Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 15:07 
Zielony Oszołom

Poprzedni post jakoś mi tu nie pasuje.Należało by go przenieść do wolnej strefy.

A teraz do rzeczy,projekt mojego po-trzeciego,po-czwartego pisma do ZDM,jeszcze w obróbce.

https://docs.google.com/fileview?id=0Bx ... y=COClqvQD
W/w problemem zainteresowałem Wydz.Infrastruktury dzielnicy Praga-Południe.

PostNapisane: Cz wrz 30, 2010 23:39 
Zielony Oszołom

axxenfall napisał(a):
Wojtek napisał(a):
O znaleźli nowy argument - niewygodę pieszych, niewidomych etc.

Konia z rzędem temu, kto znajdzie pieszego lub niewydomego, dla którego znajdujące się stale w jednym miejscu słupek o średnicy 20-30cm jest większą przeszkodą niż jeżdżące po chodniku i zastawiające go samochody.

No i teraz, Panie Kolego, jesteś mi winien konia z rzędem, bo ja takiego niewidomego znam. Co więcej, nieraz z nim dyskutowałem na temat słupków, przedstawiałem argumenty za i on je doskonale rozumiał. Ale: dla niego samochód na chodniku stanowi mniejsze zagrożenie niż słupek, bo słupek jest trudniej wyczuwalny laską i łatwiej się oń boleśnie uderzyć.
Dlatego lepsze są donice, bale jakieś, w każdym razie coś, co nie ma punktowego charakteru.

PostNapisane: Pt paź 01, 2010 8:24 
Oberspammer

Stary Trampek napisał(a):
ja takiego niewidomego znam. Co więcej, nieraz z nim dyskutowałem na temat słupków, przedstawiałem argumenty za i on je doskonale rozumiał. Ale: dla niego samochód na chodniku stanowi mniejsze zagrożenie niż słupek, bo słupek jest trudniej wyczuwalny laską i łatwiej się oń boleśnie uderzyć.

To wcale nie jest wina słupków, ale braku na warszawskich chodnikach garbów prowadzących niewidomych. Gdyby takie garby były, żaden niewidomy by się o słupki nie potykał, bo by go garby prowadziły pomiędzy nimi.

A teraz pytanie ile km chodników wyremontowano w przeciągu ostatnich lat i na ilu zamontowano garby dla niewidomych? Tylko na E.Plater i to też niekonsekwentnie. Nie jest sztuką nic nie robić, jest sztuką robić coś dobrze i z sensem.

PostNapisane: So paź 02, 2010 10:12 
Zielony Oszołom

https://docs.google.com/fileview?id=0Bx ... y=COb-m9YF

Sposoby segregacji ruchu rowerowego
cyt"ze względów bezpieczeństwa nie należy stosować ogrodzeń łańcuchowych ( U-12 b)" kon .cyt
Rys. 12 Przykład zabezpieczenia oznakowaniem poziomym ciągu rowerowego ze słupkiem U-12 c w osi ścieżki rowerowej.
Zachęcam do lektury załącznika.

PostNapisane: So paź 02, 2010 11:20 
Zielony Oszołom

Jest mały problem - by ścieżka mogła mieć słupki w osi musi mieć odpowiednią szerokość - bodajże 3m. Jeśli ma mniej to słupki mogą być tylko na obrzeżach poza skrajnią (która w przypadku DDR ma chyba 20cm).

Za ograniczenie warto dziękować warszawskim standardom.

PostNapisane: So paź 02, 2010 12:55 
Oberspammer

No i teraz, Panie Kolego, jesteś mi winien konia z rzędem, bo ja takiego niewidomego znam. Co więcej, nieraz z nim dyskutowałem na temat słupków, przedstawiałem argumenty za i on je doskonale rozumiał. Ale: dla niego samochód na chodniku stanowi mniejsze zagrożenie niż słupek, bo słupek jest trudniej wyczuwalny laską i łatwiej się oń boleśnie uderzyć.
Dlatego lepsze są donice, bale jakieś, w każdym razie coś, co nie ma punktowego charakteru.

O donice i bale piesi widzący rozwalaja sobie nogi, drą pończochy/spodnie itp. Np. biegnąc do autobusu (czego raczej niewidomy nie robi), patrzy się przed siebie, a nie bezpośrednio pod nogi. Jeśli inni piesi zasłaniaja takie paskudztwo (vide przystanek Nowy Świat pod Empikiem), można się wywrócić i kark skręcić.

Czy ten niewidomy to p. Czerniak?
Jeżeli tak, to robi on spory zamiąch i to wcale niekoniecznie pozytywny.
Problem polega na tym, że jest on niewidomym "powypadkowym" i ma inne zwyczaje, niż większość niewidomych "z urodzenia", czy też od dzieciństwa.
Np. żadnemu przeciętnemu niewidomemu nie przyszło by do głowy chodzić z Podwala do Instytutu Dróg i Mostów na Golędzinowie, co on czyni z upodobaniem. I śle listy o tym, że trzeba rowery wyrzucić z Mostu Starzyńskiego (dolny poziom) itp.

Np. w ub. roku zablokował wniosek Tomka Rolińskiego o dodanie rynien do wprowadzania rowerów na schodach przy Trasie Siekierkowskiej.
Inkryminowane schody są po dwa-trzy kilometry od czegokolwiek, pośrodku dzikich pól, i żaden normalny niewidomy tam się nie znajdzie, jeśli go UFO akurat tam nie wyrzuci po "wzięciu" i poddaniu serii eksperymentów.
Za to rowerzystów jeździ tam całkiem sporo.

Pikanterii dodaje fakt, że wniosek T. Rolińskiego p. Czerniakowi przesłał Dyr. Kazubek, w ramach starej metody napuszczania jednych (rowerzystów) na drugich (niepełnosprawnych), w imię świętego spokoju urzędowania i nicnierobienia.
Ale i tak nic to. Ponoć w Poznaniu tę technikę tamtejszy ZDM doprowadził do perfekcji.

PostNapisane: So paź 02, 2010 13:20 
Zielony Oszołom

Monty B. Ike napisał(a):
O donice i bale piesi widzący rozwalaja sobie nogi, drą pończochy/spodnie itp. Np. biegnąc do autobusu (czego raczej niewidomy nie robi), patrzy się przed siebie, a nie bezpośrednio pod nogi. Jeśli inni piesi zasłaniaja takie paskudztwo (vide przystanek Nowy Świat pod Empikiem), można się wywrócić i kark skręcić.

Moim zdaniem głównym źródłem problemu w miejscu, które opisałeś, jest zbyt mała szerokość chodnika, a nie donice. Jak zwykle w W-wie przystanek wyznaczono w najwęższym miejscu. Dzięki temu np. gdy pada deszcz trudno przejść, bo ludzie mają otwarte parasole. Ale to nie znaczy, że parasole są w ogóle złe.

Nie mówię, że nie należy w ogóle stawiać słupków. Problem nieprawidłowego parkowania w Warszawie uważam za jeden z najpoważniejszych problemów tego miasta. Chciałem tylko zasygnalizować, że i słupki nie są rozwiązaniem zupełnie bez zastrzeżeń i że tam, gdzie jest to możliwe, zawsze warto się zastanowić, czy nie można uniemożliwić parkowania w inny sposób (żywopłot, płotki, stojaki na rowery!). Dla niewidomego słupek jest najtrudniejszy do wyczucia laską. W końcu jesteśmy tu wszyscy za tworzeniem przyjaznej przestrzeni miejskiej. Przyjaznej dla jak największej liczy osób.

Cytuj:
Czy ten niewidomy to p. Czerniak?

Nie, nie znam człowieka i nigdy o nim nie słyszałem.

Uważam też, że powinieneś być ostrożny w formułowaniu sądów co do tego, co "normalny" niewidomy powinien robić, gdzie chodzić etc. Niestety przywodzi to myśl normatywne wypowiedzi ZDM i włodarzy, co ludzie powinni robić, a czego nie. Rozumiem, że masz z opisanym panem na pieńku, bo jest kretem w sprawie udogodnień dla rowerów, ale trzeba to przyjąć do wiadomości i szukać rozwiązania, które zadowoli wszystkich. Niewidomy też obywatel, może robić co mu się podoba i chodzić gdzie chce.

PostNapisane: So paź 02, 2010 15:03 
Oberspammer

Rozumiem, że masz z opisanym panem na pieńku, bo jest kretem w sprawie udogodnień dla rowerów, ale trzeba to przyjąć do wiadomości i szukać rozwiązania, które zadowoli wszystkich. Niewidomy też obywatel, może robić co mu się podoba i chodzić gdzie chce.

Nie w tym rzecz. Z tego, co udało mi się zaobserwować, to jego apetyt rośnie w miarę jedzenia, co doprowadza do tego, że sam sobie przeczy.

Ok. 2006 r. wystosował do Miasta pismo, żeby wprowadzać separację dróg rowerowych i chodników, co obecnie Biuro Drogownictwa w swoich opiniach przekazuje projektantom, żeby w przypadku "zlepionych" d.d.r. i chodników stosowali położony na płasko, ukośny krawężnik i różnicę wysokości i nawierzchni (wykonanie to inna bajka, jak to u nas).

Gdy p. Czerniak się o tym dowiedział, następnym pismem zażądał całkowitej separacji pod postacią trawnika, żywopłotu itp., a w ogóle, to wyrzucenie rowerów na jezdnię, jak w Berlinie (pasy rowerowe, z którymi wiemy, jak jest :( ) A niestety -- nie wszędzie jest miejsce na pełną separację.

Ja też, jeżdżąc po d.d.r. życzyłbym sobie, żeby były odseparowane od chodnika (choć i tak, np. na Sobieskiego, gdzie d.d.r. od chodnika jest oddzielona trzema metrami trawy, znajdują się kretyni wypasający psy lub zmierzający przed siebie z dumną miną pt. "ja się tam śmierci (pod postacią rowerzystów :wink: ) nie boję"...

PostNapisane: So paź 02, 2010 19:05 
Zielony Oszołom

cyt "odpowiednią szerokość - bodajże 3m. "
Przy szer DDR 2m słupek może być zainstalowany po środku.

PostNapisane: So paź 02, 2010 20:14 
Zielony Oszołom

To ciekawe, bo jak chciałem od ZDM'u słupki przy Puławskiej (DDR ma 2,5m) to twierdzili, że IR od razu takie projekty odrzucał. Możesz podać przykład gdzie DDR ma 2m szerokości i są słupki na środku i 20cm od krawędzi (ew 50cm, na jedno wyjdzie)?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona