pduncz napisał(a):
Czerwone światło jest dla wielu mocną granicą.
Polemizowałbym. Wersja obrazkowa:
http://www.youtube.com/watch?v=JZPg06q6Izw Tu co prawda sygnalizacja była uszkodzona, ale nie zauważyłem, by wyświetlany sygnał czerwony powodował jakieś mieszane emocje u kierowców wjeżdżających na krzyżówkę.
Nie mam akurat pod ręką filmiku z normalnie śmigających na czerwonym (listopadowa zieleń, późne żółte, różnie to nazywają), ale wyjdź na dowolne skrzyżowanie, a znajdziesz takich bez kłopotu sam praktycznie na każdym cyklu.
A tu dodatkowo skrzyżowania za światłem nie ma. Nie ma więc ryzyka, że ustrzeli Cię jadący w poprzek.
Reguła jest taka - im szybciej da się jechać po ulicy, tym więcej osób bryka na czerwonym. A te światła to na Lucerny czasem nie miały minimalizować prędkości? No to już wiesz, czemu nie wróżę im, nomen omen, świetlanej przyszłości

pduncz napisał(a):
Bardzo ciekawy eksperyment. Jak przyzwyczai się kierowców do olewania "bezsensownego" czerwonego, to już nie będzie żadnych granic. Obserwujmy Lucerny uważnie.
Będziemy. Bankowo będzie nowy powód do drwin, drugi po umieszczaniu odpromienników negatywnej energii pod skrzyżowaniami

pduncz napisał(a):
Natomiast pulsujące pomarańczowe w połączeniu z czerwonym to ciekawy pomysł w kontekscie przejeść dla pieszych "na żądanie". Rozmawialiśmy kiedyś o tym w innym wątku, odnośnie Krakowskiego Przedmieścia i niewidomych.
Ogólnie to niezły pomysł na przejścia poza skrzyżowaniami. Z resztą coś takiego opisywałem w jednym z artykułów z rozwiązaniami z Holandii.
pduncz napisał(a):
PS jakoś nie wierzę w to zasilanie słoneczne do urządzeń pracujących ciągle, to naprawdę działa? A jak są 3 pochmurne dni pod rząd i akumulator wysiada?
Zasadniczo ogniwa są dość trwałe i raczej bezobsługowe. Dopóki ich nie potłuczesz kamieniem, raczej nic im nie grozi. Za to akumulatory to już inna bajka, te wymagają wymiany max co 2-3 lata.