Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 10, 2007 13:43 
Bywalec

Witam wszystkich forumowiczów serdecznie!
Kilka słów - pozwólcie - nt. zmian w komunikacji, wprowadzonych od 1 marca br. Nie chwaląc się, za 106 stoję ja. Wymyśliłem dawno dawno temu (jeszcze za czasów ś.p. forum ZTM, a później na prezentowałem ją na WAWKOMIE) tę trasę i forsowałem ją z uporem godnym lepszej sprawy. Walka z ZTM łatwa nie była i dostawałem wiele odpowiedzi odmownych, łącznie z wynikami symulacji, z których wynikało, iż potoki w 119 na Siedmiogrodzkiej i Grzybowskiej będą niższe, niż na Lesznie (wówczas na MŁYNÓW kursowało 119), zaś w 106 we Włochach, niższe, niż w 373! Ale udało się w końcu, z czego bardzo się cieszę (zmiana kierownictwa ZTM nie jest tu myślę bez znaczenia). Tym bardziej, iż linia od pierwszych dni cieszy się powodzeniem :) Równocześnie trzeba było jeszcze zmienić trasę 105 (i tu już nie jest tak rewelacyjnie w obecnym kształcie, myślę jednak, że ludzię się w końcu przyzwyczają do nowej trasy) oraz 151 (o czym pisałem już powyżej), skasować 384, uruchomić 149 (uwaga, jak nt. 105) i nieco zmniejszyć częstotliwość kursowania 184. To ostanie jest trochę wątpliwe, ale coraz więcej ludzi przechodzi ze 184 właśnie do 106, więc mam nadzieję, że układ się finalnie dotrze i będzie funkcjonował sprawnie.
Dalej, 503+518. Najwyraźniej pomysłodawców musiało być kilku, bo i w mojej głowie taki pomysł też się kiedyś narodził i przedstawiłem go publicznie :) Nie oszukujmy się zresztą - wymyślenie czegoś takiego nie wymagało nadzwyczajnej znajomości układu i realiów komunikacyjnych naszego wspaniałego (piszę jak najbardziej serio!) miasta. Po prostu przy pojawieniu się pomysłu ograniczenia liczby linii autobusowych na Trakcie Królewskim, pierwsze co przyszło do głowy, to połączenie linii, z których jedna dowozi na Trakt osiedla południowe (i krańcuje na północnych rubieżach Śródmieścia), a druga osiedla północne / północno-wschodnie (i krańcuje na południowych rubieżach Śródmieścia) ;) Pomysł zresztą od początku całkowiecie nie posobał się nawet mnie samemu. Pomijam już, że wówczas brałem pod uwagę pozostawienie 403, a więc częstotliwość 503 na poziomie 12/15//20 (w koordynacji na południu miasta, dającej całościowo 6/15//20). Nie wiem jak jest obecnie, ale przy takim układzie możnaby założyć nierównomierne napełnienie busów linii 503 (na Ursynowie większe, niż na Tarchominie). No i punktualność z punktu widzenia pasażerów Ursynowsko-Natolińskich, pogorszyła się, przynajmniej w kierunku od Śródmieścia. Czy ktoś z Was jeździ tą linią i mógłby coś powiedzieć na temat jej funkcjonowania w obecnym kształcie?
Jeszcze jeśli chodzi o ostatnie zmiany, to udało się (także przy jakimś tam udziale moim i kolegów z WAWKOMU) uratować 162, wpychając na PLAC HALLERA 326 (choć i tak IMHO powinien on pojechać inaczej, ale mówi się "trudno") oraz stworzyć znakomitą wschodnią linię obwodową, jaką jest 145 o "wyprostowanej" przez Młodzieńczą trasie (od dawna postulowane) - na zachodzie miasta rolę podobną pełni właśnie nowe 106.
Ogólnie zmiany te oceniam bardzo pozytywnie (mówię o wszystkim oprócz własnego "dziecka" - 106) ;) Możnaby drobne korekty wprowadzić, ale na przestrzeni ostatnich lat ZTM nic tak dobrego nie wprowadził. Brawo!
Pozdrawiam wszystkich wiosennie.

PostNapisane: Śr kwi 11, 2007 8:05 
Admin

Dennis napisał(a):
Ogólnie zmiany te oceniam bardzo pozytywnie (mówię o wszystkim oprócz własnego "dziecka" - 106) ;) Możnaby drobne korekty wprowadzić, ale na przestrzeni ostatnich lat ZTM nic tak dobrego nie wprowadził. Brawo!

To ja mam prośbę / propozycję. Skoro istnieje taka prężna grupa lobbująca na rzecz poprawy tras ZTM, to może udałoby się opracować jakąś wspólną propozycję poprawy dojazdu do przesiadki na kolej średnicową? Bo na drugą linię metra sobie jeszcze trochę poczekamy, a pociągi na średnicy jeżdżą co 5 minut.

Mam na myśli np.

- skierowanie paru linii na Sokolą koło PKP Stadion (101, 102, 125, 162, 178?) i Kruczkowskiego koło PKP Powiśle (101, 118?);

- reorganizację przystanków autobusowych w al. Jerozolimskich na odcinku PKP Powiśle - DH Smyk tak by ułatwić przesiadki zarówno z kolei jak i na rondzie de Gaulle'a.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 11, 2007 9:01 
Bywalec

Myślę, że może się udać, czemu nie :) Zapraszam na WAWKOM, z propozycją zarówno idei zmian, jak i konkretnych propozycji tras.
O Sokolej sam wielokrotnie myślałem i uważam, że np. 178 mogłoby pojechać na Grochów, przez Sokolą i Lubelską (z jednoczesnym skierowaniem 166 albo na MARIENSZTAT, albo na PLAC HALLERA). Inną opcją jest połączenie 102+174 na trasie BOKSERSKA - trasa 174 - Świętokrzyska - Most Świętokrzyski - Sokola - Lubelska - Żupnicza - Mińska - Stanisławowska - Dwernickiego - Szaserów - Chłopickiego - OLSZYNKA. Tak więc można kombinować. Natomiast marne szanse widzę na zorganizowanie przystanków w Alejach Jerozolimskich na wysokości PKP Powiśle. Dojazd do tego dworca można jednak (i powinno się) wzmacniać od strony Powiśla właśnie (Kruczkowskiego).
Jeśliby się udało stworzyć sensowny projekt z osiągnięciem jakiegoś konsensusu na WAWKOMIE, to przeforsowanie tego w ZTMie będzie znacznie ułatwione.

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 11, 2007 13:40 
Admin

Dennis napisał(a):
O Sokolej sam wielokrotnie myślałem i uważam, że np. 178 mogłoby pojechać na Grochów, przez Sokolą i Lubelską (z jednoczesnym skierowaniem 166 albo na MARIENSZTAT, albo na PLAC HALLERA). Inną opcją jest połączenie 102+174 na trasie BOKSERSKA - trasa 174 - Świętokrzyska - Most Świętokrzyski - Sokola - Lubelska - Żupnicza - Mińska - Stanisławowska - Dwernickiego - Szaserów - Chłopickiego - OLSZYNKA.

Niezupełnie coś takiego miałem na myśli - wydaje mi się, że nie ma co pchać na Sokolą linii z Grochowa, bo one powinny raczej dowozić do Dworca Wschodniego od Lubelskiej. Dla PKP Stadion naturalnym obszarem ciążenia jest raczej Stara Praga i Praga II, ew. także Targówek. Na dzień dzisiejszy wydaje mi się, że najbardziej pasowałoby w tej roli 101:

101 ...Jagiellońska - plac Hallera (144 prosto Jagiellońską, na dworzec Wschodni jest stąd już 103) - Inżynierska - Targowa - Jagiellońska - Sokola - Most Świętokrzyski - Kruczkowskiego - Książęca...

162 i 178 też można by wycofać z Wybrzeża Szczecińskiego i skierować Jagiellońską i Sokolą. Zamiast permanentnie zastawionego przystanku Sierakowskiego zrobić przystanek w okolicach skrzyżowania Jagiellońskiej i Okrzei - byłoby 100 m dalej do Urzędu Dzielnicy, ale za to bliżej do Urzędu Skarbowego.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 15:33 
Bywalec

101 chyba nie jest najlepszą linią do modyfikowania. Ma sporą frekwencję i obsługuje pewne lokalne potoki.
Ja bym już bardziej widział np. coś takiego:
:arrow: 166 KABATY - ... - Książęca - Kruczkowskiego (poprawa dojazdu do PKP Powiśle) - Tamka/Zajęcza - Most Świętokrzyski - Sokola - Wybrzeże Helskie - Okrzei/Kłopotowskiego - Targowa - Dąbrowszczaków - PLAC HALLERA
:arrow: 178 REGULSKA - ... - Most Świętokrzyski - Sokola - Zamoyskiego - Lubelska - Bliska - Żupnicza - Mińska - Stanisławowska - Dwernickiego - SZASERÓW
:arrow: 162 SIEKIERKI - ... - Most Świętokrzyski - Sokola (poprawa dojazdu do PKP Stadion z Targówka/Pragi) - Jagiellońska - Trasa W-Z (powrót: Trasa W-Z - Targowa - Kłopotowskiego - Jagiellońska) - Szwedzka - Wincentego - ... - TARGÓWEK.

PostNapisane: Śr cze 06, 2007 9:10 
Bywalec

olek napisał(a):
To ja mam prośbę / propozycję. Skoro istnieje taka prężna grupa lobbująca na rzecz poprawy tras ZTM, to może udałoby się opracować jakąś wspólną propozycję poprawy dojazdu do przesiadki na kolej średnicową? Bo na drugą linię metra sobie jeszcze trochę poczekamy, a pociągi na średnicy jeżdżą co 5 minut.
Poddałem pomysł kolegom z ZTM i na efekty nie trzeba było długo czekać ;)
ZMT napisał(a):
160:
Targówek - Pratulińska - Handlowa - Ossowskiego - Gorzykowska - Radzymińska - al. Solidarności - Targowa - Kłopotowskiego (powrót: al. Solidarności) - Jagiellońska - PKP Stadion - Sokola - most Świętokrzyski - Zajęcza - Dobra - Tamka (powrót: Tamka) - Świętokrzyska - Emilii Plater - Dw. Centralny
Schemat trasy linii 160

- skierowanie na najkrótszą trasę objazdową
- zmniejszenie natężenia ruchu autobusów na ul. Krakowskie Przedmieście
- zapewnienie dowozu mieszkańcom Pragi i Targówka do stacji WARSZAWA STADION
Nie jest to co prawda postulowane przeze mnie 162 przez Sokolą, co było najoczywistsze w sytuacji normalnego (to znaczy takiego, jak dotychczas :P) funkcjonowania MŚD i braku konieczności dokonywania poważnych zmian w funkcjonowaniu układu komunikacyjnego tego rejonu (ze względu na remont torowiska). Ale połączenie z PKP STADION jest i mam nadzieję, że po zakończeniu remontu torowiska w Alejach NIE ZNIKNIE :)

PostNapisane: Pn sty 11, 2010 14:41 
Oberspammer

od dziś pojawia się curiosum w Warszawie (linia 902 - 1 kurs na dobę!):
ZTM napisał(a):
Autobusem do SKM-ki
Ułatwienie dla mieszkańców Woli Grzybowskiej
opublikowano 8 stycznia 2010r.

Obrazek

11 stycznia ZTM uruchamia nową linię oznaczoną numerem 902, która dowiezie pasażerów z Woli Grzybowskiej do stacji PKP Rembertów.

Linia będzie kursowała tylko raz dziennie, i tylko w jednym kierunku, na trasie:

WOLA GRZYBOWSKA – Żółkiewskiego – Armii Krajowej – 1 Praskiego Pułku – Okuniewska – Cyrulików – al. gen. Chruściela – PKP REMBERTÓW.

Z Woli Grzybowskiej autobus będzie odjeżdżał o godz. 6.48.

Przy ul. Okuniewskiej zostanie uruchomiony dodatkowy przystanek – PKP WESOŁA 03.

Linia zostanie uruchomiona w odpowiedzi na sygnały pasażerów z Wesołej, którzy mieli problemy z dostaniem się do jednego z porannych kursów SKM, który był obsługiwany przez pojedynczy skład. Od 11 stycznia pasażerowie z Wesołej będą mogli nową linią dojechać do Rembertowa i wsiąść do składu, który tam będzie rozpoczynał kursowanie do Pruszkowa.

źródło: Zarząd Transportu Miejskiego Warszawa

PostNapisane: So lut 27, 2010 2:20 
Oberspammer

no i warszawska linia 902 zjeżdża niedługo do krainy wiecznych objazdów:
http://www.ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=458&l=1

Zarząd Transportu Miejskiego napisał(a):
Likwidacja linii 902
Obrazek 902
opublikowano 23 lutego 2010r.

od 01.03.2010 (poniedziałek)
W związku z wprowadzeniem korekt do rozkładu jazdy pociągów linia specjalna uzupełniająca 902 ulega likwidacji.
Funkcjonowanie przystanku PKP WESOŁA 03 zostaje zawieszone.
źródło: Zarząd Transportu Miejskiego

PostNapisane: Śr mar 31, 2010 15:57 
Oberspammer

W tym temacie będzie można wpisywać zmiany w KM związane ze Świętami Wielkanocnymi.
Na początek Warszawa:

http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=165&c=100&l=1

Komunikacja na święta
opublikowano 24 marca 2010 r.
ostatnia aktualizacja 25 marca 2010 r.

Obrazek

ZTM wprowadza zmiany w komunikacji związane ze świętami wielkanocnymi. Od najbliższego weekendu (27-28 marca) w autobusach i tramwajach będzie obowiązywał świąteczny rozkład jazdy.

Komunikacyjne zmiany będą obowiązywały od 27 marca do 6 kwietnia. W najbliższy weekend na pasażerów czekają liczne ułatwienia - linie tramwajowe 17, 25 i 26 zostaną zasilone dodatkowymi składami, dzięki czemu częstotliwość kursowania wzrośnie do 5 minut. Linie 14, 16, 23 i 27 będą obsługiwane przez składy dwuwagonowe. Dodatkowe autobusy (łącznie 82 wozy) pojawią się na liniach: 112, 140, 158, 169, 170, 180, 181, 189, 190, 409, 507, 509 i 517. W metrze będzie obowiązywał sobotni rozkład jazdy.

W ostatnim tygodniu przed świętami zostanie uruchomiony dodatkowy przystanek Powązki IV Brama na trasie linii 406, a w dniach 1-2 kwietnia zostaną zawieszone kursy linii 114, 120, 211, 411 i 501 oznaczone w rozkładach literą „f” oraz kursy szkolne linii 163, 164 i 725.

W sobotę (3 kwietnia) w tramwajach, autobusach będzie obowiązywał rozkład świąteczny, a w SKM i w metrze – sobotni (z kursami nocnymi).

Przez dwa świąteczne dni zostanie zawieszone kursowanie linii tramwajowych – 8 i 18, natomiast linie 1, 9, 17, 23 i 33 będą kursowały według specjalnych rozkładów jazdy. Nie będą kursowały linie autobusowe: 101, 106, 107, 119, 126, 130, 140, 150, 160, 168, 178, 193, 197, 202, 205, 206, 209, 211, 212 i 216, a w niedzielę dodatkowo wybrane kursy linii 124, 153, 171, 190, 192, 198, 201 i 208. W nocy nie będzie kursowało metro.

We wtorek (6 kwietnia) będzie obowiązywał rozkład dnia powszedniego - pozostaną zawieszone kursy linii 114, 120, 211, 411 i 501 oznaczone literą „f” oraz kursy szkolne linii 163, 164 i 725.

PostNapisane: So kwi 03, 2010 1:04 
Oberspammer

http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=168&c=100&l=1

Trudniej w komunikacji przy wiadukcie
Andersa - burzymy i budujemy wiadukt

opublikowano 30 marca 2010 r.
ostatnia aktualizacja 31 marca 2010 r.

Obrazek

Prace przy rozbiórce wiaduktu w ciągu ulicy Andersa rozpoczną się w nocy z 6 na 7 kwietnia. Warszawiacy muszą przygotować się na ograniczenia w ruchu i zmiany w komunikacji.

Budowa pierwszego z trzech nowych wiaduktów potrwa do 29 października. W tym czasie wprowadzona zostanie tymczasowa organizacja ruchu, polegająca na:

wyłączeniu z ruchu kołowego ciągu ul. Andersa od ul. gen Zajączka do ul. Stawki. Ruch poprowadzony zostanie ulicami: Krajewskiego, Zakroczymską i Konwiktorską oraz Sanguszki,
poprowadzeniu ruchu kołowego w ciągu ul. Słomińskiego w kierunku Pragi objazdem - ulicami Dawidowskiego – prostopadle przez zamkniętą ul. Andersa – ul. Bonifraterską do ul. Słomińskiego,
poprowadzeniu ruchu kołowego jednym - prawym pasem ruchu w ciągu ul. Słomińskiego w kierunku Woli od przystanku Bonifraterska, do Dworca Gdańskiego.
Ruch tramwajów pod wiaduktem Andersa w pierwszej fazie będzie odbywał się normalnie – wykonawca będzie w tym czasie przygotowywał tymczasowe torowisko na wyłączonym z ruchu pasie jezdni ul. Słomińskiego oraz demontował tymczasowy wiadukt nad ulicą. W drugiej połowie kwietnia (od godz. 10:00 16 kwietnia do godz. 4:00 19 kwietnia) kwietnia ruch tramwajowy i samochodowy na ul. Słomińskiego zostanie całkowicie wyłączony. Od 19 kwietnia tramwaje pod wiaduktem Andersa będą jeździły w obu kierunkach, wahadłowo po jednym torze. Ruch sterowany będzie sygnalizacją świetlną. Dodatkowo, z powodu robót montażowych elementów nowego wiaduktu także 20 czerwca i 18 lipca ruch tramwajowy i samochodowy pod konstrukcją będzie zamknięty.

Zmiany tras

W związku z pracami w ciągu ul. Andersa, od 7 kwietnia (linie nocne od nocy z 6 na 7 kwietnia) na trasy objazdowe zostaną skierowane autobusy 170, 180, 205, 212, 527 i N44 oraz linia 157 jeżdżąca ul. Andersa. Natomiast zawieszona zostanie linia 406. Jej zadania na Targówku przejmie linia 212, a na Bemowie – 122, która będzie kursowała częściej niż do tej pory. Zmiany autobusowe będą obowiązywały do 29 października. Roboty na Andersa spowodują również krótkotrwałe utrudnienia w kursowaniu tramwajów. Ograniczony zostanie ruch od 16 do 18 kwietnia oraz 20 czerwca i 18 lipca. W tych dniach linie: 1, 4, 16 i 28 będą kursowały trasami objazdowymi. Zawieszona zostanie, ale tylko w godzinach popołudniowych, linia 41. Uruchomiona zostanie autobusowa linia zastępcza Z-3, kursująca z pl. Hallera przez rondo Starzyńskiego do ronda Radosława.

Oto szczegóły zmian:

Autobusy:
Od 7.04.
157 GWIAŹDZISTA - ... – Mickiewicza – Zajączka – Krajewskiego – Jeziorańskiego – Zakroczymska – Konwiktorska - Muranowska – Stawki - ... – CH REDUTA (dzisiejsza trasa linii 116);
170 ELSNERÓW - ... - Dąbrowszczaków – RONDO STARZYŃSKIEGO;
180 WILANÓW - ... – Powązkowska – gen. Maczka – Rudnickiego – Kochanowskiego – Conrada – CHOMICZÓWKA;
205 GWIAŹDZISTA - ... – rondo „Radosława” – Słomińskiego – droga wewnętrzna przy CH Arkadia – CH ARKADIA (wraz ze zmianą charakteru przystanków RUDZKA na „na żądanie”);
212 TARGÓWEK - ... – Handlowa – Myszkowska – Barkocińska – Ossowskiego – Kołowa - ... – RONDO ŻABA - ... – TARGÓWEK;
406 zawieszenie kursowania
527 SKARBKA Z GÓR - ... – św. Wincentego – Kondratowicza – Młodzieńcza – Radzymińska – al. Solidarności – Okopowa – Wolska - OKOPOWA (powrót: Wolska – Karolkowa – al. Solidarności...)

Od nocy 6/7.04.
N44 ZAJEZDNIA ŻOLIBORZ - ... - Mickiewicza – Zajączka – Krajewskiego – Jeziorańskiego – Zakroczymska – Konwiktorska – Bonifraterska - ... – DW. CENTRALNY.

W dn. 16-18.04., 20.06., 18.07.
Z-3 PL. HALLERA – Jagiellońska – Starzyńskiego – Międzyparkowa – Bonifraterska – Muranowska – Stawki – Jana Pawła II – RONDO RADOSŁAWA – (powrót: Słomińskiego – Dawidowskiego – Bonifraterska – Słomińskiego).

Tramwaje:
W dn. 16-18.04., 20.06., 18.07.
1 ANNOPOL - … - rondo Żaba – 11 Listopada – Dw. Wileński – (powrót: Targowa – Ratuszowa – Jagiellońska – Starzyńskiego – rondo Żaba) – most Śląsko-Dąbrowski – al. Solidarności – Towarowa - … - BANACHA
4 WYŚCIGI – … - Marszałkowska – Andersa – Międzyparkowa – most Gdański – Starzyńskiego – rondo Żaba – 11 Listopada – … - ŻERAŃ WSCHODNI
16 ŻERAŃ FSO - … - Międzyparkowa – Stawki – Jana Pawła II - … - WORONICZA
28 WIATRACZNA - … - Międzyparkowa – Stawki – Jana Pawła II – rondo Radosława - … - KOŁO
41 zawieszenie kursowania w szczycie popołudniowym

Najciekawsze, że poprzednio 512 "nie mieściło się" na trambuspasie trasy W-Z, a teraz nagle 527 "mieści się" na trambuspasie. Stał się cud ?

Obadałem sprawę pętli Powązki Cm. Wojskowy - pętla nie będzie zlikwidowana (zostanie dla linii cmentarnych/ awaryjna).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona