Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lut 22, 2007 23:20 
Oberspammer

Hej,
Ja tam widzę renesnans tramwaju w Europie (Paryż, Monachium, Praga, Londyn - każde ma jakieś nowe linie), a nawet niektore miasta w Polsce planuja wprowadzenie sobie tramwajów, choc ich nie mają (bodajże Olsztyn).
Proponuję konstruktywna burzę mózgów gdzie chcielibysmy troche więcej tramów w Warszawie. Ja mam takie marzenia (nie podaję tego co juz planuja nasze władze - a przynajmniej staram się):
1. Nowy Świat i Krakowskie aż do Stadionu Polonii.
2. Krolewska przez plac Grzybowski i Świętokrzyską do Prostej (reaktywacja).
3. Od Służewca przez Aleję Lotników, Wałbrzyską, Św. Bonifacego do planowanej linii na Miasteczko Wilanów.
4. Reaktywacja Ząbkowskiej.
5. Odgałęzienie linii na Okęcie do portu lotniczego.
6. Przebicie linii z Ząbkowskiej na Utratę i zrobienie kółka przez Targówek do Stalowej.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 14:33 
Admin

-Wzdłuż Modlińskiej i Światowida na Tarchomin i ewentualnie do Jabłonny.
-Wzdłuż Budowlanej, Gilarskiej (a w zasadzie planowanej trasu mostu Krasińskiego, która ma tamntędy przechodzić) do Radzymińskiej
-Wzdłuż Radzymińskiej do Ząbek do centr handlowych.
-Wzdłuż Puławskiej i dalej Płaskowickiej na Ursynów
-Wzdłuż Kasprzaka, co skróciłoby dojazd do Prostej, czyli do Centrum
-Wzdłuż Górczewskiej i Leszno (co najmniej do Towarowej) co skróci dojazdy do Śródmieścia z Bemowa (mozna to zrobić np kosztem jednego pasa ruchu)
-Z Annopola przez Płochocińska, Marywilską i Mehoffera na Tarchomin (to już bardzej przyszłościowo, gdyby się chciało rozbudowywać Choszczówkę i te wszystkie Dąbrówki).

Nie mam też pomysłu którędy, ale linia tramwajowa powinna tez prowadzić na Gocław.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 14:39 
Zielony Oszołom

Witaj,

Każdy myślący człowiek domyśli się że tramwajami można szybko i w miarę tanio zapewnić komunikację w mieście. Ale władze Warszawy i część obywateli ma klapki na oczach i rozwiązanie problemu korków widzi w drogach wielopasmowych na terenie miasta oraz ewentualnie w drogim i kłopotliwym w budowie metrze. Niestety Tramwaje Warszawskie i ZTM nie mają ochoty poważnie inwestować w tramwaje - popatrz na plany nowych linii i porównaj to z planami drogowców. Z ZTM najchetniej buduje teraz parkingi.... szkoda, że są one w gminie Centrum (koło biurowców) a nie przy stacjach kolejowych w Piasecznie, Legionowie, Pruszkowie....

Skandalem jest moim zdaniem budowa nowych dużych osiedli bez dojazdu transportem szynowym - np. Wilanów, czy Marina.
Przedłużenie torowiska na Woronicza i budowa pętli przy Marinie to jakieś grosze i parę miesięcy prostych prac, a zapewniłoby alternatywny do samochodu dojazd "marinerom".

Moja propozycja na nowe linie:
Osiedle Wilanów-Al. Wilanowska-Metro Wilanowska-Galeria Mokotów i okoliczne biurowce-PKP Służew-Lotnisko

Proponowałeś trasę po Wałbrzyskiej - "moja" trasa jest prosta, ma przesiadkę na dużej stacji metra czyli Wilanowskiej, zapewnia dojazd do Wilanowa niezależnie od planowanej na Sobieskiego linii tramwajowej.
Na Wilanowie niedługo zamieszkają tysiące ludzi, przy Marynarskiej już pracują tysiące ludzi, a budowane są nowe biurowce...

Pozdrawiam
r2d2

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 14:44 
Admin

Jak burza mózgów, to proszę bardzo: linia tramwajowa Trasą Łazienkowską :-) Zamiast środkowych pasów, szybka, bezkolizyjna, przystanki mniej więcej tak jak 408/523,

Od strony zachodniej można sobie wyobrazić dwa warianty zakończenia: oszczędnościowe, czyli skręt w Żwirki i włączenie do istniejącej linii w ul. Banacha (przeniesionej na pas dzielący); lub z rozmachem - tunel rozpoczynający od Pomniku Lotnika do okolic Dworca Zachodniego (z możliwością przedłużenia na Wolę).

Od strony wschodniej linia powinna się rozwidlać na rondo Wiatraczna oraz na Gocław (po rezerwie na Trasę Tysiąclecia i dalej już jako normalny tramwaj wzdłuż Bora-Komorowskiego.

Inne luźne pomysły:

- reaktywacja św. Wincentego (jak zrobią drugą jezdnię, to będą koszmarne korki przed Żabą)

- Dźwigowa do PKP Włochy (może np. estakadą zamiast tunelem?), żeby stworzyć możliwość przesiadki z SKM w kierunku północnym

- przedłużenie od pętli Gocławek do PKP Gocławek albo PKP Wawer - przesiadka z SKM

- do Łomianek wzdłuż Pułkowej (chyba żeby zrobić jednak SKM od strony Wólki Węglowej)

Na Trakcie Królewskim linia mogłaby z Nowego Światu skręcać w Mokotowską do placu Zbawiciela, tam by się ładnie włączała w Nowowiejską i Marszałkowską.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 18:33 
Stały Bywalec

olek napisał(a):
linia tramwajowa Trasą Łazienkowską

Temat mojej pracy dyplomowej :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 19:37 
Oberspammer

olek napisał(a):
Na Trakcie Królewskim linia mogłaby z Nowego Światu skręcać w Mokotowską do placu Zbawiciela, tam by się ładnie włączała w Nowowiejską i Marszałkowską.

Ja raczej myślałem, aby jechać Szucha do Placu Unii. Oczywiście linia z Wilanowa będzie się włączać na Placu Unii, a nie obok byłej "Moskwy". Ale w Olka pomyśle też coś jest.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 9:55 
Sympatyk

SeBeQ napisał(a):
olek napisał(a):
linia tramwajowa Trasa Lazienkowska

Temat mojej pracy dyplomowej :lol:

I co w tej pracy proponowales?

A z moich rejonow to oczywiscie
- Kasprzaka (objazd przez Skierniewicka bardzo wydluza trase)
- Prymasa Tysiaclecia (tam korki juz sa wlasciwie przez caly dzien, strach pomyslec co bedzie za pare lat)
- Gorczewska to tez dobry pomysl, nawet lepiej byloby dociagnac prosto do Solidarnosci, to by wtedy troche odciazylo skrzyzowanie z Okopowa / Solidarnosci

Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 10:25 
Oberspammer

Górczewską to nie trochę za dużo szcześcia - tam będzie metro.

A może warto tramwaj Powazkowską puścić?

Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 19:25 
Admin

To jak już jesteśmy w temacie drogiego metra i nieco tańszych alternatyw:

Metro a kolej:

http://infobus.pl/blog.php?id=271

Metro a tramwaj:

http://infobus.pl/blog.php?id=274

Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 20:33 
Oberspammer

Raffii do... kopałeś się. ;-)

Ja np. też czasem wybieram tramwaj pomiędzy moim obecnym Mokotowem (Wyścigi) a Ogrodem Saskim - skąd sobie chodzę przez piekny ogród na UW. Trochę dłuże jedzie, ale bez przesady - nawet mozna być tylko 5 minut później niz metrem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona