Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn sty 06, 2014 13:25 
Zielony Oszołom

Po sugestii Marka Słonia w związku z ostatnimi kontrowersjami wrzucam projekt pisma do ZDM w sprawie separacji DDR na Grójeckiej:
Treść:
DO: Zarząd Dróg Miejskich
ul. Chmielna 120
00 - 801 Warszawa

Szanowni Państwo,
wnoszę o odgrodzenie drogi dla rowerów od drogi dojazdowej dla samochodów za pomocą separatorów drogowych na ulicy Grójecka 128.

Uzasadnienie:
Pod wyżej wskazanym adresem istnieje droga dla rowerów przylegająca do drogi dojazdowej. Na tej drodze dla rowerów codziennie parkują nielegalnie samochody utrudniając lub blokując możliwość poruszania się po niej rowerzystom. W dodatku, z racji nieprzystosowana do tak dużych obciążeń, jej powierzchnia została w dużej mierze zniszczona przez parkujące pojazdy – powstały tam fałdy i koleiny. Dodatkowo chciałbym zauważyć, że postawienie słupków na ulicy Grójeckiej od ulicy Dickensa do ulicy Korotyńskego z pominięciem omawianego fragmentu nie przyniosło pożądanych efektów. Kierowcy dalej parkują na terenie wygrodzonym słupkami, wykorzystując nielegalnie omawianą drogę dla rowerów żeby tam wjechać.

Załączam link do dokładnej lokalizacji:
http://goo.gl/maps/tEhqx
oraz dokumentację fotograficzną (następna strona)

Dziękuję za pomoc, i proszę o odpowiedź drogą elektroniczną w terminach wynikających z KPA

Zdjęcie:
Obrazek
Drugie zdjęcie:
Obrazek

Ostatnio edytowano Wt sty 07, 2014 21:15 przez Hermes, łącznie edytowano 9 razy

PostNapisane: Pn sty 06, 2014 14:27 
Zielony Oszołom

Jeżeli forumowicze mają pomóc w redagowaniu pisma, co sugerowałem i co wydaje mi się dobrym pomysłem, warto treść wrzucić bezpośrednio na forum jako zwykły tekst. Przynajmniej w przypadku, gdy pismo nie składa się z obrazków opatrzonych podpisami, jest to technicznie bardzo proste i znacznie ułatwia odnoszenie się do konkretnych miejsc w piśmie. Niezależnie od tego szczegółu technicznego cieszę się, że ten plik tu się znalazł. Na pewno wymaga korekty, a prawdopodobnie przemyślenia samego postulatu.

1. To miejsce to ul. Grójecka 128, a nie ul. Banacha 128. Z takim błędem pismo pewnie od razu wylądowałoby w koszu.
2. Podając lokalizację sugeruję wrzucić także, a może nawet zamiast linku (szczególnie, gdy ten nie mieści się w jednym wierszu i nie jest aktywny na stronie, lecz trzeba go przeklejać kawałkami), współrzędne GPS. Klikasz prawym przyciskiem myszy - w google maps "co tu jest?", w Targeo "Pokaż współrzędne miejsca" - i masz. Wystarczy je przekleić do okienka wyszukiwania np. google maps lub targeo, żeby odnaleźć dokładnie ten punkt, niezależenie o wybranej przeglądarki, wtyczek itp.

3. Rzecz najważniejsza - czy proponowane rozwiązanie jest dobre. Moim zdaniem nie. Ruch rowerowy powinien odbywać się właśnie po tej drodze serwisowej, podobnie jak np. na Radzimińskiej. http://forum.zm.org.pl/viewtopic.php?f=1&t=17&hilit=radzymi%C5%84skiej&start=70 Swojego przejazdu kierowcy jakoś nie zastawiają, więc zawsze będzie przejezdna, może w zimie nawet odśnieżona. Na tym odcinku najbardziej brakuje nie wydzielonej DDR, ale chodnika. Ja bym postulował przekształcenie tego odcinka DDR w chodnik. Inna sprawa, jak go zabezpieczyć przed zastawianiem - może rzeczywiście słupki, choć zabiorą sporo przestrzeni w dość wąskim miejscu. Może wystarczą separatory, jak na ul. Broniewskiego http://www.zm.org.pl/?a=broniewskiego-115, i znak B-36, pionowy lub na chodniku? A wysłupkowanie tylko na obu końcach drogi serwisowej?
Zaznaczam jednak, że to miejsce znam tylko z tego pisma i zdjęć satelitarnych, niech się lepiej wypowiedzą użytkownicy tej DDR.

PostNapisane: Pn sty 06, 2014 17:10 
Oberspammer

marek.slon napisał(a):
Ruch rowerowy powinien odbywać się właśnie po tej drodze serwisowej

Też tak sądzę. Tu powinien być ruch rowerowy poprowadzoną uliczką parkingową, a ścieżka wygrodzona i przekształcona w chodnik. Inaczej zawsze będą konflikty: piesi i tak będą po niej chodzić (bo jest to najkrótsza trasa z chodnika przed nią do chodnika za nią) i albo będą na niej parkować samochody albo zostanie szerokość ścieżki jednokierunkowej.

