Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr paź 13, 2010 8:33 
Sympatyk

Witam szanowne forumowiczki i forumowiczów. Od wielu lat dojeżdżam przez okrągły rok rowerem do pracy w Warszawie, w moim przypadku z Ząbek. Z przykrością muszę stwierdzić, że do tej pory, żaden rząd, ani system, ani pan prezydent czy pani prezydent Warszawy, nie pofatygowali się, żeby zobaczyć jak wyglądają możliwości dojazdu rowerem do pracy i szkół w Stolicy Polski spoza jej granic czyli z okalających warszawę Miejscowości. Gdyby chociaż raz w życiu przejechali sie rowerem w wieczorem albo wczesnym rankiem , kiedy jest duży ruch, w czasie deszczu , śniegi, po wyboistych, dziurawych drogach swojego mini państwa, to jeśliby nie umarli z przerażenia, to może zrozumieliby o ci tu chodzi? Stan dróg samochodowych na granicach Warszawy jest fatalny, niemal tragiczny, a dróg rowerowych nie ma wcale, przynajmniej po wschodniej stronie Warszawy, po prostu zero dróg rowerowych :(. Nie ma jak bezpiecznie dojechać rowerem ani z Ząbek, Ani z Rembertowa, Marek, Zielonki, Kobyłki, Wołomina itd itp. Dlaczego Warszawa tak zaciekle broni się przed rowerzystami spoza jej granic? Przecież gdyby wybudowała im , a także swoim rowerzystom takie drogi, odciążyliby oni znacznie przeładowaną, zatłoczoną do granic możliwości komunikację podmiejską.
Niebagatelnym problemem jest też w tym temacie dbałość o stan istniejących dróg rowerowych w samej Warszawie w okresie zimowym, kiedy spadnie śnieg i jest mroźno. Nikt nie utrzymuje dróg rowerowych typu trasa Siekierkowska w należytym stanie zimą, co dodatkowo zniechęca do zimowych dojazdów do Warszawy rowerem. Z przykrością stwierdzam, że modernizowany węzeł łączący ul. Marsa z trasą Siekierkowską nie uwzględnia potrzeb rowerzystów, przynajmniej do tej pory.
Zachęcam do konstruktywnej dyskusji
:o

PostNapisane: Śr paź 13, 2010 13:36 
Oberspammer

Cytuj:
Od wielu lat dojeżdżam przez okrągły rok rowerem do pracy w Warszawie, w moim przypadku z Ząbek.

Ja od niedawna z Zielonki - demotywuje mnie znacznie krótszy przejazd pociągiem, niż rowerem od Zielonki do Wileniaka. Ale widzę kolega raczej jeździ z Ząbek na południe i przez Siekierkowski - no to faktycznie współczuję Strażackiej (czy też Żołnierskiej). Kilka razy miałem okazję tamtędy jeździć i na pewno dla nowszych rowerzystów to jest niezły hardcore, choć na mnie już nie robi wrażenia.

PostNapisane: Cz paź 14, 2010 21:21 
Sympatyk

Dzisiaj prezydent Komorowski pokazywał Platiniemu z helikoptera węzeł Marsa i trasy Siekierkowskiej. Szkoda, że nie wylądowali na ziemi i nie zobaczyli jak wykonawcy knocą tą robotę. Mogli by obejrzeć jaki tor przeszkód zafundowano tam rowerzystom, jak zbiera się muł deszczowy w przejściu podziemnym.
No ale Platini usatysfakcjonowany, z góry wszystko wygląda Ok! :(

PostNapisane: Cz paź 14, 2010 21:31 
Zielony Oszołom

Widziałeś kiedy śmigłowiec w tunelu dla pieszych?

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pt paź 15, 2010 15:22 
Oberspammer

Piwoslaw napisał(a):
Widziałeś kiedy śmigłowiec w tunelu dla pieszych?

Nie, ale widziałem już wyprzedzający mnie na Wisłostradzie za tunelem przy ul. Prozy jezdnią pod prąd wagon metra, a jeden samolot zwiedził pewnej nocy wszystkie tunele pomiędzy Okęciem a lotniskiem na Bemowie, więc śmigłowiec w tunelu dla pieszych może się okazać tylko kwestią czasu...

PostNapisane: N paź 17, 2010 10:47 
Sympatyk

Śmigłowce w tunelach dla pieszych nie latają. Ale mają możliwość wylądowania na szosie 50m od tunelu a ich pasażerowie mają możliwość wyjścia i obejrzenia z bliska tego co oglądali z daleka :)
Gratuluję dociekliwości i pomysłowości. A jak u kolegi ze skutecznością działania ?

PostNapisane: N paź 17, 2010 12:09 
Oberspammer

skatroman napisał(a):
Śmigłowce w tunelach dla pieszych nie latają. Ale mają możliwość wylądowania na szosie 50m od tunelu a ich pasażerowie mają możliwość wyjścia i obejrzenia z bliska tego co oglądali z daleka :)
Gratuluję dociekliwości i pomysłowości. A jak u kolegi ze skutecznością działania ?

U mnie ze skutecznością działania dobrze, ale tym tunelem dla pieszych bezpośrednio się nie zajmuję, bo z Legionowa mam tam trochę daleko i bywam tam raz w roku albo rzadziej.
Tu można poszukać inspiracji do napisania odpowiedniego pisma:
http://www.bialoleka.masa.waw.pl/pisma.htm
co zresztą Grzcie już chyba robi...

PostNapisane: N paź 17, 2010 21:13 
Zielony Oszołom

skatroman napisał(a):

Moja skuteczność w ściąganiu śmigłowców na ziemię na razie zerowa. Ale też nigdy nie próbowałem...

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Pn paź 18, 2010 8:39 
Bywalec

Hamm, od władz Warszawy mozna wymagać, żeby wykonały ściezki rowerowe od granic swojego miasta, trudno natomiast wymagać, by budowały te ścieżki w innej gminie. Rozumiem, gdyby te ścieżki były ładnie poprowadzone do granic Warszawy, a potem się urywały, ale tak nie jest. Więc moje zdanie jest takie: najpierw trzeba powalczyć na swoim terenie o ścieżki, a potem narzekać. Więc pytanie- czy korespondowałeś z gminą w tej sprawie ? Bo nikt tego za Ciebie nie zrobi.

PostNapisane: Wt paź 19, 2010 15:37 
Sympatyk

Rozmawiałem z samym Burmistrzem Ząbek. Powiedział że temat nie do ugryzienia. :(
Według mnie w tym temacie trzeba działać zespołowo. Musi być spójny plan uzgodniony między gminami, skonsultowany a potem realizowany.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona