Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 119  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr maja 29, 2013 16:43 
Stały Bywalec

Tak naprawdę to za szeroka jest do Łopuszańskiej - od czasu przebudowy węzła Aleje/Łopuszańska, który w zasadzie domknął ten fragment tzw. obwodnicy etapowej.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: So cze 01, 2013 11:44 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
Zabrać jeden pas ruchu na wprost z południowego wlotu Grójeckiej, wywalić zieloną strzałkę z wlotu Banacha, dopuścić skręt w lewo z BW1920 tylko dla autobusów.

Rozumiem i dziękuje za wyjaśnienie. Warto coś z tym robić? Pisać do inżyniera ruchu, jakiś biur w ratuszu, radnych? Nie żebym wierzył, że od razu coś się zmieni ale może kropla będzie drążyć skałę?

PostNapisane: Cz cze 13, 2013 0:39 
Oberspammer

(przed)wczoraj, we wtorek 11.06.2013 ok. godz. 18:40 w al. Prymasa Tysiąclecia k. przystanku ARMATNIA w kierunku Bemowa był widziany holowany lubelski trolejbus Solaris Trollino 12 z rozbitą przednią szybą (prawdopodobnie jechał do producenta na naprawę).

PostNapisane: Pt cze 14, 2013 8:03 
Bywalec

Witam wszystkich. Zarejestrowałem się, ponieważ chcę zwrócić uwagę na to, że wczoraj posłowie przegłosowali zmianę w PoRD, która dyskryminuje pieszych (oczywiście w trosce o BRD). Mianowicie w art. 11 PoRD dodano ustęp 4a o następującym brzmieniu:

Cytuj:
Pieszy poruszający się po drodze po zmierzchu poza obszarem zabudowanym jest obowiązany używać elementów odblaskowych w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu, chyba że porusza się po drodze przeznaczonej wyłącznie dla pieszych lub po chodniku.

Tym samym rozszerzono obowiązek wynikający obecnie z 43 ust. 2 na wszystkie osoby. Uzasadnienie wnioskodawców (posłowie SLD) jest ogólnikowe, posłowie nie zadali sobie trudu dotarcia do dokładnych statystyk ile takich wypadków się zdarza, co znamienne nie odnieśli się nawet do obecnego obecnego obowiązku zawartego w art. 43 ust. 2. A przecież można było przeanalizować czy wprowadzenie obowiązku dla dzieci do 15 lat zmniejszyło liczbę wypadków w takich okolicznościach z udziałem tych osób.
Mamy kolejny bubel prawny wprowadzony po to, by poprawić samopoczucie, że coś się robi dla poprawy BRD.

Czytając zresztą artykuły na temat tej zmiany trafiłem TU na ciekawy fragment:

Cytuj:
Warto przyjrzeć się również kwestii orzekania winy za wypadki drogowe z udziałem pieszych. Jeśli obowiązek noszenia kamizelki odblaskowej zostanie uchwalony, winą lub współwiną za wypadek może zostać obciążony pieszy, który zignoruje nakaz i zostanie potrącony. Jeśli jednak do potrącenia dojdzie na poboczu oświetlonej drogi, brak odblasków nie będzie miał znaczenia dla policji. Taka okoliczność może zostać jednak wykorzystana przez ubezpieczyciela do zaniżenia wartości odszkodowania wypłaconego potrąconemu pieszemu.

Czyli wiadomo kto się z nowych przepisów ucieszy...

PostNapisane: Pt cze 14, 2013 9:34 
Początkujący

Intencje można jeszcze jakoś zrozumieć - tak od strony kierowcy to akurat zauważyć pieszego na jezdni po środku ciemności jest bardzo trudno. Ale... u nas większość pieszych ginie tak na prawdę w miastach, najczęściej o ile pamiętam to tak pod wieczór, zwłaszcza jesienią.
Trzeba poszperać, ale tak na szybko:
http://ec.europa.eu/transport/road_safety/pdf/gis/mapcare_areatypepedest_2011.pdf
http://ec.europa.eu/transport/road_safety/pdf/gis/mapcare_pedest_2011.pdf - jesteśmy na 1 miejscu... od końca.
A przyczny tego są następujące:
http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie/wideo/wyprzedzanie-przed-przejsciem-dla-pieszych/11390719
I dopóki się nie zmieni mentalności, nie zacznie UCZYĆ i KARAĆ, to będziemy w ogonie Europy.

