Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr mar 24, 2010 10:23 
Admin

Tarciu napisał(a):
Z mojego rozumienia Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie wynika, że przy drogach publicznych bezwarunkowo musi być zachowana skrajnia 0,5m.
Nie znalazłem wyjątku dla słupków wygrodzeniowych, nawet gdyby były umieszczone przy drogach klasy L czy D. W takim razie wnioskowanie o montaż słupków wygrodzeniowych na chodniku prowadzącym wzdłuż jezdni oznacza jego trwałe zwężenie o ok. 60cm (skrajnia + same słupki).

Czyli jeśli mamy np. 1,5 metrowy chodnik wzdłuż lokalnej uliczki z ruchem uspokojonym, to jego wysłupkowanie (przeprowadzone zgodnie z prawem) sprawi, że do dyspozycji zostanie 90cm chodnika.

Czy dobrze rozumiem, że tak to wygląda i nie ma dla słupków "wyjątków" od skrajni?

Tu są dwie sytuacje, bardzo rózne od siebie.

Pierwsza, gdy na istniejącym chodniku parkuja auta i nie da się przejść. Wtedy słupek, nawet zawężający chodnik o 60cm jest lepszy niż auto zawężające je o 160cm. Wtedy bym nie robił dymu.

Ale na nowej drodze chodnik musi mieć minimalnie 1,5m. Jak tyle ma, to nie ma wyjatków i nie wolno go zawężać znakami, barierami, czy innym złomem, bez poszerzenia go wcześniej na tyle, by te 1,5m było zachowane.

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 10:30 
Stały Bywalec

Raffi napisał(a):
Ale na nowej drodze chodnik musi mieć minimalnie 1,5m. Jak tyle ma, to nie ma wyjatków i nie wolno go zawężać znakami, barierami, czy innym złomem, bez poszerzenia go wcześniej na tyle, by te 1,5m było zachowane.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, a nie mam czasu grzebać w rozporządzeniu, ale czy nie jest tak, że 2m jest wymiarem podstawowym przy nowo budowanych drogach, natomiast 1,5m przy tych przebudowywanych/remontowanych?

Powyższe ma zastosowanie również dla mostów/wiaduktów?

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 11:33 
Zielony Oszołom

johnkelly napisał(a):
Próbuj. Ja mam czarno na białym od Ostrowskiego, że tylko zgodność z projektem a nie zapisami techniczno-budowlanymi mimo, że te też stanowią część prawa budowlanego.

Hmm, to może jak ciągniesz tą sprawę to się zapytaj, do kogo w takim razie masz się zwrócić w sprawie niezgodności z prawem. W końcu zgodnie z Art 65 KPA jeśli uznali, że nie do nich to powinni przekazać do właściwej jednostki, a nie oddawać tobie.

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 11:39 
Stały Bywalec

PMN76 napisał(a):
johnkelly napisał(a):
Próbuj. Ja mam czarno na białym od Ostrowskiego, że tylko zgodność z projektem a nie zapisami techniczno-budowlanymi mimo, że te też stanowią część prawa budowlanego.

Hmm, to może jak ciągniesz tą sprawę to się zapytaj, do kogo w takim razie masz się zwrócić w sprawie niezgodności z prawem. W końcu zgodnie z Art 65 KPA jeśli uznali, że nie do nich to powinni przekazać do właściwej jednostki, a nie oddawać tobie.

Jest to trochę bardziej skomplikowane bo sprawa nie dotyczyła drogi 580 i nie ja zwracałem się do PINBu więc nie jestem stroną korespondencji. Mam tylko kopię takiej odpowiedzi.

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 18:55 
Admin

johnkelly napisał(a):
Raffi napisał(a):

Nie wiem czy dobrze pamiętam, a nie mam czasu grzebać w rozporządzeniu, ale czy nie jest tak, że 2m jest wymiarem podstawowym przy nowo budowanych drogach, natomiast 1,5m przy tych przebudowywanych/remontowanych?

Powyższe ma zastosowanie również dla mostów/wiaduktów?

Pogrzeb, bo ja też nie pamiętam. Coś mi się jeszcze po głowie kołacze jakieś 1,1m, ale możliwe, że to dotyczy jeszcze czego innego. Dlatego najlepiej sprawdzić.

Ja w końcu na co dzień nie zajmuję się chodnikami. Jak już coś o nich piszę, to dotyczy to raczej śródmieścia Warszawy, gdzie z racji na duży ruch pieszy, nawet 2m to często za mało.

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 19:23 
Zielony Oszołom

PMN76 napisał(a):
Na budowanym właśnie wiadukcie w ciągu drogi nr 580 (przedłużenie Górczewskiej) nad trasą S-8 zbudowano też chodnik. Na oko jakieś 1,5. Jednak z jednej strony dochodzi jeszcze bariera energochłonna (za chodnikiem :shock: ) z drugiej słupki wygrodzeniowe ustawione jakieś 30 cm od jezdni. Efektywna szerokość chodnika wynosi pewnie z 1,10. Czy tak może być?

Podstawa prawna to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie:
http://lex.pl/serwis/du/1999/0430.htm
Jest to podstawa prawa budowlanego dla dróg publicznych.

Szczególnej uwadze polecam § 44:
Cytuj:
2. Szerokość chodnika przy jezdni lub przy pasie postojowym nie powinna być mniejsza niż 2,0 m, a w wypadku przebudowy albo remontu drogi dopuszcza się miejscowe zmniejszenie szerokości chodnika do 1,25 m, jeżeli jest on przeznaczony wyłącznie do ruchu pieszych.
3. Szerokość chodnika powinna być odpowiednio zwiększona, jeżeli oprócz ruchu pieszych jest on przeznaczony do usytuowania urządzeń technicznych, w szczególności podpór znaków drogowych, słupów, drzew, wejść lub zjazdów utrudniających ruch pieszych.
4. Szerokość chodnika odsuniętego od jezdni lub szerokość samodzielnego ciągu pieszego nie powinna być mniejsza niż 1,5 m, a dopuszcza się miejscowe zmniejszenie szerokości chodnika do 1,0 m, jeżeli jest on przeznaczony wyłącznie do ruchu pieszych.
[...]
6. Urządzenia na chodniku, w szczególności podpory znaków drogowych, słupy oświetleniowe należy tak usytuować, aby nie utrudniały użytkowania chodnika, w tym przez osoby niepełnosprawne.

Jak widać, podstawa prawna dla drożnych chodników jest mocna. Inna sprawa, że przez zarządców dróg kompletnie olewana. Zapisy dotyczące jezdni traktowane są super serio, a odnośnie chodnika lub ścieżek rowerowych - olewane, mimo że prawnie mają tę samą moc.
Musimy więc ich nauczyć, że prawo dotyczące chodników należy traktować równie poważnie.

Niejasne jest tylko sformułowanie "w wypadku przebudowy albo remontu drogi". Dostałem niedawno pismo z UD Ursus, w którym twierdzą, że ponieważ budowa pewnego pseudo-chodnika była "przebudową ulicy", to ten nowy chodnik, wybudowany przy jezdni, może mieć 1,25m. Przyjmując to rozumowanie, można w dowolnym momencie każdy istniejący chodnik "przebudować" poprzez zwężenie do tej szerokości. Na dłuższą metę jest to stanowisko nie do obrony, ale sporo pism będzie trzeba poprzerzucać z tego powodu. Nie znalazłem nigdzie wykładni tego sformułowania, a sądzę że wielokrotnie były problemy z jego interpretacją. Gdyby ktoś coś znalazł - będę wdzięczny za info.

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 19:40 
Oberspammer

Tarciu napisał(a):
Nie znalazłem nigdzie wykładni tego sformułowania, a sądzę że wielokrotnie były problemy z jego interpretacją. Gdyby ktoś coś znalazł - będę wdzięczny za info.

Może po prostu napisać do ministerstwa z prośbą o wykładnię? Zwrot ten przewija się w miarę często w rozporządzeniu (np. w odniesieniu do szerokości pasów drogowych), więc też jestem ciekaw, co autor właściwie miał na myśli - czy rozróżnienie przebudowy od budowy od zera, czy też rozwiązania na czas przebudowy.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Cz mar 25, 2010 7:48 
Stały Bywalec

axxenfall napisał(a):
Tarciu napisał(a):
Nie znalazłem nigdzie wykładni tego sformułowania, a sądzę że wielokrotnie były problemy z jego interpretacją. Gdyby ktoś coś znalazł - będę wdzięczny za info.

Może po prostu napisać do ministerstwa z prośbą o wykładnię? Zwrot ten przewija się w miarę często w rozporządzeniu (np. w odniesieniu do szerokości pasów drogowych), więc też jestem ciekaw, co autor właściwie miał na myśli - czy rozróżnienie przebudowy od budowy od zera, czy też rozwiązania na czas przebudowy.

Pozdrawiam,
Maciek

Ktoś napisze? Ciekaw jestem odpowiedzi.

PostNapisane: Cz mar 25, 2010 19:06 
Zielony Oszołom

johnkelly napisał(a):
Zamierzam napisać. Jak ewentualnie za parę miesięcy dostanę odpowiedź, to się podzielę.

PostNapisane: Cz mar 25, 2010 20:50 
Stały Bywalec

Tarciu napisał(a):
johnkelly napisał(a):
Zamierzam napisać. Jak ewentualnie za parę miesięcy dostanę odpowiedź, to się podzielę.

Więcej optymizmu. Mi odpowiadają nawet po dwóch tygodniach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona