Ostatnio dwie sprawy u mnie w gminie nie dają mi spokoju. Zanim nimi się zajmę chciałbym dowiedzieć się kto za nie jest odpowiedzialny i komu należy zawracać nią głowę

. Otóż:
http://picasaweb.google.pl/velogustlik/ ... 9083522354W zeszłym roku wybudowano u mnie we wsi przystanek autobusowy. Chciałbym go przenieść z kilku powodów:
1) Umiejscowienie na końcu wsi nie sprzyja korzystaniu z komunikacji miejskiej. Oddalenie powoduję konieczność długiego dojścia.
2) Brak chodnika po stronie po której zatrzymuję się autobus.
3) Brak przejścia dla pieszych w jego bezpośrednim otoczeniu.
4) Umiejscowienie na zakręcie co w połączeniu z poprzednimi punktami powoduję niebezpieczne przechodzenie na drugą stronę jezdni lub przejście ponad 100m przez błoto a zimą śnieg (tej zimy nawet pół metra)
Na zdjęciu na czerwono zaznaczyłem na czerwono obecne umiejscowienie. Na zielono długość terenu bez wjazdów bramowych na którym można wytyczyć przystanek.
Jeszcze... Przystanek to modelowy podmiejski taki sobie kawał chodnika z kostki o długości Ikarusa

w szczerym polu.
Moje pytanie brzmi; kto jest odpowiedzialny za przystanki w gminach podwarszawskich? Mam napisać do Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich, który to jest zarządcą drogi? Do ZTM? A może do gminy? Może najlepiej z MZDW i do wiadomości ZTM i gminy?
Drugie pytanie z innej beczki. Kto jest odpowiedzialny za jakość zjazdów z dróg? Chodzi mi o te kilka metrów drogi podrzędnej na których samochód zatrzymuje się przed wjechaniem na drogę główną. Wiele z nich jest w fatalnym stanie co także wpływa na zniszczenie jezdni. Chciałbym żeby ktoś się tym zajął. Mam rozumieć, że na np. szerokość pasa drogowego jest pod zarządem drogi głównej? Z góry dziękuje za pomoc.