Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lip 07, 2009 19:47 
Stały Bywalec

Wszelkie "fizyczne utrudniacze" ruchu (którymi w pewnym sensie są również i ronda) należy traktowac jako ostateczność-głównie ze względu na powodowanie strat energii i zmuszanie do przyspieszeń . Ich stosowanie to przyznanie się przez zarzadców do "niemożności" wymuszenia ograniczeń innymi metodami.

Co do ciągłego uspokojenia ruchu to kluczowa byłaby zielona fala, a na nerwowoych ścigantów najlepiej zadziała czynnik, który czasem przeszkadza czyli duża ilość pojazdów tak by "blokowały" one również pas do wyprzedzania. Celowym byłoby jednak wprowadzenie również przepisu w stylu "zabrania się wyprzedzania, które powoduje blokowanie drogi wyprzedzanemu pojazdowi "

PostNapisane: Śr lip 08, 2009 13:44 
Admin

velogustlik napisał(a):
Dokładnie obserwowałem przebudowę zwężenia na granicy z Jabłonną. Byłem pewien, że to spowoduje przesuniecie korka na most Grota. Myliłem się przecież jak wiadomo szersze ulice to mniejsze korki :roll: A jednak miałem racje. Korek przy U.G. Białołeka jest podobno porównywalny, na moście go nie ma, a gdzie jest? Zrobił się na Wisłostradzie (tzn spotęgował) i w tym momencie sięga od Mostu Ś.D. do samego Grota a niekiedy nawet na nim się kończy.

Zanim wjedziesz na 4 pasmowy Grota musisz się przebić przez zwężenie do 2 pasów przy Ekspresowej, wcześniej światła przy Statoil, a później zwężenie do 1,5 pasa na samym wjeździe (tym drugim pasem nikt prawie nie jeździ, stąd nie liczę jako 2 pasy) , więc nie ma możliwości by stanął Grota - na razie nie ma. Stoi okolica Urzędu dzielnicy, okolice wiaduktu nad Płochocińską i oczywiście dojazdy do Grota. Dalej jest w miarę i gdyby nie ruch dochodzący z Łomianek i dalej to Wisłostrada by jechała, bo z Grota dwoma pasami nie wjedzie tyle by zapchać 4 pasy Wisłostrady ;-)

Możemy się za to pokusić o prognozę. Gdy poszerzą wiadukt nad Kanałkiem, korek przy EC Żerań (wjazd na Grota) się zwiększy, przy Kowalczyka (ale już za światłami) zmniejszy, a w okolicy Płochocińskiej i Ekspresowej będzie gorzej.

W następnym etapie, gdy poszerzą resztę Modlińskiej, najbardziej będzie stał (znowu) dojazd do Grota i wiadukt przy EC - ponownie stanie się najwęższym punktem. Z racji budowy sygnalizacji, dłuższych korków spodziewam się też na Płochocińskiej, a wieczorami na wszystkich lewoskrętach w stronę Tarchomina.

No chyba, że wcześniej niż szersza Modlińska ruszy przejazd mostem Północnym. Wtedy imo Modlińska odetchnie przy Urzędzie Dzielnicy i Ekspresowej, a największe korki będą przy Konwaliowej i EC Żerań - mniejsza liczba aut z Tarchomina zachęci do wjazdu większej liczby aut z Płochocińskiej. No i wtedy będzie też przebudowa Marywilskiej, więc cała Choszczówka i ościenne straci przejazd na Bródno. W tyłek ostro dostanie też Wisłostrada, a pewnie i Marymoncka jako alternatywa do niej.

PostNapisane: Śr lip 08, 2009 15:58 
Początkujący

Jeśli chodzi o uspakajanie ruchu na poziomie wyższym niż 20 km/h, to widziałam kiedyś ciekawe rozwiązanie w Hiszpanii: znak ograniczenia prędkości, a za kilkaset metrów światła i czujnik, który uruchamiał czerwone światło, jeśli samochód przekroczył dozwoloną prędkość. Nie wiem jak to się ma do płynności ruchu, ale na pewno skutecznie poprawia bezpieczeństwo. (Rozwiązanie spotkane na lokalnej drodze w miejscach, gdzie przecinała wsie)

PostNapisane: Śr lip 08, 2009 17:55 
Zielony Oszołom

Raffi napisał(a):
velogustlik napisał(a):
Dokładnie obserwowałem przebudowę zwężenia na granicy z Jabłonną. Byłem pewien, że to spowoduje przesuniecie korka na most Grota. Myliłem się przecież jak wiadomo szersze ulice to mniejsze korki :roll: A jednak miałem racje. Korek przy U.G. Białołeka jest podobno porównywalny, na moście go nie ma, a gdzie jest? Zrobił się na Wisłostradzie (tzn spotęgował) i w tym momencie sięga od Mostu Ś.D. do samego Grota a niekiedy nawet na nim się kończy.

Zanim wjedziesz na 4 pasmowy Grota musisz się przebić przez zwężenie do 2 pasów przy Ekspresowej, wcześniej światła przy Statoil, a później zwężenie do 1,5 pasa na samym wjeździe (tym drugim pasem nikt prawie nie jeździ, stąd nie liczę jako 2 pasy) , więc nie ma możliwości by stanął Grota - na razie nie ma. Stoi okolica Urzędu dzielnicy, okolice wiaduktu nad Płochocińską i oczywiście dojazdy do Grota. Dalej jest w miarę i gdyby nie ruch dochodzący z Łomianek i dalej to Wisłostrada by jechała, bo z Grota dwoma pasami nie wjedzie tyle by zapchać 4 pasy Wisłostrady ;-)

Możemy się za to pokusić o prognozę. Gdy poszerzą wiadukt nad Kanałkiem, korek przy EC Żerań (wjazd na Grota) się zwiększy, przy Kowalczyka (ale już za światłami) zmniejszy, a w okolicy Płochocińskiej i Ekspresowej będzie gorzej.

W następnym etapie, gdy poszerzą resztę Modlińskiej, najbardziej będzie stał (znowu) dojazd do Grota i wiadukt przy EC - ponownie stanie się najwęższym punktem. Z racji budowy sygnalizacji, dłuższych korków spodziewam się też na Płochocińskiej, a wieczorami na wszystkich lewoskrętach w stronę Tarchomina.

No chyba, że wcześniej niż szersza Modlińska ruszy przejazd mostem Północnym. Wtedy imo Modlińska odetchnie przy Urzędzie Dzielnicy i Ekspresowej, a największe korki będą przy Konwaliowej i EC Żerań - mniejsza liczba aut z Tarchomina zachęci do wjazdu większej liczby aut z Płochocińskiej. No i wtedy będzie też przebudowa Marywilskiej, więc cała Choszczówka i ościenne straci przejazd na Bródno. W tyłek ostro dostanie też Wisłostrada, a pewnie i Marymoncka jako alternatywa do niej.

To wszystko co napisałeś jest do realizacji w ciągu 10 lat chyba :)

PostNapisane: N lip 19, 2009 11:48 
Admin

tigerlily napisał(a):
Jeśli chodzi o uspakajanie ruchu na poziomie wyższym niż 20 km/h, to widziałam kiedyś ciekawe rozwiązanie w Hiszpanii: znak ograniczenia prędkości, a za kilkaset metrów światła i czujnik, który uruchamiał czerwone światło, jeśli samochód przekroczył dozwoloną prędkość. Nie wiem jak to się ma do płynności ruchu, ale na pewno skutecznie poprawia bezpieczeństwo. (Rozwiązanie spotkane na lokalnej drodze w miejscach, gdzie przecinała wsie)

W Polsce też to działa w paru miejscach. Na szosie na Lublin było gdzieś pomiędzy Zakrętem a Garwolinem, na Katowickiej też chyba było w paru miejscach. W Warszawie jest zdaje się na Marszałkowskiej na jednokierunkowym odcinku.

Niestety to NIE DZIAŁA. Kierowcy jeżdżący tam regularnie, szybko się uczą, że pierwsza czujka daje im czerwone, a druga (bliżej skrzyżowania) zmienia w ostatniej chwili światło z powrotem na zielone. Nawet nie zdejmują nogi z gazu. Z kolei nie znający tego zwalniają znacznie. Powstaje różnica prędkości, zaczyna się wyprzedzanie tuż przed skrzyżowaniem, na ciągłej i inne dzikie harce - słowem: zmniejszenie bezpieczeństwa zamiast zwiększenia.

PostNapisane: N lip 19, 2009 22:16 
Oberspammer

Cytuj:
W Warszawie jest zdaje się na Marszałkowskiej na jednokierunkowym odcinku

Jest czy nie jest światła tamże skutecznie zniechęcają mnie do jazdy na rowerze. W ogole wszystkie światła w mieście. Każde ruszanie ze świateł na rowerze kosztuje mnie z wiekiem coraz więcej wysiłku ;-)

PostNapisane: Pn lip 20, 2009 6:14 
Stały Bywalec

Przecież postoje pod światłami mogą być łatwo wyeliminowane wskaźnikami czasu ( czasem wymagającymi uzupełnienia z. falami ). Dziwne że na tym forum trzeba o tym przypominać.

PostNapisane: Śr lip 22, 2009 10:07 
Admin

Wojtek napisał(a):
Jest czy nie jest światła tamże skutecznie zniechęcają mnie do jazdy na rowerze.

A ile osób nie przejmuje się tam kolorystyką świateł. I to zarówno wśród rowerzystów jak i kierowców. Ci co jeżdżą regularnie to już walą "po czerwieni" bez mrugnięcia.

A wystarczyło tam zamiast tych świateł zrobić przejścia dla pieszych grzbietami progów spowalniających, a skrzyżowanie przy szpitalu z podniesiona tarczą i te wkurzające wszystkich światła prawdopodobnie nie byłyby wcale potrzebne.

Wojtek napisał(a):
W ogole wszystkie światła w mieście. Każde ruszanie ze świateł na rowerze kosztuje mnie z wiekiem coraz więcej wysiłku ;-)

No u nas z sygnalizacją strasznie się przesadza. Z dwóch powodów. Po pierwsze inżyniery nie za bardzo znają inne sposoby na bezpieczne skrzyżowania. Np wydajne i bezpieczne ronda turbinowe to u nas zupełna egzotyka, podobnie jak skrzyżowania z podniesioną tarczą. Ronda też mamy tylko w dwóch rozmiarach - albo mini albo giganty, nic pomiędzy.

Po drugie nadmiernie priorytetowe traktowanie przepustowości na niektórych ciągach ulic powoduje, że bez świateł po prostu bardzo ciężko się w wielu miejscach skręca w lewo lub wyjeżdża z podporządkowanej. Skutek jest taki, że np na JP2 światła są co 200-300m, bo inaczej nie dałoby się z takiej np Elektoralnej w ogóle wyjechać, z Grzybowskiej skręcić w lewo, albo przejść na pasach przy hali Mirowskiej. Ale nie od dziś wiadomo, że drogi o tak skrajnych wielkościach i obciążeniach trudno się krzyżuje - ale i na to jest sposób. Trzeba po prostu dążyć do tego by miasto miało ulice, a nie arterie przecinające je na części - i taki trend widać od dawna na Zachodzie.

PostNapisane: Pn lip 27, 2009 10:40 
Oberspammer

24 lipca, po godzinie 23:00, przebudowywany odcinek Al. Prymasa 1000-lecia w kierunku mostu Grota

Korek długości około 500m, którego przyczyną były zwiane na środek drogi plastikowe bariery, których drogowcy nie dociążyli poprzez napełnienie wodą. Inna sprawa, że żaden z kierowców nie zauważył, że nie trwają tam żadne prace, i nie przesunął ich z powrotem, ale to już chyba tak jest, że większość kierowców jedzie z klapkami na oczach i jak już miną przeszkodę, to natychmiast zapominają, że stali w korku i że to wcale nie było fajne.

PostNapisane: Wt lip 28, 2009 22:15 
Admin

Wysiąść z auta i zrobić coś dla innych? Nie za dużo Gromaniku wymagasz od naszych wiecznie śpieszących się 10km/h w korku kierowców?

Swoją drogą pamiętam jedną Masę podczas nawałnicy. Też przesunęła bariery (na remontowanym wiadukcie przy dw. Gdańskim), powaliła tez gałęzie w wielu miejscach. Rowerzyści z przodu peletonu sami usuwali je, dzięki czemu rowerzyści jadący za nimi (i samochody) mogli spokojnie przejechać. A podobno Masa utrudnia ruch :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona