MB napisał(a):
Może się niestety pojawić taki argument... Ja mogę liczyć, tylko, że to może być ciężko technicznie: ze skrzyżowania Włościańska/Słowackiego widać jeszcze kto skręca w lewo w Kłodawską ale już nie widać kto potem dalej wiedzie na parking. Chyba że np. jedna osoba spisuje rejestracje wszystkich skręcających a druga wjeżdżających na parking, ale w tym się ciężko połapać, nie wiem czy się da tak szybko pisać.
Pisac to się da. Nie musisz zapisywać numerów rejestracyjnych, czy marki - wystarczy kreska na kartce papieru. Ile kresek jesteś w stanie na papierze postawić w minutę?

Tylko nadal nie rozumiem do końca sensu tego liczenia. To ZTM twierdzi, że się nie da i
to oni powinni przedstawić dowód w postaci badań potoków aut. Czyli to Oni muszą mieć badania, skoro twierdzą, że się nie da. Jak nie mają, to ich argument jest nieuzasadniony. Jak mają - niech pokażą.
MB napisał(a):
Cytuj:
Nie wiem jak E4 na Nowodworach, ale E8 to OIDP na drugiej pętli (Tarchomin) nie ma dyspozycji z toaletą. Więc jak puści się je na zawrotce, bez zajeżdżania na pętlę, to kierowca nie będzie miał toalety na ŻADNYM krańcu. A na to ZTM nie zgodzi się NA PEWNO.
To może odwrotnie, E8 tak jak jest na pętlę, a 508 i E4 na zawrotkę ?
A na Nowodworach jest na pewno dyspozycja? Bo jak nie to będzie ten sam kłopot co z E4.
MB napisał(a):
Cytuj:
Kierowca autobusu, jeśli potrzebuje, mógłby zjechać na pętlę Marymont: albo z pasażerami, albo po ich wypuszczeniu na Metro Marymont 01 i zawrotce (by następnie wrócić na właściwą trasę - wykonując zawrotkę ponownie, w tym samym miejscu).
No właśnie, poza tym spójrzcie na rozkład i czasy przejazdu E4 i E8, wychodzi, że większość brygad musi zrobić tylko ze 2-3 kółka, 2-3 godziny i koniec zmiany, więc tu chyba naprawdę nie potrzeba jakiś długich postojów, a już na pewno nie na obu pętlach. Poza tym, jak wyczytałem na forum 'Wawkom' to podobno takie numery, że jak kierowca potrzebuje to może zjechać do klozetu to są normalnie dozwolone i nawet nie tylko na pętlach
Ja bym jednak wolał unikać absurdów w postaci tego, że jadę autobusem do domu, a tu nagle kierowca daje po heblach, wysiada z autobusu i biegnie w krzaki. Bo że nie pobiegnie do kibla to wiem - gdzie masz na trasie AK, czy Modlińskiej szalety?
Cytuj:
w piśmie MZA/RN/IV/2009 jest napisane iż kierowcy obsługujący linię 115,123,125,315,415,515,521 jadąc w kierunku Pl. Szembeka w uzasadnionych wypadkach mogą korzystać z sanitariatu w ekspedycji na krańcu Wiatraczna
W karcie skróconego 521 jest wpisana ta ekspedycja zgodnie z tym pismem
Podobna sytuacja występuje też w przypadku n/w ekspedycji :
PL HALLERA

144,170,509
TROCKA

156,202
ŻERAŃ FSO

144,503,509
ŁUKOWSKA

115
WILGA

123,411
MARYSIN

115,173,305,315
SADYBA

108,180,422 (-> Wilanów)
WILANÓW

164,519
STEGNY

108,141,148,189 (-> ul. Sikorskiego)
WILANOWSKA

107,505,700 (107,505 -> Centrum)
GÓRCZEWSKA

154
BEMOWO

410
MIĘDZYLESIE

147
WILSONA

116,157,205 -> Żoliborz
114-> Podgrodzie
185

Ursynów Zachodni
[/quote]
Ano. Tylko E4, 508, 511 i E8 po drodze żadnych pętli z ekspedycjami nie mijają. Więc to nieco inna sytuacja. Na trasie E4, E8, 508 i 511 jedyna pętla z sanitariatami to Żerań FSO - co się składa dość nieszczęśliwie, bo autobus jadący po trasie nie ma jak na nią zjechać, albo z niej wrócić na trasę.
Z kolei zjeżdżanie na Marymont kompletnie rozwali rozkład. Chyba, że dasz na to kierowcy czas pomiędzy kursem do Marymontu, a z Marymontu. Ale wtedy musisz wymyślić, gdzie przezimuje ten czas kierowca, który akurat nie musi do sracza. I musisz jeszcze wymyślić, jak z przystanku kierowca ma się autobusem dostać na pętlę.
Zamiast tak komplikować życie, proponuję jednak zmuszenie ZTM do pokazania liczb, które wg nich uniemożliwiają przeniesienie przystanku przed światła. Albo je mają, i wtedy nadal możemy kombinować jak koń pod górkę. Albo ich nie mają i mamy problem kombinowania z głowy, a Oni po prostu przenoszą przystanek.