Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 74  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz cze 25, 2009 6:43 
Oberspammer

http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,9519 ... wania.html

Cytuj:
(...)Za kilka tygodni w poszerzonej strefie mają być ustawione także dodatkowe słupki (w wersji z Syrenką), które mają obronić część chodnika dla pieszych. Staną one także na niektórych ulicach w Śródmieściu, np. na Królewskiej, gdzie notorycznie kierowcy parkują na całym chodniku, a piesi rozdeptują trawnik.(...)

Powiedziałbym raczej, że są potrzebne na większości ulic w Śródmieściu :) W przypadku Królewskiej to raczej nie inicjatywa własna ZDM, a aktywnych pismopisarzy, ale może ZDM sam z siebie też coś wymyślił.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz cze 25, 2009 7:45 
Zielony Oszołom

Cytuj:
W przypadku Królewskiej to raczej nie inicjatywa własna ZDM, a aktywnych pismopisarzy (...)

Czyli słupki na Królewskiej jednak będą? To fajnie, niemniej ZDM do dziś nie raczył odpowiedzieć na to pismo z linka. Ale najważniejsze, że będzie zrobione. :)

PostNapisane: Wt cze 30, 2009 9:29 
Zielony Oszołom

Stary Trampek napisał(a):
To fajnie, niemniej ZDM do dziś nie raczył odpowiedzieć na to pismo z linka. Ale najważniejsze, że będzie zrobione. :)

Właśnie widziałem montaż pierwszego słupka na Królewskiej ;-)
Fajnie, najpierw stojaki na Traugutta (co prawda jeden za drugim, na jednej linii), a teraz to!

PostNapisane: Pt lip 03, 2009 8:32 
Oberspammer

Biedni kierowcy... :wink:

Cytuj:
Miasta zarobią na parkowaniu 90 mln zł 2009-07-03 05:20

W czasach kryzysu miasta poszukują sposobów na zwiększenie dochodów. Dlatego stawiają przy ulicach kolejne parkometry.

Miasta zarabiają na samochodach

Miasta przerażone spadającymi dochodami szukają pieniędzy, gdzie się da. Dobrym, bo pewnym, sposobem na podreperowanie nadszarpniętych budżetów są regularne wpływy z płatnych stref parkowania. Warszawa właśnie powiększyła granice obszaru, w którym kierowcy muszą płacić za pozostawiony samochód. Już w lutym tak samo postąpiła Łódź. Z niektórych ulic, gdzie auta pozostawiało mało kierowców, parkomaty zniknęły. Ustawiono je za to na innych, bardziej obleganych. Podobnych planów nie ukrywa Kraków, chcący zarabiać na autach zostawianych wzdłuż ulic okalających Dworzec Główny. W Sopocie kierowcy muszą płacić nawet w soboty, choć w innych miastach parkowanie w weekend jest za darmo. Z kolei Bydgoszcz, która na funkcjonowaniu ponad 1,3 tys. miejsc parkingowych zarabia 2 mln zł rocznie, o wpływy musi walczyć ze złodziejami. Na kilkudziesięciu regularnie okradanych bydgoskich parkomatach założono metalowe obręcze.

Poznań, który jako jeden z pierwszych wprowadził strefę, rocznie zarabia na niej 15 mln zł. Strefę dodatkowo otaczają obszary buforowe, gdzie znajdują się płatne parkingi strzeżone. Cena za godzinę postoju na nich jest porównywalna z ceną postoju w strefie.

Z szacunków GP wynika, że w 2009 roku największe miasta odnotują wpływy rzędu nawet 90 mln zł. Ponad połowa tej kwoty przypadnie stolicy. Warszawa ma jednak największą w Polsce liczbę płatnych miejsc postojowych. Władze miasta szacują, że kierowcy zostawią w parkometrach, których jest ustawionych na ulicach 27 tys., ponad 53 mln zł.

Na opłatach parkingowych zarabiają także mniejsze miasta. Całkiem nieźle radzi sobie Białystok, który w 2008 roku z funkcjonowania płatnej strefy parkowania odnotował wpływy ponad 2,5 mln zł.

W tyle za innymi miastami pozostaje Lublin, który z ponad 600 miejsc parkingowych ściąga rocznie niewiele ponad 300 tys. zł. Na parkowaniu zarabiają jeszcze m.in. Kielce, Częstochowa, Gdańsk, Katowice.

53 mln zł będzie w 2009 roku kosztować kierowców parkowanie w Warszawie
Autor: Maciej Szczepaniuk
Źródło: GP/forsal.pl

PostNapisane: Pt lip 03, 2009 9:54 
Admin

Ale bzdura z tym "szukaniem pieniędzy". Nie wiem jak to jest w innych miastach, ale Warszawa to poszerzała strefę, by na Powiślu i w kilku innych miejscach ludzie mieli szansę znaleźć wolne miejsce do parkowania. Nie by zarabiać, zdzierać, czy inne tam bzdury. A decyzja o poszerzeniu strefy zapadła w czasach prosperity, więc raczej nie ma wiele wspólnego z kryzysem.

Nie dziwią też kroki innych miast do poszerzenia strefy. Wszak problemy z parkowaniem są w każdym dużym mieście. A ostatnio nawet w mniejszych - coś się zaczyna mówić, że i Garwolin będzie płacił. Ma to ręce i nogi, bo tam też miejsc brakuje w niektórych częściach miasta.

Na pewno nie dziwią też opłaty w Sopocie w weekend. To miasto turystyczne, które w weekendy przeżywa najazd turystów i ma większe problemy z parkowaniem niż w dni robocze. Stąd zapewne decyzja o płaceniu w weekendy, która i u nas gdzieniegdzie (przy ZOO, przy Łazienkach) by się przydała by zwalczyć parkingową wolną amerykankę na chodnikach, trawnikach i drogach rowerowych.

PostNapisane: Pt lip 03, 2009 12:54 
Oberspammer

Cytuj:
Na pewno nie dziwią też opłaty w Sopocie w weekend.

Podaj mi podstawę prawną, na jakiej Sopot to wprowadził. Przecież to niezgodne z ustawą. :-)

PostNapisane: Pt lip 03, 2009 17:15 
Admin

Ja nie pisałem, że to zgodne z prawem, tylko, ze logiczne Wojtku. To zasadnicza różnica. Logiczne jest płacenie za miejsca parkingowe w weekendy w niektórych miejscach, a jeszcze bardziej płacenie więcej niż 3zł/h za godzinę w niektórych miejscach, w których deficyt miejsc parkingowych utrzymuje się pomimo opłaty 3zł/h.

Obu rzeczy zabrania ustawa.

PostNapisane: Pt lip 31, 2009 14:42 
Stały Bywalec

http://www.zw.com.pl/artykul/1,387875_S ... kiej_.html

Cytuj:
Strefa trudnego parkowania na Czerniakowskiej
Michał Grochala 31-07-2009, ostatnia aktualizacja 31-07-2009 15:21
Niewidoczne znaki drogowe i wysokie krawężniki, na których kierowcy niszczą auta – tak wygląda fragment otwartej na początku lipca strefy płatnego parkowania na Powiślu.
Krawężniki są za wysokie – mówią kierowcy, którzy próbowali zaparkować auto przy ul. Czerniakowskiej
Na odcinku Czerniakowskiej między ulicami Górnośląską i Cecylii Śniegockiej stoi kilkadziesiąt aut. Mimo że stanowiska strefy płatnego parkowania wyznaczono tu na chodniku, kierowcy ignorują znaki i zostawiają auta wzdłuż jezdni.

– To absurd! Tu się nie da zaparkować w wyznaczonym miejscu, krawężnik ma nawet 22 cm wysokości – mówi Eliza Grabska mieszkająca przy Czerniakowskiej. Sprawdziliśmy. Nasz reporter zmierzył wysokość chodnika w tym miejscu i przekracza ona 20 cm.

– Po prostu nie mogę inaczej stanąć, już raz zarysowałem tutaj auto – tłumaczy Łukasz Tymoch, właściciel luksusowego audi A6, stając równolegle do chodnika.

Jak może skończyć się podjazd pod tak wysoki krawężnik? – Przede wszystkim kierowca ryzykuje zniszczenie ogumienia i felg, a w skrajnym przypadku uszkodzenie elementów podwozia np. miski olejowej – wylicza Mateusz Rudziński, mechanik samochodowy.

– Może szczęśliwie część z kierowców nawet nie wie, że powinno się tu parkować na chodniku, między stanowiskami wyrosły drzewa, niektóre z nich zasłaniają znaki, informujące o miejscach postojowych – zgaduje Ewa Bremke, mieszkanka kamienicy przy Śniegockiej.

Straż miejska problemu nie widzi.

– Interwencji mamy tu jak na lekarstwo – mówi Marek Kulasza z biura prasowego straży.

– Cztery mandaty i jedna blokada, jak na warunki warszawskie to naprawdę mało – dodaje.

Tymczasem na odcinku między ulicami Śniegockiej i Górnośląską w piątek tuż po godz. 12 reporter „ŻW” naliczył 32 nieprawidłowo zaparkowane samochody. Widzieliśmy też wóz straży miejskiej, który zamiast się zatrzymać, zgrabnie ominął auta.

W rozporządzeniu ministra transportu i gospodarki morskiej z 1999 r. możemy przeczytać, że chodnik oddzielony krawężnikiem powinien mieć wysokość od 6 do 16 cm. Ale Zarząd Dróg Miejskich o problemach na odcinku Czerniakowskiej dowiedział się od nas.

Rzecznik Adam Sobieraj zapewnia, że drogowcy przestrzegają norm i pilnują, by chodnik w strefie parkowania miał około 10 cm wysokości.

– Inżynier ruchu uznał, że to miejsce jest zgodne z wytycznymi z tzw. „czerwonej książki”, czyli zbioru norm, mimo to przyjrzymy się sprawie – tłumaczy Adam Sobieraj.

Kiedy kierowcy będą mogli tu zaparkować bezpiecznie i zgodnie z prawem? – W tej chwili trudno mi powiedzieć, w jakim czasie skontrolujemy ten odcinek. Może to potrwać miesiąc albo dwa – zastanawia się rzecznik.

ja już wiem dlaczego w Warszawie tak wielu kierowców nie przestrzega przepisów dotyczacych parkowania - za wysokie krawęzniki!

oczywiście nie ma to nic wspólnego z tym:
Cytuj:
Tymczasem na odcinku między ulicami Śniegockiej i Górnośląską w piątek tuż po godz. 12 reporter „ŻW” naliczył 32 nieprawidłowo zaparkowane samochody. Widzieliśmy też wóz straży miejskiej, który zamiast się zatrzymać, zgrabnie ominął auta.

i z tym:

Cytuj:
Cztery mandaty i jedna blokada

ale oczywiście myślą przewodnią artykułu są za wysokie krawężniki...

PostNapisane: Pt lip 31, 2009 20:22 
Zielony Oszołom

Już od dawna się zastanawiam, dlaczego kierowcy nie sprzeciwiają się powszechnej w Warszawie praktyce wyznaczania miejsc parkingowych wymagających wjazdu na krawężnik. Jest to bodajże pierwszy tekst, w którym ktoś zwraca uwagę na ten problem. Abstrahując od całego mnóstwa argumentów przeciw miejscom parkingowym za linią krawężnika, które z punktu widzenia kierowcy są w zasadzie mało istotne (naruszenie strefy pieszej i innego rodzaju bla-bla, które piszący na tym forum znają na pamięć), można wymienić dwa argumenty przeciw tego rodzaju miejscom, które jak najbardziej powinny paść ze strony lobby samochodowego:
1. Wjeżdżanie na krawężnik jest na pewno gorsze dla samochodu (opon, zawieszenia etc.) niż niewjeżdżanie.
2. Niektóre miejsca parkingowe z krawężnikiem wymagają umiejętności manewrowania, których większość kierowców nie jest w stanie sobie przyswoić (na myśli mam przede parkowanie równoległe 4 kołami na chodniku, które wymaga wjechania "koperty" tyłem czterema kołami na krawężnik - mało komu to wychodzi za pierwszym podejściem. Jeśli dodatkowo miejsca są wysłupkowane, to już w ogóle dramat).

W przekonaniu urzędników do miejsc parkowania na jezdni można by tu dostrzec pewien wspólny interes lobby samochodowego i pieszo-rowerowego.

PostNapisane: So sie 01, 2009 8:33 
Oberspammer

Cytuj:
na myśli mam przede parkowanie równoległe 4 kołami na chodniku, które wymaga wjechania "koperty" tyłem czterema kołami na krawężnik - mało komu to wychodzi za pierwszym podejściem

Tak się parkuje wyłącznie na kursach prawa jazdy i daltego są one niezyciowe. Nigdy nie wiedziałem samochodu bez "L", który by tak robił. Wjeżdża się w takie miejsce przodem, a nie tyłem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 731 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 74  Następna strona