Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Carska Droga
PostNapisane: Cz sty 21, 2010 11:12 
Zielony Oszołom

Carska droga to malowniczy odcinek starej carskiej drogi prowadzącej do twierdzy Ossowiec biegnący wzdłuż doliny Biebrzy, przez lasy w zasadzie bez żadnych miejscowości na odcinku ok 35 km. Miejsce jest piękne, kto nie był niech żałuje, albo wybiera się czym prędzej zanim zostanie to zniszczone :evil:
Ja się właśnie wybieram. Zimą tam jeszcze nie byłem, zacząłem szperać w sieci i pierwsze co znalazłem to plany jej zniszczenia, bo inaczej nie można nazwać zamiarów barbarzyńskiej przebudowy zmieniającej tą zabytkową drogę w przelotówkę :evil:

Kilka artykułów "na temat":
http://www.carskadroga.pl/index.htm
http://www.carskadroga.pl/via_pytanie.html
http://edroga.pl/ochrona-srodowiska/pro ... zynierskie

W aktualnościach ostatni wpis jest z przed dwóch lat.
Czy ktoś wie na jakim etapie jest cała sprawa? (jakoś nie mogę się doszukać, może źle szukam)
Jaki wariant przeważył?
Czy droga ulegnie zniszczeniu?
A może już jest niszczona/zniszczona i nie mam po co tam jechać?

Pozdrawiam
Piotrek

PostNapisane: Cz sty 21, 2010 12:47 
Stały Bywalec

Podczas podróży po USA przed dwoma laty jechałem m.in. Skyline Drive - piękną drogą krajobrazową prowadzącą przez Park Narodowy Shenandoah. To jest prawie 170 km równiutkiej, ale wąskiej drogi, bez pobocza, za to z podwójną ciągłą linią na całej długości. W dodatku za przejazd drogą się płaci. Ograniczenie prędkości do 35 mil na godz. (nieco ponad 50 km na godz.). Prędkości nie przekraczał NIKT - ani rodzinne SUV-y, ani harleyowcy, ani nawet playboye w corvette'ach.

A mówimy przecież o USA, w których kierowca jest bogiem. Ale nawet tam umieją dostrzec, że nie zawsze szybkość i wygoda przejazdu samochodowego są priorytetem.

PostNapisane: Pn sty 25, 2010 8:12 
Admin

Groob napisał(a):
W dodatku za przejazd drogą się płaci.

Też mi przyszło do głowy, że przejazd (samochodem) południowym odcinkiem Carskiej Drogi powinien być płatny, parę lat temu nawet napisałem coś na ten temat do Biebrzańskiego Parku Narodowego. Płatne drogi w rejonach parków narodowych powinny być zresztą stosowane szerzej, np. Hajnówka - Białowieża, DW 896 i 897 w Bieszczadach czy drogi ze Zwierzyńca na wschód przez Roztoczański Park Narodowy.

Dobre wzorce w tym zakresie można znaleźć znacznie bliżej niż w USA, bo nawet nasi sąsiedzi z Litwy kasują za jeżdżenie samochodem po Mierzei Kurońskiej (oprócz opłaty za sam prom jest bramka do poboru opłat 10 km dalej na jedynej drodze wzdłuż mierzei).

Niestety u nas niedasię, bo zgodnie z ustawą o drogach publicznych (z różnych przyczyn bubel prawny niemal na miarę specustawy) opłaty można pobierać jedynie za przejazd obiektami mostowymi lub tunelami o długości ponad 400 m. No cóż, jak już przewalczymy PoRD, to się zabierzemy za inne ustawy.

PostNapisane: Pn sty 25, 2010 23:29 
Zielony Oszołom

Cytuj:
Płatne drogi w rejonach parków narodowych powinny być zresztą stosowane szerzej, np. Hajnówka - Białowieża, DW 896 i 897 w Bieszczadach czy drogi ze Zwierzyńca na wschód przez Roztoczański Park Narodowy.

Pewnie że tak - i przede wszystkim na drogach przez Kampinoski Park Narodowy, o czym było w innym wątku. Wtedy faktycznie jeździliby tamtędy tylko mieszkańcy (i tak zwolnieni z opłat) i turyści a cały tranzyt poszedłby inną trasą.

Tak w ogóle to przynajmniej w 2 miejscach w Polsce jest coś takiego - dojazd do tzw. górnego parkingu przy Błędnych Skałach w Górach Stołowych (tam dodatkowo jest ruch wahadłowy, co pół godziny raz wte, raz wewte) i dojazd do parkingu na Bukowcu w Dolinie Górnego Sanu w Bieszczadach. Tyle że nie wiem czy to formalnie w ogóle są drogi publiczne, bo to są drogi tylko i wyłącznie prowadzące do tych położonych na końcach parkingów.

Cytuj:
Niestety u nas niedasię, bo zgodnie z ustawą o drogach publicznych (z różnych przyczyn bubel prawny niemal na miarę specustawy) opłaty można pobierać jedynie za przejazd obiektami mostowymi lub tunelami o długości ponad 400 m.

To jak to się ma do planów wprowadzenia opłat za wjazd do Centrum w Warszawie ?

PostNapisane: Śr sty 27, 2010 14:03 
Zielony Oszołom

MB napisał(a):
Pewnie że tak - i przede wszystkim na drogach przez Kampinoski Park Narodowy, o czym było w innym wątku. Wtedy faktycznie jeździliby tamtędy tylko mieszkańcy (i tak zwolnieni z opłat) i turyści a cały tranzyt poszedłby inną trasą.

Jedna z dróg w Kampinosie zostanie niedługo chyba kompletnie zdewastowana :/
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... irach.html

Ponad 1 tys m kw w zabudowy w centrum Kampinosu :shock:
Ja wiem, że należy pamiętać o tych co zginęli, ale taka gigantomania mnie nie przekonuje.

PostNapisane: Pn lut 22, 2010 22:42 
Zielony Oszołom

PMN76 napisał(a):
Carska droga to malowniczy odcinek starej carskiej drogi prowadzącej do twierdzy Ossowiec biegnący wzdłuż doliny Biebrzy, przez lasy w zasadzie bez żadnych miejscowości na odcinku ok 35 km. Miejsce jest piękne, kto nie był niech żałuje, albo wybiera się czym prędzej zanim zostanie to zniszczone :evil:
Ja się właśnie wybieram. Zimą tam jeszcze nie byłem, zacząłem szperać w sieci i pierwsze co znalazłem to plany jej zniszczenia, bo inaczej nie można nazwać zamiarów barbarzyńskiej przebudowy zmieniającej tą zabytkową drogę w przelotówkę :evil:

Przejeżdżałem tą drogą w lipcu 2009. Zatem mogę powiedzieć, że do tego czasu nic nie było z nią robione. Niezła sprawa. Jechałem nią, a nawet nie miałem świadomości, że tak się nazywa. Jechałem z kolegą z Mikaszówki koło Augustowa do Broku właśnie zachaczając o tą trasę. Mieliśmy niecałe dwa dni i zobaczenie Biebrzy w planie. Jazda rowerem z przyczepką rzeczywiście była mordęga. Spuściłem powietrza ile się dało i przez 32km na zmianę kląłem i cieszyłem się, że nikt jej nie remontuje. Jest naprawdę w fatalnym stanie, ale jeżeli będą ją remontować to jedyne co trzeba to wymienić nawierzchnie. Do tego dodałbym progi zwalniające i oznakowanie o możliwości bliskiego spotkania z rowerzystą. Trochę ich było. Oznakowanie turystyczne też powinno się poprawić. Opłata za wjazd? Czemu nie? Jeżeli miałaby dotyczyć tylko samochodów obcych a mieszkańców i rowerzystów zostawić w spokoju to zdecydowanie.

Co do walorów przyrodniczych nie będę się wypowiadał, bo na w/w stronie jest niezła prezentacja. Trasa naprawdę jest niesamowita i mogłaby być towarem eksportowym na światową skale. Polecam przejechać ją każdemu rowerem (najlepiej z pełnym zawieszeniem :)). Może uda mi się wyciągnąć wreszcie od kolegi zdjęcia z tego wyjazdu to będę miał dowód, że warto.

PostNapisane: Wt lut 23, 2010 8:30 
Zielony Oszołom

velogustlik napisał(a):
Co do walorów przyrodniczych nie będę się wypowiadał, bo na w/w stronie jest niezła prezentacja. Trasa naprawdę jest niesamowita i mogłaby być towarem eksportowym na światową skale. Polecam przejechać ją każdemu rowerem (najlepiej z pełnym zawieszeniem :)). Może uda mi się wyciągnąć wreszcie od kolegi zdjęcia z tego wyjazdu to będę miał dowód, że warto.

My poszliśmy na całość i zrobiliśmy jeszcze pętelkę szlakiem czerwonym przez bagna do wież widokowych nad samą dolinę. Spotykani ludzie mieli ciekawe miny :shock: Oni na rakietach do chodzenia po bagnach, a my na semi-slickach. Jeżdżenie po bagnach naprawdę wciąga :wink:

PostNapisane: Wt lut 23, 2010 11:15 
Zielony Oszołom

Dzisiaj dostałem maila od ZielonegoGroszku w podobnej sprawie:

http://www.greenpeace.org/poland/dziala ... a-przyroda
http://www.sadyba.free.ngo.pl/

Chyba warto podpisać. Widać, że lokalne społeczności nie mają siły przebicia i w kolejnych latach proceder postępuje. Na części zdjęć widać zabiegi pielęgnacyjne, którymi powinna zainteresować się prokuratura.

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 1:23 
Bywalec

PMN76 napisał(a):
Miejsce jest piękne, kto nie był niech żałuje, albo wybiera się czym prędzej zanim zostanie to zniszczone

Gratuluję refleksu.
Sprawa nieaktualna od prawie 2 lat.
http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=3164

Ale możecie wpisać sobie w działalność ZM za 2010 - Ocalenie Carskiej Drogi :lol:

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 1:49 
Greenpisarz

robert_c napisał(a):
PMN76 napisał(a):
Miejsce jest piękne, kto nie był niech żałuje, albo wybiera się czym prędzej zanim zostanie to zniszczone

Gratuluję refleksu.
Sprawa nieaktualna od prawie 2 lat.
http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=3164

Ale możecie wpisać sobie w działalność ZM za 2010 - Ocalenie Carskiej Drogi :lol:

A po co to ten sarkazm? Cieszy mnie, że zająłeś się tą sprawą, choć z podanego przez Ciebie linku nie wynika czym ta sprawa się zakończyła, ani dlaczego jest nieaktualna. Jak wiesz dokładnie co się dzieje, to po prostu napisz.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona