Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt gru 21, 2010 15:04 
Zielony Oszołom

Phinek napisał(a):
Ja też brałem udział w kilku przetargach i wiem jak wyglądają kulisy, więc proszę tu oczu nie mydlić.

:lol:

Tak, narzekać, jak powiedziałem, każdy potrafi. Ale ruszyć cztery litery, złożyć ofertę, zrobić cokolwiek, to już gorzej.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 17:32 
Oberspammer

Wojtek napisał(a):
Cytuj:
Ekhmm, mieszane uczucia mam.

To miej. Od ogłaszania rozkładu jazdy jest przewoźnik. My układaliśmy rozkład i takiego obowiązku nie mamy. Wszelkie zarzuty, że rozkład jest źle ogłoszony kieruj na adres Kolei Mazowieckich. Znamy kilka sposóbów, jak można obwieścić światu w Ciechanowie, że aby dojechać do Warszawy potrzebna będzie przesiadka na 2 minutach w Nasielsku - można to zrobić i na papierze, i w komputerze, i przez megafon tak, aby nawet nieobeznany i nietubylec to złapał. Ale my za to po prostu nie odpowiadamy.

Ci, co odpowiadają:
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/pierwsza ... omosc.html
Cytuj:
Pierwsza "ofiara" chaosu na kolei. Premier: rozpoczynamy porządki
dzisiaj, 14:43
Źródło: Onet.pl

Donald Tusk zdymisjonował wiceministra infrastruktury Juliusza Engelhardta, który w rządzie odpowiada za kolej. O swojej decyzji premier poinformował na konferencji prasowej po posiedzeniu rządu. - Rozpoczynamy porządki na kolei - zadeklarował

Tusk podkreślił, że trudno winić rząd za złą pogodę, lecz "oprócz tego jest coś takiego jak szacunek dla pasażerów i ten chaos był spotęgowany złym przygotowaniem rozkładu jazdy".

- Chcemy w sposób bardzo twardy uporządkować sytuację na kolei - podkreślił szef rządu, wskazując, że ten proces będzie miał dwa etapy. Pierwszym będą działania doraźne. Pierwszym z nich jest zwolnienie wiceministra Engelhardta. Premier zapowiedział także, że jednym z zadań będzie "bardzo szybka dalsza rekomendacja zmian w spółkach kolejowych".
Drugi etap polega na uporządkowaniu sytuacji kolei w długiej perspektywie.
Zamieszanie i opóźnienia na kolei były wynikiem zimowej aury, jak i nowego rozkładu jazdy pociągów, który obowiązuje od 12 grudnia. Wywołał on bałagan: pasażerowie mieli problemy z uzyskaniem informacji, rozkłady na dworcach i w internecie różniły się od siebie, podróżni byli odsyłani na nieistniejące perony.

Kolejarze Harry'ego Pottera się naczytali?
"Hogwart Express odchodzi z peronu 9 3/4"... :lol:
No, chyba że to przymiarka do sprzedaży PKP DB...

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 21:02 
Stały Bywalec

ajarmoniuk napisał(a):
...Ale ruszyć cztery litery, złożyć ofertę, zrobić cokolwiek, to już gorzej.

Cokolwiek, czyli byle co.. a robiąc byle co stajesz się byle kim.

Właśnie chodzi o to, aby nie robić "cokolwiek" ale aby robić konkretnie i rzetelnie, zwłaszcza gdy się za to bierze pieniądze.

Jak na razie nie potraficie mimo przewagi liczebnej udowodnić mi, że robotę wykonaliście rzetelnie, solidnie i bez zastrzeżeń...

Wojtek napisał(a):
A może dzięki temu kilkedziesiąt tysięcy osób na odcinku Skierniewice-Warszawa dojeżdża na lepszą godzinę do pracy i nie musi zastanawiać się co zrobić 30 minut przed biurem w miejscu pracy?

Poleca zapoznanie się z rozkładem pociągów, a przynajmniej uważne przeczytanie mojego postu... jakoś ja potrafię spędzić kilka minut na przeanalizowanie połączeń, a z drugiej strony jest rozmowa o niczym...
No chyba, że ktoś jeździ do pracy na 13...

Polecam UWAŻNĄ lekturę:
viewtopic.php?p=14793#p14793

oraz przerzucenie chociażby:
http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,48205. ... =&strona=0
http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,48205. ... =&strona=0

wskazane było by też szersze wychylenie łebka celem zapoznania się z informacją.

A ja jeszcze raz zadam pytanie na które nie dostałem jeszcze ani razu rzetelnej odpowiedzi:
JAKI BYŁ KLUCZ W UKŁADANIU ROZKŁADU JAZDY?

Czyli jakie były założenia? Skąd takie a nie inne pomysły?

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 22:16 
Oberspammer

Cytuj:
JAKI BYŁ KLUCZ W UKŁADANIU ROZKŁADU JAZDY?

Koniecznie chcesz bym krzyczał - to masz. Klucz był FRANCUSKI. Były robione badania w pociągach: frekwencji, struktury biletów, opiniii pasażerów i kluczem było dopasowanie ilości pociągów i wielkości taboru do potoków podróżnych: czytaj - tam gdzie tłok więcej pociągów, tam gdzie mało ludzi - mniej pociągów. To wszystko przy możliwie optymalnym wykorzystaniu dostępnej dotacji do przewozów i taboru (którego jest na lekarstwo - lepszy rozkład ułożymy jak na Mazowszu pojawi się więcej taboru).

A jak Wy robiliście rozkład do Kolejach Mazowieckich to co było kluczem? Wymiana wkładek hamulcowych i opisanie kwitologii na każdej stacji?

PostNapisane: Cz gru 23, 2010 10:35 
Sympatyk

Phinek napisał(a):
Były robione badania w pociągach: frekwencji, struktury biletów, opiniii pasażerów i kluczem było dopasowanie ilości pociągów i wielkości taboru do potoków podróżnych: czytaj - tam gdzie tłok więcej pociągów, tam gdzie mało ludzi - mniej pociągów.

już widać, że nie do końca ...
Na liniach otwockiej i legionowskiej - istotna poprawa, w związku z uruchomieniem Lini SKM skorelowanej z kursami KM, co dało ponad 100% więcej połączeń(co 10 -15 min, także poza szczytem).

Z drugiej strony są linie na których częstotliwość kursów nie wzrosła (lub nieznacznie )i nadal wynosi co godzinę.
Wszystko dotyczy strefy podmiejskiej czyli miast oddalonych o 30 - 40 km od Warszawy, skąd dojeżdża najwięcej pasażerów.

Wniosek: Tam, gdzie nie ma atrakcyjnych czasowo połączeń ludzie nadal będą korzystać z własnych samochodów, dających im większą niezależność.
Nie wszyscy pracują od 8-16.

PostNapisane: Cz gru 23, 2010 17:12 
Stały Bywalec

sylwester1 napisał(a):
Z drugiej strony są linie na których częstotliwość kursów nie wzrosła (lub nieznacznie )i nadal wynosi co godzinę.
Wszystko dotyczy strefy podmiejskiej czyli miast oddalonych o 30 - 40 km od Warszawy, skąd dojeżdża najwięcej pasażerów.

Konkretnie na jakich liniach w promieniu 30-40 km od Warszawy masz czętotliwość tylko raz na godzinę w dzień roboczy?

PostNapisane: So gru 25, 2010 21:32 
Zielony Oszołom

Zielonka Bankowa ;-)))

PostNapisane: Pn gru 27, 2010 19:23 
Sympatyk

kr napisał(a):
sylwester1 napisał(a):

Konkretnie na jakich liniach w promieniu 30-40 km od Warszawy masz czętotliwość tylko raz na godzinę w dzień roboczy?

linia KM 3 Warszawa - Łowicz:
na jej trasie poniżej 40 - 30 km znajdują się duże miasta: Sochaczew, Błonie, Ożarów Mazowiecki.
z linii tej korzystają mieszkańcy całego powiatu Warszawskiego Zachodniego oraz północnej części Ursusa

między 9- 15 oraz 16 -21 z Sochaczewa do Warszawy przerwy od 1 godz do 1 godz , 15 min

między 8 - 13 oraz 19-23 z Warszawy przerwy wynoszą 1 godzinę,

między 13-19 pociągi co 0,5 godziny (z 3 wyjątkami)
na innych liniach co 8 - 15 min

PostNapisane: Wt gru 28, 2010 13:50 
Oberspammer

Cytuj:
Zielonka Bankowa ;-)))

i wystarczy.

Cytuj:
linia KM 3 Warszawa - Łowicz:

Mam nadzieję, że moja odpowiedź nie wyda Ci się zbyt obcesowa, ale przy takiej gęstości ruchu pocigów kwalifikowanych o róznych predkościach ruchu (120-160 km/h) jak na odcinku Warszawa-Sochaczew-Łowicz sprobuj włożyć coś jeszcze o rozsadnym czasie jazdy. To niestety nie jest nasza wina, że PLK modernizujac tę linię od 10 lat pogorszyła jej przepustowość i to znacznie kosząc stacje (na których możliwe jest wyprzedzanie pociągów) czy montując w torowisku substandardowe rozjazdy (ograniczenie prędkości ruchu dla pociągów podmiejskich). Szczegółów możesz sobie poczytać tu:
http://www.czt.zm.org.pl/download/czt/r ... _3-plk.pdf
lub tu:
http://www.czt.zm.org.pl/download/czt/r ... 4-pois.pdf
Niewiele się pomylę pisząc, że każdy następny dodatkowy pociąg na odcinku do Sochaczewa będzie musiał stać na jakiejś stacji 10-15 minut czekając na wyprzedzenie przez kwalifikowany. A jesli chodzi o odcinek do Błonia to po prostu nie ma tam karty miejskiej, bo Błonie jest ostatnim miastem, ktore nie dogadalo się w tej sprawie z ZTM, a te nie chce finansować "jazdy na gapę", bo Błonie jest najblizszą Warszawie stacją, na której można skład pociągu zawrócić. A bez karty miejskiej do Błonia liczba pasażerów na tej linii jest jednak dość ograniczona.
I wreszcie - najnormalniej w świecie brakuje taboru, który mogłby tam pojechac przy takim rozkładzie na innych liniach. Pogadajcie z Marszałkiem, aby nie wycinal z budzetu Mazowsza zakupy 20 nowych ezt dla potrzeb województwa, a pewnie coś by się znalazło.

PostNapisane: Wt gru 28, 2010 16:07 
Stały Bywalec

sylwester1 napisał(a):
linia KM 3 Warszawa - Łowicz

I tak macie dobrze, w porównaniu z np. linią KM9 :(. Tak, wiem że teraz jest rozkład zamknięciowy, ale zapewne jak skończą te remonty nie będzie lepiej – taboru się nie wyczaruje, a istniejący idzie głównie na linie idące po średnicy…

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Następna strona