Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr mar 24, 2010 22:08 
Początkujący

Witam,

Piszę z pytaniem - czy ktokolwiek orientuje się, jakie są plany wobec ul. Kasprowicza po wybudowaniu Trasy Mostu Północnego? Przeczytałem gdzieś, że urzędnicy liczą na to, że Kasprowicza będzie głównym węzłem komunikacyjnym (obok Marymonckiej) z Centrum. Wydaje mi się to trochę niemożliwe - jak to się ma do "ucięcia" Kasprowicza w okolicach "serka" oraz wąskiego gardła na Wrzecionie (które znając nasz kraj takie pozostanie, i oby nie udało im się tej ulicy poszerzyć). Piszę z lekką obawą jako mieszkaniec przy ul. Kasprowicza, która w tej chwili ma akceptowalny ruch samochodowy, ale boję się myśleć, co będzie jak ten ruch zwiększy się np. 2-3 krotnie...

Pozdrawiam,
n.

PostNapisane: Cz mar 25, 2010 7:27 
Admin

Jakiś czas temu widziałem projekt drugiej jezdni Kasprowicza, na odcinku, na którym jej brak. Bez sensu totalnie. Na szczęście nie trafił jak dotąd do realizacji i w sumie to nie wiem czy w ogóle tam trafi. Kryzys to jednak fajna sprawa ;-)

Z kolei przy stacji Słodowiec planowane jest rondo i nowa ulica od ronda do Marymonckiej. Tam teoretycznie ruch więc rozłoży się na dwie ulice - w praktyce wszystko i tak zablokują światła na Marymonckiej i Żeromskiego. Nie sądzę, by tamtędy dało radę "przepchnąć" znacznie więcej aut niż obecnie. Co niestety oznaczać może korki na dojazdach do skrzyżowań, a także korek na samym Kasprowicza. Oczywiście przy założeniu, że ruch na Kasprowicza wzrośnie. W sumie powinien, bo po poszerzeniu, zawsze rośnie. Ale tą ulicę najlepiej zwężają sami mieszkańcy - tam po dwa pasy ruchu to są przecież czysto teoretycznie, bo prawy pas służy głównie do parkowania. I to może uratować nieco ulicę od korków, bo samochody zatkają się wcześniej (w okolicy Oczapowskiego), zanim dojadą do południowego końca ulicy.

Gdyby to ode mnie zależało, to bym ulicę zwęził, a prawy pas przeznaczył oficjalnie na miejsca parkingowe. Po co utrzymywać fikcję?

PostNapisane: So kwi 24, 2010 16:57 
Dzicz Kudłata

Pamiętacje "walkę" o to żeby powstały chodniki łączące przystanki z wejściem do stacji Słodowiec? W końcu je zbudowali, i deklarowali że będą ogrodzone, krzaczkami, płotkami itp. Żadnych wygrodzeń nie zrobiono.

A piesi i tak wiedzą swoje i powstał kolejny przedept niemal pokrywający się z tym wcześniejszym "zaoranym" :lol:

Obrazek

Obrazek

Znając już zapał urzędników pewnie taki stan potrwa dłuuugo :D

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 15:58 
Admin

I kolejna wersja Słodowca od ZMID-u. Burmistrz narzekał na rondo, to dostał drugie ;-)

http://www.zm.org.pl/tmp2/slodowiec2/

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 17:17 
Zielony Oszołom

No i super. Jak dla mnie naprawdę porządny projekt.
To teraz tylko znaleźć inwestora, który będzie chciał tam budować i kazać mu zbudować cały ten układ drogowy żeby nie rozgrzebywać potem 10 razy.

PostNapisane: Pt maja 14, 2010 17:26 
Admin

MB napisał(a):
No i super. Jak dla mnie naprawdę porządny projekt.

Polemizowałbym. Nie podobają mi się np. dwupasowe zjazdy ze średniego ronda na przejście dla pieszych i przejazdy dla rowerów bez sygnalizacji - w Europie tak się już raczej nie robi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4