Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz paź 08, 2009 18:57 
Oberspammer

Jeżdżę tedy do szkoły i od sierpnia zauważam kolejne zmiany polegające na coraz bardziej radykalnym wygradzaniu chodnika łączącego stację benzynową przy trasie AK z wiaduktem ul. Mickiewicza. Gdy nie było żadnego wygrodzenia, to zdarzało się, że po nachylonym zboczu nad stacją tankowania gazu przejeżdżały ciężarówki, jedna się chyba nawet kiedyś wywróciła. Gdy już wygrodzono zbocze, to kierowcy zaczęli jeździć chodnikiem. Po pierwszej naprawie wygrodzenie przetrwało niecały miesiąc. A teraz wstawiono bariery energochłonne, w tym jedną z zagiętym końcem, co powoduje, że kierowcy dopiero jak wjadą orientują się, że się nie zmieszczą na dole i muszą się wycofać:
Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano Cz gru 31, 2009 0:32 przez gromanik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn paź 12, 2009 17:58 
Oberspammer

Zabawa w kotka i myszkę trwa - dzisiaj wykopane zostały opony odgradzające chodnik osd trawnika, a kierowcy jeździli po trawniku. Pewnie następnym ruchem ZDM będzię wstawienie w tym miejscu kolejnej bariery energochłonnej:

Obrazek

Ostatnio edytowano Cz gru 31, 2009 0:30 przez gromanik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt paź 13, 2009 15:26 
Zielony Oszołom

Huh. Może trzeba zaminować? Albo wybudować im łącznik? Niby mam blisko, ale nie znam jeszcze tego przypadku :-) A co Ty uważasz, gromanik?

PostNapisane: Wt paź 13, 2009 15:35 
Stały Bywalec

pduncz napisał(a):
Huh. Może trzeba zaminować? Albo wybudować im łącznik? Niby mam blisko, ale nie znam jeszcze tego przypadku :-) A co Ty uważasz, gromanik?

Minować chyba nie ma sensu. Pierwsi kierowcy zdetonują miny, następni przejadą po ich trupach bez zatrzymywania. :wink:

PostNapisane: Wt paź 13, 2009 17:35 
Oberspammer

pduncz napisał(a):

Ja myślę, że wystarczy w miejsce wykopanych opon wstawić barierę energochłonną, a potem od czasu do czasu zaglądać, czy coś nie zostało uszkodzone i ewentualnie szybko naprawić - jak kierowcy zobaczą, że uszkodzenia są na bieżąco usuwane, to szybko im się odechce rozwalać i w ogóle tamtędy jeździć, bo będzie im szkoda czasu na zawracanie...

Skoro postawiono znak, ślepej uliczki a pod nim tablicę dojazdu do myjni, to należy moim zdaniem to wyegzekwować, bo znaków, których nikt nie przestrzega mamy aż nadto...

Nie wiem jak zapatrują się na to mieszkańcy najbliższych budynków, ale po wygrodzeniu tego łącznika moim zdaniem znacznie spadło natężenie ruchu na wiadukcie ul. Mickiewicza i okolicznych wąskich uliczkach, którymi kierowcy skracali sobie drogę do trasy AK.

PostNapisane: Wt paź 13, 2009 21:11 
Zielony Oszołom

gromanik napisał(a):
Skoro postawiono znak, ślepej uliczki a pod nim tablicę dojazdu do myjni, to należy moim zdaniem to wyegzekwować, bo znaków, których nikt nie przestrzega mamy aż nadto...

No tak, ale w takich wypadkach są dwie metody - albo można twardo stawać na uszach i próbować egzekwować, albo jeszcze raz przemyśleć, czy obecne rozwiązanie jest uzasadnione (pomyśl o kontrapasach w śródmieściu ;-) Skoro kierowcy mają taką potrzebę jeżdżenia tamtędy, że jeden nawet swoją ciężarówkę wywrócił...

Mnie ciekawi, jak rozkłada się tam ruch, i kto ucierpiałby na puszczeniu legalnego przejazdu (podkreślam: nie znam przypadku z bliska).

PostNapisane: Wt paź 13, 2009 21:39 
Oberspammer

Dwa węzły z trasą AK zostały zrobione na zasadzie węzła bez węzła - jeden częściowo (przy stacji metra Marymont, gdzie nie ma zjazdu na trasę AK w kierunku Ronda Zesłańców Syberyjskich z ul. Marymonckiej) a drugi całkowicie (wiadukt ul. Mickiewicza nad trasą AK), są też dwa tunele pod trasą na tym odcinku - ul. Gwiaździsta i Gdańska bodajże).

Więc na trasę AK w kierunku Ronda Zesłańców Syberyjskich można wjechać z Wisłostrady, do której wystarczy zjechać ul. Gwiaździstą w dół, albo przed lub na skrzyżowaniu z ul. Broniewskiego.

