Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 07, 2011 15:52 
Stały Bywalec

G.Madrjas napisał(a):
Zresztą liczę na to, że uda się go jednak zlikwidować, co jest jedynym sensownym rozwiązaniem w jego przypadku.

To może chociażby go po prostu przesunąć za skrzyżowanie…

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 15:56 
Oberspammer

Cytuj:
Co do przystanku przed placem Zbawiciela, to sposobem na jego likwidację byłaby kompleksowa reorganizacja przystanków tramwajowych od placu Konstytucji do Politechniki i pl. Unii Lubelskiej.

Zdecydowanie. Przystanki powinny być umieszczone:
Pl. Konstytucji - może być tak jak teraz, albo obydwa przystanki równolegle do siebie na placu (na wysokości parkingu) - poprawi się dostęp szczególnie do przystanku w kierunku Mokotowa, bo będzie obustronne dojście.
Pl. Zbawiciela/Metro Politechnika - przystanki równolegle do siebie na Nowowiejskiej od Waryńskiego do pl.Zbawiciela - może być cała dlugość ulicy dla tramwajowego przystanku.
Marszałkowska - dwa przystanki (a nie jeden w kierunku Mokotowa jak jest obecnie) na wysokości wiaduktu nad Trasą Łazienkowską, ale raczej od strony centrum przed przejściem dla pieszych, niż za). Wymaga zwężenia jezdni ulicy Marszałkowskiej.

Przystanków będzie 6 zamiast 8, ale tak jakby do każdego będzie bliżej.

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 17:31 
Dzicz Kudłata

G.Madrjas napisał(a):
Co do wyprowadzenia rowerzystów na Waryńskiego - tak się właśnie kończy recenzowanie dokumentacji, z którą się nie zapoznało, bowiem jest wprost napisane, że projekt jest dowiązany do (znacznie spóźnionego) projektu budowy ścieżki rowerowej na Waryńskiego. Lepiej wywalać pieniądze na jakieś tymczasowe dostosowywania a potem wszystko przebudowywać, gdy ZMID się wreszcie "wyjaji" z realizacją?

Owszem jest tak napisane i może tak być że kawałek asfaltu się urywa w chodniku. Problem w tym, że projekt drogi rowerowej w Waryńskiego nie jest realizowany od 10-11 lat! i święci nie wiedza kiedy realizacji się doczeka. Należało by więc wykonać te 3-4 m2 dodatkowej nawierzchni asfaltowej które wprowadzały by rowerzystów na jezdnię, a nie zmuszanie ich do kluczenia po chodniku bądź po pasach.

Powstała też "Czasowa organizacja ruchu" i z tego co jest napisane i narysowane wynika że dopóki nie powstanie ddr na Waryńskiego to droga rowerowa na Nowowiejskiej będzie się kończyć znakiem "koniec drogi rowerowej" umieszczony za wiatą a przed rozdojeniem przy skrzyżowaniu Waryńskiego/Nowowiejska, czyli de facto odcinki asfaltu na lewo i prawo nie będą obowiązywać.

Obrazek

PS. Dlaczego na Placu Politechniki nie ma ani jednego znaku "droga rowerowa" bądź "ciąg pieszo-rowerowy"? Bez takich znaków pionowych ddr nie obowiązuje.

Obrazek

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 18:18 
Zielony Oszołom

Dodajmy, że C-13a (koniec DDR) przed Waryńskiego jest po lewej stronie DDR, tj. obowiązuje chyba tylko rowerzystów przenikających przez barierkę oddzielającą przystanek...

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 18:24 
Bywalec

Ciesze sie, iz jednak doszlismy do zgody, iz DDR urwie sie posrodku chodnika. Jezeli chodzi o tymczasowosc rowiazan, to ciekaw jestem, czy ktos by urwal jezdnie albo tory "w polu", bo za XX lat MOZE powstanie dalszy ciag. Jakos wszystkie drogi budowane etapowo pozwalaja wlaczyc sie do ruchu na starym odcinku, a linie tramwajowe koncza sie petla badz innym rozwiazaniem pozwalajacym zmienic kierunek jazdy. Natomiast droga rowerowa moze skonczyc sie posrodku niczego i rowerzysto teleportuj sie na jezdnie.
Mam tez pytanie - czy srodek pl. Politechniki bedzie oslupkowany czy tez nadal bedzie parkingiem "wzmacniajacym" wiernosc historyczna Osi Stanislawowskiej? Z projektu nie jestem w stanie tego jednoznacznie wywnioskowac.

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 20:38 
Zielony Oszołom

A ja się cieszę, że nie ma znaków pionowych, bo dzięki temu nikt mi nie będzie kazał jechać taką "śmieszką".

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 23:04 
Zielony Oszołom

Phinek napisał(a):
A ja cały czas nie mogę zrozumieć, czemu ścieżka rowerowa jest projektowana jak dla rowerów 3 kołowych z Vmax = 5 km/h :lol:
Wg. mnie rower jest pojazdem i nie należy go wśród ludzi wpuszczać (a raczej ludzi pod rower) i najprościej byłoby, gdyby cała ścieżka była po prostu wyznaczona przy prawych krawędziach jezdni (miejscami wydzielona krawężnikiem lub "gwoździami").
Mam na myśli coś takiego:
http://cliophoto.clionautes.org/galleri ... t_cycl.jpg
PS. Aby zaraz nie było, że nie lubię rowerów... ja nie chciałbym wejść sobie pod koła :wink:

Myślałem, że cię nie lubię po twoich pierwszych postach tutaj ;) ale teraz zostałeś moim idolem.
W tym określonym przypadku rzeczywiście ścieżka przy krawędzi nie sprawdziłaby się, ale moim zdaniem to co napisałeś to sedno problemu. W zasadzie wszystkie warszawskie ścieżki, nawet te "pozytywnie zaopiniowane" to tak naprawdę fragmenty chodnika. To nie są drogi i nie da się nimi zwyczajnie "grzać" bez ryzyka najechania na pieszego. Żeby jazda rowerem po mieście miała sens musi się moim zdaniem odbywać albo przy prawej krawędzi jezdni, albo na zasadach ogólnych przy uspokojeniu ruchu. Wydzielona DDR ma sens tylko poza miastem i w przypadkach szczególnych jak nasze pseudo obwodnice itp. Cała reszta to pomyłka.

PostNapisane: Wt lut 08, 2011 8:37 
Stały Bywalec

No więc właśnie... i ja się w tym miejscu głupio zapytam, czy przypadkiem omawiana ul. Nowowiejska nie jest właśnie idealna dla "uspokojonego ruchu" ?

Czy nie prościej, taniej, skuteczniej ustawić strefę 30 km/h + jakieś przeszkadzajki* i zamiast budować osobną wąską ścieżkę dla rowerów po prostu wpuścić ich na pas ruchu... ja tam i tak będę na tym odcinku pewnie jeździł jezdnią niezależnie od tego ile ścieżek wcisną zygzakiem między przejścia dla pieszych a miejsca dla parkowania.

* - np. zwężenia jezdni, podwójną zmianą pasa ruchu (miejscowe wygięcie osi pasa ruchu w planie) tudzież progi zwalniające (ale nie na całej szerokości, tylko z wybraniami, aby możliwe było przejechanie po równym).

Można nawet "naukawo" udowodnić, że lepiej aby rower jechał jezdnią...
- Vp = 5 km/h - prędkość pieszego
- Vr = 30 km/h - prędkość roweru
- Vs = 50 km/h - prędkość samochodu

Vr-Vp = 25 km/h
Vs-Vr = 20 km/h

Czyli dla rowerzysty jadącego z V=30 km/h mniejsza różnica prędkości występuje w kontakcie z samochodem... nie mówiąc już o tym, że przy projektowaniu samochodów bierze się pod uwagę kolizję z rowerzystą (tudzież pieszym - zderzak podcina pacjenta i maska ma być gładka, aby nie pokaleczyć) zaś ludzi nikt pod kolizję z rowerem nie projektował... ludzie to w ogóle strefy kontrolowanego zgniotu nie mają... czyli śą z zasady niebezpieczni ... :wink:

PostNapisane: Wt lut 08, 2011 16:50 
Zielony Oszołom

No i jest artykuł w TVN Warszawa:

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,ne ... 64421.html

Brawo. Bardzo dobra robota.

...pod artykułem jak zawsze komentarze frustratów forumowych ;-) Najlepiej, gdyby tam były, panie, kładki dla pieszych dookoła Placu Politechniki, a pośrodku parking.

PostNapisane: Wt lut 08, 2011 19:26 
Stały Bywalec

ajarmoniuk napisał(a):
...pod artykułem jak zawsze komentarze frustratów forumowych ;-)

No ale widzisz, oni się pewnie boją, że jeszcze jakiś rowerzysta zablokuje samochód mamusi, a oni się spóźnią do gimnazjum i będzie na nich pani krzyczała ;).

Ale spokojnie, wyrosną z tego – ja też w ich wieku myślałem, że ekologowie to terroryści, rowerzyści to terroryści i wogule

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 162 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona