Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr cze 20, 2012 13:55 
Stały Bywalec

uuu kochany, do takich fanaberii nasi urzednicy jeszcze nie dorośli.

PostNapisane: Śr cze 20, 2012 19:03 
Stały Bywalec

Mi osobiście się wydaje (ale ekspertem nie jestem), że tam jest za duży ruch na takie rozwiązanie. Oczyma wyobraźni widzę, jak samochody w korku mijają się jednym kołem na pasie rowerowym, drugim na poboczu. Ale nie mówię, że zwężenie pasów nie jest dobrym pomysłem. Sądzę, że DDR bradziej by zachęcił do podróży rowerem w tym kierunku.

PostNapisane: Cz cze 21, 2012 9:44 
Bywalec

Znalazłem na Wiki, że dla klasy drogi G (wydaje mi się,że Puławska ma taka klasę, to szerokość pasa powinna być 3,5 metra. Chyba sie po prostu wybiorę z miarką i sprawdzę jakie są szerokości).
Tylko czy na pewno to klasa G. Może jakaś inna ?
Poza tym na dużej ilości odcinków są tam pobocza ( w nienajlepszym stanie), na których mozna by poprowadzić taki DDR.

PostNapisane: Cz cze 21, 2012 9:57 
Bywalec

~Kris napisał(a):
aradoslaw napisał(a):
interpelacja radnego dzielnicy w sprawie ścieżki rowerowej przy ul. Puławskiej:

http://ursynow.pl/data/interpellations/ ... malesa.pdf

Pięknie napisane. Podziękowania dla Pana Krystiana!

Połączenie: Puławska - Jagielska - Szlak rowerowy przez Las Kabacki - Moczydłowska - Belgradzka - Metro Natolin, wydaje mi się najlepszym możliwym rozwiązaniem dla południowych przedmieść Warszawy, a jednocześnie wpisuje się w plan budowy drogi rowerowej Piaseczno - Warszawa, biegnącej wzdłuż Puławskiej. Cały brakujący fragment tej drogi ma około 5 km - czyli za dużo, żeby władze miasta kiedykolwiek poważnie rozważały decyzję o jej budowie. Natomiast odcinek Kuropatwy - Jagielska, to tylko niecały 1 km.

Na początek OK- każdy nowy odcinek DDR jest mile widziany, bo jako jeżdżący od kilku lat przez Las Kabacki do metra mam kilka zastrzeżeń, co do drogi w Lesie Kabackim i przejazdu przez nią rowerem :
- kilkudziesięciometrowe bajora na wiosnę- a jazda w kaloszach w ciepły dzień jest nieco niewygodna (:-(
- po ulewnych deszczach nawet jak nie ma tak ogromnych kałuż to jest wiele mniejszych otoczonych błotem i czasem nie do wyminięcia- zwłaszcza na docinku od Jagielskiej do pierwszego szlabanu; jeszcze jak w maju jeździłem to ziemia była w kilku miejscach rozmiękła
- latem w przypadku suszy zdarzały się zakazy wstępu do lasu i patrole SM przy szlabanie
- zimą po bardziej intensywnych opadach nie daję rady jechać i musiałem prowadzić rower
- na odcinku od Jagielskiej do głównego traktu w lesie tj. pierwszego szlabanu często jakieś gałęzie które mocno utrudniają mijanie 2 rowerzystów; niejednokrotnie stał tam zaparkowany samochód.
- podsumowując- jeżdżę tamtędy, ale dlatego, że nie mam wyboru. Przy błocie wolałem jechać Puławską czy nawet chodnikiem. A ponieważ jeżdżę do pracy wolałbym drogę mniej czułą na pogodę.

PostNapisane: Cz cze 21, 2012 11:47 
Zielony Oszołom

klemens napisał(a):
jeżdżę tamtędy, ale dlatego, że nie mam wyboru. Przy błocie wolałem jechać Puławską czy nawet chodnikiem. A ponieważ jeżdżę do pracy wolałbym drogę mniej czułą na pogodę.

Tak, Las Kabacki jest czasem trudny do przejechania (też jeżdżę tędy codziennie) i jasne, że bardzo fajnie byłoby mieć drogę wzdłuż Puławskiej. Mój wniosek to nie jest alternatywny plan, tylko krok dokładnie w tym kierunku. Zwróć uwagę, że postulat dotyczy budowy fragmentu drogi rowerowej, która ma być biegnącym przy ul.Puławskiej przedłużeniem DDR z Piaseczna.

W Wyniku realizacji tego projektu uzyskamy DDR wzdłuż Puławskiej wydłużoną o kilometr, i dodatkowo ciągłość szlaku Piaseczno - Metro Natolin (albo Metro Kabaty - jeśli odbijesz w Lesie Kabackim bardziej w prawo)

Cały brakujący odcinek DDR przy Puławskiej ma 5km. To jest inwestycja - nazwijmy to po imieniu - całkowicie nierealna. Ale jeśli uda się zbudować ten wnioskowany kilometr, to do zbudowania zostaną już tylko 4km...

PostNapisane: Cz cze 21, 2012 21:03 
Zielony Oszołom

Łatanie DDR w ul.Pileckiego

Zaczęło się naprawianie nawierzchni z mojej ostatniej listy wysłanej do ZDM:

5. ul. Pileckiego, strona południowa, w pobliżu skrzyżowania z ul. Płaskowickiej
link do zdjęcia z dokładną lokalizacją: http://www.panoramio.com/photo/71893873
zdjęcie w powiększeniu: Obrazek

Po naprawie:
Obrazek

PostNapisane: Pt cze 22, 2012 12:56 
Zielony Oszołom

Ostatnia wymiana uwag z 'klemensem' na temat przejazdu przez Las Kabacki zmotywowała mnie, żeby poprosić uprzejmie Lasy Miejskie o poprawę stanu nawierzchni na szlaku pieszo-rowerowym będącym przedłużeniem ul. Moczydłowskiej.

klemens napisał(a):
Przy błocie wolałem jechać Puławską czy nawet chodnikiem. A ponieważ jeżdżę do pracy wolałbym drogę mniej czułą na pogodę.

Wysłałem dziś wniosek w tej sprawie.

Cytuj:
Temat: Wniosek o naprawę zniszczonej nawierzchni szlaku pieszo-rowerowego w Lesie kabackim, na przedłużeniu ul. Moczydłowskiej
Data: Fri, 22 Jun 2012 10:21:36 +0200
Nadawca: Krzysztof Nawrocki
Adresat: sekretariat@lasymiejskie.waw.pl
Kopia: Urząd Dzielnicy Ursynów <wom@ursynow.pl>

Szanowni Państwo,
Uprzejmie proszę, i składam wniosek, o pilną naprawę zniszczonej nawierzchni szlaku pieszo-rowerowego w Lesie kabackim, na przedłużeniu ul. Moczydłowskiej (Wjazd do lasu od strony północnej, na odcinku około 400 metrów od końca drogi asfaltowej.

Wnoszę o:
1. wyrównanie nawierzchni i uzupełnienie istniejących głębokich ubytków.
2. usunięcie połamanych fragmentów płyt betonowych wystających ponad nawierzchnię szlaku
3. utwardzenie nawierzchni szlaku w takim stopniu, żeby poruszające się po nim samochody służb odpowiedzialnych za utrzymanie lasu nie powodowały tak znacznych jak obecnie zniszczeń nawierzchni.

Uzasadnienie:
1. Obecny stan nawierzchni stwarza zagrożenie dla użytkowników tego szlaku. Głębokie dziury, koleiny, i wystające fragmenty płyt betonowych powodują wypadki wśród rowerzystów, a także prowadzą do kolizji pieszych i rowerzystów, kiedy jedni i drudzy próbują omijać przeszkody i zmuszeni są do poruszania się tym samym wąskim fragmentem szlaku.
2. Na wnioskowanym odcinku nawierzchnia jest obecnie zbyt miękka, żeby samochody służb odpowiedzialnych za utrzymanie lasu mogły się po niej poruszać nie powodując głębokich uszkodzeń. Na załączonej dokumentacji fotograficznej widać wyraźnie, jak bardzo służby utrzymania lasu przyczyniają się do niszczenia wnioskowanej drogi.

Załączam link do mapy z zaznaczoną lokalizacją szlaku, którego wniosek dotyczy:
http://www.panoramio.com/photo/74181522

I dokumentację fotograficzną (zdjęcia z 21 czerwca 2012):
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za zajęcie się moim wnioskiem, i proszę o odpowiedź drogą elektroniczną, zgodnie z Kodeksem Postępowania Administracyjnego.

Kopia: Urząd Dzielnicy Ursynów

--
Pozdrawiam,
Krzysztof Nawrocki

PostNapisane: So cze 23, 2012 7:07 
Bywalec

Kris, jestem pod wrażeniem szybkości działania(:-)

PostNapisane: So cze 23, 2012 7:08 
Bywalec

~Kris napisał(a):
klemens napisał(a):
jeżdżę tamtędy, ale dlatego, że nie mam wyboru. Przy błocie wolałem jechać Puławską czy nawet chodnikiem. A ponieważ jeżdżę do pracy wolałbym drogę mniej czułą na pogodę.

Tak, Las Kabacki jest czasem trudny do przejechania (też jeżdżę tędy codziennie) i jasne, że bardzo fajnie byłoby mieć drogę wzdłuż Puławskiej. Mój wniosek to nie jest alternatywny plan, tylko krok dokładnie w tym kierunku. Zwróć uwagę, że postulat dotyczy budowy fragmentu drogi rowerowej, która ma być biegnącym przy ul.Puławskiej przedłużeniem DDR z Piaseczna.

W Wyniku realizacji tego projektu uzyskamy DDR wzdłuż Puławskiej wydłużoną o kilometr, i dodatkowo ciągłość szlaku Piaseczno - Metro Natolin (albo Metro Kabaty - jeśli odbijesz w Lesie Kabackim bardziej w prawo)

Cały brakujący odcinek DDR przy Puławskiej ma 5km. To jest inwestycja - nazwijmy to po imieniu - całkowicie nierealna. Ale jeśli uda się zbudować ten wnioskowany kilometr, to do zbudowania zostaną już tylko 4km...

A tu się zgadzam- każdy nowy kilometr drogi przybliża nas do celu (:-)

PostNapisane: So cze 23, 2012 9:46 
Zielony Oszołom

Łatanie DDR w ul.Pileckiego, ciąg dalszy

Naprawiono nawierzchnię w kolejnych 3 miejscach z mojej listy:

1. ul. Pileckiego, strona południowa, na wysokości przystanku autobusowego, w pobliżu skrzyżowania z ul. Puławską
link do zdjęcia z dokładną lokalizacją: http://www.panoramio.com/photo/71892974

Po naprawie:
Obrazek
http://static.panoramio.com/photos/original/74235526.jpg

2. ul. Pileckiego, strona południowa, około 100 m na zachód od skrzyżowania z ul. Roentgena
link do zdjęcia z dokładną lokalizacją: http://www.panoramio.com/photo/71892935

Po naprawie:
Obrazek
http://static.panoramio.com/photos/original/74235529.jpg

3. ul. Pileckiego, strona południowa, w pobliżu skrzyżowania z ul. Roentgena
link do zdjęcia z dokładną lokalizacją: http://www.panoramio.com/photo/71893874

Po naprawie:
Obrazek
http://static.panoramio.com/photos/original/74235523.jpg

W kolejce wysłanych przeze mnie wniosków dotyczących tej drogi czekają jeszcze:
1. Obniżenie progów na przejeździe przez ul. Roentgena (22 czerwca po mojej reklamacji ZDM zlecił obniżenie progów w trybie pilnym)
2. Obniżenie progów na przejeździe przez ul. Zięby

... i chyba czas przygotować następną porcję, żeby wykonawca nie wyszedł z wprawy.
Jeśli dobrze pamiętam, ZDM ma przeznaczone w tym roku 2 miliony na naprawę infrastruktury. Wykorzystajmy to : )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 545 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 55  Następna strona