Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn gru 13, 2010 17:10 
Zielony Oszołom

Po pierwszym roboczym dniu nowego rozkładu zauważyłem, że mimo zwiększonej częstotliwości na linii otwockiej, wcale nie było luźniej w wagonach. I to poza godzinami szczytu.
JacekKRas napisał(a):
Najbardziej to by sie przydal 3 tor miedzy Celestynowem a Pilawa, zeby odciazyc linie do Minska i skierowac wszystkie pospieszne do Lublina przez Otwock a nie przez Minsk.

Najpierw niech między Otwockiem i Pilawą dobudują, a właściwie odbudują, drugi tor a potem można się zastanawiac czy trzeci tor jest potrzebny. Nawet z drugim torem na całej długości to tam nie będzie więcej podmiejszczaków niż 1-2 na godzinę w każdą stronę, więc towarowe i pośpiechy da się dostosować. Jest takie coś jak wyprzedzanie pod prąd, ale nasza kolej woli opóźnienia, zamiast racjonalniej wykorzystać infrastrukturę.

rpc napisał(a):
-po co aż tyle połączeń z Pilawy w stosunku do poprzedniego rozkładu?

Niby to nazywają powrotem to przedwojennej relacji. Jak się dziś wpatrzyłem w rozkład, to mnie to też zastanowiło. Skoro SKM teraz łączy te dwie linie, to kilka KMów mogło se pojechać gdzie indziej. Niech np. z Pilawy kursują na przemian do Żyrardowa, Radomia i Sochaczewa. Podobnie dla innych relacji wschód-zachód, na zasadzie "każdy z każdym". W układzie takim jak teraz, jeden zator między Pruszkowem a Otwockiem spowoduje że staną obie linie, a nie tylko ta z zatorem.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

Ostatnio edytowano Pn gru 13, 2010 21:36 przez Piwoslaw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 18:08 
Admin

Phinek napisał(a):
Teraz co weekend dzięki Wam będę godzinę w plecy... a to oznacza dla mnie większa mobilizację dla jeżdżenia samochodem. Wszak wedle starego rozkładu na trasie Włochy-Rogów byłem w 1h 40min (dawniej to nawet 1h 25min) a teraz poniżej 2 godzin się nie zejdzie...

Przykro mi. Ale jak sądzisz, ile osób jeździ w niedziele rano do Rogowa? Do tego na tyle wybrednych, że nie pasuje im połączenie TLK (łączny czas jazdy 1:30 z Zachodniego)?

Poza tym - czy jesteś pewien, że kierujesz pretensje pod właściwym adresem? Z tego co widzę, to Koleje Mazowieckie dojeżdżają do Skierniewic w nowym rozkładzie podobnie jak w starym, tylko bardziej regularnie:

było: 8:57, 10:00, 10:54
jest: 8:54, 9:54, 10:54

To Przewozy Regionalne w województwie łódzkim przesunęły o 15 minut odjazdy ze Skierniewic do Łodzi - być może nie bez podstaw za bardziej celowe uważają skomunikowania z TLK niż z KM (poza tym gdyby pozostały w tegorocznych godzinach, musiałyby zaraz po ruszeniu dawać się wyprzedzać tym TLK).

Przyznam się bez bicia, że ja palcem się do tego rozkładu nie dotknąłem. Nie analizowałem też szczegółowo wszystkich tabelek. Ale przejrzałem ten wątek i parę podobnych na innych forach i wynotowałem krytyczne opinie:

- Na mojej linii częstotliwość poprawiła się tylko o 15%, a na innej o 25%;
- Pociąg przyśpieszony z 80-tysięcznego miasta nie zatrzymuje się w mojej 120-osobowej wiosce, w związku z czym bezpośrednie pociągi do centrum Warszawy mam zaledwie co godzinę;
- Skomunikowanie rano jest do Warszawy i po południu z Warszawy, a nie odwrotnie;
- Pociąg jadący 150 km z sąsiedniego województwa w rozkładzie zamknięciowym nie zatrzymuje się na moim przystanku i muszę wychodzić 10 minut wcześniej albo 10 minut później na SKM;
- Zlikwidowano pociąg o 2 nad ranem i nie ma jak dojechać do pracy na 4;
- Maszynista ma zaledwie 25 minut na przejście z jednego końca EZT na drugi;
- Inne spółki zmieniły godziny odjazdów i jadąc do wsi w sąsiednim województwie w niedzielę rano trzeba poczekać 30 minut na przesiadkę, albo skorzystać z TLK;
- Pociąg przyspieszony do Siedlec jedzie w środku dnia, a nie w środku nocy;
- Rano pociągi są zaplanowane pod dowóz ludzi z Grodziska do Warszawy, a nie z Warszawy do Grodziska;
- itp.

jeśli to faktycznie są najpoważniejsze zarzuty, to... jest nieźle. Jedyny sensowny zarzut to zbyt skomplikowane objaśnienia do rozkładów - i z tym jestem w stanie się zgodzić, być może Staszek przedobrzył z optymalizacją wykorzystania taboru zapominając o czynniku ludzkim.

Oczywiście, prawdziwy test rozkład przejdzie przez najbliższe 2-3 tygodnie - na razie większość studiujących rozkład i recenzujących to MiKole (którzy lubują się w egzotycznych relacjach) i sami kolejarze (którzy układali rozkłady przez ostatnie kilkadziesiąt lat - i chwatit). 98% podróżnych na razie postrzega ofertę KM przez pryzmat zimowych awarii.

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 18:25 
Admin

Phinek napisał(a):
Statystycznie to jak idę z psem na spacer to mamy po 3 nogi...
Statystyka drogi Panie jest jak piękna kobieta na plaży - wiele pokaże, ale najważniejsze ukryje.

Idź na plaże dla naturystów....

Phinek napisał(a):
Dlatego też wolę zdać się na praktykę drużyn konduktorskich niż na statystyczne bajki.

A ja wolę jednak posty (i rozkłady) oparte o podstawy merytoryczne i twarde dane, a nie to, co "Goździkowa powiedziała...."

Jeśli uważasz, że statystyka podana przez Wojtka w jakimś aspekcie nie odzwierciedla skali problemu, to napisz o co dokładnie chodzi - maksymalne opóźnienia, wariancję, czy jeszcze coś innego.

Inna sprawa, że punktualność z tolerancją 3 min. na poziomie ok. 85% trudno uznać za zadowalającą, i tutaj KM dały ciała także w poprzednim rozkładzie (uwzględniającym kwestie techniczne - przecież ZM wcale się do tego poprzedniego nie mieszało).

Phinek napisał(a):
Wojtek napisał(a):
... kwestie techniczne powinny być daleko na drugim planie...

Proszę podać ile wynosi niezbędny czas obsługi jednostki na stacji zwrotnej

Jeśli chodzi o kwestie czysto techniczne - 5 minut, patrz np. Rabka. Zapewne dałoby się zejść do 3 minut, gdyby była taka potrzeba.

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 18:58 
Początkujący

Co autorowi przyświecało na linii Gdańskiej ? KM jeżdżą do Nasielska, potem hop siup sru godzinka zwiedzania stacji i dalej w kierunku Ciechanowa, Mławy, Działdowa. Nasielsk to jakaś potokogenna lokalna metropolia? W dodatku jeszcze z dwoma pociągami ze Wschodniej (bo oczywiście grochów MUSI akurat do Nasielska jeździć) Państwo pasażerstwo sobie jakoś na Wschodnią dojadą a na wschodnim komfortowo się przesiądą...

Zaczynają królować dłuuugie relację łączone, co i jak z tego wyjdzie zobaczymy. Na linii Skierniewickiej lada moment zaczyna się remont a razem z nim utrudnienia i różne nieprzewidziane zdarzenia. Teraz opóźnione będą nie tylko pociągi DO Warszawy jak i DO Otwocka.

H-Kursuje od poniedziałku do niedzieli Czyli kiedy ?! Lub kiedy NIE KURSUJE?

Ilość objaśnień do rozkładu powala na kolana, nawet najlepszy PKS nie jest w stanie tylu "wyjątków" skonstruować.

PS A gadki "jedźcie sobie TLK do Skierniewic a nie KM" uważam za żenujące. Jak Ney z IC to publicznie powiedział natychmiast było wylewanie pomyi, widzę hasełko się spodobało, jeszcze jakieś złote rady?

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 20:03 
Stały Bywalec

Piwoslaw napisał(a):
Po pierwszym roboczym dniu nowego rozkładu zauważyłem, że mimo zwiększonej częstotliwości na linii otwociej, wcale nie było luźniej w wagonach. I to poza godzinami szczytu.

A ja jestem bardzo zadowolony. Zawsze jadąc o 5.44 ledwo co mieściłem się do pociągu. A teraz o 5.40 mam skm, w której jest sporo miejsca i nie ma mowy, żeby ktoś stał ;)

Jak w innych godzinach, dam znać, jak będę wracał z pracy.

PostNapisane: Pn gru 13, 2010 21:20 
Oberspammer

Cytuj:
Ilość objaśnień do rozkładu powala na kolana, nawet najlepszy PKS nie jest w stanie tylu "wyjątków" skonstruować.

Jak kolejarze nie umieją jak ludzie rozkładu podać to tak jest. Większość tych krzaczków pod rozkładem to:
a. Pociąg kursuje tylko w dni robocze
b. Pociąg kursuje tylko w dni nauki szkolnej.
c. Pociąg kursuje tylko w soboty, niedziele i święta.

Cytuj:
Proszę zejść na ziemię.

Ten rozkład to mocno na ziemi jest. Główny problem o jakim tutaj nie powiedzieliśmy (Pan i ja), to że winowajcą naszej gadki jest tak naprawdę brak taboru, a to ani ja do Pana, ani Pan do mnie pretensji mieć nie możemy. Co najwyżej możemy się dogadać i wspólnie bić do UM lub innych instancji, aby taki tabor zakupiła lub w inny sposób skombinowała. W normalnym Państwie, gdzie urzędy i firmy działają dla pasażerów (klientów), jeśli jest problem z taborem, to się robi dodatkowy przetarg na pociągi, których się nie daje obsłużyć lub wynajmuje się tabor z zewnątrz - może nawet nie myśląc tak bardzo o tym, że to dodatkowe pieniądze są (bo są to pieniądze dla ludzi, którzy ta kleją jadą do pracy o generują PKB). Tak działa już od 4 lat ZTM w Warszawie (w przbliżeniu), ale do tej pory kolej nie potrafiła przekonać do siebie decydentów i ja się po trosze temu nie dziwię.

PostNapisane: Wt gru 14, 2010 11:23 
Zielony Oszołom

Trochę zmienię temat. Istnieje jakieś szeroko pojęte miejsce gdzie można zdobyć rozkład z danej stacji na daną relację (np. PKP Choszczówka - PKP Gdańska)? Do tej pory używałem w tym celu wyszukiwarki połączeń i przepisywałem.
Na pewno jest jakaś mądrzejsza metoda? Może jest jakaś aplikacja, najlepiej bez konieczności łączenia z netem, np. w javie?

PostNapisane: Wt gru 14, 2010 11:33 
Oberspammer

Cytuj:
Co autorowi przyświecało na linii Gdańskiej ? KM jeżdżą do Nasielska, potem hop siup sru godzinka zwiedzania stacji i dalej w kierunku Ciechanowa, Mławy, Działdowa. Nasielsk to jakaś potokogenna lokalna metropolia?

Napisz gdzie ty widzisz tę godzinkę. Przesiadki w Nasielsku z Warszawy są takie:
8:30-8:35 (5 minut)
10:07-10:29 (22 minuty)
12:40-12:50 (10 minut)
16:24-16:43 (19 minut) (i jest to przesiadka do pociągu z Warszawy/Radomia)
18:46-19:15 (29 minut - najdłuższa)
20:43-20:45 (2 minuty - skomunikowanie)
22:15-22:30 (15 minut)
A z Ciechanowa takie:
5:56-6:12 (16 minut) (jest to jedyna przesiadka rano - pozostałe 5 pociagów jest bezpośrednie)
10:30-10:37 (7 minut)
12:28-12:54 (26 minut)
17:32-18:06 (34 minuty - najdłuzsza)
20:04-20:07 (3 minuty - skomunikownie)
Rozdzielenie relacji jest spowodowane robotami torowymi. Chcemy zapewnić znacznie lepszą ofertę na odcinku "po robotach (Nasielsk-Warszaawa) niż w trakcie robót (Nasielsk-Ciechanów), gdzie i tak ludzie juz postawili krzyżyk na kolei. Połaczenie relacji tylko źdezorganizowałoby rozkład (w poprzednim 50% pociągów przez to było poopóżnianych). W poprzednim rozkładzie także pociagi w nierozdzielonych relacjach stały nawet po 20 minut planowo w Nasielsku - pieniłeś sie wtedy?.

PostNapisane: Wt gru 14, 2010 11:35 
Oberspammer

Cytuj:
Na pewno jest jakaś mądrzejsza metoda? Może jest jakaś aplikacja, najlepiej bez konieczności łączenia z netem, np. w javie?

Niestety chyba nie ma. Sam tak robię jak Ty.

PostNapisane: Wt gru 14, 2010 11:44 
Oberspammer

Cytuj:

Nawet ZTM tyle stosuje, tylko oznacza to w rozkładach inaczej, albo... ma możliwość zmiany rozkładu praktycznie z dnia na dzień. Np: jak jest dzien międzyświąteczny to nigdy nie wiesz z góry na dany rok, czy komunikacja miejska będzie kursowała według sobotniego czy powszedniego rozkładu jazdy i dowiadujesz sie tego dopiero w tygodniu przed tym dniem międzyświątecznym. Ale np: w dni międzyświąteczne SKM sprzężone przecież z ZTM pepowiną kursuje jednak zwykle według rozkładu dnia powszedniego. Na kolei po prostu musisz wiedzieć to z góry, a to generuje objaśnienia do rozkładu, ktorych ZTM z góry nie przewiduje. Choć zagadzam się, że mogłyby byc one nieco bardziej ujednolicone, bo niektóre pociągi kursują w jedne dni międzyświąteczne a w inne nie, a od tego to juz trzeba speca.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 23  Następna strona