Pozdrawiam,
Maciek

uczyć się na błędach.
..........(Włodzimierz Ścisłowski)

PostNapisane: Pn sty 06, 2014 17:33 
Zielony Oszołom

Treść wrzucona.

1. Poprawione, nie wiem skąd mi się tam wzięła Banacha.

2. Poprawione - dałem link krótki, powinien działać bez problemu.

3. Sprawa nie jest taka prosta. Rozmawiałem o tym z pełnomocnikiem i stwierdził, że dla 90% rowerzystów takie rozwiązanie (tj. puszczenie rowerów po dojazdówce) będzie pogorszeniem a nie poprawienie warunków. I wydaje mi się to uzasadnione gdyż (z mojego punktu widzenia):
a) Jeżdżące tamtędy samochody szukające miejsca parkingowego skutecznie utrudniają jazdę tamtędy rowerem. Poza tym odśnieżony kawałek w sytuacji gdy reszta jest zawalona śniegiem moim zdaniem nie poprawia jakości poruszania się grójecką zimą rowerem.
b) W stronie centrum rower na tej wąskiej w końcu uliczce będzie jechał pod prąd, szczególnie należy wziąć pod uwagę fragment gdzie samochodu z grójeckiej wjeżdża na tą uliczkę. Tam jest parking z parkowaniem skośnym - jazda tamtędy, zwłaszcza pod prąd może prowadzić do kolizji.
c) Piesi na DDr przeszkadzają w stopniu niebywale mniejszym niż parkujące na całej szerokości samochody. W związku z tym odseparowanie DDR od ulicy parkingowej znacząco poprawi warunki jazdy tamtędy. Niezależnie od tego tam jest wystarczająco miejsca, żeby obok DDR puścić normalny chodnik - tylko trzeba odsunąć się na szerokość drzew, które tam rosną.

Poza tym o ile dobrze pamiętam obecnie inżynier ruchu nie pozwala na ruch rowerzystów pod prąd o ile nie ma miejsca na oznakowanie poziomie (tj. kontrapas). Wiem, że jest wyjątek na Bitwy Warszawskiej ale nie wiem czy to wiele zmienia.

Podsumowując odseparowanie DDR nawet jeżeli kiedyś ktoś by chciał przerobić to na chodnik powinno poprawić jakoś komunikacji i pieszych i rowerzystów. W związku z tym skłaniam się do pozostania przy pierwotnym pomyśle separacji DDR od drogi dojazdowej. A słupki albo separatory można postawić na tej drodze dojazdowej (tj. wykorzystać jej miejsce) w celu zachowania skrajni.

PostNapisane: Pn sty 06, 2014 23:58 
Zielony Oszołom

Hermes napisał(a):
3. Sprawa nie jest taka prosta (tj. puszczenie rowerów po dojazdówce)

Zgoda - to oczywiście wymaga namysłu.
Hermes napisał(a):
Jeżdżące tamtędy samochody szukające miejsca parkingowego skutecznie utrudniają jazdę tamtędy rowerem.

Jeżeli na granicy chodnika i drogi serwisowej będzie nieciągły separator, łatwo taki samochód wyprzedzić czy ominąć.
Hermes napisał(a):
odśnieżony kawałek w sytuacji gdy reszta jest zawalona śniegiem moim zdaniem nie poprawia jakości poruszania się grójecką zimą rowerem.

Często w zimie problem nie polega na tym, że DDR nie da się jechać, tylko na tym że jazda po nieodśnieżonej i zadeptanej przez pieszych DDR jest uciążliwa. Nawet te 150 m normalnej jazdy to pewna ulga. Generalnie jednak kwestia odśnieżania jest tu drugorzędna.
Hermes napisał(a):
W stronie centrum rower na tej wąskiej w końcu uliczce będzie jechał pod prąd, szczególnie należy wziąć pod uwagę fragment gdzie samochód z grójeckiej wjeżdża na tą uliczkę. Tam jest parking z parkowaniem skośnym - jazda tamtędy, zwłaszcza pod prąd może prowadzić do kolizji.

Przy parkowaniu ukośnym na kolizję bardziej narażeni są rowerzyści jadący z prądem. Ogólnie dopuszczenie ruchu pod prąd w takim miejscu poprawia bezpieczeństwo. Sytuację na obu końcach można uregulować np. oznakowaniem poziomym i pionowym.
Hermes napisał(a):
Poza tym o ile dobrze pamiętam obecnie inżynier ruchu nie pozwala na ruch rowerzystów pod prąd o ile nie ma miejsca na oznakowanie poziomie (tj. kontrapas). Wiem, że jest wyjątek na Bitwy Warszawskiej ale nie wiem czy to wiele zmienia.

Chyba już nie, a wyjątek na Bitwy Warszawskiej to sytuacja tak podobna do tej, że jest mocnym argumentem.
Hermes napisał(a):
Piesi na DDr przeszkadzają w stopniu niebywale mniejszym niż parkujące na całej szerokości samochody. W związku z tym odseparowanie DDR od ulicy parkingowej znacząco poprawi warunki jazdy tamtędy.