PostNapisane: Pt cze 14, 2013 10:42 
Bywalec

Nie mam nic przeciwko odblaskom, ale ta nowelizacja przysłuży się przede wszystkim kierowcom mającym ciężką nogę (co o art. 19 ust. 1 PoRD nie pamiętają) i ubezpieczycielom (o czym się pisze otwarcie).

PostNapisane: Pt cze 14, 2013 11:24 
Oberspammer

viator napisał(a):
ta nowelizacja przysłuży się (...) ubezpieczycielom (o czym się pisze otwarcie).

To na fali tej samej nagonki, co bredzenie o OC dla rowerzystów -- widocznie jakieś firmy ubezpieczeniowe postanowiły zrobić skok na kasę. :twisted:

PostNapisane: Śr cze 19, 2013 22:23 
Oberspammer

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje, ... 91120.html
Cytuj:
"BĄDŹMY RAZEM BEZPIECZNI"
"Sprawcami większości wypadków są kierowcy i piesi"
- Sprawcami 97 proc. wypadków z udziałem tramwajów, do których dochodzi w stolicy, są piesi oraz kierowcy aut - mówili przedstawiciele spółki Tramwaje Warszawskie, rozpoczynając w środę piątą edycję kampanii informacyjnej, która ma wpłynąć na zmniejszenie liczby wypadków.

Kampanię "Bądźmy razem bezpieczni" zainaugurowano na terenie zajezdni przy ul. Siedmiogrodzkiej na Woli. - Jej celem jest zmniejszenie liczby wypadków z udziałem pieszych i samochodów oraz zwrócenie uwagi na zagrożenia, jakie niosą za sobą nieuwaga oraz wymuszanie pierwszeństwa na drodze - powiedział prezes Tramwajów Warszawskich Krzysztof Karos.
Strażacy odcięli dach
Podczas inauguracji przedstawiono symulację zderzenia tramwaju z samochodem oraz akcję ratowniczą. Mimo iż tramwaj jechał z niewielką prędkością, to samochód po wypadku był całkowicie zmiażdżony. Żeby wydostać rannego kierowcę strażacy musieli odciąć dach.
Jeden tramwaj w zależności od typu wozu waży od 35 do 40 ton. Waga pojazdu wpływa na jego drogę zatrzymania, która w przypadku tramwaju, jadącego z prędkością 50 km/h, wynosi ok. 60 metrów i jest dwukrotnie dłuższa niż droga zatrzymania samochodu osobowego.
Ulotki, plakaty i spoty
W ramach kampanii, która potrwa do końca roku, w środkach komunikacji miejskiej zostaną rozwieszone ulotki oraz plakaty, a w nowych tramwajach wyświetlany będzie spot kampanii. Ponadto w radiu i telewizji emitowane będą spoty zwracające uwagę na skutki zderzenia z tramwajem. W Instytucie Teatralnym i Teatrze Ochota zaplanowano warsztaty poświęcone bezpieczeństwu.

PAP, wp/par

No comments...

PostNapisane: Cz cze 20, 2013 9:20 
Stały Bywalec

Pasjami oglądam "Raport na gorąco" i regularnie dowiaduję się o kolejnym kierowcy, który wjechał pod tramwaj.
W świetle takich informacji zastanawia mnie, po co rowerzystom jaskrawe kamizelki, skoro samochodziarze "nie zauważają" TRAMWAJÓW. Na ogół żółtych. I jakichś takich dużych. Które nie pojawiają się znikąd, tylko towarzyszą torowiskom.
Pfff hehe... No cóż.

PostNapisane: Cz cze 20, 2013 18:46 
Oberspammer

green_green_yellow napisał(a):
po co rowerzystom jaskrawe kamizelki, skoro samochodziarze "nie zauważają" TRAMWAJÓW. Na ogół żółtych. I jakichś takich dużych. Które nie pojawiają się znikąd, tylko towarzyszą torowiskom.

Siła nawyku. W małych miejscowościach nie ma tramwajów. To sie nazywa wdrukowane zachowania komunikacyjne... :mrgreen:

Kto wrobił nas w kamizelki?
Partia przewodnia.
Program Partii programem narodu! :twisted:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 ... 119  Następna strona