Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lut 21, 2012 17:42 
Zielony Oszołom

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 36036.html

Czemu mają służyć tendencyjne zapytania w tym artykule? To dyskryminacja jeżdżących na własnych dwóch kołach kołach.
Pytanie i odpowiedź na nie mija się z prawdą kochane "TVN", więcej rzetelności i jak tu wierzyć statystykom !!!

PostNapisane: Wt lut 21, 2012 17:47 
Oberspammer

Już w czwartek na Radzie Warszawy ma zostać przyjęta uchwała w sprawie opłat za korzystanie "z systemu Warszawski Rower Publiczny w m.st. Warszawie".

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pn lut 27, 2012 1:41 
Oberspammer

http://www.ztm.waw.pl/informacje.php?i=480&c=98&l=1
Cytuj:
WRP - 120 wypożyczalni do 2013 roku
Zarząd Transportu Miejskiego wdroży „Warszawski Rower Publiczny”. Stołeczni radni wprowadzili właśnie odpowiednie zmiany w statucie ZTM i ustalili stawki opłat za korzystanie z systemu. Przetarg, który wyłoni operatora zostanie rozpisany na początku marca br.

W stolicy, do marca 2013 roku, powstanie sieć co najmniej 120 wypożyczalni na ok. 2000 rowerów. Modułowe stojaki staną przy stacjach metra i ważnych węzłach komunikacyjnych oraz w pobliżu kampusów uczelnianych. Za wdrożenie i eksploatację systemu „Warszawskiego Roweru Publicznego”, zgodnie z nowymi zapisami w statucie (§ 4, pkt 22) będzie odpowiadał ZTM.

Pierwsze rowery będzie można wypożyczyć prawdopodobnie już w czerwcu br. w 50 bezobsługowych wypożyczalniach, które pojawią się m.in. na Ursynowie (przy stacji Ursynów i Stokłosy oraz na ul. Anody w sąsiedztwie SGGW), na Bielanach i w Śródmieściu.

Wypożyczenie roweru na krótki okres (do 20 minut) będzie całkowicie bezpłatne – jednak pod warunkiem wcześniejszego zarejestrowania w systemie. Za dłuższy okres wypożyczenia trzeba będzie już zapłacić - 1 zł za pierwsze 40 minut korzystania (okres od 21 minuty do godziny), 3 zł za drugą godzinę i 5 zł za trzecią. Każda następna godzina wypożyczenia będzie kosztowała 7 zł.

System ma zachęcić warszawiaków do korzystania z ekologicznego, zintegrowanego transportu, czyli pozostawienia samochodów i przesiadki do komunikacji miejskiej, a następnie wykorzystania rowerów w codziennych podróżach (na niewielkich odległościach) do pracy i szkoły, popularnych miejsc rozrywki i rekreacji.

Rozbicie systemu na kawałki, zanim zacznie działać, to klucz do klapy.
Ćwiczyła to już Bruksela i musiała zaczynać od nowa po 4 latach...

PostNapisane: Wt lut 28, 2012 14:03 
Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):

Będziemy się starać nie popełniać błędów innych ;)
A serio: wybraliśmy takie dwuetapowe wprowadzenie systemu z kilku powodów:
1. Części - bielańska i ursynowska - powstaną w całości w pierwszym etapie, dlatego będą stanowić gotową całość z punktu widzenia celów podróży.
2. Mieliśmy do wyboru - robić część od razu, uczyć się, korygować i za rok startować z całym, już przećwiczonym systemem, albo borykać się z chorobami wieku dziecięcego już od początku. Wybraliśmy to pierwsze, wydaje mi się, że takie podejście ma swoje plusy i minusy, ale nie trzeba go jednoznacznie dezawuować.
3. Chcemy mieć możliwość korygowania lokalizacji, tzn. jeśli w pierwszym roku będą jakieś zupełne niewypały, to będziemy mieli możliwość poprawy już po pół roku działania systemu.

Generalnie myślę, że jak ogłosimy przetarg, to zrobimy może jakieś spotkanie informacyjne w ZM? Chętnie bym się spotkał i opowiedział bardziej szczegółowo o projekcie...

Pozdrawiam,
Artur

PostNapisane: Wt lut 28, 2012 15:48 
Greenpisarz

artur.tondera napisał(a):
Monty B. Ike napisał(a):

Będziemy się starać nie popełniać błędów innych ;)
A serio: wybraliśmy takie dwuetapowe wprowadzenie systemu z kilku powodów:
1. Części - bielańska i ursynowska - powstaną w całości w pierwszym etapie, dlatego będą stanowić gotową całość z punktu widzenia celów podróży.
2. Mieliśmy do wyboru - robić część od razu, uczyć się, korygować i za rok startować z całym, już przećwiczonym systemem, albo borykać się z chorobami wieku dziecięcego już od początku. Wybraliśmy to pierwsze, wydaje mi się, że takie podejście ma swoje plusy i minusy, ale nie trzeba go jednoznacznie dezawuować.
3. Chcemy mieć możliwość korygowania lokalizacji, tzn. jeśli w pierwszym roku będą jakieś zupełne niewypały, to będziemy mieli możliwość poprawy już po pół roku działania systemu.

Generalnie myślę, że jak ogłosimy przetarg, to zrobimy może jakieś spotkanie informacyjne w ZM? Chętnie bym się spotkał i opowiedział bardziej szczegółowo o projekcie...

Pozdrawiam,
Artur

Nie widzę, dlaczego rozbicie systemu na kawałki miałoby powodować klapę. Wyobrażam sobie, że mnóstwo studentów chętnie korzystałoby z takich rowerów na odcinku np. Metro Pole Mokotowskie - Kampus Ochota (Biol, MIMUW, Geo, Fiz, Chem UW, UMed, Farmacja, Akademiki), nawet gdyby TYLKO w tych miejscach powstały parkingi. Obawiam się, że większym problemem będzie to, czy da się zrobić sensowne czyli szybkie, krótkie i bezpieczne trasy między stacjami roweru publicznego.
I znów, przykład Pola Mokotowskiego - przejazd od kładki przez al.Niepodległości do przejścia dla pieszych przez Żwirki i Wigury przy Banacha jest w miarę przyzwoity - cały czas szeroki asfalt, mało meandrowania, trzeba tylko uważać na pieszych. Ale przejazd od Metra Pole Mokotowskie do tego samego przejścia dla pieszych przy Żwirki/Banacha, to non stop dziwne zakręty, nierówna kostka brukowa i wąsko - nie lubię tamtędy jeździć.

Wniosek - jeśli mają powstać jakieś stacje, to absolutnie niezbędna jest wysoka jakość połączenia między nimi, inaczej faktycznie będzie klapa, albo co najmniej dużo mniejsze wykorzystanie systemu niż byłoby możliwe przy przecież niewielkich i mało kosztownych - jak to zwykle przy infrastrukturze dla rowerów - poprawkach.

PostNapisane: Wt lut 28, 2012 15:55 
Stały Bywalec

http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037, ... Bike_.html
Cytuj:
Powie ktoś, że to tylko początek, a system będzie można rozbudować. Ale dotychczasowe doświadczenia wskazują, że akurat rowery miejskie, jeśli mają odnieść sukces, muszą go odnieść od początku. Jeśli na starcie zniechęcimy ludzi do korzystania z niewydolnego systemu, nie wrócą do niego po rozbudowie.

PostNapisane: Wt lut 28, 2012 15:57 
Stały Bywalec

jacor napisał(a):
Wniosek - jeśli mają powstać jakieś stacje, to absolutnie niezbędna jest wysoka jakość połączenia między nimi, inaczej faktycznie będzie klapa, albo co najmniej dużo mniejsze wykorzystanie systemu niż byłoby możliwe przy przecież niewielkich i mało kosztownych - jak to zwykle przy infrastrukturze dla rowerów - poprawkach.

Przykład londyński (a także paryski) pokazują, że akurat wysokiej jakości infrastruktura nie jest niezbędnym warunkiem sukcesu rowerów publicznych. Przyda się, rzecz jasna. Ale najważniejsza jest skala projektu i łatwa dostępność.

PostNapisane: Wt lut 28, 2012 16:36 
Greenpisarz

Czytałem już różne opracowania na ten temat. Przeczytałem także ten artykuł o poznańskim systemie.
Dalej nie czuję się przekonany, bo nie widzę dogłębnego przedstawienia problemu.

Będę bronił swojego zdania - istotne jest to, żeby system powstał tam, gdzie jest potrzebny i konkurencyjny. Między BUW, a nową stacją metra przy Moście Świętokrzyskim. Między Kampusem Centralnym UW a stacją metra Świętokrzyska. Między stacją metra Arsenał (lub Gdański) a wydziałem Psychologii na Stawkach, Między Dworcem Centralnym/Śródmieście a Politechniką itp.
Te wszystkie miejsca w tej chwili są dość słabo skomunikowane, rower byłby tam praktycznie bezkonkurencyjny. Jeśli nie ma kasy na wszystko na raz, a jest ciśnienie, żeby zrobić coś na już, to tylko takie podejście ma sens.
Ale jestem otwarty na argumenty - może coś przeoczyłem?

PostNapisane: Wt lut 28, 2012 19:36 
Oberspammer

jacor napisał(a):
Będę bronił swojego zdania - istotne jest to, żeby system powstał tam, gdzie jest potrzebny i konkurencyjny. Między BUW, a nową stacją metra przy Moście Świętokrzyskim. Między Kampusem Centralnym UW a stacją metra Świętokrzyska. Między stacją metra Arsenał (lub Gdański) a wydziałem Psychologii na Stawkach, Między Dworcem Centralnym/Śródmieście a Politechniką itp.

Ale jestem otwarty na argumenty - może coś przeoczyłem?

Przeoczyłeś rzecz dosyć ważną, żeby nie powiedzieć -- kluczową: rower ma obsługiwać obszar, a nie makaron czy sznurowadło. :mrgreen:

Jedynie wysokie nasycenie stacjami dokującymi jakiejś powierzchni pozwoli na zminimalizowanie transferów przy pomocy pojazdów obsługujących, gdyż transfer będą, w dużej części, zapewniać ludzie.
OIDP, Olek tu kiedyś pisał (nie przysięgnę, a sprawdzać mi się nie bardzo chce), że zamiast rowerów na trasie metro Ursynów -- SGGW, bardziej opłacalny byłby mały autobus. Załatwiałby podobną pracę przewozową, a unikałoby się strat na wypinaniu rowerów ze stojaków, ładowaniu na furgonetkę i wpinaniu w drugiej stacji...
Wynika to (z szeroko opisanego w literaturze przedmiotu) rozkładu przejazdów: rano -- z A do B (metro - uczelnia), po południu -- z B do A. Rowerów w jednej-dwóch stacjach może być 20? 30? A ilu studentów się przemieszcza? Poza tym -- rower publiczny to nie prywatrna taksówka, żeby czekał przez cały dzień, on MA KRĄŻYĆ. A to, że będzie w ruchu, zapewni maksymalna liczba połączeń pomiędzy stacjami, która w układzie liniowym nie występuje.

PostNapisane: Śr lut 29, 2012 7:15 
Stały Bywalec

W 100% się z powyższym postem zgadzam.

Rozumiem, że ze względów "wizerunkowych" fajnie jest rower zacząć tam, gdzie ktoś nim będzie jeździł (a sądzę, że studenci mogą być do tego stosunkowo chętnie nastawieni), ale to nie rozwiąże istotnych problemów komunikacyjnych - jak ma w te i nazad kursować ciężarówka, to niech po prostu jeździ autobus...

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 37  Następna strona