Tu pełna zgoda - niezależnie od tego, czy przerobi się DDR na chodnik czy nie, należy go jakoś zabezpieczyć przed parkowaniem.
Hermes napisał(a):
Niezależnie od tego tam jest wystarczająco miejsca, żeby obok DDR puścić normalny chodnik - tylko trzeba odsunąć się na szerokość drzew, które tam rosną.

Tu już spora inwestycja, a nie zmiana organizacji ruchu, wymaga znacznie więcej czasu i pieniędzy.
Hermes napisał(a):
A słupki albo separatory można postawić na tej drodze dojazdowej (tj. wykorzystać jej miejsce) w celu zachowania skrajni.

W przypadku słupków trzeba sprawdzić, czy nie uniemożliwi to wyjazdu z miejsc parkingowych większych samochodów osobowych. Warszawska praktyka jest raczej taka, że wykorzystuje się miejsce DDR, żeby zachować skrajnię jezdni, nawet w przypadku drogi serwisowej. Jeśli nawet słupki staną dokładnie na granicy, to dwumetrowa dwukierunkowa DDR zwęży się praktycznie do 1,5 m. Biorąc dodatkowo pod uwagę obecność pieszych można się obawiać częstych kolizji.
Podsumowując:
1. nieciągłe separatory i oznakowanie byłby chyba lepsze niż słupki
2. warto to postulować niezależnie od statusu DDR;
3. lepszą organizacją ruchu niż obecna C13 wydaje mi się C16/T22 (z dodatkami na obu końcach).

PostNapisane: Wt sty 07, 2014 8:18 
Zielony Oszołom

Na szybko.
Problem z samochodami jest taki, że jest tam duży ruch i ciągle ktoś wjeżdza i wyjeżdza. Nie jeździ się tamtedy wygodnie rowerem. Bezpieczeństwo ogólnie może i się w takich sytuacjach poprawia tam chyba jednak niekoniecznie tak się stanie (obecnie problemów z bezpieczeństwem nie ma, będzie dużo sytuacj kolizyjnych po wpuszczeniu rowerzystów). O chodnik zamierzam zapytać dzielnicę Ochotę, która wyrzuca mnóstwo pieniedzy na różne niepotrzebne rzeczy. To może znajdzie i na to.

Obrazek
Celowo napisałem w piśmie o odseparowaniu a nie o słupkach. Myślisz, że coś takiego jak wyżej się sprawdzi?
edit - uszczegółowiłem pismo prośbą o sepratatory. Swoją drogą nie wiem czy postawienie słupków nie odcieło by budynków od dostępu dla straży pożarnej.
Jeżeli nie ma więcej uwag to wyślę dziś wieczorem.

PostNapisane: Wt sty 21, 2014 19:57 
Zielony Oszołom

Odpowiedź ZDM na moje pismo odnośnie separatorów:
Obrazek

Rozważam w takiej sytuacji zaproponowanie rozwiązania Marka Słonia tj. puszczenia rowerów drogą serwisową. Co o tym sądzicie?

PostNapisane: Wt sty 21, 2014 22:05 
Stały Bywalec

Jesteśmy na TAK :D

PostNapisane: Wt sty 21, 2014 22:19 
Zielony Oszołom

Hermes napisał(a):
Odpowiedź ZDM na moje pismo odnośnie separatorów:
Obrazek
Rozważam w takiej sytuacji zaproponowanie rozwiązania Marka Słonia tj. puszczenia rowerów drogą serwisową. Co o tym sądzicie?

Ja bym spróbował jeszcze raz z łopatologicznym wyjaśnieniem, co to jest separator, że to nie jest słupek, z załączeniem zdjęcia - ewidentnie rozważali tylko słupki. Takie oddzielenie ciągu pieszego względnie rowerowego od drogi serwisowej jest pożądane niezależnie od jej statusu.
Warto też dorzucić propozycję zmiany oznakowania z C13 na C16/T22.
Po tej odpowiedzi z pewnym niepokojem myślę o własnej propozycji. Jej realizacja wymaga pewnych umiejętności, wiedzy, wyobraźni, a tu mamy do czynienia z, delikatnie rzecz ujmując, trudnym partnerem. W każdym razie taki postulat trzeba by było dość dokładnie rozrysować, bo na domyślność adresata liczyć nie należy: chodzi o oznakowanie poziome i pionowe na obu końcach.

PostNapisane: Wt sty 21, 2014 23:26 
Zielony Oszołom

marek.slon napisał(a):
Po tej odpowiedzi z pewnym niepokojem myślę o własnej propozycji. Jej realizacja wymaga pewnych umiejętności, wiedzy, wyobraźni, a tu mamy do czynienia z, delikatnie rzecz ujmując, trudnym partnerem. W każdym razie taki postulat trzeba by było dość dokładnie rozrysować, bo na domyślność adresata liczyć nie należy: chodzi o oznakowanie poziome i pionowe na obu końcach.

Jak Ty pięknie napisałeś o kimś, że jest zwykłym debilem :D
Powinieneś zostać dyplomatą :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 21  Następna strona