Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr mar 17, 2010 17:58 
Admin

gromanik napisał(a):
Raffi napisał(a):
Przysłali Ci opinie do KONCEPCJI, a nie PROJEKTU. To raz.

No i inwestycja też nie ta - tu mówią o projekcie, który dopiero będzie realizowany, za kilka lat pewnie. Ty mówisz zaś o tym projekcie, który jest już skończony w terenie.

Czy możesz mi wyjaśnić różnicę między opinią do KONCEPCJI, a opinią do PROJEKTU?

Koncepcja jest wcześniejszym etapem, ona rozstrzyga ogólny zarys inwestycji bez precyzowania dokładnego miejsca (np koncepcje infry rowerowej jakie robiliśmy rozstrzygały tylko po której stronie ma biec ddr, ale bez wskazywania czy ma być chodnik po lewej od ddr, czy odwrotnie).
Koncepcja często nie wchodzi w szczegóły techniczne (np. jakiego typu wykonać most, jak szerokie pasy itp). A to szczegóły techniczne odgrywają w ddr znaczącą rolę (np jeden wysoki krawężnik czyni drogę bezużyteczną).
No i przede wszystkim - to do projektu wydawane jest pozwolenie na budowę i to projekt musi spełniać wszystkie uwarunkowania prawne. Koncepcja, przynajmniej teoretycznie, nie musi niczego, bo to tylko papier, na podstawie którego robi się później projekt (albo i się nie robi).

gromanik napisał(a):
Przeczytaj dokładnie odpowiedź jeszcze raz, bo opinie wydano 01.10.2004, a jej termin ważności upłynął 01.10.2006 - może zmyliła Cię data udzielenia mi odpowiedzi, która jest w pierwszym piśmie od góry :?:

Słuszna uwaga, mea culpa. Za mało snu, za duzo roboty. Od 48h nie byłem w domu, mało spałem - wczoraj była konfa w Sejmie. Stąd proszę o wybaczenie.

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 14:25 
Oberspammer

Raffi napisał(a):
Zapytaj ZMIDu kiedy i z kim ze strony rowerzystów te ścieżki były konsultowane i dlaczego z nikim (a powinny być konsultowane).

To pismo jest świetnym przykładem, jak punkt widzenia zależy od punktu siedzenia w budynku na Chmielnej :lol: :
Obrazek

Dla porównania odpowiedź z ZDM :lol: :
Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Cz kwi 08, 2010 23:13 
Oberspammer

Bardzo poważne pismo z okazji prima aprilis: :D

Obrazek
* stosowne dokumenty to pisma z ZDM i ZMID zamieszczone w poprzednim poście

PostNapisane: Pt kwi 09, 2010 1:16 
Oberspammer

gromanik napisał(a):
Bardzo poważne pismo z okazji prima aprilis: :D

No to chyba powiedzą, że radny Dominiak sobie jaja robi, bo doszło pewnie na Wielkanoc... :wink:

PostNapisane: Cz kwi 15, 2010 14:28 
Oberspammer

Podejście oddziału warszawskiego GDDKiA zaczyna mnie wkurzać - najpierw w odpowiedzi na prośbę o możliwość zaopiniowania rozwiązań ruchu rowerowego przysyłają w końcu projekt z wydanym pozwoleniem na budowę, a oprócz tego nie ma z ich strony żadnej woli współpracy - myślę, czy nie spróbować spotkania w oddziale warszawskim GDDKiA na temat tej inwestycji i ogólniej oczekiwań rowerzystów, ale sam nie czuje się wystarczająco mocny na takie spotkanie, więc zwracam się z prośbą o pomoc :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Cz kwi 15, 2010 15:20 
Zielony Oszołom

dlaczego brali średnią 15km/h? o ile dobrze pamiętam DDR miały być projektowane pod 30km/h.

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 12:00 
Początkujący

mplonski napisał(a):
dlaczego brali średnią 15km/h? o ile dobrze pamiętam DDR miały być projektowane pod 30km/h.

Hmm, dziwiłem się po co są reklamy w TV dotyczące matematyki ale teraz widzę w tym głębszy sens ;-) (MSPANC :twisted: ).
Zwiększając V 2x zmniejszasz czas przejazdy i tym samym ekspozycji na drgania też 2x.
Innymi słowy: podnoszenie tej kwestii to strzał w kolano.
Poza tym większość rowerzystów jeździ bardzo rekreacyjnie i przyjęcie prędkości 15-20 km/h jest chyba bardziej miarodajne niż 30km/h.

szalom.

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 12:45 
Stały Bywalec

pieniacz napisał(a):
Hmm, dziwiłem się po co są reklamy w TV dotyczące matematyki ale teraz widzę w tym głębszy sens ;-) (MSPANC :twisted: ).
Zwiększając V 2x zmniejszasz czas przejazdy i tym samym ekspozycji na drgania też 2x.

No nie tak prosto. Jedziesz szybciej - częstotliwość rośnie. Raczej bym się obawiał wykładniczo rosnącego wpływu drgań (ale nie znam się na tym).

pieniacz napisał(a):
Poza tym większość rowerzystów jeździ bardzo rekreacyjnie i przyjęcie prędkości 15-20 km/h jest chyba bardziej miarodajne niż 30km/h.

I tam. To jeden z urzędniczych przesądów. Im się wydaje, iż rower to tylko turystyka. Podobnie jak im się wydaje, że najbezpieczniejsze skrzyżowanie DDR z jezdnią to tylko "koniec DDR", przejście dla pieszych, "początek DDR".

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 14:12 
Zielony Oszołom

pieniacz napisał(a):
mplonski napisał(a):

pozostawię to bez komentarza

Cytuj:

ale zauważ, że tym samym zwiększa się częstotliwość drgań i zmniejsza czas. jeśli wpływ na człowieka jest liniowo zależny od drgań i czasu to wtedy wyjdzie na to samo, a jeśli wykładniczo - byłoby dla GDDKioA gorzej. mimo to, ze standardów jasno wynika, że DDR mają być przystosowane pod 30km/h i w/g mnie dla tej prędkości powinno liczyć się wszystkie parametry. imo należy pomęczyć ich, aby jednak dostosowali się do przepisowej prędkości, nawet gdy jest to na ich niekorzyść. nie chodzi tutaj o to, że nie wiem, dlaczego taka prędkość jest wzięta (żeby gromanik przestał ich męczyć), ale dlaczego ją wykorzystali mimo wyraźnego określenia prędkości pod jaką są projektowane DDR.

wiem, że niestety nasze standardy tam nie dochodzą, ale mimo to warto prosić o statystyki, w których wyraźnie jest napisane, że średnia prędkość rowerzysty to 15km/h. a jak nie mają, to ich pokazanie przez jaki czas jest się narażonym na drgania jest bez sensu. swoją drogą, 15km/h na krótkich odcinkach to jednak jest mało.

też mi się wydaje, że wpływ drgań jest wykładniczo zależny od samych drgań, ale nie znam się na wpływie drgań na człowieka w zależności od wielu czynników.

Cytuj:

poproszę o konkretne badania :P to tak jakbym powiedział, że większość rowerzystów jeździ turystycznie i w związku z tym nie są w ogóle potrzebne stojaki, skoro i tak większość używa linek i może przypiąć się do słupa.

PostNapisane: Śr kwi 21, 2010 17:24 
Oberspammer

pieniacz napisał(a):

Brednie.
Tomek Roliński & His Boys sprawdzali to -- w obawie przed podobną do zaprezentowanej powyżej, Kazubkoidalną w duchu, wykładnią wyników badań wibracji ("rower jak nie jedzie, to nie wibruje" -- idzie takie myślenie).
Wynikło, że przy małej prędkości koło ma czas, żeby zapaść się w szczelinę i z niej wydobyć, czyli pomimo wydłużenia okresu, zwiększa się amplituda i wychodzi w zasadzie na to samo. Było to widać doskonale na wykresach, gdy rower zawracał na końcach odcinka testowego.

30 km/h jest to wartość przyjmowana przez Holendrów i Duńczyków, mimo, że jeździ się tam głównie na rzęchach. Co więcej, w Kopenhadze zielona fala dla rowerów jest ustawiona na 20 km/h, przy bardzo zróżnicowanych użytkownikach. A drogi dojazdowe do Kopenhagi (Bicycle Highways), są liczone na więcej, niż 30 km/h.

Poza tym -- powinno się liczyć dla maksymalnej, nie średniej -- zachodzą takie zjawiska, jak wyprzedzanie itp.
O "nadmiernie szybko jeżdżących rowerzystach" lubiał pisywać niejaki dyrektor Laskowski z ZDM, ale dziwnym trafem już dyrektorem nie jest :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona