Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr cze 24, 2009 20:41 
Zielony Oszołom

Chciałbym zadać pytanie z działu "prawo rowerowe", które nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Jak mniemam prawodawca nie przewidział takiej możliwości jak jedna osoba jadąca rowerem i prowadząca obok drugi, niemniej taka sytuacja czasami w przyrodzie się zdarza i jak ma się do tego PoRD.
Ewentualne punkty kolizyjne są takie (zakładam, że rower prowadzę lewą ręką):
  • Trzymanie nóg na pedałach lub podnóżkach - trzymam. (:
  • Trzymanie co najmniej jednej ręki na kierownicy - trzymam, nawet dwie (jedną na kierownicy innego roweru, ale przepis nie precyzuje że ma to być ten rower (: ). Problem występuje przy sygnalizacji skrętu - w prawo się da, o ile umie się jeździć bez trzymanki. W lewo już trudniej, bo wystawienie prawej ręki w lewo chyba nie jest równoznaczne z wystawieniem lewej ręki? Zamontowanie kierunkowskazów? Tu mam problem
  • Oświetlenie - w obu rowerach jest, sygnał dźwiękowy, hamulce - wszystko gra.
  • Zakaz jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu - to chyba nie jest inny uczestnik?
O czymś zapomniałem?

PostNapisane: Śr cze 24, 2009 21:08 
Stały Bywalec

O ile mnie pamięć nie myli, to jazda "bez trzymanki" jest prawnie zabroniona. Kiedyś w przepisach było napisane, że nogi trzeba trzymać na pedałach i co najmniej jedną rękę mieć na kierownicy. Ale w sumie głowy za to uciąć bym sobie nie dał, nie wiem jak to wygląda teraz, ale wątpię, żeby mogło się zmienić.

PostNapisane: Śr cze 24, 2009 21:34 
Zielony Oszołom

No i jest nadal, to o ręce na kierownicy napisałem i nad tym się głównie zastanawiam - czy jeśli nie skręcam w lewo to mogę jechać (-: ?

Ostatnio edytowano Cz cze 25, 2009 8:50 przez legalnycyklista, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz cze 25, 2009 8:01 
Admin

A też się kiedyś nad tym zastanawiałem, bo też mi się zdarzało jeździć na dwóch naraz (głównie gdy odstawiałem rowery kolegów po tym jak mięli "gleby".

Póki się nie skręca i nie trzeba tego sygnalizować, w zasadzie nie ma się do czego przyczepić, bo faktycznie prawodawca nie wpadł na pomysł, ze tak się da ;-)

Z praktyki tylko powiem, że Policję mijałem nieraz jadąc na dwóch. Raz się zainteresowali co robimy (jechaliśmy do szpitala o 6 rano, ja na dwóch rowerach, koleżanka ze zmiażdżoną stopą trzymaną w górze na przyczepce) - myślę, ze z ciekawości. Problemu nie było.
Innymi razy co najwyżej mijałem jadące patrole, też ok.