Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr maja 25, 2011 16:39 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
Lepiej pojedynczo za to wiele pism.

Poszło, ostateczna wersja:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... ZTE4&hl=pl

I w takiej sytuacji zachęcam wszystkich którzy jeżdżą tym rondem do wysyłania podobnych podań w tej sprawie.

PostNapisane: Śr maja 25, 2011 20:05 
Zielony Oszołom

Można spróbować się poskarżyć do wojewody jako organu sprawującego nadzór nad zarządzaniem ruchem.
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CM6CyrYF

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... y=CJmBlbsG

PostNapisane: Śr maja 25, 2011 20:34 
Zielony Oszołom

Hermes napisał(a):
olek napisał(a):
Lepiej pojedynczo za to wiele pism.

Poszło, ostateczna wersja:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... ZTE4&hl=pl

I w takiej sytuacji zachęcam wszystkich którzy jeżdżą tym rondem do wysyłania podobnych podań w tej sprawie.

Ładnie :)
Czy można zerżnąć Twoje pismo, zmieniając tylko dane? Ciekaw jestem, po otrzymaniu ilu identycznych pism od różnych osób zauważyliby, że są takie same? I jak zareagowaliby na to? Więc może lepiej niech każdy sobie tworzy?

BTW: Kilka postów wcześniej Marcin_TP, zagłębiając się w lekturę załączników, znalazł wytyczne co do czasu świecenia zielonego ludzika/roweru. Może na Rondzie Zesłańców (lub na innych dużych skrzyżowaniach o bardzo krótkiej fazie dla niesamochodów) należy zmierzyć ile czasu powinno być zielone, i ile jest naprawdę?
Cytuj:
8.2 Wymaganie formalne
Programy sygnalizacji świetlnej powinny spełniać następujące wymagania formalne:
(...)
c) długość sygnałów zielonych w sygnalizacji stałoczasowej powinna wynosić co najmniej:
(...)
- 100% czasu przejścia pieszych przez całe przejście przy prędkości pieszego równej 1,4m/s (1,0 m/s w przypadku przejść uczęszczanych przez osoby z dysfunkcją ruchu lub na wózkach inwalidzkich),
- 100% czasu przejazdu rowerzystów przez skrzyżowanie (jezdnię, torowisko) przy prędkości 2,8 m/s
- w sytuacjach szczególnie uzasadnionych dopuszcza się skrócenie sygnału zielonego dla pojazdów do 6 s (jeżeli natężenie ruchu tego strumienia jest nie większe niż 3 pojazdy w cyklu), a sygnałów zielonych dla pieszych i rowerzystów do 75 % czasu przejścia/przejazdu, nie mniej jednak niż do 4 s sygnału zielonego stałego i 4 s sygnału zielonego migającego; zaleca się jednak, by długość sygnału zielonego stałego wynosiła tyle, ile wynosi czas przejścia całej szerokości jezdni z prędkością przyjmowaną do obliczeń czasów międzyzielonych,
d) w sygnalizacji akomodacyjnej strumienie ruchu poddane akomodacji powinny otrzymywać sygnał zielony nie krótszy niż 5 s,
e) w sygnalizacji acyklicznej wszystkie strumienie ruchu powinny otrzymywać sygnał zielony stosownie do zapotrzebowania, jednak nie krótszy niż 5 sekund,
f) w sygnalizacji cyklicznej każdy strumień ruchu powinien przynajmniej jeden raz w cyklu otrzymać sygnał zezwalający na ruch.

"... we humans tend to screw up everything that's good enough as it is...or everything that we're attracted to, we love to go and defile it." - Chris Cornell

PostNapisane: Cz maja 26, 2011 14:36 
Zielony Oszołom

Piwoslaw napisał(a):
Ładnie :)
Czy można zerżnąć Twoje pismo, zmieniając tylko dane? Ciekaw jestem, po otrzymaniu ilu identycznych pism od różnych osób zauważyliby, że są takie same? I jak zareagowaliby na to? Więc może lepiej niech każdy sobie tworzy?

Możesz, ale myślę, że najlepiej by było gdybyś napisał oddzielne - po prostu wtedy będzie to najbardziej efektywne, gdy dostaną na dany temat wiele różnych pism od różnych osób domagających się tego samego.

Piwoslaw napisał(a):
BTW: Kilka postów wcześniej Marcin_TP, zagłębiając się w lekturę załączników, znalazł wytyczne co do czasu świecenia zielonego ludzika/roweru. Może na Rondzie Zesłańców (lub na innych dużych skrzyżowaniach o bardzo krótkiej fazie dla niesamochodów) należy zmierzyć ile czasu powinno być zielone, i ile jest naprawdę?

Tak się składa, że dziś i wczoraj przejeżdżając przez to skrzyżowanie zwróciłem na to uwagę. Jeżeli chodzi o stronie południową (część zachodnia) to wygląda to tak - jeżeli ktoś naciśnie przycisk to światło dla pieszych/rowerzystów włącza się przed równoległym światem dla samochodów (Ale w tym samym czasie gdy piesi i rowerzyści mają zielone to samochody mają zieloną strzałkę w prawo!). Po chwili światło dla rowerzystów i pieszych zaczyna migać i w tym momencie zapala się zielone światło dla samochodów. Następnie następuję (liczony wczoraj w głowie) czas 15-20 sekund, gdzie samochody jadą na zielonym a piesi i rowerzyści stoją na czerwonym i wciskanie przycisku nie pomaga - muszą czekać na kolejny cykl. Po prostu idiotyzm do kwadratu.

Acha i nowość - światło od strony wschodniej (południowa cześć, bo po północnej jest przejście podziemne) jest tak samo źle ustawione. Znaczy zapala się na chwilę (jeżeli ktoś naciśnie przycisk po stronie północnej, bo po południowej w ogóle nie działa) po chwil gaśnie - a w tym samym czasie równolegle jadą samochody przez kilkanaście sekund.

Myślę więc, że jak będzie wysyłał pismo w tej sprawie to możesz podkreślić kwestie ustawienia tych świateł, obok kwestii detekcji.

PostNapisane: Cz maja 26, 2011 14:50 
Stały Bywalec

Hermes napisał(a):
Po prostu idiotyzm do kwadratu. (...)Myślę więc, że jak będzie wysyłał pismo w tej sprawie to możesz podkreślić kwestie ustawienia tych świateł, obok kwestii detekcji.

To właśnie miałem na myśli, kiedy mówiłem o tym, że ustawienie faz jest jeszcze gorsze niż sam fakt instalowania przycisków. Najbardziej boję się sytuacji, w której zgodnie z naszymi prośbami drogowcy zlikwidują przyciski, zastępując je detekcją automatyczną (np. za pomocą kamer), ale programy skrzyżowań zostawią bez zmian. Wtedy dopiero będziemy w ciemnej d...ie.

PostNapisane: Cz maja 26, 2011 17:15 
Zielony Oszołom

Groob napisał(a):
To właśnie miałem na myśli, kiedy mówiłem o tym, że ustawienie faz jest jeszcze gorsze niż sam fakt instalowania przycisków. Najbardziej boję się sytuacji, w której zgodnie z naszymi prośbami drogowcy zlikwidują przyciski, zastępując je detekcją automatyczną (np. za pomocą kamer), ale programy skrzyżowań zostawią bez zmian. Wtedy dopiero będziemy w ciemnej d...ie.

Nawet jak tak się stanie, to chyba i tak niewiele stracimy. Jedno jest niezależne od drugiego - będzie nadal źle, tyle, że nie będzie trzeba naciskać przycisków. Dla mnie cały ten pomysł z instalowaniem przycisków na skrzyżowaniach to bohaterska walka z problemami nieznanymi w normalnych krajach... Wystarczy po prostu ustawić zielone światło zgodnie z zielonym światłem samochodów i analogicznie z czerwonym - i byłoby by po sprawie. W tym tonie napisałem właśnie pismo do ZDM.

PostNapisane: Cz maja 26, 2011 17:56 
Oberspammer

Hermes napisał(a):
Dla mnie cały ten pomysł z instalowaniem przycisków na skrzyżowaniach to bohaterska walka z problemami nieznanymi w normalnych krajach... Wystarczy po prostu ustawić zielone światło zgodnie z zielonym światłem samochodów i analogicznie z czerwonym - i byłoby by po sprawie. W tym tonie napisałem właśnie pismo do ZDM.

W Holandii są pętle indukcyjne. Bardzo ładnie je widać po wymianie -- szczeliny wycięte w czerwonym asfalcie zalewają czarnym bitumem. :wink:

PostNapisane: Pt maja 27, 2011 10:22 
Stały Bywalec

Hermes napisał(a):
Nawet jak tak się stanie, to chyba i tak niewiele stracimy. Jedno jest niezależne od drugiego - będzie nadal źle, tyle, że nie będzie trzeba naciskać przycisków.

Tak, ale wtedy wszystko będzie zgodnie z prawem i formalnie nie będzie się do czego przyczepić.

PostNapisane: Pt maja 27, 2011 21:33 
Zielony Oszołom

Groob napisał(a):
Tak, ale wtedy wszystko będzie zgodnie z prawem i formalnie nie będzie się do czego przyczepić.

To czy mamy się do czego przyczepić chyba nie jest takie istotne skoro od dłuższego czasu nie można wyegzekwować od ZDM tak prostej rzeczy jak nie instalowanie przycisków do detekcji ręcznej na drogach rowerowych. Nie jestem specjalnie doświadczony w tym temacie, ale jak czytam sobie np. strony ZM w stylu http://www.zm.org.pl/?a=broniewskiego-115 to chcę wierzyć, że jednak i ludzi z ZDM można wychować.

A teraz jeszcze jedna sprawa. Wracając dziś z masy krytycznej i przejeżdżając przez rondo zesłańców przed 22 zauważyłem, że jednak da się przejechać to skrzyżowanie od strony południowej w jednym cyklu (jeżeli ktoś naciśnie przycisk oczywiście). Trzy możliwości - albo coś tam zmienili, albo, co bardziej prawdopodobne, wieczorami ta sygnalizacja jest ustawiona inaczej niż w dzień, albo działa ona w sposób którego ja do końca nie rozumiem.

PostNapisane: N maja 29, 2011 12:37 
Stały Bywalec

Tu jest cytat (ale nie pamiętam z czyjego postu - początek wątku) :
Nie chcę się wypowiadać na temat tego konkretnego typu czujnika, ale zwracam uwagę, że aluminium to jest przewodnik. Jeśli ktoś ma wątpliwości, to proponuję w ramach testu wsadzić dwa aluminiowe druty do kontaktu.

Pętle indukcyjne swobodnie mogą wykrywać rowery zarówno stalowe jak i aluminiowe - i zgodnie z rozporządzeniem, powinny:
koniec cytatu. (coś się pozajączkowało)

To spróbuj wykonać transformator z rdzeniem aluminiowym, he, he,
albo z powietrznym czyli bez rdzenia.
Uzyskasz sprawność na poziomie 1 procenta.
Indukcja polega na wykrywaniu zmian w obszarze objętym
POLEM (elektro)MAGNETYCZNYM.
Dobrymi przewodnikami pola magnetycznego były od zawsze pierwiastki:
żelazo, kobalt i nikiel (czyli triada żelazowców). Nie dawno okazało się,
że również neodym.
Pozostałe materiały tych własności nie mają i dlatego przez czujniki
indukcyjne są NIEWYKRYWALNE.

Ostatnio edytowano Pn maja 30, 2011 22:15 przez GFM, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 31  Następna strona