kapilansztrum napisał(a):

z tego co mi wiadomo to docelowo rondo będzie otoczone betonowymi U-14e

No nie wiem. Od kilku dni ZDM nic już tam nie robi, a zapór betonowych nie widać.

Ale i bez zapór rondo i azyle ograniczają zapędy kierowców. Najlepiej widać to po forach tarchomińskich, gdzie rozżaleni piraci drogowi płaczą, ze nie można ścinać zakrętów i jeździć pod prąd.

PostNapisane: Pn maja 03, 2010 23:03 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
No nie wiem. Od kilku dni ZDM nic już tam nie robi, a zapór betonowych nie widać.

jakoś zainspirował mnie opis przy tym obrazku ;-)

PostNapisane: Wt maja 04, 2010 7:05 
Admin

mplonski napisał(a):
Raffi napisał(a):

jakoś zainspirował mnie opis przy tym obrazku ;-)

Nom, na początku myśleliśmy, że tak będzie jak tu: http://www.zm.org.pl/?a=stanislawowska_2-09b

Okazało się inaczej.

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 12:06 
Początkujący

gromanik napisał(a):
Powstało rondo na skrzyżowaniu Kowalczyka z Klembowską oraz wyspy i separatory pomiędzy rondem a ul. Modlińską:
http://bzaborow2.no-ip.org/galer/pg/show/1357

I co jesteś z siebie dumny ? Ciekawe dlaczego nie zrobiłeś zdjęć rano kiedy aż do Kasztanowej tworzy się gigantyczny korek a dojazd do pracy wydłużył się ludziom o 25 minut. Tak jak to pięknie ktoś napisał na forum dla ludzi, o których piszecie, że są piratami "kiedyś będzie trzeba zsiąść z trójkołowego rowerku i wydorośleć!".

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 16:02 
Zielony Oszołom

wiesiek napisał(a):
tworzy się gigantyczny korek a dojazd do pracy wydłużył się ludziom o 25 minut. .

Ja słyszałem że o 40, a moja koleżanka mówiła, że o 70 minut. Mimo wszystko nadal będziemy jeździć samochodami. Tak nam dopomóż Bóg :)
To co sugerujesz to dopuszczanie do wykroczeń drogowych i zmniejszania bezpieczeństwa, które to mają doprowadzić do szybszego dojazdu do pracy. Byłeś może w Moskwie? Tam np. pasy na jezdni są wyłącznie teoretyczne, co daje na jezdni 3 pasowej 5 kolumn samochodów, "można" jeździć samochodem pod prąd i po chodnikach. Jak się domyślasz dzięki temu korki zapewne się zmniejszyły :P.

P.S. Ja jestem z Ciebie Grzesiu dumny :)

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 16:31 
Zielony Oszołom

Mi osobiście też bardzo podoba się utworzenie tego ronda. Niestety wariacka jazda w wa-wie to plaga i takie środki muszą być stosowane, aby pieszy mógł bezpiecznie przejść przez jezdnię. Bardzo często dochodzi też do kolizji pieszy - samochód podczas "rajdowych" manewrów, co niewątpliwie może tragicznie skończyć się dla pieszego.

A to, ile co i komu się wydłużyło, to już kwestia indywidualna i od każdego zależy kiedy dojdzie do tego, że może lepiej jechać do pracy komunikacją miejską / rowerem niż własnym autem. Zresztą nie raz najlepszym dowodem jest żywy przykład - jak zachęciłem rodzinę, by kilka razy przejechali się ze mną właśnie komunikacją miejską zamiast autem, od tej pory auto jest używane dużo rzadziej, jedynie do dłuższych wyjazdów - zaoszczędzili na tym sporo czasu. Wcześniej, mimo sporej ilości reklam, jakoś nie chcieli próbować. Ciekawe czy dadzą się przekonać kiedyś do roweru ;-) (którym i tak jestem szybciej niż oni zbiorkomem)

PostNapisane: Śr maja 05, 2010 18:53 
Początkujący

mplonski napisał(a):
Mi osobiście też bardzo podoba się utworzenie tego ronda. Niestety wariacka jazda w wa-wie to plaga i takie środki muszą być stosowane, aby pieszy mógł bezpiecznie przejść przez jezdnię. Bardzo często dochodzi też do kolizji pieszy - samochód podczas "rajdowych" manewrów, co niewątpliwie może tragicznie skończyć się dla pieszego.

A to, ile co i komu się wydłużyło, to już kwestia indywidualna i od każdego zależy kiedy dojdzie do tego, że może lepiej jechać do pracy komunikacją miejską / rowerem niż własnym autem. Zresztą nie raz najlepszym dowodem jest żywy przykład - jak zachęciłem rodzinę, by kilka razy przejechali się ze mną właśnie komunikacją miejską zamiast autem, od tej pory auto jest używane dużo rzadziej, jedynie do dłuższych wyjazdów - zaoszczędzili na tym sporo czasu. Wcześniej, mimo sporej ilości reklam, jakoś nie chcieli próbować. Ciekawe czy dadzą się przekonać kiedyś do roweru ;-) (którym i tak jestem szybciej niż oni zbiorkomem)

A czy ruszyliście w ogóle tyłki, żeby zobaczyć jak wygląda ruch rano w tym miejscu ? Ja nie mam nic do rowerów bo często nim jeżdżę, ale do pracy jeżdżę samochodem bo
a) moja praca nie polega na siedzeniu w jednym miejscu
b) mam samochód firmowy
c) do miejsca w którym pracuje jest kiepski dojazd komunikacją miejską (długi)

Nie mam nic przeciwko, żeby budować trasy rowerowe.. ale najpierw trzeba zrobić normalne trasy dla samochodów .. Nie mówie, że argument bezpieczeństwa nie jest ważny ale w tym konkretnym przypadku nie potrafię się tam doszukać znamiom niebezpieczeństwa bo jaki też może być przy ruchu max 5km/h ??? Przedtem też był korek ale znacznie krótszy a dzięki temu, że były 3 pasy do skrętu w Modlińską jakoś się rozładowywał.. A teraz jest jeden.
Jeśli chcecie propagować jazdę na rowerze to nie róbcie tego w ten sposób.. Pamiętajcie, że wkurwiacie ludzi jadących nie na piknik tylko do pracy, płacących podatki, utrzymujących to miasto.. A na koniec dnia nie liczą się zielone idee tylko pięniądze w kasie miasta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona