Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: So kwi 17, 2010 20:10 
Oberspammer

mplonski napisał(a):
czyli sugerujesz, aby np na marszałkowskiej zamiast równoległych stojaków do donic ustawić je prostopadle / ukośnie?

Ja bym wychrzanił donice :D i zainstalował stojaki prostopadle albo ukośnie, zależnie od sytuacji (rowery nie powinny wchodzić z kolizję z ruchem pieszym).
W Wiedniu np. nie widywałem nigdzie bunkrów wypełnionych kwiatkami, za to stojaki -- przy prawie każdym skrzyżowaniu.
Jak to może zostać zrobione u nas -- okaże się... :wink:

PostNapisane: So kwi 17, 2010 20:22 
Zielony Oszołom

powiem tak - w miejscach, gdzie samochody będą się przytulać, warto dać donice / słupki, a w miejscach gdzie raczej nie stają, starczy sam stojak. tylko ciekawe co będzie w miejscach, gdzie aktualnie parkują na chodniku, ale szybko ich samochód znika (sm+holownik). ale pewnie też nie powinno być raczej problemu.

tzn wystarczy dać stojaki, a SM tak czy tak zrobi z nimi porządek - na marszałkowskiej reakcja jest dosyć szybka, bo stale tam przejeżdża jakiś patrol sm. przynajmniej ja za każdym razem jak widzę jakieś auto to jest / dojeżdża holownik, czasem jeszcze właściciel kłócący się, żeby nie odholowywać jak już auto jest na lawecie. ;-)

PostNapisane: Pn kwi 19, 2010 10:23 
Admin

mplonski napisał(a):
ja za każdym razem jak widzę jakieś auto to jest / dojeżdża holownik, czasem jeszcze właściciel kłócący się, żeby nie odholowywać jak już auto jest na lawecie. ;-)

WOW. Albo masz niesamowitego farta, albo ja niefarta. Nigdy nie widziałem tego rzadkiego zjawiska, jakim jest odholowywane przez SM auto. Chętnie bym zobaczył :-)

PostNapisane: Pn kwi 19, 2010 13:34 
Zielony Oszołom

ostatnio było to ładnie widać podczas czyszczenia śródmieścia na uroczystości pogrzebowe. a od pewnego czasu jeżdżę małymi lokalnymi uliczkami, a więc na marszałkowską rzadko zaglądam, ale z okresu co pamiętam to zazwyczaj był radiowóz straży miejskiej, holownik zabierający auto i kłócący się kierowca. w końcu w kilku innych miejscach też udało mi się zobaczyć holownika w akcji (raz było to auto zaparkowane na DDR na puławskiej).

ale kończąc już OT, na dniach powinienem w wolnej chwili napisać stosowne pisma w sprawie stojaków.

PostNapisane: Pn kwi 19, 2010 16:35 
Bywalec

Raffi napisał(a):
WOW. Albo masz niesamowitego farta, albo ja niefarta. Nigdy nie widziałem tego rzadkiego zjawiska, jakim jest odholowywane przez SM auto. Chętnie bym zobaczył :-)

Jeżeli mają instalować stojaki, w miejscach gdzie są zakazy zatrzymywania się, powinni dać tabliczkę T-22 "Nie dotyczy rowerów" pod kombinacją B-36/T-24 (Zakaz/holownik). Albo znak D-18 Parking. Ale tabliczki "Tylko dla rowerów" nie ma.
W przeciwnym razie SM będzie zobowiązana usunąć wszystkie zaparkowane pojazdy. Rowery również.

PostNapisane: Pn kwi 19, 2010 16:51 
Zielony Oszołom

jakiś czasu temu była dyskusja i wyszło, że rower można zaparkować nawet do znaku B-36 - było to w sprawie przypięcia roweru przez gromanika do znaku - link.

to jak to w końcu jest? może raffi poda swoje uzasadnienie? jakoś wersja tom.krakus wydaje mi się bardziej prawdopodobna.

PostNapisane: Wt kwi 20, 2010 7:26 
Admin

mplonski napisał(a):
to jak to w końcu jest? może raffi poda swoje uzasadnienie? jakoś wersja tom.krakus wydaje mi się bardziej prawdopodobna.

W myśl suchych przepisów, Krakus ma rację. W myśl praktyki stosowanej w Polsce, ja mam rację.

Całość reguluje art 47 PoRD i najlepiej to tam zawsze szukać odpowiedzi.

PostNapisane: Śr kwi 28, 2010 14:58 
Zielony Oszołom

wkrótce zrobię nowe zdjęcia (do propozycji) i wyślę stosowne pisma.

jest natomiast pewna nowość w sprawie stojaków - burmistrz śródmieścia twierdzi, że stojaki można zaliczyć do "małej infrastruktury", a tą zajmuje się ZOM, który także może stawiać stojaki. ponoć jest w tej kwestii dobra współpraca między ZOMem a ZDMem.

PostNapisane: Śr kwi 28, 2010 18:41 
Oberspammer

Ostatnim razem w tej kwestii ( http://www.zm.org.pl/?a=stojaki_marszalkowska-089 ), ZOM (do którego pismo przekazał ZDM) zdecydowanie wyparł się mienia czegokolwiek wspólnego ze stojakami, ale wiele wody upłynęło od tego czasu w Wiśle i może coś się zmieniło.

Nie do końca w temacie, ale też o stojakach i ZOM-ie, dostałem ostatnio odpowiedź, że nie może postawić ich przy Ujazdowskich z powodu niepodania do dziś (sic!) ich lokalizacji/sposobów i szczegółów montażu przez ZDM.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3