Tarciu napisał(a):
A: W Londynie jest mnóstwo buspasów.
B: Tak, ale oni mają gęstą sieć metra i obwodnice.
O ile nie każdy musi wiedzieć, że obwodnice mają się nijak do buspasów,
Mnie zadziwia też, gdzie oni widzą te obwodnice (w liczbie mnogiej) w Londynie i Berlinie.
Londyn ma M25 ok. 25 km od centrum, obwodzącą obszar aglomeracji, w której mieszka 7-8 mln ludzi. Bliżej centrum jest North Circular Road - na długim odcinku bezkolizyjna, ale np. bez zatok autobusowych, pasów włączeń itp. Poza tym to tylko połowa obwodnicy - od południa są normalne ulice miejskie, od strony zachodniej przechodzi w drogę jednojezdniową 1x2, a od strony wschodniej jest domknięta... promem na Tamizie. Jeśli chodzi o południową część tej obwodnicy, to...
Cytuj:
The majority of the South Circular Road is single carriageway, one lane each way, aside from a small section of dual carriageway near the Woolwich ferry. Some of the wider sections of the road as it travels through Brixton, Clapham and Bermondsey which formerly were single carriageway, albeit with two lanes each way have had the outside lanes turned into bus lanes.
Coś przeoczyłem? Gdzieś w 50-km tunelu czai się ukryta superobwodnica?
O, znalazłem fajne porównanie planów z lat 60-tych (imponujące, jak w Warszawie) do realizacji czterdzieści lat później:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... _%26_4.pngBerlin ma największy ring w Europie (prawie 200 km), w zasadzie w całości pozamiejski (wewnątrz mieszka 4 mln ludzi). W mieście jest tylko połowa obwodnicy (A100), z planów jej domknięcia zrezygnowano. Jest za to pełna miejska obwodnica kolejowa.
Jeśli A406 w Londynie czy A100 w Berlinie są obwodnicami, to my też mamy obwodnice: Trasę AK - Trasę Prymasa Tysiąclecia, Trasę Siekierkowską - Rzymowskiego - Marynarska - Hynka - Łopuszańska. Jeśli wliczamy też odpowiednio A205 czy ciąg Seestrasse - Osloer Strasse - Bornholmerstrasse - Wisbyer Strasse, to u nas trzeba by policzyć np. Kleszczową - Chrobrego - Dźwigową - Powstańców Śląskich.