Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 20:36 
Greenpisarz

olek napisał(a):
jacor napisał(a):
OK.Ale może da się zrobić tak, żeby ścieżka nie kończyła się na parkingu, tylko parę metrów dalej - choćby przy wjeździe na most/łącznik nad wisłę.

A czym by się różniło włączanie się do ruchu parę metrów dalej?
Mam wrażenie, że kto się boi jezdni, i tak cały most przejedzie chodnikiem.

"Parkowanie" to nie jest odpowiednie słowo, czasem to jest po prostu zastawianie. Jeśli ścieżka skończy się tak jak w projekcie, to znając realia, 1cm dalej będzie już parkował samochód. Chyba nie o to chodzi? Gdyby ścieżka kończyła się tak jak narysowałem, być może można byłoby pojechać dalej bez przeciskania się między samochodami.

Jeśli chodzi o jazdę chodnikiem, to nie wiem w czym problem - taki przejazd po prostu ułatwi jazdę chodnikiem - zarówno do ścieżki nad wisłą, jak i przez most. Dopóki na moście (gdy nie ma korka) jeździ się 80-100km/h to ja wolę chodnik, zwłaszcza, że dalej jest asfaltowy.

olek napisał(a):
jacor napisał(a):
A w ogóle to czy konieczna jest tam ta zatoczka/parking?

Skoro, jak pisałeś wcześniej, "zawsze tam parkują", to chyba tak...

Między Jagiellońską a "miśkami" projekt ścieżki przewiduje likwidację parkingu (gęsto obstawianego zwłaszcza w słoneczne weekendy)
To jak to jest z tym uwzględnianiem potrzeb samochodziarzy? ;)

olek napisał(a):
jacor napisał(a):

Moim zdaniem nie jest wygodnie jechać razem z samochodami.
Proponujesz przejazd, który na poniższym skanie jest zaznaczony na czerwono. Trzeba będzie 2 razy przejeżdżać przez tłum pędzących do autobusu pieszych, nie mówię już o wjeżdżaniu na ścieżkę pod kątem 90 stopni. A bez problemu da się zrobić to co domalowałem na żółto.

Odszczekuję - hau, hau! Myślałem, że masz na myśli drugą stronę, pod dyrekcją kolejową. Taki łącznik jak narysowałeś faktycznie ma sens.

A da się go uwzględnić w projekcie? (Pytanie do luckym82)

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 22:12 
Sympatyk

odp do jacor:

uwierzcie ,ze my to naprawde czytamy i kazde wasze uwagi i spostrzezenia ,szczegolnie te gdzie sa proponowane jakies wlasne pomysly - jak np.ten o ktory pytasz jacor

czy sie da?narazie nie odpowiem-z prostej przyczyny-musimy tam pojechac i obejrzec teren-takze niestety na obecna chwile jedyne co moge powiedziec to "nie wiem"

bardzo ciekawie przedstawil Pan Olek trase (ul.Jagiellonska do ronda Starzynskiego) - jesli faktycznie tam na ul.Szanajcy jest sciezka rowerowa to wiadomym jest ze trzeba ja bedzie podlaczyc do ronda-to jest logiczne (oznaczone na rysunku jako "rozw.wariantowe" przerywanym czerwonym)-ten kawalek napewno uwzglednimy-no chyba ,ze z jakis powodow okaze sie to niemozliwe ( budynki,granice dzialek...itp-sprawdzimy to)

rozumiem ze dla was najwiekszy problem jesli chodzi o Solidarnosci to Szwedzka oraz koncowka na misiach oraz ten lacznik o ktory pyta Jacor (tzn. Targowa)

a Jagiellonska widze,ze sa jeszcze uwagi-i glownie na tych miejscach zatem powinnismy sie skupic

naprawde pracujemy-ale chyba jasne to jest dla nas (chyba dla Was tez) ze nie da rady tego zrobic zeby wszystko i wszystkim sie podobalo

zreszta dobrze to ujal olek :" Wszystkich szczegółów i tak nie dopilnujemy - myślę, że nie warto się kłócić o skrzyżowania, które i tak powinny być w niedalekiej przyszłości kompleksowo przebudowane (np. Targowa czy Trasa Toruńska)." i dalej o rozwiazaniach systemowych

pamietajcie,ze narazie jestesmy na etapie opinii - zatem liczy sie tylko przebieg sciezki ,a nie kolor,nawierzchnia,slupki,rozmalowania-to bedzie w nastepnym etapie-ale to juz Wy musicie wywalczyc np.asfalt itp

mam nadzieje,ze razem uda nam sie zrobic cos dobrego-chociaz na poczatku mieliscie troche obaw ze "firma spoza Warszawy" ;)

pozdrawiam
LM

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 23:57 
Admin

luckym82 napisał(a):
jesli faktycznie tam na ul.Szanajcy jest sciezka

Jest, choć dziwny to twór. Nie dość że wciśnięto go w ulicę o ruchu uspokojonym, to jeszcze jej stan techniczny (krawężniki, blokowanie przez samochody) pozostawia wiele do życzenia. Ja tam jeżdżę jezdnią ;-)
Ale to już tak w ramach dygresji.

luckym82 napisał(a):
rozumiem ze dla was najwiekszy problem jesli chodzi o Solidarnosci to Szwedzka oraz koncowka na misiach

Dokładnie.

luckym82 napisał(a):
a Jagiellonska widze,ze sa jeszcze uwagi

To długi odcinek, w wielu miejscach niemniej kłopotliwy niż Radzymińska. Kluczowe miejsce na nim to chyba rondo Starzyńskiego oraz koniec ścieżki przy pętli Żerań FSO, co nie znaczy, że reszta jest zupełnie nieistotna ;-)

luckym82 napisał(a):
naprawde pracujemy-ale chyba jasne to jest dla nas (chyba dla Was tez) ze nie da rady tego zrobic zeby wszystko i wszystkim sie podobalo

Wierzymy jednak w możliwość osiągnięcia kompromisu satysfakcjonującego wszystkich :-)

luckym82 napisał(a):
dobrze to ujal olek

Tez nie pierwszy dzień w tym siedzi ;-)

luckym82 napisał(a):
pamietajcie,ze narazie jestesmy na etapie opinii - zatem liczy sie tylko przebieg sciezki

Pamiętamy. Co więcej część z nas (przynajmniej ja i Olek pewnie też) pojawimy się we wtorek na radzie w ZDM.

luckym82 napisał(a):
a nie kolor,nawierzchnia,slupki,rozmalowania-to bedzie w nastepnym etapie-ale to juz Wy musicie wywalczyc np.asfalt itp

Zdaje sobie sprawę, że moje uwagi dotyczące przejść dla pieszych to juz organizacja ruchu. Ale w wielu miejscach zmiana organizacji wymaga zmiany przebiegu drogi rowerowej, stąd też moje postulaty wysunąłem już teraz. Podobnie jest ze słupkami - zmieszczenie ich przy zachowaniu skrajni względem ścieżki też gdzieniegdzie zapewne spowoduje konieczność zmiany jej przebiegu - dlatego zgłaszam to już teraz, choć na konsultacjach u inż ruchu też się zapewne zobaczymy ;-)

luckym82 napisał(a):
mam nadzieje,ze razem uda nam sie zrobic cos dobrego

Jeżeli jest wola, będą i efekty zapewne. W końcu ani my, rowerzyści, ani Wy, projektanci, nie gryziemy ;-)

luckym82 napisał(a):
chociaz na poczatku mieliscie troche obaw ze "firma spoza Warszawy" ;)

Nie to bym chciał tu specjalnie objeżdżać naszych projektantów, ale po opiniowaniu niejednych już schodów na drodze rowerowej, ścieżki zmieniającej stronę ulicy co kilkaset metrów, czy drogi rowerowej z drzewem na środku, nawet się cieszę, że mogę powspółpracować sobie z ludźmi spoza Warszawy, którzy są o wiele bardziej mili i otwarci na współpracę i nie starają się patrzeć na nas jak na zło konieczne ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 11:52 
Admin

luckym82 napisał(a):
jesli faktycznie tam na ul.Szanajcy jest sciezka rowerowa to wiadomym jest ze trzeba ja bedzie podlaczyc do ronda-to jest logiczne (oznaczone na rysunku jako "rozw.wariantowe" przerywanym czerwonym)-ten kawalek napewno uwzglednimy-no chyba ,ze z jakis powodow okaze sie to niemozliwe ( budynki,granice dzialek...itp-sprawdzimy to)

Miejsca są hektary. Ale ten odcinek nie jest bezwględnie konieczny, jeśli będzie podłączenie do ronda od Burdzińskiego / Darwina.

Proszę zwrócić uwagę też na proponowaną przeze mnie zmianę przebiegu między Ratuszową a Solidarności, Można dyskutować, czy lepiej przy Ratuszowej zrobić przejazdy przez Jagiellońską, czy śluzy rowerowe na jezdni Ratuszowej (choć sądząc po reakcji panów z ZDM na ostatniej radzie, to na śluzy szanse są nikłe), ale konieczne jest zrobienie całego tego odcinka (właściwie od Targowej do Starzyńskiego) tak elastycznie, żeby mógł obsługiwać bardzo różne relację.

Nikt nie będzie jeździł tą ścieżką "liniowo" na całej długości, z Żerania na Targówek. Za to będą się tam pojawiać rowerzyści:
1. z Żerania w kierunku centrum Pragi (Dw. Wileński, okolice Urzędu)
2. z Żerania w kierunku śródmieścia (Most Śląsko Dąbrowski, Wyb. Szczecińskie)
3. z Żerania na Pragę II (plac Hallera itp.)
4. z mostu Gdańskiego w kierunku centrum Pragi
5. z mostu Gdańskiego na Pragę II
6. z Pragi II w kierunku śródmieścia
7. z Targówka w kierunku śródmieścia

Tytuł:
PostNapisane: So lut 03, 2007 13:46 
Admin

jacor napisał(a):
"Parkowanie" to nie jest odpowiednie słowo, czasem to jest po prostu zastawianie. Jeśli ścieżka skończy się tak jak w projekcie, to znając realia, 1cm dalej będzie już parkował samochód.

Nie sądzę. Zwróć uwagę, że ścieżka włącza się nie w miejsce parkingowe, ale uliczkę, i to na zakręcie. Gdyby samochód zaparkował na wylocie ścieżki, to całkowicie zablokowałby wjazd do zatoczki innym samochodom - a tego raczej kierowcy unikają.

Uwaga do skrzyżowania Jagiellońska - Cyryla: jeśli zdecydują się panowie projektanci na przeniesienie ścieżki wg mojej sugestii (do czego oczywiście gorąco namawiam), to przydałoby się zwęzić wlot ulicy Cyryla. Tam jest w tej chwili ok. 9 m szerokości, a de facto wykorzystywany jest jeden pas (dalej już dwa, bo stoją w korku, ale na przejściu i tak stać nie mogą). Taki wysunięte przejście i przejazd poprawią widoczność i skrócą czas bytności pieszych i rowerzystów na jezdni, chodzi o coś w stylu:

http://www.zm.org.pl/?a=mazowiecka-jasna&img=8

Wracając do tematu dróg serwisowych przy Modlińskiej. Ponieważ zeszły śniegi, zrobiłem dzisiaj wizję lokalną, z której wynika, że trylinka jest tylko na dwóch krótkich odcinkach. W związku z tym chciałbym zmienić zeznania i poprzeć Wojtka i Krzyśka - na całym odcinku Golędzinowska - Batalionu Platerówek lepiej zrezygnować z prób wciskania ścieżki i puścić ruch rowerowy jezdnią serwisową. Będzie kilometr ścieżki mniej, można za to dać ze 2-3 płytowe progi spowalniające.

Przy okazji proponuję trochę inaczej rozwiązać skrzyżowanie z ul. Batalionu Platerów, żeby uniknąć dwukrotnego krzyżowania ruchu rowerowego w kierunku północnym z ruchem samochodowym wyjeżdżającym z serwisowej na główną oraz zawracającym z głównej w serwisową:

Obrazek

Kolejne przeniesienie na serwisową można rozważyć za ulicą Kotsisa, ale tu się może niech stali bywalcy tamtejszego miejsca wypowiedzą:

Obrazek

Wydaje mi się, że można, ale trzeba sprawdzić czy nikt nie ma zamiaru przypadkiem oszlabanować tej uliczki. Przy okazji rozwiązałaby się kwestia schodzenia z kładki na ścieżkę.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 06, 2007 15:21 
Admin

Pare fotek z nowej wersji projektu, z dzisiejszej, dość ekspresowej Rady Technicznej:

http://www.zm.org.pl/tmp/0206/

Dla skrzyżowania ze Szwedzką są narysowane dwa warianty:

http://www.zm.org.pl/tmp/0206/szwedzka1.jpg

http://www.zm.org.pl/tmp/0206/szwedzka2.jpg

Prawdopodobnie do realizacji pójdzie jednak ten drugi (pierwszy byłby bardziej przyszłościowy, choć i tak to niebywały postęp w porównaniu z obecną sytuacją). Zgłosiliśmy wniosek o dodanie łącznika z/do Wileńskiej, z której wyjazd dla samochodów zostanie zamknięty.

Skrzyżowanie Jagiellońska / Solidarności - mi się osobiście bardziej podobało w poprzedniej wersji (większe promienie łuków w realnie wykorzystywanych relacjach):

http://www.zm.org.pl/tmp/0206/cerkiew.jpg

Cały czas brakuje ścieżki po wschodniej stronie Jagiellońskiej, podobno ze względu na skrzyżowanie z Cyryla.

Przy ZOO obok ścieżki doprojektowany został chodnik:

http://www.zm.org.pl/tmp/0206/hallera.jpg

Na Rondzie Starzyńskiego pojawił się postulowany łącznik, chyba niepotrzebnie taki prostopadły, można by go wygiąć w stronę mostu:

http://www.zm.org.pl/tmp/0206/starzynskiego.jpg

Wariant skrzyżowania z Golędzinowską, jeśli zostanie tam zrobiony wyjazd na Jagiellońską:

http://www.zm.org.pl/tmp/0206/goledzinowska2.jpg

Więcej może Raffi napisze.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 06, 2007 15:44 
Greenpisarz

olek napisał(a):
Dla skrzyżowania ze Szwedzką są narysowane dwa warianty:

http://www.zm.org.pl/tmp/0206/szwedzka1.jpg

http://www.zm.org.pl/tmp/0206/szwedzka2.jpg

Prawdopodobnie do realizacji pójdzie jednak ten drugi (pierwszy byłby bardziej przyszłościowy, choć i tak to niebywały postęp w porównaniu z obecną sytuacją). Zgłosiliśmy wniosek o dodanie łącznika z/do Wileńskiej, z której wyjazd dla samochodów zostanie zamknięty.

Rozwiązanie przy Szwedzkiej wygląda bardzo ciekawie, ze względu na zamknięcie wyjazdu z Wileńskiej - w ten sposób praktycznie powstanie alternatywna droga asfaltowa (!) dla rowerów, z pierszeństwem przejazdu :-). W takiej sytuacji przydałby się jeszcze ten łącznik z Wileńskiej do Solidarności przy cerkwii (taki jak narysowałem parę postów wcześniej)

Fajnie!

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 07, 2007 14:35 
Oberspammer

Cytuj:
Kolejne przeniesienie na serwisową można rozważyć za ulicą Kotsisa, ale tu się może niech stali bywalcy tamtejszego miejsca wypowiedzą:

Wydaje mi się, że można, ale trzeba sprawdzić czy nikt nie ma zamiaru przypadkiem oszlabanować tej uliczki. Przy okazji rozwiązałaby się kwestia schodzenia z kładki na ścieżkę.

Od Kotsisa do Luxmedu drog serwisowa jest tam OK i ruch samochodów jest niewielki (nawet mało kto parkuje), ale potem jest ta droga serwisowa i tak już oszlabanowana dla potrzeb FSO, więc nie wiem, czy nie lepiej od razu od Kotsisa do końca zrobić wydzieloną ścieżkę. W sumie jeśli jedynym problemem jest to zejście z kładki - to chyba to nieduży problem jest.

PostNapisane: Śr lut 07, 2007 15:01 
Admin

Kolejny odprysk sprawy, tym razem z Życia Warszawy:

Rowerzyści dojadą do zoo ścieżką rowerową

autor: Tomasz Kunert, tp, 2007-02-07

Dyrekcja ogrodu nie zgadza się na stworzenie dodatkowej bramy wejściowej tylko dla miłośników dwóch kółek. W zamian zostanie wyznaczone miejsce, gdzie będą oni parkować swoje pojazdy.

Warszawski ogród zoologiczny odwiedzają w sezonie tysiące osób. Dojazd i zaparkowanie samochodu w jego pobliżu to koszmar. Wielu zwiedzających chętnie wybrałoby się tam rowerem, ale ścieżka rowerowa ma tu powstać dopiero w przyszłym roku. Natomiast już w tym sezonie zostanie zbudowany parking dla rowerzystów.

Długi szlak na Żerań

Zarząd Dróg Miejskich zaplanował budowę trasy rowerowej wzdłuż ulicy Jagiellońskiej. Ścieżka ma prowadzić od alei Solidarności aż do pętli autobusowej na Żeraniu i jest właśnie projektowana. Dokumentacja ma być gotowa w tym roku, prace budowlane rozpoczęłyby się w 2008. Według wstępnych założeń, trasa ma biec po zachodniej stronie Jagiellońskiej, w pobliżu ogrodzenia ogrodu zoologicznego. Z tej strony nie można wejść do zoo, wchodzi się tylko od ul. Ratuszowej oraz Starzyńskiego.

– Proponuję utworzenie dodatkowego wejścia na wysokości placu Hallera – mówi Stanisław Plewako, pełnomocnik prezydenta ds. rozwoju transportu rowerowego. – Za bramą mógłby powstać parking dla rowerzystów – dodaje. Jego zdaniem, powinien być dozorowany lub strzeżony, a bezpłatnie mogliby z niego korzystać ci, którzy kupią bilet do ogrodu.
– Dzięki temu zoo byłoby bardziej dostępne dla tych, którzy przyjadą rowerem lub przyjdą pieszo od strony Pragi i Targówka – uważa Stanisław Plewako.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 08, 2007 19:49 
Admin

Kolejna wersja niektórych fragmentów projektu, tym razem w PDF.

Skrzyżowanie ze Szwedzką z wjazdem od Wileńskiej tylko dla rowerów:

http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... wedzka.pdf

Jagiellońska, odcinek Cyryla i Metodego - Brechta, w wariancie z odcinkiem po wschodniej stronie ulicy:

http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... uszowa.pdf

Rondo Starzyńskiego z łącznikiem odgiętym w kierunku Mostu Gdańskiego:

http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... skiego.pdf

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona