Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz paź 11, 2007 22:44 
Bywalec

Mam pytanie do przedstawicieli ZM.
Czy wg Was zrównoważony transport oznacza budowę tras ekspresowych przez tereny cenne przyrodniczo?

Jeśli nie, to poproszę o rzeczowy komentarz wobec dzialań jednego z członków Koalicji Lanckorońskiej:
http://www.poncyljusz.pl/new/index.php?t=407

Niezorientowanym przypominam, że Trasa S7 w wariancie III tnie na pół Las Bemowski w Warszawie i zagraża rezerwatom Łosiowe Błota i Kalinowa Łąka.

Wiem doskonale, że ZM nie może brać odpowiedzialności za działania Chomiczówki Przeciw Degradacji.
Jednak działania tego stowarzyszenia nie mają nic wspólnego ze zrównoważonym transportem, o czym informuję ZM od dłuższego czasu, a pomimo to ZM cały czas współpracuje z tym stowarzyszeniem udając, że nie wie nic o antyekologicznych poczynaniach Chomiczówki PD.

To teraz macie czarno na białym.

Czekam na komentarze, a uprzedzając tradycyjnie w takiej sytuacji zarzuty wobec mnie, od razu odpisuję:
- nie współpracuję z Lepszym Rembertowem (ani stowarzyszenie, w którym działam) i nikogo z tego stowarzyszenia nie znam
- rozliczenie finansowe mojego stowarzyszenia za rok 2006 ma wszędzie same zera, gdyż działamy całkowicie społecznie, w ub. roku nie mieliśmy żadnych dochodów, ani rozchodów
- nie jestem opłacany przez GDDKiA
- to nie ja, ani nikt z mojego stowarzyszenia nie projektował tras w Warszawie, ani nie pisał Strategii rozwoju miasta stołecznego do 2020 roku, ani też nie decydował o lokalizacji dróg
- nie posiadam żadnej ziemi na przebiegu planowanych dróg lub w ich poblizu w Warszawie i okolicach (podkreślam - w Warszawie i okolicach - ;) )
- nie pisuję jako plyn_z_wisla i nie mam zielonego pojęcia kto to jest
- nie należałem do UB i nie zajmuję się uwadzeniem ekolożek
- nie zajmuję się inwigilacją zielonych
- nie chcę skłocania organizacji ekologicznych tylko zależy mi, by wreszcie odsiano ziarna od plew, gdyż takie twory jak Chomiczówka PD psują opinię wszystkim NGO'som.

Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: Pt paź 12, 2007 8:49 
Admin

robert_c napisał(a):
To teraz macie czarno na białym.

...na stronie kandydata na posła w najgorętszym okresie kampanii wyborczej. Ponownie jestem pod wrażeniem fachowości i wiarygodności źródeł ekspertów z SISKOM. Ale tak na oko:

Cytuj:
– My dziś nie przesądzamy, czy to ma być wariant II b czy III. Wskazujemy na wady i zalety jednego i drugiego, i mamy konkretne propozycje rozwiązań.

brzmi bardziej sensownie niż "wariant IIC [*] jest jedyny słuszny i każdy kto ma inne zdanie, to oszołom, pseudoekolog, terrorysta, mason i cyklista, a poza tym na pewno nie ma też racji w żadnej innej sprawie."

[*] Czy co tam Wasze stowarzyszenie aktualnie forsuje.

robert_c napisał(a):
- nie pisuję jako plyn_z_wisla i nie mam zielonego pojęcia kto to jest

Nie wnikając w kwestię tożsamości plynu_z_wisly, trudno nie zauważyć, że podobnie jak on, masz tendencje do wielokrotnego powtarzania pytań, na które już uzyskałeś odpowiedź, chociażby na niniejszym forum, w tym wątku:

http://forum.zm.org.pl/viewtopic.php?t=50

Stawia to pod znakiem zapytania Twoją zdolność zrozumienia i przyjęcia do wiadomości odpowiedzi, a zatem i sens odpowiadania na Twoje posty. Ale tak w skrócie, w punktach:

1. Żaden z wariantów S7 nie jest nieszkodliwy dla przyrody;

2. Zrównoważony transport nie polega na wybieraniu, czy puścić trasę szybkiego ruchu przez las, czy ludziom pod oknem;

3. Nie jesteśmy przekonani co do bezwzględnej konieczności budowy nowej trasy wylotowej na Łomianki;

4. Nawet gdyby istniała różnica zdań pomiędzy nami a inną organizacją czy instytucją w kwestii A, to nie znaczy, że mamy zaprzestać współpracy w kwestii B.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 12, 2007 10:29 
Oberspammer

O Poncyljusz - to ten sam co niedawno tez debatowal nad tym, jak to nie warto rozbudowywać oczyszczalni "Czajka", mimo iz jego własny PiS-owy rząd popiera ten projekt, a sam projekt został zgłoszony do finnsowania z UE podczas prezydentury Warszawy takiego a nie inne Kaczyńskiego L. Faktycznie gratuluję wyboru źródła informacji.

A Chomiczówka - liczę na to, że się czegoś od nas nauczą, to początkująca organizacja. A może i od Was sie nauczą, jak przestaniecie w gruntu traktować ich jak oszołomów.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 12, 2007 12:05 
Zielony Oszołom

robert_c napisał(a):

Szkoda że nie ma Pan odpowiedzi na pytania, które postawiłem w kilku już wątkach na forum gazety i tutejszym. Np. o wmawianiu "zgarnięcia ładnej sumki" czy budowy dróg rowerowych w rezerwacie.

I nic dziwnego, podstarzałe wątki już swoją manipulacyjno-dezinformacyjną rolę spełniły. Po co je kontynuować, jeśli można hodować nowe, rozwojowe, takie jak ten.

Jack

PostNapisane: Wt paź 23, 2007 16:17 
Sympatyk

robert_c napisał(a):
Czy wg Was zrównoważony transport oznacza budowę tras ekspresowych przez tereny cenne przyrodniczo?

Jeśli nie, to poproszę o rzeczowy komentarz wobec dzialań jednego z członków Koalicji Lanckorońskiej:
http://www.poncyljusz.pl/new/index.php?t=407

Niezorientowanym przypominam, że Trasa S7 w wariancie III tnie na pół Las Bemowski w Warszawie i zagraża rezerwatom Łosiowe Błota i Kalinowa Łąka.

Może nie jestem przedstawicielem ZM, ale spróbuję odpowiedzieć: otóż nie oznacza. Natomiast ZARÓWNO nie jest z nim zgodna budowa trasy w pobliżu osiedli mieszkaniowych. 'Sustainable' czyli ekologiczny transport wg mnie implikuje analizę nie tylko tras alernatywnych ale też opcję zaniechania budowania w ogóle. Na polskim podwórku taka opcja szybko uzyskuje miano 'oszołomy'. Tymczasem w ciągu kilkudziesieciu najbliższych lat czeka nas wszystkich kilkudziesięciuprocentowa redukcja emisji CO2, również z transportu odpowiedzialnego za 14% emisji gazów cieplarnianych (Raport Sir Nicolasa Sterna). Na pewno budowa autostrad w Polsce celom ochrony klimatu nie służy.
Oprócz emisji CO2 ważnym kryterium czy coś jest 'ekologiczne', w oryginale 'sustainable' (słowo 'zrównoważony' kojarzy mi się z ministrem, który RÓWNOWAŻY konfliktowe interesy poprzez odsuwanie drogi od swego domu kosztem pobliskiego lasu) byłby wpływ na różnorodność biologiczną oraz jakość życia ludzi.
Budowa dróg, w szczególności autostrad, wypada fatalnie wg tych 3 kryteriów, tym bardziej, że istnieją sensowne alternatywy. Z Polski Rospuda (wygrana jak się wydaje) oraz przeklęta A4 przez Górę Św. Anny (przegrana dla przyrody i strata dla nas wszystkich) mogłyby posłużyć jako przykłady. Ergo, jako ekolog cieszę z każdego powodu, z jakiego budowa autostrad jest opóźniana, zaniechana, na podwyższone koszty. Ktoś na tym forum cytował pewnego inżyniera, który porównał budowanie nowych dróg do leczenia otyłości poprzez popuszanie pasa.

Pozdrawiam Roberta C. (SISKOM), sympatyka ZM,
Konrad D.

PostNapisane: Wt paź 23, 2007 17:33 
Sympatyk

robert_c napisał(a):
- rozliczenie finansowe mojego stowarzyszenia za rok 2006 ma wszędzie same zera, gdyż działamy całkowicie społecznie, w ub. roku nie mieliśmy żadnych dochodów, ani rozchodów

- nie chcę skłocania organizacji ekologicznych tylko zależy mi, by wreszcie odsiano ziarna od plew, gdyż takie twory jak Chomiczówka PD psują opinię wszystkim NGO'som.

Pozdrawiam serdecznie.

Czy brak jakichkolwiek dochodów i rozchodów nie świadczy o marginalności organizacji? Żadnego nowego członka w 2006r, który opłacił składkę? Żadnej dotacji od sponsora, pomimo linku z danymi konta bankowego? Trudno uwierzyć a sprawdzić nie można, wobec faktu, że sprawozdanie roczne jest utajnione tzn. nieudostępnione na stronie www, co robią porządne organizacje społeczne. Właśnie dlatego wolę wspierać finansowo ZM, nawet abstrahując od kwestii merytorycznych i taktyki.

Nie sposób, by każda organizacja ekologiczna zgadzała się z każdą inną w 100% - byłoby to nienormalne. Dlatego tworzą się koalicje tematyczne, np. SISKOM i ZM zgodnie sprzeciwiały się budowie obwodnicy przez bagna Doliny Rospudy. Dzięki temu, pomimo braku całkowitej zgodności poglądów etycznych na aborcję, lustrację, od kogo i na jakich zasadach można przyjąć pieniądze, kampanie społeczne bywają skuteczne.

Także Robercie - wyluzuj, bo niegłupi z Ciebie chłop. Jako zadanie na 2008r. proponuję Tobie zdobycie trochę funduszy na działalność Twego stowarzyszenia. Bynajmniej w moich oczach zyskasz na wiarygodności jako rzucający wyrokami etycznymi w sprawach finansowania działalności ekologicznej.

Pozdrawiam całe ZM!
Konrad D.