Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sie 31, 2011 13:11 
Oberspammer

Piotrze T - gratuluje wytałości, bo mi się po prostu tekst rozjeżdża, jak piszę tak dlugie posty.

Piotr T napisał(a):
A o który wlot chodzi? Być może zyskują na tym tramwaje.

Nie bardzo, bo zielone na tym skrzyżowaniu jest wzbudzane przyciskami na kierunku na, ktorym nie ma linii tramwajowej, czyli na kierunku rownoleglym do Koszykowej.

Piotr T napisał(a):
Marszałkowska ma zbyt wysoką klasę drogi by można było zastosować wyniesienia. Poza tym, przebiegają tamtędy 2 linie autobusowe, a ZTM jest przeciwny takim rozwiązaniom na drogach, na które wypuszcza autobusy.
Co do wykrywania przez pętlę, to myślę że tu można by było coś powalczyć, bo to proste przejście dla pieszych i nie ma opcji, że pojazd wzbudzi pętlę na sąsiednim pasie, który należy do innego kierunku.

Po pierwsze, Marszałkowska na tym odcinku jest jednokierunkowa, więc nie ma mowy o wzbudzaniu dla innego kierunku ruchu!
Po drugie, Marszałkowska na tym odcinku nie powinna mieć takiej klasy jaka ma lub/albo "biblia" inżynierow od dróg powinna przewidziec, że wyniesienia tamże można (bo technolgie sa znane od dziesięcioleci, np: progów profilowanych na 50km/h w Holandii). Ale uwage przyjmuję, nie mniej jednak potwierdza ona to, że nasza inżynieria ruchu i budowa dróg jest mocno zacofana i mało kreatywna.
Po trzecie, jak pokazujemy w innym wątku na forum to autobusy ZTM, nie tylko niekopodłogowe doskonale sobie radzą w programi wszelkiego rodzaju. W innych miastach nie ma aż takiego zaścianka w tym względzie i autobusy jeżdżą aż miło, choć ZTM zaczął dopuszczać progi, ale oczywiście tylko wyspowe.

PostNapisane: Śr sie 31, 2011 15:20 
Zielony Oszołom

Piotr T napisał(a):
Zgodzę się, że ta wybiórczość w stosowaniu prawa nie wygląda najlepiej i z tego powodu jest słusznie krytykowana. Pewnych ograniczeń infrastrukturalnych to miasto nie przeskoczy tu i teraz, co niestety utrudnia realizację tej polityki.

Piotr T napisał(a):
Marszałkowska ma zbyt wysoką klasę drogi by można było zastosować wyniesienia.

Można przecież zastosować "standard warszawski" i olać przepisy w imię zdrowego rozsądku. A przecież wyniesienia by sie tam przydały :o

PostNapisane: Śr sie 31, 2011 21:53 
Sympatyk

Wojtek napisał(a):
Po pierwsze, Marszałkowska na tym odcinku jest jednokierunkowa, więc nie ma mowy o wzbudzaniu dla innego kierunku ruchu!

No właśnie o tym napisałem, tyle że innymi słowami. Uważam, że dlatego właśnie można tutaj zwiększyć czułość pętli, aby wykrywały one również rowery.
Cytuj:
Po drugie, Marszałkowska na tym odcinku nie powinna mieć takiej klasy jaka ma lub/albo "biblia" inżynierow od dróg powinna przewidziec, że wyniesienia tamże można (bo technolgie sa znane od dziesięcioleci, np: progów profilowanych na 50km/h w Holandii). Ale uwage przyjmuję, nie mniej jednak potwierdza ona to, że nasza inżynieria ruchu i budowa dróg jest mocno zacofana i mało kreatywna.

Trochę tam ruchu jest. Nie wiem na 100% jaka jest klasa tego odcinka Marszałkowskiej. Obstawiam, że G bo to droga powiatowa pod opieką ZDM i ruch pieszy jest odsunięty od jezdni. Na Z jeszcze się dopuszcza stosowanie wyniesień.
Cytuj:
Po trzecie, jak pokazujemy w innym wątku na forum to autobusy ZTM, nie tylko niekopodłogowe doskonale sobie radzą w programi wszelkiego rodzaju. W innych miastach nie ma aż takiego zaścianka w tym względzie i autobusy jeżdżą aż miło, choć ZTM zaczął dopuszczać progi, ale oczywiście tylko wyspowe.

PMN76 napisał(a):
Można przecież zastosować "standard warszawski" i olać przepisy w imię zdrowego rozsądku. A przecież wyniesienia by sie tam przydały

Też tak uważam. Jednak tym razem to nie ZDM i IR są hamulcowymi tylko ZTM.

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 9:43 
Oberspammer

Ok. Piotrze T zmusiłeś mnie do sprawdzenia klasy drogi Marszałkowskiej na wzmiankowanym odcinku. W obowiazkujacym planie zagospodarowania jest to droga zbiorcza (Z), w Studium uwarunkowań także zbiorcza (Z). ZDM tylko ją tak wyremontował za Kaczora na autostradę, mimo protestów i zapisów planu, bo mial nia jechać JPII.

Zresztą w Studium wszystkie drogi wewnątrz obwodnicy śródmiejskiej są klasy Z (i nie większej).

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 14:08 
Sympatyk

No to dobra wiadomość, bo na Z wyjątkowo dopuszcza się stosowanie urządzeń do ograniczania prędkości pojazdów. Tylko trzeba też myśleć o tramwajach, które również są potencjalnie niebezpieczne dla pieszych. Wprowadzić tam dla nich ograniczenie prędkości jeśli nie ma?

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 14:12 
Zielony Oszołom

Wydaje mi się, że ruch tramwajowy jest tam na tyle mały (i dodatkowo wydzielony), że nie ma sensu ograniczać dla tramwajów prędkości. Tak tylko teoretyzuję.

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 16:33 
Zielony Oszołom

Wiem że światła fuj, ale jeśli już są to może zamontować tam pieszym opcję "czerwone lub żadne" - domyślnie sygnalizacja nie działa, a kiedy zbliża się tramwaj (przy założeniu sensownej prędkości - 40?) pieszym włącza się czerwone.

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 17:10 
Zielony Oszołom

Próbowałem raz przemycić w jednym miejscu dla pieszych zielone + żółte migające, ale oczywiście nie ma takich sygnalizatorów w miłościwie panującym prawie. W końcu udało się ustawić stałe zielone dla pieszych + czerwone gdy podjeżdża tramwaj (zapala się na kilka(naście) sekund po najechaniu na pętlę i gaśnie po ustalonej liczbie sekund).

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 14:06 
Sympatyk

ajarmoniuk napisał(a):
Wydaje mi się, że ruch tramwajowy jest tam na tyle mały (i dodatkowo wydzielony), że nie ma sensu ograniczać dla tramwajów prędkości. Tak tylko teoretyzuję.

20-30 tramwajów na godzinę to nie jest mały ruch. Nawet jeśli torowisko jest wydzielone, to przejść przez nie bezpiecznie trzeba tak czy siak.
legalnycyklista napisał(a):
Wiem że światła fuj, ale jeśli już są to może zamontować tam pieszym opcję "czerwone lub żadne" - domyślnie sygnalizacja nie działa, a kiedy zbliża się tramwaj (przy założeniu sensownej prędkości - 40?) pieszym włącza się czerwone.

To już lepsza pełna sygnalizacja. Dwie żarówki więcej nie robią wielkiej różnicy, a pieszy jest wtedy pewny, że sygnalizacja działa. Pojawienie się nagle czerwonego po tylu przejściach na "ciemnym" sygnalizatorze, może spowodować że zignoruje sygnał.

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 15:32 
Oberspammer

Naprawdę nie bójmy się, że tramwaj uczyni tak wiele szkód pieszym, jeśli będzie przejście bez świateł nawet przy ruchu co 2 minuty. Ludzie naprawdę uważają w obliczu torów tramwajowych i wszelkich innych, a ruch komunikacji miejskiej ma to do siebie, że są zawsze duże luki przy których nie ma sensu uzywać jakichkolwiek świateł. Tak się robi na calym swiecie, że daje sie ostrzegawczy sygnał tylko wtedy gdy jedzie pociąg/tramwaj, a poza tym można chodzić do woli, a nie naciskać przyciski czy czekać aż wiatr przejedzie (bez tramwaju).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 31  Następna strona