Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt lut 20, 2009 13:21 
Admin

michwis napisał(a):
rzeczywiście rozwiązanie nie jest najszczęśliwsze jednak może jest coś o czym niewiemy - można by dać szanse projektantowi powiedzieć czemu tak zrobił. Może gdyby wiata stała przy przystanku, jej fundamenty kolidowałyby z jakąs ważną siecią podziemną której przebudowa byłaby bardzo kosztowna itp. - nie wiemy tego.

Projektant zagląda (zaglądał?) czasem na to forum, w związku z czym ma szansę napisać. ZTCP ze spotkania, to chodziło o to, że przeprowadzenie drogi rowerowej za wiatą przy jednoczesnym wyznaczeniu zatoki wymagałoby znacznie dalej idącej ingerencji w pas zieleni.

Cytuj:
No tak ale drogę projektuje się na sytuacje skrajne

I to jest moim zdaniem duży błąd strategiczny - w Warszawie projektuje się ulice miejskie na sytuację skrajne typu "star wyprzedza kombajn przy popsutej sygnalizacji świetlnej", które zdarzają się rzadko, stanowią może 1% okresu użytkowania ulicy. W rezultacie przez 99% czasu przewymiarowane jezdnie użytkowane są nieprawidłowo: nadmierna prędkość, nieprawidłowe parkowanie, niedojeżdżanie przez autobus do krawędzi przystankowej itp.

Cytuj:
Pewnie że większość samochodów spełnia parametry o których piszesz ale czy brałeś pod uwagę co będzie gdy akurat z otwartego okna autobusu wychyli się ktoś i zaczepi go akurat jadący star zapakowany na full..?

Życzę powodzenia w wychylaniu się przez okna autobusów miejskich, zwłaszcza po wycofaniu Ikarusów. Nie mówiąc już o wychylaniu się dalej niż lusterko autobusu.

Cytuj:
Zatoki w całej Warszawie mają 3 m głebokości bo tak jest w przepisach - to samo dotyczy pasa ruchu, postulat o którym piszesz wymagałby zmiany prawa

W przepisach jest, cytuje:

Cytuj:
9. Dopuszcza się na ulicach klasy G, L i D (swoją drogą ciekawe, dlaczego nie Z?) inne parametry zatoki autobusowej dostosowane do wymiarów pojazdów, dla których jest ona przeznaczona.

Co więcej, jest jeszcze 0,5 m rezerwy względem minimalnej dopuszczanej przepisami szerokości pasów ruchu.

Nie ma zatem potrzeby zmiany jakichkolwiek przepisów. Na niektórych ulicach są zatoki węższe, ze względu na brak miejsca, mogą być i na Leszno.

Cytuj:
na bardziej niekorzystny z punktu widzenia bezpieczeństwa - moim osobistym zdaniem bez szans.

Głębokie zatoki wcale nie są korzystne dla bezpieczeństwa. Na forum transport jest wątek o zatokach, w którym jest link do wytycznych londyńskich - polecam.

Cytuj:
Jeśli samochód osobowy miałby omijać autobus stojący na przystanku to cała idea zatoki byłaby przekreślona - przecież zatoka jest po to aby pojazd osobowy mógł płynnie WYMINĄĆ autobus stojący na przystanku bez zmiany swojej prędkości oraz toru ruchu.

Czegoś nie rozumiem - jak sobie wyobrażasz WYMIJANIE na drodze dwujezdniowej?

Cytuj:
Jeśli tak podchodzisz do sprawy to pownienneś postulować o zlikwidowanie zatoki w ogóle...

Ja generalnie jestem przeciwnikiem zatok w mieście, płytka zatoka to pewien kompromis pomiędzy zajętością terenu i płynnością ruchu.

PostNapisane: So lut 28, 2009 17:44 
Zielony Oszołom

Jeszcze raz co do Leszna - generalnie to ten projekt mi się bardzo podoba (szczególnie likwidacja jednego, mało używanego pasa ruchu na początkowym odcinku Górczewskiej i wygospodarowanie miejsca na ścieżkę) więc nawet jakby został w takiej wersji jak jest to bardzo mnie to będzie cieszyć (oby szybko to wykonali).

Co do zatoki przystanku Leszno - myślę, że faktycznie można spróbować odsunąć bardziej ścieżkę od jezdni kosztem zieleni i przesunąć wiatę na jej drugą stronę, ale nie widzę tu możliwości zawężania jezdni czy zatoki. Widzę że w projekcie są pasy szerokości 3,25 metra - to już jest i tak o 0,25 metra węziej niż powinno być. A zatoka faktycznie powinna mieć 3 metry szerokości.

Cytuj:
9. Dopuszcza się na ulicach klasy G, L i D (swoją drogą ciekawe, dlaczego nie Z?) inne parametry zatoki autobusowej dostosowane do wymiarów pojazdów, dla których jest ona przeznaczona.

No tak, ale to jak rozumiem dotyczy sytuacji gdy daną ulicą kursują jakieś mini-/mikrobusy. Na 171 i 190 jeżdżę same przegubowce (szerokości 2,5 metra).

Cytuj:
Może być znacznie mniejsza. Szerokość autobusu to ok. 2,5 m, samochodu osobowego - 2 m. Przy rozsądnych prędkościa wystarczy 5 m (łącznie pasa ruchu i zatoki), żeby samochód osobowy mógł ominąć autobus stojący na przystanku.

Pół metra rezerwy ?? :shock: Tyle to wystarczy dla mijania się samochodów w osiedlowych uliczkach, nie na ulicy tej klasy ! No i co jak się trafi ciężarówka ?

Cytuj:
I to jest moim zdaniem duży błąd strategiczny - w Warszawie projektuje się ulice miejskie na sytuację skrajne typu "star wyprzedza kombajn przy popsutej sygnalizacji świetlnej", które zdarzają się rzadko, stanowią może 1% okresu użytkowania ulicy.

No ale osoba projektująca drogę musi to zrobić tak aby zapewnić bezpieczeństwo przez 100 % czasu użytkowania ulicy a nie 99 %

Cytuj:
W rezultacie przez 99% czasu przewymiarowane jezdnie użytkowane są nieprawidłowo: nadmierna prędkość, nieprawidłowe parkowanie, niedojeżdżanie przez autobus do krawędzi przystankowej itp.

To pierwsze to jasne że tak i trzeba próbować to ograniczać, tyle że to już nie jest ta klasa ulicy aby stosować jakieś uspokajanie ruchu. Co do pozostałych dwóch to się nie zgodzę. Nieprawidłowe parkowanie ma właśnie miejsce przede wszystkim na chodnikach - moim zdaniem wszyscy starają się za wszelką cenę zjechać z chodnika chociażby jezdnia była bardzo szeroka (co oczywiście często jest głupotą). Trzeciego nie zauważyłem w ogóle.

Cytuj:
Ja generalnie jestem przeciwnikiem zatok w mieście, płytka zatoka to pewien kompromis pomiędzy zajętością terenu i płynnością ruchu.

Ja generalnie nie jestem ani zawsze za, ani zawsze przeciw. To zależy od warunków. Faktycznie nie ma co ich robić wszędzie na siłę, ale tu akurat myślę że się przyda.

PostNapisane: Pt mar 06, 2009 9:59 
Admin

MB napisał(a):
Co do zatoki przystanku Leszno - myślę, że faktycznie można spróbować odsunąć bardziej ścieżkę od jezdni kosztem zieleni i przesunąć wiatę na jej drugą stronę, ale nie widzę tu możliwości zawężania jezdni czy zatoki. Widzę że w projekcie są pasy szerokości 3,25 metra - to już jest i tak o 0,25 metra węziej niż powinno być.

Albo o 0,25 m więcej niż powinno być, zależy jak na który rząd tabelki patrzeć.

Cytuj:
Pół metra rezerwy ?? :shock: Tyle to wystarczy dla mijania się samochodów w osiedlowych uliczkach, nie na ulicy tej klasy ! No i co jak się trafi ciężarówka?

Zwolni, ewentualnie zatrzyma i poczeka 10 sekund na ruszenie autobusu.

Cytuj:
No ale osoba projektująca drogę musi to zrobić tak aby zapewnić bezpieczeństwo przez 100% czasu użytkowania ulicy a nie 99%

W zasadzie tu nie mówimy o bezpieczeństwie, a o utrzymaniu założonej płynności ruchu nawet w dość rzadkich przypadkach. Niestety, jeśli chcesz, żeby nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach można było bezpiecznie jechać 50 km/h, to znaczy że na co dzień drogą będzie się jeździć po 100 km/h. Tutaj dylemat jest następujący:

1. czy chcesz, żeby droga przez 99% czasu była użytkowana płynnie i bezpiecznie, a przez 1% czasu trzeba było się liczyć z utrudnieniami?

2. czy wolisz, żeby droga przez 1% czasu była użytkowana płynnie i bezpiecznie, a przez 99% czasu konieczny był stały dozór policji, żeby tak było?

Cytuj:
Cytuj:
W rezultacie przez 99% czasu przewymiarowane jezdnie użytkowane są nieprawidłowo: nadmierna prędkość, nieprawidłowe parkowanie, niedojeżdżanie przez autobus do krawędzi przystankowej itp.

To pierwsze to jasne że tak i trzeba próbować to ograniczać, tyle że to już nie jest ta klasa ulicy aby stosować jakieś uspokajanie ruchu.

Ależ oczywiście, że ta: klasa G, w gęstej zabudowie miejskiej. Przypominam, że nie mówimy tu o progach spowalniających (chociaż w innych miastach stosuje się np. wyniesione przejścia dla pieszych), ale o zwężeniu pasów ruchu, co jak najbardziej jest dla tej klasy ulicy w przepisach przewidziane.

Cytuj:
Co do pozostałych dwóch to się nie zgodzę. Nieprawidłowe parkowanie ma właśnie miejsce przede wszystkim na chodnikach - moim zdaniem wszyscy starają się za wszelką cenę zjechać z chodnika chociażby jezdnia była bardzo szeroka (co oczywiście często jest głupotą).

Przede wszystkim - tak, ale zatoki autobusowe też są bardzo chętnie wykorzystywane, zwłaszcza do parkowania "na chwilę". Jak nie wierzysz, to postaram się wygrzebać jakieś zdjęcia, ale to już niekoniecznie w tym wątku.

Cytuj:
Trzeciego nie zauważyłem w ogóle.

Szczerze pisząc ja zacząłem zauważać dopiero jak dostaliśmy zgłoszenia, że jest taki problem. I teraz jak zwracam uwagę to widzę, że faktycznie jest to nagminne, zwłaszcza w nowych zatokach wściubionych na siłę w wąskim pasie drogowym (a także tam, gdzie występuje nielegalne parkowanie). Parę przykładów - Ciołka po remoncie, pl. Wilsona w stronę Rudy, czy już absolutny rekord - BUW w stronę Mariensztatu, gdzie nawet najkrótsze autobusy stają na jezdni i blokują ruch bardziej niż gdyby zatoki nie było.

Cytuj:
Cytuj:

Ja generalnie nie jestem ani zawsze za, ani zawsze przeciw. To zależy od warunków. Faktycznie nie ma co ich robić wszędzie na siłę, ale tu akurat myślę że się przyda.

Nie napisałem, że jestem "zawsze przeciw". Ale porównując to co się obecnie robi w Europie i u nas, to u nas się robi te zatoki co najmniej 10 razy za często, jako rozwiązanie domyślne - a tymczasem powinno być dokładnie odwrotnie.

O zatokach przystankowych są co najmniej dwa wątki na forum transport. Nie chciałbym się powtarzać, ale polecam zwłaszcza link do brytyjskich wytycznych na ten temat.

PostNapisane: Cz mar 12, 2009 22:42 
Zielony Oszołom

Dwa pytania odnośnie Kleszczowej:
1. O ile dobrze odczytuję projekt, to wg niego ścieżka ma być przerywana przez wyjazdy z posesji. W jednym z komentarzy stoi, że ciągłość będzie jednak zachowana. Dla pewności: zgłosiliście tę uwagę projektantom i zostanie ona w pełni uwzględniona?

2. http://bzaborow.no-ip.org/galer/pg/photo/40151
Czy nie ma jakiegoś sposobu na łatwiejszy wjazd na ścieżkę z ul. Ryżowej? Może dałoby się zrobić przejazd rowerowy również na przejściu przez Kleszczową?

PostNapisane: Wt maja 19, 2009 12:00 
Zielony Oszołom

Odpowiedzi się nie doczekałem, ale twardy jestem i się nie zrażam.

Olek, inne pytanie do Ciebie:
Dziś ZMID ogłosił przetarg na "Opracowanie dokumentacji projektowej budowlano - wykonawczej na rozbudowę ul. Kleszczowej na odc. ul. Czereśniowa - ul. Chrobrego - ul. Ryżowa.".
Jak to się ma do opiniowanego przez ZM projektu? Czy to co opiniowaliście, to nie był projekt budowlany?

PostNapisane: Wt maja 19, 2009 12:29 
Admin

Tarciu napisał(a):
Odpowiedzi się nie doczekałem, ale twardy jestem i się nie zrażam.

A, sorry, przeoczyłem.

Jeśli chodzi o ciągłość przejazdów, zgłosiliśmy taką uwagę projektantom, ale 100% pewności czy zostanie ona w pełni uwzględniona nigdy nie ma. My tylko wydajemy opinię, nie zatwierdzamy ostatecznej wersji projektu.

Przejazd po stronie wschodniej faktycznie można byłoby dodać, ale nie sądzę, żeby on sam jeden jakoś znacząco cokolwiek ułatwił, a na komplet przejazdów to tam jednak trochę ciasno jest.

Cytuj:
Olek, inne pytanie do Ciebie:

W zasadzie bardziej do Raffiego...

Cytuj:
Dziś ZMID ogłosił przetarg na "Opracowanie dokumentacji projektowej budowlano - wykonawczej na rozbudowę ul. Kleszczowej na odc. ul. Czereśniowa - ul. Chrobrego - ul. Ryżowa.". Jak to się ma do opiniowanego przez ZM projektu? Czy to co opiniowaliście, to nie był projekt budowlany?

To był projekt budowlany. Najwyraźniej znowu się przeterminował, ewentualnie ZWID-owi marzy się inna Kleszczowa (np. dwujezdniowa) niż wcześniej planował ZDM.

A co jest w opisie przedmiotu zamówienia w SIWZ?

PostNapisane: Wt maja 19, 2009 14:07 
Zielony Oszołom

olek napisał(a):
To był projekt budowlany. Najwyraźniej znowu się przeterminował, ewentualnie ZWID-owi marzy się inna Kleszczowa (np. dwujezdniowa) niż wcześniej planował ZDM.

A co jest w opisie przedmiotu zamówienia w SIWZ?

Mam nadzieję, że dwujezdniówki tam nie wpakują.

W opisie przedmiotu zamówienia żadnych szczególnych informacji nie widzę, tylko odwołania do Studium ukierunkowań itp.
http://www.tinyurl.pl/?MyIyDOCg

P.S.
ZWID - dobre :)

PostNapisane: Śr cze 09, 2010 18:17 
Admin

Jest już nowa wersja:

http://www.zm.org.pl/download/projekty/ ... wa-106.pdf

Ponowne opracowanie chyba wyszło projektowi na dobre, mnie się generalnie podoba, zastanawiam się tylko nad zakończeniem na rondzie z Ryżową. Trzeba by też zweryfikować widoczność na przejazdach (narożniki płotów) i popyt na parkowanie (wygradzać od razu?).

PostNapisane: Wt cze 15, 2010 22:24 
Zielony Oszołom

Cytuj:
mnie się generalnie podoba

Mnie też, fajnie że udało się wyegzekwować ciągłość na wjazdach.

Cytuj:
zastanawiam się tylko nad zakończeniem na rondzie z Ryżową

Ścieżka powinna się kończyć jako kolejny wlot na rondzie, może można ją jakoś 'skleić' z tym wyjazdem z bramy który wychodzi bezpośrednio na rondo (między Kleszczową a Chrobrego) ?

Cytuj:
Trzeba by też zweryfikować widoczność na przejazdach (narożniki płotów)

Z tego co pamiętam i popatrzyłem na NORCu to nie powinno nigdzie być tragedii.
Myślę, że lepiej się tego nie zrobi. Dobrze, że ścieżka jest praktycznie cały czas jak najbliżej jezdni, nie robi zawijasów przy skrzyżowaniach, zawsze to poprawi trochę widoczność.

Cytuj:
popyt na parkowanie (wygradzać od razu?)

Przerabiałem Kleszczową w czasie inwentaryzacji parkingów. Przejrzałem notatki, które wtedy robiłem i na całej Kleszczowej było ok. 15 miejsc parkingowych w zatoczkach + ok. 15 miejsc 'na poboczu' - takich nie wiadomo do końca czy legalnych + 10 parkujących nieprawidłowo lub 'nielegalnych miejsc parkingowych w danym momencie pustych' czyli np. rozjeżdżony trawnik, zapadnięty chodnik itp.
Czyli generalnie ubędzie trochę miejsc parkingowych więc wygrodzenia by się przydały. Inna sprawa, że warto by było jednak wygospodarować chociaż w dwóch-trzech miejscach jakieś zatoczki na chociaż kilka miejsc parkingowych, inaczej może być problem z zastawianiem bram (i zarazem ścieżki) oraz z rozjeżdżaniem tego wąskiego trawnika i zastawianiem samej ścieżki. Tzn. wygrodzić by trzeba tak czy tak ale może jakby zrobić ze 2 zatoczki to by przynajmniej wtedy nie było krzyku, że zrobili remont i zlikwidowali wszystkie miejsca parkingowe.

PostNapisane: Wt cze 15, 2010 22:33 
Zielony Oszołom

A nie, przepraszam, to zielone między ścieżką a jezdnią to opaska przy jezdni nie trawnik.

Ale w takim razie czemu ma służyć ten biały pas między jezdnią a chodnikiem po stronie południowej między Krańcową a przystankiem przy Dojazdowej ? Jeżeli ma to być właśnie trawnik to jeżeli nie będzie wygrodzony to na pewno się zamieni w 'nieoficjalne' miejsca parkingowe. Więc może lepiej od razu chociaż częściowo zrobić tu jakieś zatoczki czy pas parkingowy ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona