Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr sie 28, 2013 9:31 
Stały Bywalec

w takim razie zapewne masz rację, ale

1) niestety teraz już jest "po jabłkach". Problem polega na tym, że trzeba krzyczeć jak sprawy są na etapie planowania/projektowania co jest o tyle trudne, że urzędy z reguły same z siebie się nie palą do tego, żeby w sposób sensowny i konsekwentny przekazywać takie plany do opiniowania środowisku rowerowemu i wszystkim zainteresowanym (choć powinny). Trzeba się ciągle dopytywać czy czasem nie mają jakichś planów albo czy czasem nie zmienili czegoś w projekcie. Nawet na Ursynowie, gdzie od dłuższego czasu czują nasz oddech na plecach i wiedzą, że jesteśmy zainteresowani tym co tam się dzieje, UD nigdy sam z siebie nie wpadnie na to, żeby się podzielić z nami np. nowym projektem jakiejś drogi rowerowej

2) pytanie jest takie (abstrahując od MPZP) czy zbudowanie krótkiego fragmentu DDR po stronie zachodniej w tym miejscu ma jakiś większy sens. Jeżeli w końcu znajdzie się kasa na to, żeby przy Puławskiej była ścieżka, to powinna iść konsekwentnie po stronie wschodniej, tak aby połączyć ten fragment, który obecnie zaczyna się przy Domaniewskiej i idzie na północ oraz ciąg pieszo rowerowy, który zaczyna się przy Dolinie Służewieckiej i idzie wzdłuż Puławskiej w kierunku Piaseczna. Na ścieżki po obu stronach nie będzie kasy przez najbliższe 20 lat. Choć z drugiej strony krótki odcinek między Al. lotników a Smyczkową by się przydał, tak aby jadący na do budynków UW od strony północnej lub wschodniej (Wałbrzyska) - mogli z niego skorzystać.

możesz dać linka do MPZP bo nie mogę go namierzyć?

PostNapisane: Śr sie 28, 2013 10:04 
Bywalec

aradoslaw napisał(a):
w takim razie zapewne masz rację, ale

1) niestety teraz już jest "po jabłkach". Problem polega na tym, że trzeba krzyczeć jak sprawy są na etapie planowania/projektowania co jest o tyle trudne, że urzędy z reguły same z siebie się nie palą do tego, żeby w sposób sensowny i konsekwentny przekazywać takie plany do opiniowania środowisku rowerowemu i wszystkim zainteresowanym (choć powinny). Trzeba się ciągle dopytywać czy czasem nie mają jakichś planów albo czy czasem nie zmienili czegoś w projekcie. Nawet na Ursynowie, gdzie od dłuższego czasu czują nasz oddech na plecach i wiedzą, że jesteśmy zainteresowani tym co tam się dzieje, UD nigdy sam z siebie nie wpadnie na to, żeby się podzielić z nami np. nowym projektem jakiejś drogi rowerowej

Niestety mam wrażenie, że mocno spóźniam się z interwencją. Na przyszłość będę wiedział, aby się dopytywać wcześniej. Mam nadzieję, że teraz uda się jeszcze coś wywalczyć, choćby znaki ciągu pieszo-rowerowego.
aradoslaw napisał(a):
2) pytanie jest takie (abstrahując od MPZP) czy zbudowanie krótkiego fragmentu DDR po stronie zachodniej w tym miejscu ma jakiś większy sens. Jeżeli w końcu znajdzie się kasa na to, żeby przy Puławskiej była ścieżka, to powinna iść konsekwentnie po stronie wschodniej, tak aby połączyć ten fragment, który obecnie zaczyna się przy Domaniewskiej i idzie na północ oraz ciąg pieszo rowerowy, który zaczyna się przy Dolinie Służewieckiej i idzie wzdłuż Puławskiej w kierunku Piaseczna. Na ścieżki po obu stronach nie będzie kasy przez najbliższe 20 lat. Choć z drugiej strony krótki odcinek między Al. lotników a Smyczkową by się przydał, tak aby jadący na do budynków UW od strony północnej lub wschodniej (Wałbrzyska) - mogli z niego skorzystać.

Budowa nawet tych 200 m drogi rowerowej sens ma. Ruch rowerowy określiłbym na kilkadziesiąt pojazdów na godzinę w ciągu dnia. Samych mieszkańców Smyczkowej jeździ codziennie do pracy i szkoły kilkanaście osób. Miejsce na drogę rowerową jest i chodzi o zapewnienie bezpieczeństwa uczestnikom ruchu. Oczywiście główna trasa powinna prowadzić po wschodniej stronie Puławskiej, ale tam będzie trudniej ją wyznaczyć między Wałbrzyską a Niedźwiedzią.

aradoslaw napisał(a):
możesz dać linka do MPZP bo nie mogę go namierzyć?

MPZP Służewiec Wschodni, część 2: http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1 ... 2_plan.pdf
W ogóle dużo dróg rowerowych na nim narysowali.

PostNapisane: Śr sie 28, 2013 10:19 
Dzicz Kudłata

Od kilku dni, a może już tygodni na skrzyżowaniu Boboli z Żaryna przesunięto sygnalizator świetlny.
Obrazek

PostNapisane: Śr sie 28, 2013 12:33 
Zielony Oszołom

wildzi napisał(a):
Od kilku dni, a może już tygodni na skrzyżowaniu Boboli z Żaryna przesunięto sygnalizator świetlny.
Obrazek

No proszę, a pamiętam odpowiedź ZDM że nie nie przestawi, bo pieniędzy nie ma i nigdy mieć nie będzie :)

A ja właśnie wczoraj wysłałem skargę na ZDM w sprawie takich słupów na czterech przejazdach w Al. KEN - bo dostałem 'standardową' odpowiedź że kiedyś były zgodne z projektem a ZDM kasy nie ma i mieć nie będzie na wieki wieków amen.

PostNapisane: Śr sie 28, 2013 14:52 
Bywalec

Poszło:

Zarząd Dróg Miejskich
ul. Chmielna 120
00-801 Warszawa
zdm@zdm.waw.pl

dotyczy: remont w rejonie ul. Puławskiej i al. Lotników

Szanowni Państwo,

Trwający remont w rejonie ul. Puławskiej i al. Lotników wzbudza we mnie poważne zastrzeżenia. W trakcie remontu zmienił się układ chodników w otoczeniu peronu tramwajowego przystanku Al. Lotników 07. Ponadto prowadzenie przebudowy torowiska tramwajowego z użyciem ciężkiego sprzętu doprowadziło do zniszczenia nawierzchni chodnika wzdłuż ul. Puławskiej od al. Lotników do ul. Smyczkowej oraz przejścia dla pieszych przez al. Lotników. Niestety informacja
o planowanym układzie chodników po remoncie nie jest publicznie dostępna. Na podstawie przeprowadzonej wizji lokalnej oraz analizy Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla rejonu Służewca Wschodniego (http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1/dane/Plany/ mokotow/4.10_2_plan.pdf) stwierdziłem, że zachodzą rozbieżności pomiędzy wynikami prowadzonych prac remontowych a stanem docelowym narysowanym w MPZP.
W związku z powyższym zwracam się z uprzejmą prośbą o udostępnienie w trybie informacji publicznej i przesłanie mi drogą elektroniczną planu układu dróg, chodników i dróg rowerowych wraz z opisem planowego do realizacji po remoncie. Ponadto proszę o wyjaśnienie przyczyn wraz ze wskazaniem podstawy prawnej, na podstawie których te rozbieżności dopuszczono do realizacji.
W szczególności jestem zainteresowany informacjami dotyczącymi nie wyznaczenia drogi rowerowej wzdłuż ul. Puławskiej od ul. Smyczkowej do al. Lotników wraz z przejazdami przez jezdnie al. Lotników i ul. Puławskiej. Taka droga dla rowerów znacząco poprawiłaby układ komunikacyjny
w rejonie prowadzonego remontu i wypełniałaby wymogi Zarządzenia nr 5523/2010 Prezydenta miasta stołecznego Warszawy z dnia 18 listopada 2010 r. w sprawie tworzenia korzystnych warunków dla rozwoju systemu transportu rowerowego na terenie miasta stołecznego Warszawy.
Jeśli istnieje nadal taka możliwość, to proszę o wyznaczenie wyżej wymienionej drogi rowerowej jeszcze w trakcie obecnie trwającego remontu.

Z poważaniem

PostNapisane: Śr sie 28, 2013 16:58 
Zielony Oszołom

Akurat układ chodników przy przystanku zmienił się na dużo przyjaźniejszy dla pieszych - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony budową przejścia dla pieszych prowadzącego przez torowisko w stronę południowego końca przystanku tramwajowego i autobusowego. Jadącym w stronę południowa a idącym od strony Smyczkowej droga dojścia z/na przystanek skraca się o ~170m i jedne światła mniej! Dawno nie widziałem tak przyjaznej dla pieszych przebudowy w naszym pięknym mieście!

Co do budowy DDR - rozumiem że chodzi Ci o odcinek Al. Lotników - Puławska (220 metrów). Fakt - mogli o tym pomyśleć zwężając nieco przystanek tramwajowy przy bazarku - tam 99% ludzi wysiada - poszerzając część asfaltową i dzieląc na DDR i chodnik. Niestety przejazdów przez Puławską czy Lotników i tak by nie zrobili - remont nie obejmował sygnalizacji. Ruch pieszych jest tu tak duży że nie można zawężać chodnika lub przejścia - tu by trzeba było przebudować całe skrzyżowanie.

Moim znaniem ten DDR (bez połączenia z innym DDR) służyłby głównie za dojazd i parking handlarzom z bazarku którzy już wcześniej jeździli sobie chętnie asfaltowym chodnikiem od Smyczkowej i parkowali przy przystanku. Kiedyś (przed poprzednim remontem torowiska) były tam pancerne słupki - barierki, niestety zostały zdemontowane podczas remontu. Teraz jest okazja upomnienia się o ich montaż.
Inną sprawą jest to że nie wybudowano odwodnienia chodnika i południowego krańca przystanku koło bazarku - tam jest wieczna kałuża.

Mieszkam na Smyczkowej 12, co dzień jeżdżę do Centrum (zaczynam raczej Modzelewskiego niż Puławską). Myślę że dużo ważniejsze dla tej okolicy jest wybudowanie alternatywnego przejazdu przez Puławską - przy Smródce. Przede wszystkim ogromna część ruchu w tym miejscu to ruch Ursynów-Służewiec Biurowy - krócej i bezpieczniej będzie skierować go pod Puławską przy Potoku a potem wzdłuż Rzymowskiego do istniejących DDR na Cybernetyki i Wołoskiej. Dojazd do DPN, WZ UW, UBC załatwić krótkim łącznikiem dla rowerów i pieszych pomiędzy tunelem Smródki a parkingiem UBC.

Tak wiec proszę o nacisk w sprawie udrożnienia przejazdu pod Puławską przy Potoku http://www.facebook.com/RoweremNaSluzewiec
Rozumiem że mieszkasz przy Smyczkowej - jak chcesz do daj @ na priv.

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 10:09 
Bywalec

Miło poznać sąsiada z ulicy. Mieszkam w DPN UW. Też jestem pozytywnie zaskoczony budową południowego wyjścia z przystanków Al.Lotników 01 i 08. Jeszcze bardziej cieszy mnie nowa organizacja ruchu na Smyczkowej. Teraz codziennie dzwonię do straży miejskiej informując ile samochodów parkuje na zakazie zatrzymywania się. Informuję też parkujących o istnieniu zakazu i kieruję na najbliższe parkingi. Mam nadzieję, że kolega wesprze moją małą akcję społeczną. :) Oczywiście uważam, że przejazd tunelem Potoku Służewieckiego pod Puławską jest bardzo ważny, zwłaszcza, że w MPZP Doliny Służewieckiej jest narysowany.

Wracając do problemów z remontem. jeżdżę tamtędy codziennie rano do pracy. Sąsiad z bloku odwozi w roku szkolnym codziennie dzieci do SP46 i przedszkola na rowerze. Poza tym sporo osób korzysta z tego odcinka przejazdem. Nie rozumiem prowadzenia remontu w celu doprowadzenia przestrzeni do sytuacji innej niż narysowana w MPZP. Chętnie bym się dowiedział, jak taka przebudowa ma się do mętnego Art. 35 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym ( http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 412&type=3 ). Myślę, że starania w celu ułatwienia życia pieszym i rowerzystom trzeba prowadzić wielotorowo, a skrzyżowanie Puławskiej z Lotników i Wałbrzyską jest na Służewiu i Służewcu bardzo istotne.

Z innej beczki. Jadąc dziś do pracy przez skrzyżowanie Niepodległości z Domaniewską zauważyłem, że wczoraj postawiono słupki dokładnie na środku planowanych dróg rowerowych przy przejazdach przez wspomniane ulice. Czy mogę prosić osoby znające przepisy o wyjaśnienie, czy jest to zgodne z Zarządzeniem 5523/2010 Prezydent m.st.Warszawy? Jeśli jest niezgodne, to skrobnę kolejne pismo do ZDM.
Wygląda to podobnie jak na zdjęciu Krisa:
http://www.panoramio.com/photo/79954896

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 11:14 
Zielony Oszołom

Co do Smyczkowej i Szturmowej - od 13 lat walczę z parkingowym bajzlem w tej okolicy: http://www.zm.org.pl/?a=buraki_z_zarzadzania

Obecna zmiana (dostawienie B36 po południowej stronie Smyczkowej) budzi jednak mieszane uczucia:
-z jednej strony zakończy wreszcie zastawiane chodnika Smyczkowej pomiędzy Narocz a Szturmową i niszczenie trawników przy DPNach, wiem że były na to przepisy ale SM nie chciała reagować. Na mój wniosek Mokotów obsłupkował trawnik przy slawistyce, przy DPNach nie chciał "bo nie ma pieniędzy".
O oznakowanie skrzyżowań Smyczkowej ze Szturmową i z Narocz jako równorzędnych wnioskowałem kilka lat temu - wtedy napisali że to ze są równorzędne wynika z przepisów i nie trzeba tego oznaczać - niby prawda ale nieznana 95% kierowców którym nie mieści się w głowie że skrzyżowanie w kształcie T to tez skrzyżowanie z pierwszeństwem dla tych z prawej.
-zlikwidowanie parkowania na Smyczkowej ma jednak wadę: robi z niej jeszcze bardziej atrakcyjny skrót na Ursynów i do Piaseczna. Ruch zwiększa się i niestety znacznie zwiększa się prędkość - samochody stojące dawniej częściowo na pasie ruchu uniemożliwiały wymijanie się tych rajdowców. Znaki dopuszczają 50km/h.

Wnioskowałem kiedyś o uspokojenie ruchu: strefę 30km/h, podniesioną tarczę Smyczkowa/Szturmowa i garby. Odpisali, że niedasię bo prawo nie pozwala na garby 50m przed skrzyżowaniem. Gdy odpisałem że Małkowskiego i Sulimy są drogami wewnętrznymi więc połączenie ze Smyczkową powinno być traktowane jako wyjazd z posesji a nie skrzyżowanie to nic nie odpisali.

Mam zamiar ponownie wnioskować o strefę 30 + garby. Popierasz?

Co do DDR na Puławskiej przy bazarkach - tak powinna powstać, nawet prowadząc tylko do Lotników. Napisze jakieś pismo. Jeśli piszesz swoje sugeruje przypomnienie o konieczności uniemożliwienia wjazdu na ten chodnik (i ew. powstałą DDR) samochodom przez instalacje słupków. Bez tego chodnik i DDR długo nie pociągną.
Sam zeszły rok 'konwojowałem' regularnie dziecko do szkoły na Ursynów - obaj byliśmy na rowerach, żona jeździ tamtędy kilka razy dziennie.

Co mnie jeszcze :twisted: na tym skrzyżowaniu - mimo bardzo dużego ruchu pieszych zielone dla pieszych jest wzbudzane przyciskiem!!!!

Prośba - możesz wciągnąć sąsiadów (a może nawet administrację) z DPN w działania ucywilizowania Smyczkowej, wywalczenia przejścia i przejazdu pod Puławska przy Potoku z łącznikiem Szturmowej i ucywilizowania okolicy Puławska/Lotników/Wałbrzyska?
Możemy się kiedyś spotkać o omówić problemy okolicy.

A co do słupków na DDR przy Domaniewskiej - z tego co wiem słupki mogą być postawione dokładnie w środku szerokości DDR. I to jest OK - woje omijać słupek niż ustępować jadącemu czy parkującemu na DDR samochodowi. Co mi się na tym skrzyżowaniu nie podoba to to że jadąc rowerem Wielicką od strony Centrum nie mam legalnej możliwości wjechania na Domaniewską - a wystarczyło 5m DDR więcej!!!! Wnioskowałem do Rzecznika, podobno coś tam działa w tej sprawie.

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 11:33 
Bywalec

R2D2 napisał(a):
Co do Smyczkowej i Szturmowej - od 13 lat walczę z parkingowym bajzlem w tej okolicy

R2D2 napisał(a):
Mam zamiar ponownie wnioskować o strefę 30 + garby. Popierasz?

R2D2 napisał(a):
Prośba - możesz wciągnąć sąsiadów (a może nawet administrację) z DPN w działania ucywilizowania Smyczkowej, wywalczenia przejścia i przejazdu pod Puławska przy Potoku z łącznikiem Szturmowej i ucywilizowania okolicy Puławska/Lotników/Wałbrzyska?
Możemy się kiedyś spotkać o omówić problemy okolicy.

Popieram i mogę spróbować namówić do podpisania kilku sąsiadów. Kierowniczka DPN sama przyjeżdża do pracy na rowerze, więc jest szansa nawet na mocniejsze wsparcie. Co do spotkania, to przechodzę na priva.
R2D2 napisał(a):
Co do DDR na Puławskiej przy bazarkach - tak powinna powstać, nawet prowadząc tylko do Lotników. Napisze jakieś pismo. Jeśli piszesz swoje sugeruje przypomnienie o konieczności uniemożliwienia wjazdu na ten chodnik (i ew. powstałą DDR) samochodom przez instalacje słupków. Bez tego chodnik i DDR długo nie pociągną.

Moje pismo (patrz wyżej) poszło wczoraj. Jak dostaną drugie od Ciebie, to chyba tylko lepiej dla sprawy.

R2D2 napisał(a):
A co do słupków na DDR przy Domaniewskiej - z tego co wiem słupki mogą być postawione dokładnie w środku szerokości DDR. I to jest OK - woje omijać słupek niż ustępować jadącemu czy parkującemu na DDR samochodowi. Co mi się na tym skrzyżowaniu nie podoba to to że jadąc rowerem Wielicką od strony Centrum nie mam legalnej możliwości wjechania na Domaniewską - a wystarczyło 5m DDR więcej!!!! Wnioskowałem do Rzecznika, podobno coś tam działa w tej sprawie.

Jeśli słupki stoją zgodnie z przepisami to OK. Takie rozwiązanie dobre strony też ma. Jeżdżę Wielicką do pracy w centrum i o ile rano te 50m wzdłuż przystanku nie stwarza problemu przejazdu, to rzeczywiście z powrotem jest problem. Przydałby się wjazd z parkingu na narożniku. Może to jest teren prywatny należący do właściciela biurowca i z nim trzeba o tych 5m drogi rowerowej rozmawiać?

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 12:04 
Zielony Oszołom

draco napisał(a):
R2D2 napisał(a):

Jeśli słupki stoją zgodnie z przepisami to OK. Takie rozwiązanie dobre strony też ma. Jeżdżę Wielicką do pracy w centrum i o ile rano te 50m wzdłuż przystanku nie stwarza problemu przejazdu, to rzeczywiście z powrotem jest problem. Przydałby się wjazd z parkingu na narożniku. Może to jest teren prywatny należący do właściciela biurowca i z nim trzeba o tych 5m drogi rowerowej rozmawiać?

Dokładnie - ja tez jadąc do Centrum jadę ten kawałek Domaniewska-Wielicka po jezdni Niepodległości. Wracając nie mogę jezdnią więc albo chodnikiem /nie lubię chodnikami.../ przy Niepodległości albo przez parking i przenieść rower na Domaniewską.

Napisałem do Rzecznika o połączenie DDR do parkingu lub jeśli to nie jest możliwe (np. parking jest prywatny) to budowę skrawka DDR Domaniewska - Wielicka przy Puławskiej (zgodnie z PZP). Jak na razie:
Cytuj:
udało mi się pospinać wszystkie elementy odpowiedzi po wizycie w Urzędzie Dzielnicy Mokotów oraz po wydostaniu projektu. Przepraszam bardzo i proszę jeszcze o cierpliwość. Spraw jest mocno skomplikowana i wielowątkowa, staram się jeszcze znaleźć dla jednego aspektu rozwiązanie.

I znów wygląda na to że domagamy się zmian w momencie gdy coś jest już budowane - dlaczego? - bo nikt nie ogłasza / konsultuje planów.
O ile o przebudowie KEN-Domaniewskiej było wiadomo to przebudowa przystanków i chodników przy bazarku była zupełnym zaskoczeniem.

Dlaczego prawo nie zobowiązuje inwestorów do wywieszenia ogłoszeń w miejscu planowanej przebudowy i udostępnienia planu w internecie + urzędzie?????

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Następna strona