Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lut 02, 2010 19:34 
Zielony Oszołom

Jeszcze może być taka możliwość, nie wiem czy w sumie nie najlepsza:
Obrazek

Cytuj:
Moim zdaniem pierwsza opcja jest najprostsza do realizacji, najmniej ingeruje w trasy autobusów i dlatego jest najlepsza - poniżej jej wizualizacja :arrow:
http://maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&h ... 08272&z=17

No ale w sumie jak likwidujemy skręt dla samochodów to po co właściwie zmieniać lokalizację przystanku ?
Poza tym skierowanie E4 i E8 na wprost (nie ważne jak dalej) ma tą zaletę, że ludzie muszą krócej ganiać do metra, zmniejszamy w ten sposób chociaż trochę pielgrzymki przez pasy.

Cytuj:
A ja bym po prostu powiedział SPRAWDZAM i kazał im udowodnić, że ten ruch aut jest tak duży, że rzeczywiście się nie da. Bo moim zdaniem się da i zamiast tworzyć warianty, powinni po prostu pzresunąć przystanek. A te KILKA aut na godzinę po prostu poczeka tą minutę lub dwie.

Obawiam się, że to jednak może nie być takie proste i że samo przeniesienie przystanku niewiele by zmieniło. Tych samochodów jednak tam jest sporo, nie kilka tylko kilkadziesiąt na godzinę (w szczycie). Jak tylko przeniesiemy przystanek to może być tak, że za autobusem na przystanku ustawi się kilka samochodów czekających na skręt, za nimi następny autobus czekający na możliwość podjechania na przystanek, część się będzie wciskać z sąsiedniego pasa itd. Korek może nie zniknąć tylko przesunie się kawałek dalej. Kierując E4 i E8 na wprost (nie ważne jak dalej) zmniejszamy znacznie tą 'rzekę' do skrętu.

Cytuj:
Zatem proponowałbym tak:
1. nieduży, wyraźny schemat - tylko zarys pasów ruchu, przejść, przystanków. 2-3 kolory maks.
2. czerwone linie z zaznaczonymi grubo "hamowaniami" (poprzeczne kreski) pokazują obecną trasę, zielone - proponowaną (dużo mniej hamowań!). do tego strzałki naturalnie.
3. Mapka powinna objąć tylko kluczowe miejsca, tzn. od początku pasa do prawoskrętu, do zawrotki przy Potockiej.

Coś tam zacząłem rysować, tylko może najpierw ustalmy który wariant chcemy forsować ?

PostNapisane: Śr lut 03, 2010 10:20 
Oberspammer

MB napisał(a):
Jeszcze może być taka możliwość, nie wiem czy w sumie nie najlepsza:
Obrazek

Tylko ta uliczka jest obstawiona parkującymi samochodami nie tylko na chodnikach pomimo słupków (kilku zabrakło w projekcie wygrodzenia i kierowcy wjeżdżają), ale i na samej jezdni - przepraszam za zdjęcie, bo miało być artystyczne, a kawałek tej uliczki pomiędzy Słowackiego a Popiełuszki wyszedł przy okazji:

:arrow: http://picasaweb.google.pl/legionowo.ma ... 4616944818

Cytuj:
Moim zdaniem pierwsza opcja jest najprostsza do realizacji, najmniej ingeruje w trasy autobusów i dlatego jest najlepsza - poniżej jej wizualizacja :arrow:
http://maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&h ... 08272&z=17

MB napisał(a):
No ale w sumie jak likwidujemy skręt dla samochodów to po co właściwie zmieniać lokalizację przystanku ?

Po to, że jeżeli przystanek jest przed skrzyżowaniem, to autobus może wysadzić pasażerów bez względu na fazę sygnalizacji i piesi sobie szybko przejdą, bo zielone na tym przejściu przez Włościańską jest przez zdecydowaną większość cyklu, a autobus który nie zatrzymuje się za skrzyżowaniem nie będzie blokował tych za nim, które wtedy zostaną na światłach - a autobusy tam wysadzają wszystkich pasażerów, co trochę trwa, a jak w autobusie będzie jeszcze kilka matek z wózkami lub osoba na wózku to jeszcze dłużej. A jeżeli popsuje się ostatni autobus na tym przystanku za skrzyżowaniem, to jest nie do wyminięcia, bo nic się nie zmieści pomiędzy nim a azylem na przejściu dla pieszych.

To da po prostu szybszą obsługę przystanku i autobusy będą sprawniej skręcać na światłach w stronę pętli, bo nie będą się musiały zatrzymywać za światłami.

MB napisał(a):
Poza tym skierowanie E4 i E8 na wprost (nie ważne jak dalej) ma tą zaletę, że ludzie muszą krócej ganiać do metra, zmniejszamy w ten sposób chociaż trochę pielgrzymki przez pasy.

Nie spodziewam się, że ZTM się zgodzi na przejazdy z pominięciem pętli ze względu na to, że kierowca chociażby powinien móc załatwić potrzeby fizjologiczne

Cytuj:
A ja bym po prostu powiedział SPRAWDZAM i kazał im udowodnić, że ten ruch aut jest tak duży, że rzeczywiście się nie da. Bo moim zdaniem się da i zamiast tworzyć warianty, powinni po prostu pzresunąć przystanek. A te KILKA aut na godzinę po prostu poczeka tą minutę lub dwie.

MB napisał(a):
Obawiam się, że to jednak może nie być takie proste i że samo przeniesienie przystanku niewiele by zmieniło. Tych samochodów jednak tam jest sporo, nie kilka tylko kilkadziesiąt na godzinę (w szczycie). Jak tylko przeniesiemy przystanek to może być tak, że za autobusem na przystanku ustawi się kilka samochodów czekających na skręt, za nimi następny autobus czekający na możliwość podjechania na przystanek, część się będzie wciskać z sąsiedniego pasa itd. Korek może nie zniknąć tylko przesunie się kawałek dalej. Kierując E4 i E8 na wprost (nie ważne jak dalej) zmniejszamy znacznie tą 'rzekę' do skrętu.

Z tym wciskaniem i samochodami pomiędzy autobusami już dzisiaj tak jest i właśnie dlatego trzeba wprowadzić zakaz skrętu w prawo dla pojazdów indywidualnych i wyraźnie oznakować objazd dla nich.

Myśleliśmy z Raffim, czy któregoś dnia tam rano nie pojechać i nie zrobić przez godzinę pomiaru ruchu...

PostNapisane: Śr lut 03, 2010 23:28 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Nie spodziewam się, że ZTM się zgodzi na przejazdy z pominięciem pętli ze względu na to, że kierowca chociażby powinien móc załatwić potrzeby fizjologiczne

To chyba nie jest problem, to nie są długie linie, mogą mieć postoje tylko na jednym krańcu, jest kilka linii w których to jest podobnie rozwiązane - jedna pętla na zwykłym przystanku, z ewentualnym krótkim postojem - np. 338, 212, 311, niektóre nocne. Jak E4 kończyło na Pl. Wilsona to też tak było. Zresztą w tej zatoczce mieszczą się spokojnie ze 4 autobusy, można ustalić np. że 116 i 510 zatrzymują się z tyłu a przód jest na ewentualny krótki postój dla E4/E8 (jakby co to kierowca może nawet do kibla w metrze skoczyć w tym czasie).

Cytuj:
Myśleliśmy z Raffim, czy któregoś dnia tam rano nie pojechać i nie zrobić przez godzinę pomiaru ruchu...

Jakby co to mogę z Wami się też wybrać któregoś dnia. Tylko bardziej wiarygodne będzie jak się ferie skończą i może ze 2 dni dla porównania. W ogóle to najlepiej by też było liczyć ludzi w samochodach i wysiadających z autobusów tylko w tym tłumie to niewiem czy da radę się połapać. No i pytanie czy będzie z takiej pracy społecznej jakiś pożytek.

PostNapisane: Cz lut 04, 2010 11:09 
Zielony Oszołom

gromanik napisał(a):
MB napisał(a):

Zjazd na pętlę (po dotychczasowemu) mógłby zostać "na żądanie kierowcy". Jak 95% E-4 i E-8 pojedzie na wprost i wypuści ludzi przed Halą Marymoncką, a 5% zajedzie na pętlę i tam wszystkich wypuści, a po chwili wróci na zwykłą trasę (znów przed Halę Marymoncką), to tragedii nie będzie. Autobusy i tak chyba na ogół jeżdża w niedoczasie...

Czy takie zaburzenie lokalizacji "przystanku dla wysiadających" byłoby bardzo złe, porównując z uzyskiwanymi korzyściami?

Zawracanie przez ul. Hanki Czaki podobnie jak przez (Potocką)-Gdańską ma taką wadę: dwukrotne przejeżdżanie skrzyżowania. Tam jest dość długi okres zmiany świateł. Z drugiej strony - autobus ma tu jechać (prawie) pusty, więc może to nie takie złe...

Objazd autobusami przez Kłodawską (tyłem Hali M.) wydaje się być ciekawy, tylko czy wystarczy tam miejsca? Puszczenie czy to samochodów, czy autobusów Kłodawską ma też poważny minus: zwiększy kolejkę do prawoskrętu Słowackiego-Popiełuszki, a ta kolejka już obecnie ma tendencję do blokowania przystanku Metro Marymont 01.

A może rzeczywiście tak:
gromanik napisał(a):
Chyba, żeby zrobić zawrotkę bezpośrednią dla autobusów na skrzyżowaniu, ale to ze względu na kąty skrętów mogłoby być niewykonalne, a ze względu na kolizje z tramwajami jadącymi z Popiełuszki mogłoby wymagać jakiejś dodatkowej fazy świateł, które i tak by trzeba było przestroić. W tym wariancie przydałyby się dwa pasy do krętu w lewo - bardziej po lewej dla autobusów zawracających na skrzyżowaniu i obok dla samochodów skręcających w Potocką

Obrazek

PostNapisane: Cz lut 04, 2010 19:07 
Admin

Nie wiem jak E4 na Nowodworach, ale E8 to OIDP na drugiej pętli (Tarchomin) nie ma dyspozycji z toaletą. Więc jak puści się je na zawrotce, bez zajeżdżania na pętlę, to kierowca nie będzie miał toalety na ŻADNYM krańcu. A na to ZTM nie zgodzi się NA PEWNO.

Nadal uważam, że pokazanie ZTM badaniami, że tych aut jest mało (pieszych z autobusów liczyć na sztuki nie musimy, bo to do przepustowości skrzyżowania nic nie wnosi) może spowodować, że nie trzeba będzie tyczyć żadnych objazdów, a tylko zwyczajnie przenieść przystanek.

PostNapisane: Cz lut 04, 2010 19:27 
Zielony Oszołom

Kierowca autobusu, jeśli potrzebuje, mógłby zjechać na pętlę Marymont: albo z pasażerami, albo po ich wypuszczeniu na Metro Marymont 01 i zawrotce (by następnie wrócić na właściwą trasę - wykonując zawrotkę ponownie, w tym samym miejscu).

Dodatkowym zyskiem jest skrócenie przejścia z autobusu do metra. Natomiast usytuowanie przystanku wzdłuż prawoskrętu Słowackiego - Włościańska może jedynie przesunąć koniec korka bliżej Bielan, i nie eliminuje podstawowego problemu: krzyżowania się tras autobusów i pieszych.

A dokąd (głównie) jadą te samochody co skręcają we Włościańską? Do P+R przecież nie wszystkie, pewnie na Trasę AK w kierunku Woli? Takie badanie mogłoby być bardzo ciekawe... Bo wiecie, ktoś zaraz wymyśli, że chcemy utrudnić korzystanie z P+R... Jestem skłonny zorganizować takie liczenie, jeśli ktoś mnie wesprze.

PostNapisane: Pt lut 05, 2010 22:47 
Zielony Oszołom

Cytuj:
A dokąd (głównie) jadą te samochody co skręcają we Włościańską? Do P+R przecież nie wszystkie, pewnie na Trasę AK w kierunku Woli?

Myślę, że właśnie przede wszystkim na P+R. Rano ten parking się momentalnie zapełnia, zwykle ok. 8.30-9.00 już się kończą miejsca. Na trasę AK w stronę Woli to raczej nie, dużo prościej można pojechać np. Perzyńskiego-Broniewskiego albo Reymonta-Maczka.

Cytuj:
Bo wiecie, ktoś zaraz wymyśli, że chcemy utrudnić korzystanie z P+R... Jestem skłonny zorganizować takie liczenie, jeśli ktoś mnie wesprze.

Może się niestety pojawić taki argument... Ja mogę liczyć, tylko, że to może być ciężko technicznie: ze skrzyżowania Włościańska/Słowackiego widać jeszcze kto skręca w lewo w Kłodawską ale już nie widać kto potem dalej wiedzie na parking. Chyba że np. jedna osoba spisuje rejestracje wszystkich skręcających a druga wjeżdżających na parking, ale w tym się ciężko połapać, nie wiem czy się da tak szybko pisać.

Cytuj:
Nie wiem jak E4 na Nowodworach, ale E8 to OIDP na drugiej pętli (Tarchomin) nie ma dyspozycji z toaletą. Więc jak puści się je na zawrotce, bez zajeżdżania na pętlę, to kierowca nie będzie miał toalety na ŻADNYM krańcu. A na to ZTM nie zgodzi się NA PEWNO.

To może odwrotnie, E8 tak jak jest na pętlę, a 508 i E4 na zawrotkę ?

Cytuj:
Kierowca autobusu, jeśli potrzebuje, mógłby zjechać na pętlę Marymont: albo z pasażerami, albo po ich wypuszczeniu na Metro Marymont 01 i zawrotce (by następnie wrócić na właściwą trasę - wykonując zawrotkę ponownie, w tym samym miejscu).

No właśnie, poza tym spójrzcie na rozkład i czasy przejazdu E4 i E8, wychodzi, że większość brygad musi zrobić tylko ze 2-3 kółka, 2-3 godziny i koniec zmiany, więc tu chyba naprawdę nie potrzeba jakiś długich postojów, a już na pewno nie na obu pętlach. Poza tym, jak wyczytałem na forum 'Wawkom' to podobno takie numery, że jak kierowca potrzebuje to może zjechać do klozetu to są normalnie dozwolone i nawet nie tylko na pętlach :lol:

Cytuj:
w piśmie MZA/RN/IV/2009 jest napisane iż kierowcy obsługujący linię 115,123,125,315,415,515,521 jadąc w kierunku Pl. Szembeka w uzasadnionych wypadkach mogą korzystać z sanitariatu w ekspedycji na krańcu Wiatraczna

W karcie skróconego 521 jest wpisana ta ekspedycja zgodnie z tym pismem

Podobna sytuacja występuje też w przypadku n/w ekspedycji :
PL HALLERA :arrow: 144,170,509
TROCKA :arrow: 156,202
ŻERAŃ FSO :arrow: 144,503,509
ŁUKOWSKA :arrow: 115
WILGA :arrow: 123,411
MARYSIN :arrow: 115,173,305,315
SADYBA :arrow: 108,180,422 (-> Wilanów)
WILANÓW :arrow: 164,519
STEGNY :arrow: 108,141,148,189 (-> ul. Sikorskiego)
WILANOWSKA :arrow: 107,505,700 (107,505 -> Centrum)
GÓRCZEWSKA :arrow: 154
BEMOWO :arrow: 410
MIĘDZYLESIE :arrow: 147
WILSONA :arrow:
116,157,205 -> Żoliborz
114-> Podgrodzie
185 :arrow: Ursynów Zachodni

PostNapisane: So lut 06, 2010 18:18 
Admin

MB napisał(a):
Może się niestety pojawić taki argument... Ja mogę liczyć, tylko, że to może być ciężko technicznie: ze skrzyżowania Włościańska/Słowackiego widać jeszcze kto skręca w lewo w Kłodawską ale już nie widać kto potem dalej wiedzie na parking. Chyba że np. jedna osoba spisuje rejestracje wszystkich skręcających a druga wjeżdżających na parking, ale w tym się ciężko połapać, nie wiem czy się da tak szybko pisać.

Pisac to się da. Nie musisz zapisywać numerów rejestracyjnych, czy marki - wystarczy kreska na kartce papieru. Ile kresek jesteś w stanie na papierze postawić w minutę? ;-)

Tylko nadal nie rozumiem do końca sensu tego liczenia. To ZTM twierdzi, że się nie da i to oni powinni przedstawić dowód w postaci badań potoków aut. Czyli to Oni muszą mieć badania, skoro twierdzą, że się nie da. Jak nie mają, to ich argument jest nieuzasadniony. Jak mają - niech pokażą.

MB napisał(a):
Cytuj:

To może odwrotnie, E8 tak jak jest na pętlę, a 508 i E4 na zawrotkę ?

A na Nowodworach jest na pewno dyspozycja? Bo jak nie to będzie ten sam kłopot co z E4.

MB napisał(a):
Cytuj:

No właśnie, poza tym spójrzcie na rozkład i czasy przejazdu E4 i E8, wychodzi, że większość brygad musi zrobić tylko ze 2-3 kółka, 2-3 godziny i koniec zmiany, więc tu chyba naprawdę nie potrzeba jakiś długich postojów, a już na pewno nie na obu pętlach. Poza tym, jak wyczytałem na forum 'Wawkom' to podobno takie numery, że jak kierowca potrzebuje to może zjechać do klozetu to są normalnie dozwolone i nawet nie tylko na pętlach :lol:

Ja bym jednak wolał unikać absurdów w postaci tego, że jadę autobusem do domu, a tu nagle kierowca daje po heblach, wysiada z autobusu i biegnie w krzaki. Bo że nie pobiegnie do kibla to wiem - gdzie masz na trasie AK, czy Modlińskiej szalety?

Cytuj:
w piśmie MZA/RN/IV/2009 jest napisane iż kierowcy obsługujący linię 115,123,125,315,415,515,521 jadąc w kierunku Pl. Szembeka w uzasadnionych wypadkach mogą korzystać z sanitariatu w ekspedycji na krańcu Wiatraczna

W karcie skróconego 521 jest wpisana ta ekspedycja zgodnie z tym pismem

Podobna sytuacja występuje też w przypadku n/w ekspedycji :
PL HALLERA :arrow: 144,170,509
TROCKA :arrow: 156,202
ŻERAŃ FSO :arrow: 144,503,509
ŁUKOWSKA :arrow: 115
WILGA :arrow: 123,411
MARYSIN :arrow: 115,173,305,315
SADYBA :arrow: 108,180,422 (-> Wilanów)
WILANÓW :arrow: 164,519
STEGNY :arrow: 108,141,148,189 (-> ul. Sikorskiego)
WILANOWSKA :arrow: 107,505,700 (107,505 -> Centrum)
GÓRCZEWSKA :arrow: 154
BEMOWO :arrow: 410
MIĘDZYLESIE :arrow: 147
WILSONA :arrow:
116,157,205 -> Żoliborz
114-> Podgrodzie
185 :arrow: Ursynów Zachodni
[/quote]

Ano. Tylko E4, 508, 511 i E8 po drodze żadnych pętli z ekspedycjami nie mijają. Więc to nieco inna sytuacja. Na trasie E4, E8, 508 i 511 jedyna pętla z sanitariatami to Żerań FSO - co się składa dość nieszczęśliwie, bo autobus jadący po trasie nie ma jak na nią zjechać, albo z niej wrócić na trasę.
Z kolei zjeżdżanie na Marymont kompletnie rozwali rozkład. Chyba, że dasz na to kierowcy czas pomiędzy kursem do Marymontu, a z Marymontu. Ale wtedy musisz wymyślić, gdzie przezimuje ten czas kierowca, który akurat nie musi do sracza. I musisz jeszcze wymyślić, jak z przystanku kierowca ma się autobusem dostać na pętlę.

Zamiast tak komplikować życie, proponuję jednak zmuszenie ZTM do pokazania liczb, które wg nich uniemożliwiają przeniesienie przystanku przed światła. Albo je mają, i wtedy nadal możemy kombinować jak koń pod górkę. Albo ich nie mają i mamy problem kombinowania z głowy, a Oni po prostu przenoszą przystanek.

PostNapisane: So lut 06, 2010 22:32 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Pisac to się da. Nie musisz zapisywać numerów rejestracyjnych, czy marki - wystarczy kreska na kartce papieru. Ile kresek jesteś w stanie na papierze postawić w minutę? ;-)

Jeżeli chcemy liczyć wszystkich skręcających ogółem to ok. Myślałem, że chcemy też rozróżnić jakoś, kto skręca na P+R (chociaż nie wiem czy jest sens).

Cytuj:
Tylko nadal nie rozumiem do końca sensu tego liczenia. To ZTM twierdzi, że się nie da i to oni powinni przedstawić dowód w postaci badań potoków aut. Czyli to Oni muszą mieć badania, skoro twierdzą, że się nie da. Jak nie mają, to ich argument jest nieuzasadniony. Jak mają - niech pokażą.

W sumie to też to nie do końca rozumiem. Obawiam się, że ile by z tego liczenia nie wyszło (nie ważne czy my czy ZTM by to policzył) to oni (albo inżynier ruchu) i tak powiedzą że to jest za dużo żeby likwidować skręt. I na pewno też powiedzą, że likwidując skręt utrudniamy dojazd do P+R, a to jest wbrew polityce miasta. A tylko przenosząc przystanek i nie likwidując skrętu dla samochodów to się na bank zrobi tak, że będzie taki sam korek jak jest tylko jeszcze się przesunie do tyłu i dodatkowo się przyblokują ślimaki do zjazdu/wyjazdu z trasy.

W tej sytuacji nie wiem czy najlepsze nie będzie jednak puszczenie autobusów dookoła Hali Marymonckiej do pętli. Pytanie czy skręt z Gojawiczyńskiej w prawo w Kłodawską nie jest za wąski i czy na samej Kłodawskiej nie będzie problemów z minięciem się z jadącymi z naprzeciwka.

PostNapisane: So lut 06, 2010 23:18 
Admin

MB napisał(a):
W sumie to też to nie do końca rozumiem. Obawiam się, że ile by z tego liczenia nie wyszło (nie ważne czy my czy ZTM by to policzył) to oni (albo inżynier ruchu) i tak powiedzą że to jest za dużo żeby likwidować skręt. I na pewno też powiedzą, że likwidując skręt utrudniamy dojazd do P+R, a to jest wbrew polityce miasta. A tylko przenosząc przystanek i nie likwidując skrętu dla samochodów to się na bank zrobi tak, że będzie taki sam korek jak jest tylko jeszcze się przesunie do tyłu i dodatkowo się przyblokują ślimaki do zjazdu/wyjazdu z trasy.

W tej sytuacji nie wiem czy najlepsze nie będzie jednak puszczenie autobusów dookoła Hali Marymonckiej do pętli. Pytanie czy skręt z Gojawiczyńskiej w prawo w Kłodawską nie jest za wąski i czy na samej Kłodawskiej nie będzie problemów z minięciem się z jadącymi z naprzeciwka.

A to podnosisz zupełnie nowy temat. I w tym się z Tobą zgodzę, że pewnie najlepsze wyjście to puszczenie autobusów naokoło. Ale nie dlatego, że teraz tracą 2 minuty w kolejce do świateł, a dlatego, że tak będzie wygodniej dla pasażerów, bo będą wysiadać przy metrze.

Zaś w drugą stronę, imo autobusy mogą już startować z pętli. Na przystanek przy przy pętli tramwajowej jest równie daleko.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona