Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N mar 11, 2012 7:40 
Bywalec

artur.tondera napisał(a):
Liczba stacji i rowerów - byłoby super, ale założenie było takie, że linia metra stanowi na tyle silny kręgosłup komunikacyjny, że stacje na Bielanach i Ursynowie mają sens. Plus dzielnice Bielany i Ursynów były bardzo chętne do współpracy.

Cytuj:
W Brukseli też tak sądzili, przy pierwszym podejściu do systemu. :lol:
Nawet na kanwie tego powstała prezentacja: "Failure of Brussels Public Share Bike -- study case of the mistakes" (cytuję z pamięci, ale sens był taki) :mrgreen:

Na razie się odniosę tylko do tego - na Ursynowie będzie w sumie kilkanaście stacji, czyli mniej więcej tyle, ile było na wstępie w całym Wrocławiu. I tam działa, znaczy się, sprawa nie jest skazana na porażkę :)

PostNapisane: Pn mar 12, 2012 8:30 
Bywalec

Monty B. Ike napisał(a):
W wiekszości systemów jest furtka, tzn. zgłoszenie kradzieży na policję skutkuje obniżeniem obciążenia użytkownika i wszczęciem procedury ubezpieczeniowej.

W zasadzie sprawa jest mało ważna z punktu widzenia miasta. Chciałbym przybliżyć ogólną formułę przetargu - miasto kupuje usługę, nie towar. Warszawa nie będzie przez 4 lata trwania umowy właścicielem rowerów, stacji, itp. Warszawa kupuje usługę, tj. wymaga od zwycięzcy przetargu, żeby w każdym dniu sezonu było dostępnych dla użytkowników tyle i tyle rowerów, tyle i tyle stacji itd. Do wykonawcy należy takie skalkulowanie ceny, żeby wliczył w to ryzyko. A do miasta należy egzekwowanie wykonania umowy i karanie w razie jej uchybiania.
Konsultowaliśmy się też z wieloma operatorami systemów w Europie (Barclay's, JCDecaux, Nextbike) i poziom zabezpieczeń, tj. pełna identyfikacja wypożyczającego, w połączeniu z karami, które zatwierdziła Rada Warszawy, są naszym zdaniem wystarczające, żeby zniechęcić potencjalnych złodziei. Prawdę mówiąc większym zagrożeniem są wandale, którzy niszczyliby rowery stojące na stacjach (we Wrocławiu podobno jednej nocy zniknęło raz 70 dzwonków rowerowych) niż wypożyczający. Niemniej wszędzie tam, gdzie wypożyczający jest identyfikowalny (tak jak będzie u nas), poziom kradzieży jest znikomy (Wrocław 300 rowerów - 1 rower w pół roku, Wiedeń system na 1000 rowerów - 3 rowery w rok, Londyn system na 6000 rowerów - 5 rowerów).

PostNapisane: Pn mar 12, 2012 9:04 
Stały Bywalec

No i do wykonawcy (usługodawcy) należy ocena, jak zabezpieczyć rowery przed kradzieżą.

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Pn mar 12, 2012 10:27 
Greenpisarz

Jako potencjalny użytkownik chciałbym jednak mieć możliwość szybkiego zostawienia roweru, bez konieczności zapinania dodatkowo jakąś linką. Wolałbym, żeby usługodawca nie miał w tym względzie dowolności i żeby dla zamawiającego najistotniejsza była wygoda użytkowników.

PostNapisane: Pn mar 12, 2012 10:31 
Stały Bywalec

To "do innej stacji" czy "gdzie bądź" ma być (poiwnien być) ten rower odstawialny? Bo widzę tu różne głosy.

Swoją drogą, skoro pytanie powinno być skierowane do "potencjalnych użytkowników", to regularni rowerzyści, posiadający własny rower i jeżdżący nim po całym mieście, raczej się na respondentów nie nadają ;)

Powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne stanowisko. Nie może być uznawana za oficjalne lub nieoficjalne stanowisko jednostki, organizacji bądź firmy z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

PostNapisane: Pn mar 12, 2012 10:47 
Greenpisarz

G.Madrjas napisał(a):
To "do innej stacji" czy "gdzie bądź" ma być (poiwnien być) ten rower odstawialny? Bo widzę tu różne głosy.

Swoją drogą, skoro pytanie powinno być skierowane do "potencjalnych użytkowników", to regularni rowerzyści, posiadający własny rower i jeżdżący nim po całym mieście, raczej się na respondentów nie nadają ;)

Ja rozumiem, że rower ma być odstawiany tylko do innej stacji.

To, że TERAZ jestem regularnym użytkownikiem posiadającym własny rower i jeżdżę nim po całym mieście, nie oznacza, że nie będę użytkownikiem tego systemu. Często jeżdżę wraz z rowerem metrem, nieraz zdarzało mi się też jechać autobusem czy tramwajem na pewnych odcinkach. Mój docelowy model dojazdu mógłby wyglądać tak - mam pod domem jakiś tani rowerek na dojazd do stacji metra/"centrum przesiadkowego" Plac Wileński, tam go zostawiam i przesiadam się w coś czym dojeżdżam na: Plac Bankowy, Pole Mokotowskie, Politechnikę, Służew itp miejsca, skąd biorę rower publiczny i jadę na miejsce docelowe, gdzie zostawiam rower na stacji. Zakładam przy tym oczywiście, że stacje w moich docelowych miejscach będą istnieć.
Czas przejazdu w taki sposób byłby prawdopodobnie najkrótszy, pytanie czy będzie możliwy?

PostNapisane: Pn mar 12, 2012 12:21 
Bywalec

jacor napisał(a):
Jako potencjalny użytkownik chciałbym jednak mieć możliwość szybkiego zostawienia roweru, bez konieczności zapinania dodatkowo jakąś linką. Wolałbym, żeby usługodawca nie miał w tym względzie dowolności i żeby dla zamawiającego najistotniejsza była wygoda użytkowników.

Uspokajam - podstawowym sposobem zapięcia roweru na stacji będzie elektrozamek, linka ma być wyłącznie uzupełniająca.

Odpowiadając na wątpliwość, która pojawiła się gdzieś poniżej - rower będzie można zostawić zarówno w innej stacji, niż ta, z której się wyruszyło, jak i w tej samej.

Pozdrawiam,
Artur

PostNapisane: Pn mar 12, 2012 18:43 
Dzicz Kudłata

Moje pytanie brzmi: Co w przypadku gdy stacja do której dojedziemy będzie pełna? Moze się tak zdarzyć np. na SGGW, gdy w krótkich odstępach czasu będzie dojeżdżać dużo studentów. Co wtedy?

PostNapisane: Pn mar 12, 2012 19:34 
Oberspammer

wildzi napisał(a):
Moje pytanie brzmi: Co w przypadku gdy stacja do której dojedziemy będzie pełna? Moze się tak zdarzyć np. na SGGW, gdy w krótkich odstępach czasu będzie dojeżdżać dużo studentów. Co wtedy?

No i dlatego rower publiczny jest niezbyt efektywny, jeśli chodzi o obsługę struktur liniowych.
Dlatego też stacje powinny byc rozmieszczone w odległościach ok. 300-400m.

W zasadzie we wszystkich systemach rejestrowany zwrot roweru to wpięcie go w stojak stacji bazowej.
Pomysły typu "przypnę do słupa i wyślę SMS" pachną niechlujstwem.

Na terminalu są mapki z planem okolicy i najbliższych stacji. Gdy użytkownik stwierdza, że wszystkie stanowiska są zajęte, rejestruje się w terminalu, dostaje dodatkowe 10 minut i jedzie do drugiej stacji.
Poza tym -- są pojazdy do relokacji rowerów, które w takiej sytuacji robią swoje, a centrum sterowania nimi zarządza.
W przypadku stacji A i B, w żadnej ze stacji nie może być więcej rowerów, niż jest w stanie przyjąć druga.
W przypadku większej liczby stacji, powinny być tak porozmieszczane, że większość wymiany załatwiają użytkownicy, furgonetki to wspomaganie.

PostNapisane: Pn mar 12, 2012 23:20 
Stały Bywalec

wildzi napisał(a):
Moje pytanie brzmi: Co w przypadku gdy stacja do której dojedziemy będzie pełna?

To wtedy musisz odstawić rower do innej stacji. Dlatego przydaje się aplikacja na smartfona (na Androida fajny jest np. Spotcycle). I dlatego przydaje się duże zagęszczenie stacji, żebyś w najgorszym wypadku musiał drałować nie więcej niż 300-400 metrów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 37  Następna strona