Autor Wiadomość
PostNapisane: N kwi 18, 2010 15:53 
Zielony Oszołom

Ostatnio dwie sprawy u mnie w gminie nie dają mi spokoju. Zanim nimi się zajmę chciałbym dowiedzieć się kto za nie jest odpowiedzialny i komu należy zawracać nią głowę :). Otóż:

http://picasaweb.google.pl/velogustlik/ ... 9083522354

W zeszłym roku wybudowano u mnie we wsi przystanek autobusowy. Chciałbym go przenieść z kilku powodów:

1) Umiejscowienie na końcu wsi nie sprzyja korzystaniu z komunikacji miejskiej. Oddalenie powoduję konieczność długiego dojścia.
2) Brak chodnika po stronie po której zatrzymuję się autobus.
3) Brak przejścia dla pieszych w jego bezpośrednim otoczeniu.
4) Umiejscowienie na zakręcie co w połączeniu z poprzednimi punktami powoduję niebezpieczne przechodzenie na drugą stronę jezdni lub przejście ponad 100m przez błoto a zimą śnieg (tej zimy nawet pół metra)

Na zdjęciu na czerwono zaznaczyłem na czerwono obecne umiejscowienie. Na zielono długość terenu bez wjazdów bramowych na którym można wytyczyć przystanek.

Jeszcze... Przystanek to modelowy podmiejski taki sobie kawał chodnika z kostki o długości Ikarusa :) w szczerym polu.

Moje pytanie brzmi; kto jest odpowiedzialny za przystanki w gminach podwarszawskich? Mam napisać do Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich, który to jest zarządcą drogi? Do ZTM? A może do gminy? Może najlepiej z MZDW i do wiadomości ZTM i gminy?

Drugie pytanie z innej beczki. Kto jest odpowiedzialny za jakość zjazdów z dróg? Chodzi mi o te kilka metrów drogi podrzędnej na których samochód zatrzymuje się przed wjechaniem na drogę główną. Wiele z nich jest w fatalnym stanie co także wpływa na zniszczenie jezdni. Chciałbym żeby ktoś się tym zajął. Mam rozumieć, że na np. szerokość pasa drogowego jest pod zarządem drogi głównej? Z góry dziękuje za pomoc.

PostNapisane: N kwi 18, 2010 18:03 
Zielony Oszołom

wjazdy na posesje to, z tego co mi wiadomo, kwestia właściciela drogi

w kwestii przesunięcia przystanku napisałbym do ZTM z kopią do MZDW i gminy - jak w wa-wie załatwiałem przeniesienie przystanku to właśnie najpierw ZTM musiał zlecić zarządcy drogi przesunięcie przystanku

PostNapisane: N kwi 18, 2010 21:10 
Zielony Oszołom

mplonski napisał(a):
wjazdy na posesje to, z tego co mi wiadomo, kwestia właściciela drogi

Miałem na myśli drogi podrzędne, ale rozumiem, że odpowiedź jest taka sama. Dziękuje :)

PostNapisane: N kwi 18, 2010 21:18 
Zielony Oszołom

Nie wiem jak jest z drogami podrzędnymi, ale jeśli chodzi o wjazdy na posesje to należą do zarządcy drogi tylko w przypadku przebudowy samej drogi. Jak stawiasz dom i chcesz się "włączyć" w drogę to musisz to zrobić sam po uzgodnieniu projektu u zarządcy.

PostNapisane: N kwi 18, 2010 21:24 
Zielony Oszołom

drogi podrzędne raczej też - ale można pisać do kogokolwiek, i tak zgodnie z KPA muszą odesłać do odpowiedniego organu.

PostNapisane: N kwi 18, 2010 21:29 
Stały Bywalec

velogustlik napisał(a):
Drugie pytanie z innej beczki. Kto jest odpowiedzialny za jakość zjazdów z dróg? Chodzi mi o te kilka metrów drogi podrzędnej na których samochód zatrzymuje się przed wjechaniem na drogę główną. Wiele z nich jest w fatalnym stanie co także wpływa na zniszczenie jezdni. Chciałbym żeby ktoś się tym zajął. Mam rozumieć, że na np. szerokość pasa drogowego jest pod zarządem drogi głównej? Z góry dziękuje za pomoc.

Pod względem organizacji ruchu skrzyżowanie należy do zarządcy drogi wyższej kategorii. Jeśli chodzi o sprawy utrzymania należytego stanu technicznego to każdy odpowiada za swoje czyli do krawędzi jezdni poprzecznej. W przypadku przebudowy drogi skrzyżowanie bywa przebudowywane przez inwestora - bardziej to jest kwestia jak się dogadają.

PostNapisane: Wt cze 22, 2010 11:36 
Zielony Oszołom

Andrzej Franków, ZTM napisał(a):
Szanowny Panie

W odpowiedzi na Pana wystąpienie, przesłane drogą elektroniczną w dniu 24.05 br., w sprawie zmiany lokalizacji przystanku autobusowego KOŚCIELNA 02 w Kątach Węgierskich, Zarząd Transportu Miejskiego uprzejmie informuje, że widzi zasadność cofnięcia przedmiotowego przystanku. Nadmieniamy również, że podzielamy Pana argumenty dotyczące poprawy bezpieczeństwa oraz dostępności tego przystanku dla większej liczby mieszkańców.

W związku z powyższym wystąpiliśmy do Urzędu Gminy Nieporęt z prośbą o sporządzenie nowego projektu organizacji ruchu z nową lokalizacją przystanku KOŚCIELNA 02. Po pozytywnym jego zaopiniowaniu przez odpowiednie instytucje oraz ostatecznym zatwierdzeniu, przystanek ten zostanie przeniesiony zgodnie z Pana sugestią.

Z poważaniem
Andrzej Franków
Koordynator Działalności Przewozowej
Zarząd Transportu Miejskiego

No i udało się. Co więcej bez wychodzenia z domu :)
Niestety ostateczna decyzja leży w gestii gminy :(.