sansan napisał(a):
bardzo często widzę wariata we wstecznym lusterku, który co chwila zmienia pasy i szuka luk, żeby być pierwszym na następnych światłach.
Czy to jest zabronione?
sansan napisał(a):
Ja szukam wtedy tirów jak jestem na dwupasmówce. Podjeżdżam do tira z lewej strony i powolutku go wyprzedzam z wariatem za mną.
Siedzi mi na bagażniku i mryga światełkami

Czasem mu pomacham "tak widzę cię, jedziemy sobie powolutku razem".
Kiedy wyprzedzę tira, trwa to jakieś 10 minut - rura! Do następnego tira, przy którym zwalniam i znów powolutku go wyprzedzam. Wariat oczywiście za mną.
Przy trzecim tirze załapuje już o co mi chodzi i jeździ już normalnie.
A wiesz że łamiesz przepis. Jeśli wyprzedzasz 1 tira 10 min to jedziesz jego prędkością. W tym wypadku blokując ruch. Proszę o trochę rozwagi po obu stronach barykady.
Sam nie lubie jak na widok znaku strefa zabudowana ja zwalniam do 50, a samochody chcą mnie wyprzedzać! Jednocześnie po co blokować ruch na dwu pasmowej drodze za terenem zabudowanym?
Jak by za tobą musiał jechać 10 min dlatego, że tyle zajmuje Ci wyprzedzenie tira, to przypuszczam że po 2 -3 min też bym zaczął mrygrać światłami. Lub bym nagrał i zgłsił na policje (Bardzo wielu Polaków dostaje mandat we Francji za blokowanie lewego pasa).