Moim zdaniem wiadukt w ul. Mickiewicza można by było spokojnie zwęzić do jednego pasa w każdym kierunku i wykonać na nim przejście dla pieszych pomiędzy przystankami autobusowymi, które jest tam bardzo potrzebne.

Może warto byłoby pomyśleć też nad przedłużeniem wzdłuż ul. Mickiewicza linii tramwajowej, która obecnie kończy się pętlą przy Potockiej.

Jeśli chodzi o budowę łącznika, to obawiałbym się wpuszczenia ruchu mniej lub bardziej tranzytowego w wąskie uliczki w tym rejonie - pewnie mieszkańcy też by na tym skorzystali, ale stanowili by moim zdaniem mniejszość w grupie korzystającej z łącznika i mogliby być niezadowoleni z nasilenia ruchu...

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 12:45 
Admin

pduncz napisał(a):
No tak, ale w takich wypadkach są dwie metody - albo można twardo stawać na uszach i próbować egzekwować, albo jeszcze raz przemyśleć, czy obecne rozwiązanie jest uzasadnione

Na oko to miejsce jest, by tam zrobić łącznik, którym sobie kierowcy pojadą. Dziwię się, że przez tyle lat kierowcy o niego nie wnioskowali. W końcu to całkiem oczywiste wyjście i oczywiście lepsze niż egzekwowanie na uszach. Egzekwować na uszach będzie warto, gdyby się okazało, że łącznika "niedasie". Ale w pierwszej kolejności jednak powinno się spróbować zrobić to normalnie - tam gdzie chcą jeździć/chodzić ludzie dać im możliwość budując łącznik. W tym wypadku nieistotne, czy jadą rowerem, czy autem.

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 19:42 
Oberspammer

Tak teraz to miejsce wygląda:
Obrazek

Raffi napisał(a):
pduncz napisał(a):
No tak, ale w takich wypadkach są dwie metody - albo można twardo stawać na uszach i próbować egzekwować, albo jeszcze raz przemyśleć, czy obecne rozwiązanie jest uzasadnione

Na oko to miejsce jest, by tam zrobić łącznik, którym sobie kierowcy pojadą. Dziwię się, że przez tyle lat kierowcy o niego nie wnioskowali.

Możliwe też, że wnioskowali, tylko nie wydano zgody...

Raffi napisał(a):
W końcu to całkiem oczywiste wyjście i oczywiście lepsze niż egzekwowanie na uszach. Egzekwować na uszach będzie warto, gdyby się okazało, że łącznika "niedasie".

Nie wiem, jak sobie wyobrażasz ten łącznik, ale obecnie budynek stacji benzynowej bardzo ogranicza widoczność i już jest tam moim zdaniem niebezpiecznie, a po zrobieniu łącznika to by się raczej nie poprawiło, chyba, żeby zrobić łącznik omijający stację benzynową, ale wtedy ruch z trasy i do trasy przeniósł by się na wąskie uliczki... Przy samej stacji benzynowej jest słaba widoczność i naprawdę nie jest tam bezpiecznie - nie raz już mi tam jakiś spieszący się bardziej wyskoczył zza budynku. Ta stacja benzynowa jest zbudowana tak, jakby nie miała mieć tego wlotu z tyłu po prostu - on powinien być tylko jednokierunkowym przejazdem do parkingu za stacją benzynową - zgodnie z kierunkiem ruchu na trasie.

Dzisiaj jak jechałem do szkoły, to jeden kierowca tak ściął zakręt na dojeździe do myjni że potem przez kilka metrów broniłem się, żeby gleby nie zaliczyć i niewiele brakowało, żebym wyjechał w lewo pod prąd karetce na czołowe...

Raffi napisał(a):
Ale w pierwszej kolejności jednak powinno się spróbować zrobić to normalnie - tam gdzie chcą jeździć/chodzić ludzie dać im możliwość budując łącznik. W tym wypadku nieistotne, czy jadą rowerem, czy autem.

Ze względu na naprawdę duże ryzyko kolizji na terenie stacji ze względu na ograniczenia widoczności oraz możliwość zwiększenia ruchu na okolicznych ulicach poprzez rozprowadzenie ruchu z trasy i do trasy nie uważam tego za zbyt dobry pomysł. Uważam, że należałoby po prostu odciąć ten dojazd do trasy.
Po przeciwnej stronie ul. Marii Kazimiery kończy się ślepo i nikt nie płacze z tego powodu...

Ostatnio edytowano Cz gru 31, 2009 0:23 przez gromanik, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt paź 16, 2009 15:06 
Admin

Przekonałeś mnie. Jak pisałem - wydawało mi się, że miejsce jest. Mogę się mylić. Wiem, że Ty bywasz tam codziennie, znasz lokalne uwarunkowania, więc ufam, że wiesz lepiej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona