Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lis 19, 2008 0:35 
Oberspammer

Cytuj:
przywrócenie ruchu rowerowego na starym mieście oraz stworzeniem warunków do jazdy na moście poniatowskiego (najlepiej bus-rower pas) :))))))))))))

Co do Starówki, to ponoć sa jakieś protesty, że rowerzyści porozjeżdżają (oczywiście godniej jest być emerytem rozjechanym przez furgonetkę dostawczą lub czarną brykę mafiosa z jakiejś knajpy :wink: )

Co do żenienia rowerów z autobusami -- rozwiązanie logiczne, ale mam spore wątpliwości -- widziałem na Moście Poniatowskiego, jak kierowca wytrąbił z jezdni kobietę na rowerze. Tak długo za nią jechał, trąbił i przegazowywał silnik, aż uciekła na chodnik.

PostNapisane: Śr lis 19, 2008 10:17 
Oberspammer

Cytuj:
widziałem na Moście Poniatowskiego, jak kierowca wytrąbił z jezdni kobietę na rowerze. Tak długo za nią jechał, trąbił i przegazowywał silnik, aż uciekła na chodnik.

Oooo. Ilu ja takich znam? Byla juz na tym forum o tym rozmowa:
viewtopic.php?f=1&t=484&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=wujek
Zachecam do jej kontynuacji poprzez kolejne wpisy takich przypadkow. Mnie ostatnio obtrabil przy podjezdzie na wiadukt nad Dw. Gdanskim, a potem nawet zwyzywal.

PostNapisane: Śr lis 19, 2008 22:16 
Stały Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):
...
Papier (niedziela, 16.11) zdjęto! :lol:

Niestety na dole na drzwiach wejściowych nadal jest naklejka z przekreślonym rowerem. Dopiero w środku na windzie jest naklejeczka zachęcająca do jazdy windą z rowerem.

PostNapisane: Cz lis 20, 2008 12:06 
Zielony Oszołom

Paweł napisał(a):
Niestety na dole na drzwiach wejściowych nadal jest naklejka z przekreślonym rowerem. Dopiero w środku na windzie jest naklejeczka zachęcająca do jazdy windą z rowerem.

ja to interpretuję tak, że nie wolno tam *wjeżdżać* na rowerze. informacja że wprowadzanie i przewóz rowerów windą dozwolony - byłaby nie od rzeczy.

W metrze są chyba gotowe znaki z zakazem *jazdy* na rowerze, rolkach, itd. Może możnaby je wykorzystać?

PostNapisane: Cz lis 20, 2008 14:44 
Stały Bywalec

pduncz napisał(a):
W metrze są chyba gotowe znaki z zakazem *jazdy* na rowerze, rolkach, itd. Może możnaby je wykorzystać?

A jak takie znaki wyglądają, bo jakoś ich nie kojarzę...

PostNapisane: Pn lis 24, 2008 0:37 
Zielony Oszołom

mcb napisał(a):
pduncz napisał(a):

A jak takie znaki wyglądają, bo jakoś ich nie kojarzę...

http://flickr.com/photos/20792787@N00/232666237/

PostNapisane: Pn lis 24, 2008 13:20 
Stały Bywalec

Ano, faktycznie... Są takie... Nie skojarzyłem. ;]

PostNapisane: Cz lip 23, 2009 15:16 
Zielony Oszołom

Odświeżę temat - od czasu dopuszczenia rowerów w windzie przy schodach i zamknięciu podjazdu w stronę bankowego zacząłem z niej często korzystać. Czasami dla zgrywy rozpędzałem się (idąc) w stronę schodów by tuż przed nimi skręcić w kierunku windy zwracając tym samym uwagę ochroniarza. Zwykle zaczynali coś mówić w stylu "ale tu nie wolno", ostatnio jednak to mnie zatkało - usłyszałem "jeśli Pan chce, to może Pan wprowadzić rower na schody". Szok!
Kartka z zakazem wprowadzania przy schodach nadal wisi, ale wjechałem. Dzisiaj ponowiłem próbę i pomimo intensywnej obserwacji ochroniarza nie zauważyłem z jego strony żadnej reakcji w czasie kierowania się w stronę i korzystania ze schodów ruchomych.

Czyżby jakaś zmiana?

PostNapisane: Cz lip 23, 2009 19:16 
Oberspammer

legalnycyklista napisał(a):
Zwykle zaczynali coś mówić w stylu "ale tu nie wolno", ostatnio jednak to mnie zatkało - usłyszałem "jeśli Pan chce, to może Pan wprowadzić rower na schody". Szok!
Kartka z zakazem wprowadzania przy schodach nadal wisi, ale wjechałem. Dzisiaj ponowiłem próbę i pomimo intensywnej obserwacji ochroniarza nie zauważyłem z jego strony żadnej reakcji w czasie kierowania się w stronę i korzystania ze schodów ruchomych.
Czyżby jakaś zmiana?

Podobno do windy nie ma części. Tak twierdził starszy wiekiem ochroniarz. Moim zdaniem -- nie ma konserwacji: liny są suche,a koła prowadzące -- podrdzewiałe. Powinno się to smarować.

W Holandii przy wejściach na schody ruchome bywają tabliczki z obrazkiem i napisem (po holendersku i angielsku często): "obróć przednie koło w poprzek". Jest to ze wszech mias słuszne, bo chwila nieuwagi i -- szczególnie na schodach tak wysokich, jak przy trasie W-Z -- nie byłoby to tuk-tuk-tuk Kubusia Puchatka... :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3